اگر در تاریخ از ترامپ در یک کلمه یاد شود آن کلمه قطعا " بی باک" است. استیون چو
https://en.wikipedia.org/wiki/Steven...
در تاریخ 8 دسامبر 1987 امریکا و شوروی (گورباچف و ریگان) در پیمانی که برای کاهش حجم تسلیحات و خطرات درگیری امضا شد از توسعه ی موشک های بالستیک و کروز با بردی بین 1000 تا 5500 کیلومتر کنار کشیدند. این پیمان تنها شامل انواع زمین پایه این موشک ها میشد و در نتیجه ی امکان توسعه ی موشک های کروز از سکوهای دریاپایه و هواپایه همچنان هموار بود با اینحال همین موضوع محدودیت های بسیاری را برای این دو کشور ایجاد کرد چراکه عملا توسعه ی بخش بزرگی از موشک های بالستیک برد متوسط این کشورها از کار افتاد.
در زمان امضای این قرار امریکا موشک پرشینگ 2 را که اولین موشک هایپرسانیک کوتاه برد جهان بود در المان غربی مستقر کرده بود. با توجه به سرعت بیش از 5.5 ماخ این موشک ها پرشنگ 2 میتوانست در کمتر از 4 دقیقه از لحظه ی پرتاب مسکو را هدف قرار دهد. از طرف دیگر شوروی نیز چندین موشک دیگر خصوصا SS-23 را در همین برد در اختیار داشت. در نهایت تا سال 1991 امریکا و شوروی بیش از 2600 موشک میان برد خود را نابود کردند.
سقوط شوروی و روسیه و درنهایت چین
پس از امضای این پیمان امریکا بیشتر تمرکز خود را در این حوزه روی موشک های کروز دریایه قرار داد که نتیجه موشک کروز تام هاوک با بردی بیش از 2000 کیلومتر شد. با اینحال موشک های کروز با وجود دقت فوق العاده خود باید یک مکمل بالستیک نیز داشته باشند. دولت روسیه خصوصا از سال 2005 به بعد دست به توسعه ی موشک های بالستیک کوتاه برد زد. هرچند روسیه همواره معتقد بود که این موشک ها پیمان INF را نقض نمیکنند اما عملا توسعه و ساخت موشک هایی مانند اسکندر خلاف این حرف بود.
با اینحال نگرانی بزرگ ناتو نه روسیه بلکه چین بود. دولت کمونستی چین که عضو این پیمان نیست در سال های اخیر انواع مختلفی از موشک های بالستیک میان برد را توسعه داده که تقریبا همگی از خاک چین شلیک میشوند و میتوانند به راحتی بسیاری از پایگاه های امریکا را در منطقه هدف قرار دهند. در سال 2014 دولت روسیه در یک گفتگو با چین و امریکا با هند از این کشورها خواستند به این پیمان ملحق شوند با اینحال منابع نظامی امریکا در گزارشی عنوان کردند بیش از 90 درصد موشک های چین ناقض این پیمان هستند و عملا این کار برای چین غیرممکن است.
ترامپ
بسیاری از فرماندهان ناتو بارها به اوباما به خاطر تصمیمات بسیار ضعیف او در حوزه ی نظامی اعتراض کرده بودند و منتظر فردی مانند ترامپ بودند. در 20 اکتبر 2018 ترامپ برای اولین بار اعلام کرد قصد دارد از این پیمان خارج شود. ترامپ در گزارش خود عنوان کرد روسیه با وجود اینکه جز این پیمان بوده در سال های اخیر بارها موشک هایی را ازمایش کرده است که ناقض این پیمان بوده اند. ترامپ همچنین موضع چین را درمورد این پیمان ذکر کرد و مدعی شد امریکا چاره ی دیگری ندارد چراکه تنها کشوری است که واقعا به این پیمان عمل کرده است با اینحال ترامپ در یک ضرب العجل 6 ماهه از روسیه و چین خواست تسلیحات ناقض این پیمان را نابود کنند.
روسیه در اولین گفتگوی خود با امریکا عنوان کرد حاضر است بخش اصلی موشک های میان برد خود را از مرزهای غربی روسیه به مرکز کشور ببرد با اینحال ناتو با این موضوع موافقت نکرد چراکه روسیه اقدام به توسعه ی این تسلیحات کرده بود و جابجایی ان اهمیتی نداشت. در 28 اکتبر روسیه بار دیگر از کشورهای ناتو خواست در یک جلسه ی اضطراری درمورد خطرات لغو این پیمان گفتگو کنند اما این جلسه هرگز تشکیل نشد.
در نهایت 2 ماه بعد "سرگی ریابکوف" در گفتگویی با پمپئو از امریکا برای تصمیم گیری در این مورد و راضی کردن چین مهلت خواست با اینحال بر اساس گفته های ریابکوف این پیمان از همان اکتبر محکوم به نابودی بود. در نهایت پس از ماه ها گفتگو و با رضایت کامل نیروها و فرماندهان ناتو در اگوست 2019 امریکا این پیمان را لغو کرد و روسیه مدتی بعد اقدام مشابهی انجام داد.
تنها 17 روز پس از لغو کامل پیمان INF یعنی 18 اگوست امریکا برای اولین بار پس از 32 سال موشک کروز زمین پایه ی تام هاوک با بردی که ناقض پیمان INF بود را آزمایش کرد. این موشک از جزیره ی سنت کلمنت در غرب کالیفرنیا شلیک شده و مسافتی 4100 کیلومتری درون خاک امریکا را طی کرد.
عکس العمل ها
در امریکا تنها تعدادی از اعضای دموکرات به این کار دولت ترامپ اعتراض کردند با اینحال تعدادی از فرماندهان نظامی امریکا این کار را ضروری خواندند و عنوان کردند این کار باید در دوره ی اوباما انجام میشد. گورباچف در گفتگویی ترامپ را دیوانه خطاب کرد و از امریکا خواست به این پیمان برگردد. دولت چین در بیانه ای نگرانی خود را اعلام کرد با اینحال مدعی شد انبار تسلیحاتی این کشور تنها دفاعی است و تهدیدی برای امریکا نیست.
پروژه ها
امریکا تا پیش از امضای پیمان INF یکی از نوآورترین کشورها در این حوزه بود. با وجود اینکه امریکا در حال حاضر تنها 2 موشک قاره پیما برای حمله ی اتمی در اختیار دارد اما این موشک ها عملا شکست ناپذیر هستند (مینوتمن 3 و ترایدنت 2). ورود دوباره ی امریکا به این حوزه قطعا باعث اغاز جنگ تسلیحاتی جدیدی خواهد شد. در اولین پروژه ی تایید شده لاکهید مارتین و نورث روپ اعلام کردند به درخواست نیروی زمینی امریکا کار خود را برای توسعه ی موشک بالستیک هایپرسانیک با بردی بیش از 3500 کیلومتر اغاز کرده اند. این موشک باید توانایی هر دو نوع کلاهک متعارف و اتمی را داشته باشد.
تعدادی از کشورهای عضو ناتو نیز در اقدامی مشابه عنوان کردند فعالیت خود را در خوزه ی موشک های بالستیک میان برد اغاز خواهند کرد.