در دومین قسمت از سفرمان به کشورهای جام جهانی 2018 به کشور عربستان سعودی و نماینده قاره پهناور آسیا میرسیم. کشوری که به نوعی می توان گفت یکی از رقبای سنتی ما در زمینه فوتبال در قاره آسیا هم به شمار می رود. از افتخارات این کشور میتوان به 3 عنوان قهرمانی در مسابقات جام ملتهای آسیا در سالهای 1984، 1988 ، 1996 و 5 دوره حضور در جام جهانی فوتبال در سال های 1994، 1998، 2002، 2006 و 2018 روسیه اشاره کرد
عربستان بزرگترین کشور در غرب قاره اسیا به شمار رفته و جمعیتی در حدود 33 میلیون نفر دارد. البته جالبه بدونید که از این تعداد فقط 16 میلیون جمعیت بومی خود عربستان بوده و بقیه اتباع خارجی کشورهای دیگر هستند. عربستان کشوری بسیار ثروتمند و غنی از نظر منابع نفتی، طلا، مس و گاز به شمار می آید به طوری که این کشور با بیش از 265 میلیارد ذخیره بشکه نفت پس از کشور ونزوئلا در رده دوم جهان قرار دارد و به تنهایی 19 درصد نفت خام جهان را در دل خود جای داده است . در کل اقتصاد عربستان بر پایه نفت می باشد و 90 درصد صادرات این کشور را فروش نفت خام شکل می دهد.
عربستان با 2 میلیون و 240 هزار کیلومتر وسعت در حدود 30 درصد از کشور ایران و 3 برابر از کشور فرانسه بزرگتر است. اب و هوای آن بیابانی بوده و متوسط دما در روز در این کشور 45 درجه هست و در سردترین روزهای سال هم به ندرت دما در آن به زیر صفر می رسد و در کل بیشتر پهنای این کشور رو بیابان و شن زار تشکیل می دهد.
اگر قصد سفر به عربستان را دارید :
همانطور که احتمالا خیلی از شما عزیزان میدانید گردشگری این کشور بر پایه توریسم دینی می باشد که مهم ترین دلیل آن هم وجود اماکن مقدسی همچون کعبه و مسجد الحرام در این کشور بوده که هر ساله پذیرای خیلی زیادی از مسلمانان برای ادای فریضه حج می باشد. اما عربستان سعودی با اصلاحات سیاسی که در یکی دو سال گذشته با سر کار امدن پادشاه جدید خود انجام داده قصد دارد به طور کلی سیاست جذب توریست خود را از دینی به سیاحتی تغییر داده و اقدام به جلب گردشگر خارجی نماید . بر این اساس در سواحل غربی خود در سواحل دریای سرخ اقدام به ساخت مراکز توریستی و هتل داری کرده است .
شاید برایتان جالب و تا حدی عجیب باشه که اگر بگویم بزرگترین فرودگاه جهان نیز در کشور عربستان قرار دارد. بله تعجب نکنید فرودگاه بین المللی ملک فهد (King Fahd International Airport ) در شهر دمام عربستان از نظر وسعت بزرگترین فرودگاه در جهان می باشد . مساحت این فرودگاه بالغ بر ۴۸۵ مایل مربع می باشد . این کشور برای علاقه مندان به کویر یکی از سرزمین های بکر و دوست داشتنی است و عربستان در زمینه توریسم صحرایی یکی از کشورهای پیشرو در جهان به شمار می رود . در کل با اصلاحات و قوانین جدیدی که در عربستان در حال شکل گیری هست در اندک زمانی شاید بشنوید که این کشور علاوه بر درامد نفت از صنعت توریسم و گردشگری هم سود کلانی به جیب بزند.
تصویر : سواحل دریای سرخ در غرب عربستان سعودی
خب امیدوارم تا اینجا کار خسته نشده باشید چون میخواهم 10 نکته عجیب، شنیدنی و جالبی رو بگم که شاید تا الان کمتر در مورد کشور عربستان شنیده باشید.
1. کشوری بدون هیچ رودخانه ای
عربستان سعودی به خاطر اقلیم بیابانی و گرم و خشکی که دارد جزو معدود کشورهایی در دنیا به شمار می رود که در آن هیچ رودخانه ای وجود ندارد. اغلب مناطق این کشور به جای آبهای جاری در آن شن های جاری وجود دارد و بیشتر اب مصرفی و شیرین آن از مخزن های زیر زمینی تامین می شود.
