معرفی
احتمالا به جز معدود افرادی که در رشته ی برق، فیزیک، ریاضی و کامپیوتر تحصیل کرده اند کمتر کسی نام ازمایش های بل را شنیده است.
اولین نکته ی جالب درمورد این ازمایشگاه ها که مرکز اصلی ان در نیوجرسی است این نکته است که موسس انها السکاندر گراهامبل مشهور است، هرچند اولین سهامدار این شرکت گروهی از خانواده های سلطنتی اهل باواریای المان بودند. ازمایشگاه های بل تاثیر عمیقی بر علوم مدرن المان نیز گذاشتند.
در تاریخ انسان مدرن و پیشرفت جوامع نقش هیچ کمپانی-اندیشکده-موسسه ی تحقیقاتی!، مانند ازمایشگاه های بل نبوده و احتمالا نخواهد بود. به جرئت میتوان گفت انچه امروزه به عنوان تکنولوژی میشناسیم در این مجموعه ازمایشگاه ها ریشه دارند. نوکیا، الکاتل، AT&T، لوسنت، موتورولا، اپل، دل، اچ پی، شیائومی؟ هواووی؟ سونی؟و گوگل؟ مایکروسافت و اپل؟....
نه تنها کمپانی های امریکایی بلکه تمام کمپانی ها و موسسات و اختراعات مدرن بشر در نهایت مدیون ازمایشگاه بل خواهند بود.
ازمایشگاه های بل برای سالها تبدیل به خانه ای برای نوابغ فوق خلاق بشر شده بودند. این ازمایشگاه ها تاکنون 9 برنده ی نوبل فیزیک، 4 برنده ی مدال تورینگ، 6 برنده ی مدال دیراک و 5 مدال فیلدز داشته است و در کنار این موارد مشاهیر و نوابغ دیگری داشته که حوزه ی تحقیقاتی انها فراتر از جوایز است. (تنها ایرانی شاغل در این مجموعه و البته از اولین افراد شاغل علی جوان بود. جوان یکی از کاشفین لیزر گازی بود).
اگر بخواهیم مهم ترین اختراع بشر مدرن که عصاره ای از تمام علوم بود را نام ببریم به راحتی میتوان به ترانزیستور اشاره کرد. اولین ترانزیستور در سال 1974 در ازمایشگاه بل ساخته شد.
در حوزه ی نرم افزار و کامپیوتر اما این موسسه را میتوان پدر تمام علوم کامیپوتری دانست. علاوه بر طراحی اولین ترانزیستور زبان های برنامه نویسی سی، سی++ و بخشی از اسمبلی مدرن نیز در این ازمایشگاه ها طراحی شدند.
مبارزه با جهانی سازی اطلاعات
ازمایشگاه های بل از ابتدا جایگاه بعضی از رادیکال ترین تفکرات بشری بودند. خصوصا پس از دهه ی 80 میلادی و افزایش شدید ارتباطات علمی و انسانی بسیاری از افراد شاغل در این موسسه مخالف انتشار و نشر اطلاعات بودند. برای مثال امروزه مشخص شده است که امریکا در بخش خاصی از صنایع نظامی خود از زبان برنامه نویسی مشابه سی استفاده میکند که هیچ مشابه دیگری ندارد اما احتمالا در همین ازمایشگاه های طراحی شده است. از مشهور ترین مخالف نشر اطلاعات علمی خصوصا د حوزه ی مهندسی برق میتوان به جان باردین اشاره کرد که سال ها در این ازمایشگاه ها مشغول کار بود. (تنها کسی که دوبار موفق به بردن نوبل فیزیک شده است).
امروزه وجهه و ساختار این ازمایشگاه ها به شکل کاملا قابل درکی تغییر کرده است. هیچ یک از افراد شاغل در این موسسات درمورد پروژه های خود مقاله ای منتشر نمیکنند، بودجه ی دریافتی آنها معمولا نامشخص است، نتایج تحقیقات با فواصلی 7 ساله منتشر میشوند، بخش بزرگی از پروژه ها دیگر منتشر نمیشوند و هیچ دانشگاهی به طور مستقیم با ازمایشگاه ها در تماس نیست. با اینحال همچنان میتوان ان ازمایشگاه ها بهشت مهندسین نامید.
در ازمایشگاه های بل هیچ ایده ای احمقانه نیست مگر خلاف ان ثابت شود! (کورینا کورتس- مسئول توسعه ی تحقیقاتی گوگل در نیویورک و از شاغلین سابق ازمایشگاه های بل)
----تاکنون دو نفر از افراد شاغل و یا در ارتباط با این آزمایشگاه ها به یکی از بدترین زندان های امریکا فرستاده و حبس ابد خورده اند (ADX Florence). نفر اول رابرت هنسون مشهور است که به جرم فروش اطلاعات به شوروی که شامل پروژه های مهمی از ازمایشگاه های بل نیز میشد به 15 بار حبس ابد محکوم شد. نفر دوم اما در سال های اخیر بود. نوشیر گوادیا یکی از مهندسین ناشناس بود که در بل و در لاکهید مارتین کار کرده بود. این شخص که اصالتی هندی-امریکایی دارد به جرم فروش اطلاعات حیاتی درمورد بمب افکن B-2 به چین به 33 سال زندان محکوم شد. نکته ی جالب اینجاست که سازمان سیا از سال 1993 از جاسوسی این شخص خبر داشت اما برای جبران اطلاعات که فروخته بود سال ها اطلاعات اشتباه در اختیارش قرار داده و درنهایت دستگیرش کردند.---