خبرگزاری فارس نوشته: «امضای قرارداد حسین حسینی با استقلال باز هم به فردا موکول شد.» در متن خبر، به ملاقات امروز دروازهبان استقلال با «امیرحسین فتحی» مدیرعامل این باشگاه اشاره شده، اما دلیلی برای امضا نشدن قرارداد این بازیکن نمیبینیم. دلیلش البته عدم حضور مدیربرنامههای حسین حسینی در ایران است. مدیربرنامههای او کیست و کجاست؟
«امیرهوشنگ سعادتی» همراه با «ایرج عرب» مدیرعامل و «محمدمهدی نبی» عضو هیات مدیره باشگاه پرسپولیس به ترکیه سفر کرده تا با دو گزینه این باشگاه برای سرمربیگری فصل آینده مذاکره کند. پس دروازهبان استقلال و این باشگاه باید به انتظار بنشینند تا یکی از کارگزارن نقل و انتقالاتی فوتبال ایران از سفر برگردد.
امیرهوشنگ سعادتی را وقتی بهتر از قبل شناختیم که سال ۱۳۹۰ مقابل دوربین برنامه ۹۰ ایستاد و خودش را قربانی «دلالیزم» در فوتبال ایران معرفی کرد: «آقای خشایار محسنی زندگی من را به باد داد. او مرا به اتریش آورد و با فریب تمام قرارداد مرا از من گرفت.»
آن روزها، نقد کردن از چند دلال نامدار در فوتبال ایران باب بود. هرکسی میتوانست مقابل دوربین برنامه عادل فردوسیپور بایستد و از چپاول اموال و زندگیاش به دست «خشایار محسنی» یا «غلام گنجی» و «حمید محسنی» حرف بزند. امیرهوشنگ سعادتی هم یکی از همین جمعیت بود. کسی که تجربه بازیهای حداقلی در برق شیراز را دارد. در سپاهان، داماش تهران و داماش گیلانیان اما هیچ فرصتی برای بازی کردن پیدا نکرد. آخرین یادگارش از فوتبال هم ۴۰ میلیون تومان جریمه توسط مدیران سپاهان بود.
فوتبال را که کنار گذاشت، خودش سراغ «کارگزاری» فوتبال رفت. «کارگزاری» کلمه پاستوریزه شده همان «دلالی» یا «ایجنتی» در فوتبال است.
او برخلاف بسیاری از کارگزاران فوتبال که در بدو آغاز کار سراغ جابجا کردن بازیکنان داخلی در باشگاههای ایرانی میروند، از انتقال بازیکنان اروپایی به لیگ ایران شروع کرد. اولین شاهکارش را با همکاری «علی دایی» به پرسپولیس آورد. در حقیقت علی دایی اولین مربی فوتبال ایران بود که امیرهوشنگ سعادتی را به عنوان کارگزار فوتبال به رسمیت شناخت.
نتیجه همکاری علی دایی و امیرهوشنگ سعادتی، عقد قراردادی میان «مارکو سپانوویچ» مونتهنگرویی با باشگاه پرسپولیس بود. دایی در سال ۲۰۱۳ برای سپانوویچ قراردادی به ارزش ۳۷۰ هزار دلار بست ولی فقط در یک بازی به مدت کمتر از ۵۰ دقیقه از او استفاده کرد.
محصول یک نقل و انتقال برای کارگزاران یا دلالان فوتبال جهان چقدر است؟ قوانین فدراسیون جهانی فوتبال میگوید «واسطههای رسمی یا غیررسمی فیفا میتوانند تا مرز ۱۰درصد از کل قرارداد بازیکن یا مربی را اخذ کنند.» این رقم گاهی در فوتبال ایران به بیش از ۵۰ درصد هم رسیده است.
به صورت نمونه، در فوتبال انگلستان مراودات مالی میان مدیران برنامه بازیکنان و باشگاهها کمی متفاوت است. باشگاهها از طریق کمیته نقل و انتقالات خود سراغ مدیران برنامه بازیکنان مورد نظر کادرفنی تیمهای خود میروند؛ مذاکره میکنند، به نتیجه میرسند، قرارداد میبندند و ۱۰ درصد از کل مبلغ قرارداد بازیکن را از حساب باشگاه به مدیربرنامه پرداخت میکنند. یعنی بازیکن هیچ هزینه شخصی به مدیربرنامهاش نمیپردازد. این راه حلی است برای جلوگیری از نفوذ قدرت مدیران برنامه در زندگی شخصی بازیکنان فوتبال. کارگزاران و دلالان، تبدیل به نیروی باشگاه میشوند نه اربابان بازیکنان و مربیان.
