برای مشاهده بخش اول « 70 بازیکن تاثیرگذار تاریخ باشگاه استقلال تهران (تاج سابق)» اینجا را کلیک کنید .
برای مشاهده بخش دوم « 70 بازیکن تاثیرگذار تاریخ باشگاه استقلال تهران (تاج سابق)» اینجا را کلیک کنید .
50. احمد منشی زاده
خودش می گوید : 1400 سال دیگر هم بگذرد نام من در تاریخ میماند. گفته ای که پر بیراه نیست و تا عشق مردم به فوتبال و فوتبال دوستدان در این کشور جاریست، نام او هم در یادها تا ابد باقیست. بعد از دو رویارویی سرخ ها با آبی ها که گلی در میان نداشت، سومین دربی در روز جمعه 31 مرداد ماه 1348 در استادیوم امجدیه برگزار شد. بازی که با نتیجه 3 بر 1 به نفع تاج به پایان یافت اما نام یک نفر به گنجينه فوتبال ايران اضافه گشت و او کسی جز احمد منشی زاده، زننده اولین گل دربی ها نیست. گفتنی است اولین گل تاریخ پرسپولیس در دربی ها هم در آن بازی و توسط ناظم گنجاپور زده شد. احمد منشی زاده که متولد سال 1323 می باشد و هنگامی که 20 ساله بود در سال 1343 به باشگاه ریشه دار تاج پیوست. او که در پست هافبک بازی می کرد، زمانی به تاج پیوست که رایکوف سرمربی این تیم بود و بزرگانی همچون داریوش مصطفوی، پرویز قلیچ خانی، غلامحسین مظلومی، منصور پورحیدری، نصرالله عبدالهی، علی جباری، مرتضی شرکا و عباس نوین در آن تیم حضور داشته و از تاج تیمی پر ستاره ساخته بودند. این پیشکسوت باشگاه تاج و استقلال، هم اکنون با بیش از 75 سال در قید حیات بوده و از مفاخر فوتبال این کشور به شمار می رود.
افتخارات احمد منشی زاده
زننده اولین گل تاریخ دربی ها (دربی سوم) در سال 1348
قهرمانی جام باشگاه های آسیا در سال 1970 به همراه تیم تاج
قهرمان باشگاه های تهران در فصل 49-48 به همراه تیم تاج
49. هادی نراقی
هادی نراقی مهاجم شایسته و خوش اخلاق سال های دور فوتبال ایران، متولد آذر سال 1333 و شهر تهران می باشد. او نیز به مانند بسیاری از فوتبالیست های قدیمی تهران، فوتبال خود را از زمین های خاکی چهارصد دستگاه (چهار راه یاس) شروع کرد. اسماعیل نراقی، پدر هادی از تجار سرشناس بازار فرش تهران و بسیار مورد احترام اهالی بازار و همچنین علاقمند به ورزش بود. اما عشق پسرش هادی به فوتبال چیز دیگری بود. هادی نراقی از همان سنین خردسالی پله های ترقی را به سرعت پیمود و در سیزده سالگی صاحب نخستین کاپ قهرمانی خود (مسابقات جام کیهان ورزشی 1346) می شود. اولین باشگاه حرفه ای هادی نراقی باشگاه برق تهران بود که او در سال 1349 به عضویت این تیم درامد و سه سال نیز در آن تیم توپ بزند. هادی دوران موفقی را در برق گذراند و توانست با ارائه عملکرد درخشان و نمایشی دلپذیر از خود, توانست در سال 1352 به تیم آبی پوش پایتخت (تاج) بپیوندد. در آن دوره زمانی هر دو تیم تاج و پرسپولیس، سرمربیان نامداری در اختیار داشتند. پرسپولیس با آلن راجرز و آبی ها با رایکوف رقیب دیرینه ای برای یکدیگر بودند. اما رایکوف علاقه مند به بازی دادن به جوانان بود و همین امر هم باعث شد تا هادی در تاج بتواند با فراغ بال فوتبال بازی کند.حضور 6 ساله در تیم تاج، اوج شکوفایی و درخشش هادی نراقی بود و توانست استعداد ذاتی خود را در این تیم به خوبی به نمایش بگذارد. از گلزنی در دربی تا کسب عناوین قهرمانی باشگاههای ایران (جام تخت جمشید)، قهرمان جام حذفی ایران (کاپ پهلوی) و در اخر بستن بازوبند کاپیتانی تاج. هادی پس از 6 سال موفق در تاج در سال 58 به تیم هما پیوست و تا سال 62 نیز در این تیم بود و با پیراهن هما از دنیای بازیگری خداحافظی کرد.
