طرفداری - فوتبال از سال 1992 آغاز نشد اما فوتبال انگلیس از آن زمان، تغییرات زیادی به خود دید. از آن سال تاکنون، بازیکنانی از 105 کشور مختلف خارج از بریتانیا، به لیگ برتر آمده اند.
خیلی از این بازیکنان، تاثیر زیادی در تاریخ تیم ها و لیگ انگلیس گذاشته اند و قصد داریم در سری یادداشت هایی دنباله دار، به بررسی برترین بازیکنان خارجی تاریخ لیگ برتر بپردازیم.
عادت کردیم که بازیکنان برزیلی همیشه زیبا بازی کنند. بعید بود کسی با دیدنش بازی اش در میدلزبرو و رساندن این تیم آسانسوری به مسابقات اروپایی، شگفت زده نشود. یادمان نرود او در حالی میدلزبرو را انتخاب کرد که تیم های بسیار زیادی به دنبال خرید جونینیویی بودند که به تازگی قهرمان کوپا لیبرتادورس و لیگ برزیل شده بود.
لمس توپ های شگفت انگیزش، توانایی اش در رد کردن تکل ها، سرعت عجیب و غریبش و پیراهن گشادش، او را خاص نمی کرد؛ بلکه این عشقش به فوتبال و تیمش بود که جونینیو را در قلب تمام هواداران لیگ برتر انگلیس جای داد. وقتی وارد زمین می شد انگار یک پسربچه در حال فوتبال بازی کردن است و به اتفاقات اطرافش، هیچ توجهی نداشت. اشک هایش بعد از سقوط برو را از یاد نمی بریم.
بازیکنی در کلاس جهانی بود. 49 بار برای برزیل به زمین رفت و در پیراهن زرد برزیلی ها نیز درخشید.
29. ژابی آلونسو
شوت بعضی از بازیکنان، زهرآگین است؛ شاید شوت های آلونسو خیلی زهرآگین نبودند اما بی شک هایش، می توانست کمر تیم حریف را بشکند. وجود او و ذهن فعالش در لیورپول رافا بنیتز، بی شک به اوج گیری موقت این تیم کمک زیادی کرد.
وقتی در سال 2009 از لیورپول رفت، تعداد کمی از هواداران این تیم می دانستند که چه نعمتی را از دست داده اند؛ آلونسو از انگلیس رفت تا رئالی را فراهم کند که موفق به فتح افتخارات متعددی شد. او این کار را در بایرن مونیخ و اسپانیا نیز انجام داد.
اتفاقی نبود که طی دوران بازی آلونسو در لیورپول، فرناندو تورس و استیون جرارد بهترین دوران فوتبالی خود را گذراندند. استیوی درباره آلونسو می گوید:
آلونسو با اختلاف، بهترین هافبکی است که در کنارش بازی کرده ام.
28. رابرت پیرس
شاید سریعترین وینگر تاریخ آرسنال نباشد اما ظرافت و سبک بازی خاصی داشت که او را تبدیل به قهرمان هایبوری کرد. شاید در سال اول کمی بی اشتیاق بازی می کرد اما به زانو در آوردن تاتنهام طی نیمه نهایی جام حذفی سال 2001، عملکرد بی اشتیاقش را از یاد همه هواداران برد. پیرس طی شش سال بازی اش در آرسنال، گل های متعددی در دربی های این تیم زده است.
شاید یکی از جالب ترین گل هایش، چیپی بود که به پیتر اشمایکل طی سال 2002 و در ویلا پارک زد. بازی او در آرسنالِ شکست ناپذیر از همیشه بهتر بود و بعد از حضور در فینال لیگ قهرمانان اروپای سال 2006 از فوتبال خداحافظی کرد؛ در آن بازی هم بعد از اخراج ینس لمان بالاجبار تعویض شد.
دوران کوتاهی را در استون ویلا و طی فصل 11-2010 گذراند اما همیشه به خاطر بازی در آرسنال به یاد خواهد ماند.
27. نمانیا ویدیچ
قطعا بهترین مدافع وسط خارجی سازگار با سبک بازی انگلیسی دو دهه اخیر، مردی صرب است. نمانیا ویدیچ تمام مشخصات لازم برای بازی در لیگ انگلیس را داشت؛ پرش های بلند، کاملا بی پیرایه و قدرت فیزیکی بسیار بالا.
با این وجود نتوانست خیلی زود با فوتبال انگلیس کنار بیاید و سرعت و خشم این لیگ، او را به زانو درآورد. بلافاصله توانست تمرکزش را بیابد و با شرایط لیگ برتر و منچستریونایتد وفق یابد. پل اسکولز درباره او می گوید:
هر زمان به گذشته ام در منچستریونایتد و باشگاه بدنسازی تیم می اندیشم، نمانیا ویدیچ را می بینم که در حال بلند کردن سه وزنه است.
خیلی زود در کنار ریو فردیناند پیشرفت کرد و تبدیل به بخشی از بهترین زوج دفاعی تاریخ لیگ برتر شد. یونایتد 09-2008 را با مهاجمان خطرناکش، با توز، رونی، رونالدو و برباتوف می شناسیم اما مدافعان آن تیم، دست کمی از خط حمله شان نداشتند. یادمان نرود که آن ها 14 کلین شیت پیاپی را تجربه کردند.
26. کلود ماکه له له
زین الدین زیدان درباره کلود می گوید:
چرا موتور بنتلی ام را بفروشم تا روکشی از طلا برایش بخرم؟
زیدان این حرف ها را در سال 2003 زد، وقتی هم تیمی تاثیرگذارش عازم لندن و چلسی شد تا دیوید بکام به رئال مادرید بیاید. ماکه له له و چلسی موفق شدند دو بار قهرمان لیگ برتر شوند اما پروژه کهکشانی های رئال مادرید با شکست مواجه شد.