اما در ایران این دلالها هستند که حرف اول و گاهی هم آخر را میزنند. امیرهوشنگ سعادتی در بهترین و خوشبینانهترین حالت ممکن از ورود بازیکن بیکیفیتی مانند «مارکو سپانوویچ» به ایران ۳۷هزار دلار سود کرده است. با قیمت ارز سال ۲۰۱۳ هم این رقم چشمنواز به نظر میرسد.
این تازه آغاز زندگی حرفهای سعادتی در باشگاههای سطح اول فوتبال ایران بود. تسلطش به دو زبان انگلیسی و آلمانی و تا حدودی هم کرواتی، او را خیلی زود به باشگاههای استقلال و پرسپولیس نزدیک کرد. خیلی زود موفق شد «برانکو ایوانکوویچ» سرمربی وقت پرسپولیس را برای عقد قرارداد با رامین رضائیان، محسن مسلمان، محمد انصاری و البته بازیکناناوکراینی متقاعد کند.
در استقلال تلاش داشت «ایگور استیماچ» را به سرمربیگری برساند. اما وقتی ناکام ماند همین مربی را به باشگاه سپاهان برد.
نام امیرهوشنگ سعادتی از زمانی بر سر زبانها افتاد که او با همکاری «عبدالصمد ابراهیمی» دیگر کارگزار فوتبال، «مهدی طارمی» و «رامین رضاییان» را به باشگاه ریزهاسپور ترکیه منتقل کرد. این نخستین نقل و انتقال بینالمللی و خارجی سعادتی بود. اتفاقی که البته پرسپولیس را براساس اشتباهات استراتژیکش در لغو قرارداد طارمی با باشگاه ترکیهای وارد بزرگترین چالش تاریخش کرد؛ جریمهای حدود ۸۰۰هزار یورو و بسته شدن دو پنجره نقل و انتقالاتی باشگاه پرسپولیس.
او سال گذشته به شدت پرکار بود. فرشاد احمدزاده، وحید امیری و صادق محرمی را از پرسپولیسی که دو پنجره نقل و انتقالاتش بسته بود گرفت و به ترتیب به باشگاههای شلاسک لهستان، ترابزوناسپور ترکیه و دیناموزاگرب کرواسی برد. نتیجه این سه انتقال برای باشگاه پرسپولیس «صفر» دلار درآمدزایی بود. اما خودش فقط از قرارداد یک میلیون و ۴۰۰ هزار دلاری وحید امیری با باشگاه ترابوزان اسپور، ده درصد از کل مبلغ، درآمد داشت.
تیرماه سال ۹۴ «امیر عابدینی» مدیرعامل سابق پرسپولیس از او با نام مستعار «الف.سین» نام برد و گفت: «یک دلال امسال پرسپولیس را میبندد.» او لابلای جملاتش مدعی شد که «برانکو ایوانکوویچ در یک محفل خصوصی گفته در ایران از هر ۱۶ میلیون نفر، ۱ میلیون نفر دلال هستند. حالا تیمش را دست یک دلال دادهاند. او به زودی هم پرسپولیس را نابود میکند و هم برانکو را.»
سعادتی در پاسخ به این اتهام عابدینی گفت: «این ها همه اتهاماتی است که به من زدند. من فقط ۳ بازیکن در پرسپولیس امسال دارم و هیچ کدام از این بازیکنان هم خارج از عرف سر از پرسپولیس در نیاورده اند.»
سایه او فقط روی سر پرسپولیس نیست. کلیدیترین بازیکنان استقلال تحت قرارداد او هستند؛ وریا غفوری، سیدحسین حسینی، امید نورافکن و کاوه رضایی، بازیکنان قدیم و جدیدی هستند که زیر نظر او قرارداد امضا میکنند.