افتخارات هادی نراقی
قهرمانی در لیگ تخت جمشید سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی در فصل 57-1356 به همراه تیم تاج
قهرمانی مسابقات جوانان اسیا در سال 1973
48. علیرضا اکبرپور
هرکول جیبی، رونالدو یا قهرمان دربی؟! این ها همه القابی است که هوادران استقلال به بازیکنی که یک دهه در این تیم بازی کرده است داده اند. علیرضا اکبرپور متولد اسفندماه سال 53 در شهر تبریز می باشد. اکبرپور که کشف مرحوم ناصر حجازی بود فوتبال حرفه ای خود را از شهرش تبریز و تیم ماشین سازی این شهر در سال 71 شروع کرد. علیرضا 4 سال در این تیم حضور داشت و بازی های خوب او در ماشین سازی سبب شد تا ناصر حجازی علاقه مند به وی گشته و از او برای حضور در تیم استقلال تهران دعوت بعمل آورد. دعوتی که مشخصا نتیجه اش معلوم بود و علیرضا اکبرپور در سال 75 به استقلال تهران پیوست. وی یک دهه در این تیم مشغول به بازی شد که ماحصل آن، 200 بازی و 77 گل زده بود که برای بازیکنی که در پست هافبک بازی می کرد آماری فوق العاده به حساب می آید. علیرضا اکبرپور در این ده سال در استقلال افتخارات زیادی به دست آورده که در پایان حتما به آن اشاره خواهد شد. اما محبوبیت او در نزد هواداران استقلال، بیشتر به خاطر گلش در دربی بود که استقلال توانست بعد از 5 سال رقیب دیرینه خود پرسپولیس را شکست دهد. گل او در دربی شماره 50 باعث برد 1 بر 0 استقلال شد و لقب قهرمان دربی آن موقع برای علیرضا اکبرپور نزد هواداران آبی پوش باقی ماند. وی پس از یک دهه در سال 85 از استقلال جدا شد و به تیم هما پیوست و پس از 4 سال بازی در هما در سال 89 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات علیرضا اکبرپور
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل 80-79 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 81–80 به همراه تیم استقلال تهران
47. حسن نظری
حسن نظری از مدافعان مستحکم سال های قبل از انقلاب و بازیکن پیشین تیم های صنعت نفت آبادان و آخرین کاپیتان تاج تهران به شمار می رود. نظری در حالی که فقط 19 سال سن داشت به عضویت تیم ملی درامد و یکی از ملی پوشان ایران در جام جهانی 1978 آرژانتین بود. بسیاری حسن نظری را بهترین دفاع راست تاریخ فوتبال ایران می دانند، جایی که حتی او پا را فراتر می گذاشت و در بسیاری از بازی ها در پست هافبک راست هم دیده می شد. حسن نظری متولد مرداد 1334 در شهر آبادان می باشد. او فوتبال خود را در سال 51 و در تیم سپاه آبادان شروع کرد و دو سال نیز در این تیم بازی کرد. سپس به تیم اول این شهر یعنی صنعت نفت پیوست و یکسال نیز در آنجا توپ زد. در سال 53 توسط حشمت خان مهاجرانی و جرج اسکینر به تیم جوانان ایران دعوت شد و بازی های خوب او در تیم جوانان باعث شد نامش بیشتر از قبل بر سر زبان ها بیفتد. وی در سال 54 به عنوان کاپیتان تیم ملی جوانان ایران توانست در کویت قهرمان آسیا شود و همین قهرمانی باعث پیوستن او به تیم تاج شد. حسن نظری خیلی زود مسئولیت کاپیتانی تیمی بزرگ همچون تاج را بر عهده گرفت. جدایی و بازنشستگی یک سری از تاجی های قدیمی در سال 55 و 56 موجب می شود او در حالیکه تنها 23 سال دارد پس از جدایی حسن روشن , خود مسئولیت سرگروهی آبی پوشان را بر دوش داشته باشد. البته بعد از بازگشت مجدد روشن به تاج، به رسم کسوت بار دیگر کاپیتانی آبی ها به او واگذار شد. نام او به عنوان آخرین کاپیتان تاج در کنار بزرگانی همچون تیمسار محمد خاتمی، محمود بیاتی، عارف قلیزاده ، پرویز کوزه کنانی، علی جباری، اکبر کارگرجم و ... قرار می گیرد. وی هم اکنون مربی، بنیانگذار و مدیر یکی از موفقترین باشگاههای بزرگ نوجوانان آمریکا در شهر دالاس تگزاس است. او از طرف فدراسیون فوتبال آمریکا هر سال به کلاسهای آموزشی در کشورهای مختلف فرستاده میشود. وی دورههای مختلفی را در آژاکس هلند، منچستریونایتد انگلستان، میلان ایتالیا، بایرن مونیخ آلمان و سائوپولو برزیل تجربه کردهاست.
