نماز شب از نمازهای مستحب می باشد. این نماز از یازده رکعت تشکیل شده است که به ترتیب زیر به سه بخش تقسیم شده و خوانده می شود:
۱- هشت رکعت نماز که به صورت چهار نماز دو رکعتی – مانند نماز صبح – می باشد و به نیت نافله شب خوانده می شود. حمد تنها کفایت می کند و نیازی به سوره و قنوت نیست. سپس رکوع و دو سجده و در انتهای هر نماز دو رکعتی تشهد و سلام .
۲- بعد، دو رکعتِ آن به نیت نماز شفع خوانده می شود.در این نماز هم حمد تنها کفایت می کند و نیازی به سوره و قنوت نیست. بلکه نماز شفع قنوت ندارد، اگر کسی می خواهد در نماز شفع قنوت بگیرد باید به قصد ثواب و رجاء قنوت بگیرد. سپس رکوع و دو سجده و در رکعت دوم تشهد و سلام .
۳- نماز یک رکعتی به نیت نافله وتر خوانده می شود.در این نماز هم حمد تنها کفایت می کند و نیازی به سوره و قنوت نیست. هر چند می توان در ذکر قنوت به گفتن مثلا یک استغفر الله هم اکتفا کرد. سپس رکوع و دو سجده و تشهد و سلام
– نمازگزار می تواند مواردی که در کتب ادعیه برای نماز شب نوشته شده به دستور العمل بالا اضافه کند.
– همچین نماز گزار می تواند تنها به خواندن نماز شفع و وتر یا حتی فقط نماز وتر اکتفا کند .
– همچنین می توان این نماز را نشسته خواند ، هرچند بهتر است در این حالت هر دو رکعت یک رکعت حساب شود . بنابراین بهتر است هشت بار دو رکعت نشسته و هر دو رکعت به یک سلام که جمعاً شانزده رکعت می شود به نیت نماز شب بخواند و دوباره دو رکعت هر دو رکعت به یک سلام به نیت نماز شفع و دو بار یک رکعت هر یک رکعت به یک سلام به نیت نماز وتر، ولی در حال اضطرار و مریض همان یازده رکعت کفایت می کند.
– شخص مسافر میتواند نماز شب را پیش از نیمه شب بخواند. همچنین فردی که میترسد خواب بماند و وقت نماز شب او بگذرد می تواند نماز شب را پیش از نیمه شب بخواند.
این حکم برای کسانی که برای خواندن نماز شب بعد از نیمه شب عذری دارند مانند پیرمردان و یا کسی که از سرد شدن هوا می ترسد می توانند نماز شب را قبل از نیمه شب بخوانند.
منبع : صبح دانشجو ، باشگاه خبرنگاران جوان