او در انتقال «علی قلیزاده» به لیگ بلژیک و باشگاه شارلوا نقش کلیدی داشت. اما اکثر بازیکنانی که با هدایت او راهی خارج از کشور شدهاند، خیلی زود دوباره به مبدا اولیه برگشتند. نمونهاش «فرشاد احمدزاده» که روز دوشنبه با پرسپولیس قرارداد امضا کرد. یکی از اعضای هیات مدیره پرسپولیس به «ایرانوایر» گفته است که شرط بازگرداندن «رامین رضاییان» به پرسپولیس، قرارداد با فرشاد احمدزاده بود. هر دو بازیکن را اما هواداران نمیخواهند و شاید اگر «برانکو ایوانکوویچ» در پرسپولیس میماند، فرشاد و رامین هیچ شانسی برای بازگشت به این تیم نداشتند.
حالا داستان سادهای اتفاق میافتد. مدیران عامل باشگاه پرسپولیس به همراه امیرهوشنگ سعادتی به ترکیه رفتهاند تا با سه نفر دیدار کنند؛ الکساندر نوری، گابریل کالدرون و آلن آگوستینچیچ. نفرات اول و دوم دو مربی مورد پسند امیرهوشنگ سعادتی هستند و نفر سوم هم مدیربرنامههای مربیان کروات.
امیرهوشنگ سعادتی، پازل مربی فصل آینده پرسپولیس را با میل خودش میچیند. اگر الکساندر نوری و گابریل کالدرون با پرسپولیس به توافق نرسند، او با همکاری «آلن آگوستینچیچ» یک کروات دیگر را روی نیمکت پرسپولیس مینشاند؛ «آندره چاچیچ» سرمربی سابق لوکوموتیو زاگرب و تیم ملی کرواسی.
جزییات این توافق از این نقطه خطرناک میشود؛ امیرهوشنگ سعادتی و اعضای هیات مدیره باشگاه پرسپولیس درحال بالا بردن رقم مربیان مورد نظرشان هستند.
گزینه اصلی مدیران باشگاه پرسپولیس تا روز یکشنبه، «ماسیمو کاررا» سرمربی سرشناس ایتالیایی بود. مردی که تجربه سرمربیگری و مربیگری در یوونتوس ایتالیا، تیم ملی ایتالیا و همینطور قهرمانی در لیگ روسیه همراه با اسپارتاک را دارد. «محسن ابراهیمی» مدیربرنامههای این مربی گفته بود میتواند «کاررا» را با «یک میلیون یورو» پای میز مذاکره بنشاند. دقت کنیم که یک میلیون یورو برای آغاز مذاکره. این رقم در نهایت میتواند به ۱.۵ میلیون یورو برسد. آن هم برای کسی که با ۵۵ سال سن به اندازه تمام گزینههای دیگر پرسپولیس افتخار و تجربه دارد.
اما حالا قیمت الکساندر نوری در بدو مذاکرات از ۴۵۰ هزار یورو به ۸۰۰ هزار یورو افزایش یافته و کالدرون شکست خورده هم خواهان رقمی بیش از یک میلیون یورو شده است.
قیمت مربیانی که با پرسپولیس در مذاکره هستند با روشی ساده از سوی سعادتی بالا میرود. نخستین دلیلش همان «ده درصد» حق ترانسفری است که باید به کارگزار برسد. «سعید آقایی» خبرنگار ورزشی در حساب توییتر خود مدعی شده که «چاچیچ گزینه مربیگری سرخها ابتدا پیشنهاد ۴۵۰ هزار دلاری به پرسپوليس داده اما بعد از تماس برانکو، دریافته نباید قیمت را بشکند و درخواستش را دوبرابر کرده است.»
سایت «ورزش سه» با بررسی قیمتهای جدید گزینههای مربیگری پرسپولیس نوشته است: «مربیانی که امروز در سبد پرسپولیس هستند هیچکدام به اندازه برانکو عناوین و افتخار و سابقه کار در جاهای مختلف دنیا را ندارند. شاید اگر قرار بود هزینه میلیون دلاری انجام شود، می شد خود برانکو را برای ماندن مجاب کرد و آن وقت شرایط کاملا متفاوت بود.»
جدایی برانکو ایوانکوویچ و رایزنی با گزینههای جدید، شاید خواسته هیات مدیرهای بود که حالا در یک هتل با دو مربی و دو کارگزار فوتبال مذاکره میکنند.
مذاکرات در ترکیه برای انتخاب سرمربی جدید پرسپولیس ادامه دارد. هیات مدیره و کارگزار قیمتها را بالا میبرند.
پیام یونسیپور