افتخارات حسن نظری
عضو تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی 1978 آرژانتین
قهرمانی در جام حذفی در فصل 57-1356 به همراه تیم تاج
46. جواد قراب
جواد قراب هافبک شوت زن تاج و تیم ملی ایران در دهه چهل و پنجاه بود. قراب متولد مرداد سال 1328 در تهران است. وی توسط حسین صالحی از داوران مشهور آن دوران به باشگاه برق تهران معرفی شد و در 6 ماه حضور در آن باشگاه توانست آقای گل مسابقات شود و با برق تهران رده چهارم جدول را بدست آورد. پس از درخشش در برق تهران وی مورد علاقه رایکوف مربی وقت آن زمان تاج قرار گرفت و در سال 1348 به این تیم پیوست. او با درخشش در تیم برق تهران و بعد از آن تاج تهران به تیم ملی دعوت شد. او به واسطه تواناییها فنی خود توانست در تیم ملی جایگاه مستحکمی برای خود دست و پا کند. او از ارکان تیم ملی ایران در بازیهای آسیایی 1970 بانکوک، المپیک مونیخ 1972، جام ملتهای آسیا 1972 و مقدماتی جام جهانی 1974 بود. او در مجموع 60 بازی برای تیم ملی ایران انجام داد. بزرگترین افتخار ملی او قهرمانی با ایران در جام ملتهای آسیا در سال 1972 در کشور تایلند بود.
افتخارات جواد قراب
قهرمانی در جام ملتهای آسیا 1972 به همراه تیم ملی ایران
صعود به المپیک مونیخ در سال 1972 به همراه تیم امید ایران
حضور در المپیک مونیخ در سال 1972 به همراه تیم امید ایران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا 1970 به همراه تیم تاج
کسب مقام سوم جام باشگاههای آسیا 1971 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1351 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی در سال 49-1348 به همراه تیم تاج
45. مسعود مژدهی
مسعود مژدهی متولد اردیبهشت 1330 در تهران و محله تخت طاووس است. هوش بالا در زمان بازی و خصوصیات بالای اخلاقی مژده دهی از او بازیکنی خاص در دهه 50 برای هواداران تاج ساخته بود. مژدهی خود را یک شاهینی می داند و عاشق ستاره آن دوران، حمید شیرزادگان بود. در سال 48 این مهاجم مورد توجه استاد اسداللهی کارشناس و مفسر بزرگ فوتبال ایران و سرمربی وقت پاس قرار می گیرد و به این تیم می پیوندد. پس از بازی های خوب در پاس به عضویت تیم ملی جوانان در می آید و با درخشش در تیم ملی جوانان مورد علاقه رایکوف قرار می گیرد. مسعود مژدهی در سال 49 به عنوان یار کمکی به عضویت تیم تاج در می آید و در همان سال هم با تاج به قهرمانی آسیا می رسد. پس از این قهرمانی در آسیا بود که ارو رسما به تیم آبی پایتخت می پیوندد. در اردیبهشت سال 52 تیم استوک سیتی انگلستان به دعوت فدراسیون فوتبال ایران برای دیداری دوستانه با تیمی منتخب از باشگاههای تهران و جمعی از بازیکنان مشهور خود از جمله گوردن بنکس راهی تهران می شود. در این دیدار که در ورزشگاه امجدیه برگزار شد در دقیقه 25 مسعود با شوتی دیدنی دروازه گوردن بنکس را گشود تا این بازی تاریخی با تساوی 1 بر 1 تمام شود. مسعود مژدهی با حضور در پنج دوره جام تخت جمشید یکی از با ثبات ترینهاست. البته او در جام چهارم و پنجم بطور کامل در اختیار تیمش نبود اما در کل او با کسب یک قهرمانی و یک نائب قهرمانی و 3 عنوان چهارمی یکی از پر افتخار ترین ها به حساب می آید. وی سابقه 6 سال عضویت در تیم ملی فوتبال ایران را نیز دارا می باشد.