با این که می توان او را بهترین هافبک دفاعی تمام دوران نامید اما ماکه له له خیلی کم تکل می زد. تخصص او، دزدیدن توپ ها در میانه میدان بود. جدا از درخشش چلسی مورینیو، ماکه له له نمونه تاکتیک های فردی محسوب می شود، در جایگیری، در فهم تاکتیکی و بازپس گیری توپ.
25. دیمیتار برباتوف
به نظر می آید برباتوف در عصر دیگری بازی می کرد. منچستریونایتد به او فرصت داد تا استعدادهایش را به نمایش بگذارد اما خود او از این فرصت استفاده نکرد. او موفقیت کسب کرد، خیلی هم زیاد، اما شهرت ماندگارش برای دوران بازی در تاتنهام بود.
سبک بازی اش، خوشحالی هایش و اخلاق عجیبش، باعث شده بود نیمی از او فوتبالیست و نیمه دیگرش قهرمان کامیک باشد.
24. سسک فابرگاس
هنوز هم بسیاری از هواداران آرسنال حسرت می خورند که مرد اسپانیایی با چلسی قهرمان لیگ برتر شد اما با پیراهن سرخ توپچی ها، نه. در سن 16 سالگی و طی سال 2003 برای آرسنال به زمین رفت و بلوغ بالایی را در بازی اش نشان داد. خلاقیت و رنج بالای پاس هایش، او را به ترکیب اصلی آرسنال راه داد و پاتریک ویرا در سال 2005 از جمع توپچی ها رفت.
در تمام دوران حضورش در آرسنال، شایعاتی مبنی بر انتقال او به بارسلونا می شنیدیم و بالاخره این اتفاق در سال 2011 افتاد. قهرمان جام جهانی در سال 2014 به لیگ برتر بازگشت تا با چلسی قهرمان این رقابت ها بشود.
23. فرناندو تورس
بعید است به دوران تورس در انگلیس بیاندیشیم و گل اولش در فوتبال این کشور را به یاد نیاوریم. طی بعد از ظهری جوشان در آنفیلد، توپ را از میانه میدان وارد زمین چلسی کرد و تال بن هایم را رد نمود تا با ضربه ای کات دار، دروازه پتر چک را بگشاید.
او توانست خودش را در اتلتیکو مادرید به فوتبال دنیا نشان دهد و منچستریونایتد اذعان کرد که به خرید او علاقه داشت اما رافا بنیتز با شکاندن رکورد نقل و انتقالات لیورپول، مهاجم اسپانیایی را به آنفیلد آورد. طی سه فصل و نیم بازی در آنفیلد، تورس بی اندازه درخشید. 81 گل در 142 بازی به ثمر رساند و انگار می توانست با استیون جرارد تله پاتی کند. در سال 09-2008 آن ها از همیشه به قهرمانی در لیگ برتر نزدیک تر بودند اما بخت با آن ها یار نبود.
انتقالی زننده به چلسی داشت و در ژانویه 2012 با مبلغ بالایی راهی تیم رقیب شد تا به عنوان یهودا شناخته شود. جای او را اندی کارول و لوییس سوارز گرفتند. شاید نتوانست عملکردش در لیورپول را با پیراهن آبی تکرار کند اما شیرهای لندن گلش در نیوکمپ و برابر بارسلونا را هرگز فراموش نخواهند کرد. همانطور که گری نویل گفت:
اووووووووووووووووووووووووووووووووووه!
داستان او دو قسمت داشت، آمدن و بازگشتن. در سال 1994 با 2 میلیون پوند به تاتنهام آمد. گل والی کلینزمن برابر اورتون هنوز هم نمونه فوق العاده ای برای این ضربات است. بعدها به بایرن مونیخ رفت و شاید دیگر همان روحیه قبلی را نداشت اما تکنیک و توانایی هایش، مثل همیشه بودند. برای مدتی دوباره به تاتنهام بازگشت و البته دوباره در این تیم درخشید.
21. یاپ استام
استام حالا تلاش دارد به عنوان سرمربی و همراه با ردینگ به لیگ برتر بازگردد. در دوران پر افتخار منچستریونایتد، استام از ارکان تیمش بود. با حدود 11 میلیون پوند از آیندهوون به منچستریونایتد آمد و رکورد نقل و انتقالات مدافعان جهان را شکست. مبلغ بالای انتقالش سایه ای بر عملکرد او انداخته بود و نتوانست خیلی سریع با شرایط لیگ کنار بیاید. استام سه سال را در منچستریونایتد گذراند و بخشی از تیمی بود که در سال 1999 با قهرمان شدن در جام حذفی، لیگ برتر و لیگ قهرمانان اروپا تاریخ سازی کردند.
سر الکس فرگوسن به طرز عجیبی در سال 2001 تصمیم به فروش استام گرفت و بعدها اعتراف کرد که فروش مدافع هلندی از اشتباهاتش بوده است.
قسمتهای دیگر از این سری یادداشتها: •100-91 • 90-81 • 80-71 • 70-61 • 60-51 • 50-41 • 40-31 • 30-21 • 20-11 • 10 (دیوید ژینولا) • 9 (پیتر اشمایکل) • 8 (پاتریک ویرا) • 7 (جانفرانکو زولا) • 6 (سرخیو آگوئرو) • 5 (دیدیه دروگبا) • 4 (دنیس برکمپ) • 3 (اریک کانتونا) • 2 (تیری آنری) • 1 (کریستیانو رونالدو)