2. بلندترین ساختمان جهان در عربستان
بزرگترین برجی که تاکنون به دست بشر ساخته خواهد شد در عربستان و در شهر جده این کشور قرار دارد . این برج که 1000 متر ارتفاع و دارای 167 طبقه می باشد پروژه ساخت ان از سال 2013 کلید خورده و در سال 2020 تکمیل خواهد شد. برج جده یا برج پادشاهی Kingdom Tower ساختار و فرم جالبی دارد و از بلندترین ساختمان کنونی جهان یعنی برج الخلیفه در امارات که 828 متر ارتفاع دارد بسیار بلندتر می باشد. این برج به تنهایی 1.2 میلیارد دلار هزینه بر دست سازندگان سعودی خود گذاشته و جزیی از پروژه مهم شهر پادشاهی یا Kingdom City به شمار می رود . این مجموعه شامل یک هتل چهار فصل، یک ساختمان چهار فصل، یک ساختمان اداری، ساختمان های لوکس و بزرگترین رصدخانه دنیا خواهد بود.
برج جده با ارتفاع 1000 متر در شهر جده عربستان
3. هر دو روز یکبار یک اعدام
عربستان از جمله کشورهایی در دنیا می باشد که قوانین جزایی بسیار سختی دارد تا حدی که صدای بسیاری از ناظرین حقوق بشر را دراورده است . در سال 2015 بر طبق امار سازمان عفو بین الملل در این کشور 151 اعدام صورت گرفته یعنی به طور متوسط هر دو روز یکبار یک اعدام. این کشور از این حیث در رتبه چهارم کشورهای پراعدام در جهان قرار گرفته است. رتبه های اول تا سوم این رده بندی به ترتیب از آن چین ، ایران و پاکستان می باشد. علاوه بر این قوانین و مجازات های سخت گیرانه ای نظیر قطع انگشتان دست و سنگسار در این کشور نیز رایج است
4. شتر حیوان مورد علاقه سعودی ها
شاید همانطور که برای هندوها گاو حیوان مقدسی به شمار می رود و مورد ستایش مردم این کشور است شتر نیز از حیوانات بسیار محبوب در کشور عربستان به شمار می رود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید فقط در شهر ریاض که پایتخت عربستان به شمار می رود روزانه بیش از 100 شتر فروخته می شود. کارکرد و نحوه استفاده از شتر هم در عربستان متفاوت است . یا از گوشت ان ها برای طبخ و خوردن استفاده می شود و یا در مسابقات شتر سواری که اتفاقا با استقبال گسترده مردم این کشور روبرو می شود مردم این کشور را سرگرم می کنند.
روزانه 100 شتر در ریاض پایتخت عربستان خرید و فروش می شود
5. 50 درصد سهم ما 50 درصد بقیه سهم مردم و دولت
همانطور که قبلا هم اشاره شد کشور عربستان دارای منابع سرشار نفت خام هست و از این نظر جزو کشورهای ثروتمند جهان به شمار می رود . اما شاید برایتان نحوه توزیع این درامد هنگفت نفتی جالب باشد. بر طبق قوانین پادشاهی در کشور عربستان ، درآمد نفتی عربستان به صورت ۲۵، ۲۵ و ۵۰ درصد تقسیم می شود. ۲۵ درصد خالص و سهم پادشاه است، ۲۵ درصد به خاندان پادشاهی ، درباریان و شاهزاده های سعودی اختصاص می یابد و ۵۰ درصد مابقی را دولت هزینه می کند. در کل کسی اطلاع دقیقی از ثروت خاندان سعودی ندارد اما چیزی که همه از آن اطمینان دارند این است که با این درامد سرشار نفتی ثروت این خاندان، افسانه ای و نجومی است.
6. سکسکه وینستون
یکی از عجیب ترین مرزهای جهان نیز در مجاورت کشور عربستان با کشور اردن قرار دارد که به سکسکه وینستون یا عطسه وینستون شهرت دارد! ماجرا هم از این قرار بوده که گویا در سال 1921 وینستون چرچیل که در آن زمان وزیر مستعمرات امپراتوری بریتانیا بوده بعد از نوشیدن نوشیدنی های الکلی و در حالتی غیر طبیعی این مرز را با خودکار ترسیم نموده است. مرزی که شبیه زیگزاگ بوده و در یک عصر یکشنبه در قاهره کشیده شده است. البته برخی پژوهشگران صحت تاریخی این داستان را زیر سؤال بردهاند.
7. زنان تا قبل از سال 2005 حق داشتن کارت شناسایی هم نداشتند
شاید تنها کشوری که قوانین عجیب و غریبی در مورد زنان وضع کرده همین کشور عربستان می باشد .در عربستان و تا قبل از سال 2005 زنان سعودی کارت شناسایی هم نداشتند و این به خاطر جامعه بسیار بسته و سنتی در عربستان می باشد. به دلیل مشکلات مربوط به هویت، وزارت کشور عربستان در آوریل ۲۰۰۵ با حق زنان سعودی برای داشتن کارت شناسایی در صورت درخواست خود آنها موافقت کرد. بسیاری از زنان در ان زمان تصمیم گرفتند از داشتن کارت شناسایی صرف نظر کنند، نه به این دلیل که آنها نمیخواستند کارت شناسایی داشته باشند، بلکه این محرومیت به این دلیل بود که پدر، همسر یا برادر آنها به دلیل چاپ عکس زنان بر روی کارت شناسایی ، با اعطای کارت شناسایی به زنان مخالفت میکردند. البته تا همین یکسال قبل زنان در این کشور نه حق رانندگی داشتند و نه حق ورود به استادیوم های ورزشی ، اما با اصلاحات جدیدی که در این کشور صورت گرفت خوشبختانه این حق به زنان سعودی داده شد. به امید روزی که خانم های ایرانی هم این حق رو داشته باشند تا مانند همتایان سعودی خود در ورزشگاه ها حضور داشته باشند.
8. آن ها هم یارانه می دهند
وضعیت ایجاد شغل و در کل نرخ اشتغال در عربستان و به خصوص در قشر تحصیل کرده بسیار پایین می باشد. به همین دلیل و ناتوانی در ایجاد شغل ، وزارت کار در عربستان ماهیانه به هر نفر بیکار و یا افراد مستمند در این کشور معادل 2 هزار ریال عربستان که به پول ما می شود 400 هزار تومان یارانه می دهد. تعداد افراد شاغل در این کشور 8.2 میلون نفر است که از این تعداد سهم خارجی های مقیم این کشور بسیار زیاد می باشد. چیزی در حدود 3/5 افراد شاغل در عربستان که در حدود 4.7 میلیون نفر را تشکیل می دهند خارجی ها هستند. ضمن اینکه نرخ بیکاری در زنان بسیار سرسام اور بوده و تنها 20 درصد زنان در عربستان شاغل می باشند
9. رتبه چهارم جهان در هزینه های نظامی و جنگ افزار
عربستان بیشترین هزینه های نظامی را در منطقه خاورمیانه به خود اختصاص داده است. در اماری که در سال 2014 منتشر شد هزینه های نظامی این کشور بالغ بر 80.8 میلیارد دلار بوده که عربستان را پس از کشورهای ایالات متحده امریکا، چین و روسیه در رتبه چهارم پر هزینه ترین کشورها در بحث نظامی قرار داده است. این هزینه تقریبا 4 برابر بیشتر از تولید ناخالص داخلی کشور افغانستان است . بسیاری از جنگ افزارهای مدرنی که عربستان خریداری می شود به دلیل نبود دانش فنی در نزد افراد و ارتشیان بومی این کشور توسط مستشاران خارجی هدایت و کنترل می شود.
10. برج شیطان در مکه
هر کسی که به مکه مشرف می شود و به اصطلاح خودمان حاجی می شود حتما ابراج البیت یا برج شیطان را دیده است. ابراج البیت نام هتلی بسیار مجلل در شهر مکه می باشد که سازندگان آن خانواده اسامه بن لادن تروریست مشهور عربستانی بوده است. این هتل مجلل با 601 متر ارتفاع بلندترین ساختمان فعلی کشور عربستان به شمار می رود و قابلیت پذیرایی از چندین هزار مهمان را داراست. اما چرا این برج به برج شیطان در اذهان معروف است دلیل آن هم بر می گردد به تاریخ 21 دسامبر سال 2012 در ساعت 11 و 11 دقیقه روز که سایه این برج بر کل کعبه احاطه داشته است. بسیاری معتقدند این امر یعنی شیطان بر خدا تسلط می یابد و دلیل بر لقب شیطانی این برج هم همین می باشد. برج شیطان در مکه بسیار به برج ساعت بیگ بن در لندن شباهت عجیبی دارد به طوری که در نگاه اول برای هر کسی این برج معروف درلندن تداعی می شود
اخبار داغ
- بازگشت به گذشته؛ اولین بازی بنزما برای رئال مادرید مقابل الاتحاد بود!
- شرط بندی سنگین آدریانو روی قهرمانی اینتر در لیگ قهرمانان
- ریکاردو ساپینتو رقم پیشنهادی استقلال را قبول نمی کند!
- یوونتوس از سوپرلیگ کنار میکشد؛ جلسه اضطراری با رئال و بارسا
- اسامی نگران کننده در میان اعضای احتمالی هیات مدیره پرسپولیس