افتخارات مسعود مژدهی
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1970 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1349 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1351 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
44. مهدی فنونی زاده
مهدی فنونی زاده متولد سال 1344 و محله نازی آباد تهران است. فنونی زاده در خانوادهای فوتبالی به دنیا آمده بود که 4 برادر دیگرش هم فوتبالیست بودند. برادر بزرگترش مرتضی هم بازی او در تیم ملی فوتبال و البته رقیب او در تیم پرسپولیس نیز به شمار می رفت و از این نظر برادران فنونی زاده جایگاه ویژه ای در دو تیم سرخابی پایتخت داشتند. مهدی فنونی زاده فوتبال حرفه ای خود را در سال 64 و از تیم نیروی زمینی شروع کرد و سه سال نیز در این تیم توپ زد. او از تیم دارایی که از تیم های ریشه دار فوتبال کشورمان است راهی استقلال تهران در سال 69 شد. وی دو سال موفق را در تیم استقلال تهران پشت سر گذاشت که قهرمانی دوم استقلال در آسیا از خاطرات خوب او در حضور در استقلال بود. وی بعد از استقلال در تیم های بانک تجارت، فجرسپاه تهران، سایپا، پاس و بهمن نیز بازی کرد و در سال 78 با پیراهن بهمن از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. وی سابقه 41 بازی ملی دارد و در سال 1990 و بازی های آسیایی پکن به همراه تیم ملی به عنوان قهرمانی دست یافت.
افتخارات مهدی فنونی زاده
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در بازی های آسیایی پکن در سال 1990 به همراه تیم ملی ایران
نایب قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در فصل 1992-1991 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
43. رضا نعلچگر
رضا نعلچگر در دو دوره زمانی سابقه پوشیدن پیراهن تاج و بعد از آن با تغییر نام این تیم به استقلال را در کارنامه خود دارد. او متولد سال 1337 در تهران می باشد این هافبک خلاق در سال 56 راهی تاج شد و به مدت 6 سال و تا سال 62 در این تیم حضور داشت. پس از سه سال او مجددا در سال 65 به تیم استقلال برگشت و به مدت یکسال نیز در این تیم توپ زد. در مجموع نعلچگر 7 سال در استقلال بازی کرد و از بازیکنان دهه 50 و 60 این تیم به شمار می رود. او در 26 شهریور 61 در جریان بازی استقلال با تهرانجوان، در دقایق پایانی بازی در اعتراض به داور این مسابقه، مرتضی زاهدی حمله کرد و به او مشت زد. هجوم تماشاگران به داخل زمین و ضرب و شتم داور باعث شد تا بازی که با نتیجه یک بر یک دنبال می شد، ناتمام بماند و فدراسیون بازی را سه بر صفر به سود تهرانجوان اعلام کرد. پس از این بازی نعلچگر شش ماه محروم شد. وی هم اکنون به دور از فوتبال و حواشی آن در یک فروشگاه لوازم الکترونیکی کار می کند.
