سیارکها اجسام کوچکی هستند که از سنگ یا فلز و سنگ و فلز ساخته شدهاند. سیارکها معمولاً اجسام نامنظمی هستند و بر گرد خورشید حرکت میکنند. میلیونها سیارک در منظومه خورشیدی ما وجود دارند. بسیاری از آنها میان مدار بهرام (مریخ) و مدار هرمز (مشتری) قرار گرفتهاند و گرد خورشید میگردند. دستهای دیگر از آنها در مکانهای دیگر منظومه خورشیدی یافت میشوند. به نظر میرسد علت اینکه اغلب آنها در فاصلهٔ مریخ و مشتری دیده میشوند این است که احتمالاً در مدار بین این دو سیاره، سیارهٔ دیگری نیز وجود داشتهاست که به علت جاذبهٔ شدید مشتری متلاشی شدهاست و سیارکها پدید آمده باشند.
به سیارکهایی که بر اثر نیروی گرانش سیارهها در مداری گیر افتاده باشند «سیارک اسیر» میگویند. در این صورت سیارهٔ مزبور به گرد سیاره بزرگتر میگردد.
نزدیکترین سیارک به زمین، توتاتیس نام دارد.
کمربندهای سیارکی
در منظومه شمسی ۲ کمربند سیارکی وجود دارد :
1 - کمربند سیارکی (Asteroid Belt) :
ناحیهای بین مریخ و مشتری است که سیارکها در آن قرار دارند و بیشتر به مریخ نزدیک است تا به مشتری و سیارکهای این ناحیه در حدود ۳۰۰ – ۶۰۰ میلیون ک م با خورشید فاصله دارند. (ناحیه داخلی منظومه شمسی سیارکها). مدار سیارکها بیضی شکل هست. بعضی از آنها هنگام گردش از داخل ناهید عبور میکنند و بعضی در دام گرانش مشتری گیر کرده و از کمربند سیارکها خارج میشوند و بعضی در دام مریخ میافتند یا با یکدیگر برخورد میکنند. قمرهای فوبوس و دیموس مریخ ممکن است سیارکهایی باشند که در دام آن افتادهاند.
2 - کمربند کویپر (Kuiper Belt) :
کمربندی از اجرام دنباله دار و سیارک ها که در ورای مدار نپتون قرار دارد.
سیارک ها اگر بزرگ باشند خطر برخورد با زمین را دارند در غیر این صورت در جو و بر اثر اصطکاک تبخیر میشوند.
بررسی ۱۰ برخورد سیارک های عظیم به زمین :
در اثر برخورد روی زمین عارضه ای زمین شناسی به نام دهانه برخوردی ایجاد میشود.
1 - دهانه Vredefort
تاریخ برخورد: ۲ میلیارد سال پیش براورد می شود
محل برخورد: آفریقای جنوبی
مشخصات: دهانه Vredefort شعاعی بالغ بر ۱۱۸ مایل (۱۹۰ کیلومتر)، و تاثیر گذارترین برخورد به زمین شناخته می شود، این دهانه در سال ۲۰۰۵ جز میراث جهانی یونسکو اعلام شد.
2 - دهانه سادبری
تاریخ برخورد: ۱٫۸ میلیارد سال پیش براورد می شود
محل برخورد: کانادا
مشخصات: دهانه سادبری یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین دهانه های برخوردی روی زمین است و قطر تقریبی ۸۱ مایل (۱۳۰ کیلومتر) دارد.
3 - دهانه Acraman
تاریخ برخورد: ۵۸۰ میلیون سال پیش براورد می شود
محل برخورد: جنوب استرالیا
مشخصات: در حال حاضر بعنوان دریاچه Acraman شناخته می شود، دارای قطری حدود ۵۶ مایل (۹۰ کیلومتر) می باشد.
4 - دهانه Woodleigh
تاریخ برخورد : ۳۶۴ میلیون سال پیش براورد می شود
محل برخورد: غرب استرالیا
مشخصات: این دهانه در سطح قرار دارد و منجر به تناقض های بسیاری در مورد اندازه واقعی آن شده است. گزارشات از ۲۵ تا ۷۵ مایل (۴۰ تا ۱۲۰ کیلومتر) در قطر آن متفاوت است.
5 - دهانه Manicouagan
تاریخ برخورد سیارک : ۲۱۵ میلیون سال پیش براورد می شود
محل برخورد : کبک، کانادا
مشخصات: این گودال ناشی از برخورد در حال حاضر دریاچه Manicouagan است که در حال فرسایش میباشد و به عنوان یکی از بزرگترین و بهترین دهانه ی برخوردی زمین شناخته می شود، و قطری حدود ۶۲ مایل (۱۰۰ کیلومتر) دارد.
6 - دهانه Morokweng
تاریخ برخورد: ۱۴۵ میلیون سال پیش براورد می شود
محل برخورد: جنوب آفریقا
مشخصات: در نزدیکی صحرای کالاهاری در آفریقای جنوبی واقع شده ، این دهانه حاوی بقایای فسیل شده ای از شهاب سنگ برخوردی میباشد.
7 - دهانه کارا
تاریخ برخورد: ۷۰،۳ میلیون سال پیش برآورد می شود
محل یرخورد: : Nenetsia، روسیه
مشخصات: تا حد زیادی این دهانه فرسوده شده است برخی ادعا کرده اند که این ساختار در واقع از دو دهانه مجاورکارا و دهانه UST-کارا. تشکیل شده است.
8 - دهانه Chicxulub
تاریخ برخورد : ۶۵ میلیون سال پیش برآورد می شود.
محل برخورد: یوکاتان، مکزیک
مشخصات: این دهانه برخوردی در شبه جزیره یوکان در مکزیک میباشد و بسیاری از دانشمندان تخمین می زنند که شهاب سنگ برخوردی در این ناحیه باعث انقراض نسل دایناسورها شده است. قطر این دهانه در حدود ۱۰۶ تا ۱۸۶ مایل (۱۷۰ تا ۳۰۰ کیلومتر)،است که یکی از بزرگترین دهانه های برخوردی به زمین میباشد.
9 - دهانه Popigai
تاریخ برخورد: ۳۵،۷ میلیون سال پیش برآورد می شود.
محل برخورد: سیبری، روسیه
مشخصات: دانشمندان روسی ادعا می کنند که این سایت و دهانه برخوردی شامل تریلیون ها قیراط از الماس، و آن را یکی از بزرگترین مراکز الماس در جهان می دانند.
10 - دهانه چساپیک
تاریخ برخورد: ۳۵ میلیون سال پیش برآورد می شود
محل برخورد: ویرجینیا، ایالات متحده آمریکا
مشخصات: در اوایل دهه ۱۹۸۰، این دهانه کشف شد که خلیج چساپیک واقع شده است. این دهانه در حدود ۱۲۵ مایل ( ۲۰۱ کیلومتر ) و ۵۳ مایل ( ۸۵ کیلوتر ) عرض تا واشنگتن کشیده شده است.
پ. ن : 10 تصویر آخر به ترتیب محل برخوردهای ده گانه ای که ذکر شد میباشند.