افتخارات رضا نعلچگر
قهرمانی در جام حذفی در سال 57-1356 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1362 به همراه تیم استقلال تهران
42. اکبر افتخاری
زنده یاد اکبر افتخاری متولد سال 1322 و بندر ماهشهر است. اکبر افتخاری عضو تیم ملی فوتبال ایران و باشگاههای دارایی , تاج , عقاب و پرسپولیس بوده است. اکبر افتخاری 15 بازی ملی را در کارنامه خود دارد و علیرغم شایستگی و محبوبیت در آن دوران مورد غضب مربیان وقت تیم ملی قرار گرفت. آخرین حضور او چهارمین دوره مسابقات جام ملتهای آسیا بود که وی همواره از آن بعنوان شیرین ترین خاطره ورزشی اش یاد می کرد. گل زیبایش از روی نقطه کرنر به تیم قهرمان بازیهای آسیایی بانکوک 66 (برمه) تا مدت ها نقل محافل ورزشی آن دوران بود. اولین باشگاه حرفه ای او، کلنی خوزستان بود که در آن تیم بازیکنانی سرشناسی همچون مهراب شاهرخی و ناظم گنجاپور نیز بازی می کردند. وی در سال 41 راهی دارایی شد و 5 سال نیز در این تیم توپ می زد. در سال 47 همراه با تیم ملی توانست به قهرمانی جام ملتهای آسیا دست یابد و پس از این قهرمانی بود که باشگاه دارایی منحل شد. زنده یاد افتخاری در سال 47 به تیم تاج رفت و تا سال 1350 در تاج بازی کرد و پس از آن به خاطر اختلاف با زدراکو رایکوف مربی تاج مجبور به ترک این باشگاه شد. علت اختلاف او با رایکوف حذف نام افتخاری از فهرست بازیکنان اعزامی به جام باشگاههای آسیا بود که دلیل آن شکستگی بینیش و ترس او از آسیب دیدگی از دید رایکوف بود. پس از خروج از تاج به باشگاه عقاب تهران رفت و پس از عقاب وارد باشگاه پرسپولیس تهران شد اما تنها در 8 یا 9 بازی پرسپولیس بازی کرد و سپس برای همیشه از فوتبال خداحافظی کرد. وی پنجشنبه 18 آبان 96 در حالی که 73 سال سن داشت در بیمارستان ابن سینا تهران درگذشت.
افتخارات اکبر افتخاری
قهرمانی در جام ملتهای آسیا 1968 به همراه تیم ملی ایران
بهترین بازیکن جام ملت های آسیا در سال 1968
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1970 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1349 به همراه تیم تاج
41. احمدرضا عابدزاده
عابدزاده را می توان در کنار مرحوم ناصر حجازی به عنوان یکی از بهترین دروازه بان تاریخ ایران برشمرد که از مفاخر ایران به شمار می رود. هر کدام از ما ایرانی ها خاطرات لذت بخشی را با احمدرضا داشته ایم. از قهرمانی در بازی های پکن بگیرید که با درخششی که احمدرضا عابدزاده در بازی های آسیایی پکن و در ضربات پنالتیِ بازی فینال برابر کرۀ شمالی داشت، رسانه های آن زمان آسیا به او لقب «عقاب» را دادند تا حماسه سازی او و بازیکنان تیم ملی در ملبورن و صعود تاریخی ایران بعد از 20 سال به جام جهانی. درخشش او در برابر ایالات متحده آمریکا در جام جهانی 98 که هنوز که هنوز است تنها برد ما در جام جهانی آن بازی تاریخی است. هر چند جدایی عابدزاده از استقلال تا این لحظه که من نفر 41 این لیست را به رشته تحریر در می آورم، به کام هوادران آبی تلخ است اما فراموش نشود ستاره دوم این تیم وقهرمانی دوم در آسیا نیز مدیون درخشش عابدزاده و البته دیگر بازیکنان این تیم به مانند شاهین بیانی، عباس سرخاب و دیگر بازیکنان بود. درخشش عابدزاده در آن بازی ها و قهرمانی استقلال به حدی بود که در سال 70، عابدزاده بهترین دروازه بان آسیا لقب گرفت. عابدزاده تا قبل از حضور در استقلال در سال 69 در تیم های سپاهان اصفهان، منتخب اصفهان، ژاندارمی اصفهان و تام اصفهان مشغول به بازی بود. عابدزاده سه سال در استقلال تهران حضور داشت و 58 بار محافظ دروازه آبی ها در مسابقات گوناگون بود. وی پس از حضور موفق در استقلال و مصدومیتی که در استقلال به آن دچار شد و باشگاه هم هیچ تلاشی برای نگه داشتن او انجام نداد بار دیگر به سپاهان برگشت و سرانجام در سال 73 به پرسپولیس پیوست و پس از 6 سال حضور در پرسپولیس و کوله بازی از افتخارات در سال 79 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات احمدرضا عابدزاده (در استقلال تهران)
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
عنوان بهترین گلر آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی با تیم ملی در بازیهای آسیایی 1990 پکن
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران