مطلب ارسالی کاربران
اوسنه بابا سبحان اثر محمود دولت آبادی
کتاب «آوسنه بابا سبحان»داستان بلندی از «محمود دولت آبادی»، نویسندهی برجستهی ایرانی است که سال 1347 منتشر شده است. این داستان در فضای کمتر سیاسی روایت شده است و بازتابی از زندگی مردم فقیر و تنگدست روستاییان است. شخصیتهای اصلی این داستان که متشکل از «بابا سبحان» و دو پسرش است در یکی از روستاهای نزدیک خراسان زندگی میکنند. پسران این پیرمرد روی زمین یکی از زنان ثروتمند آن منطقه،«عادله» کار میکنند و سعی میکنند با کمترین امکانات زندگی کنند. روزگار اما سرنوشت سختتری برای آنها در نظر گرفته است و صاحب زمین تصمیم میگیرد زمین را به شخص دیگری اجاره بدهد.
همچنین براساس داستان این کتاب «مسعود کیمیایی»، کارگردان ایرانی فیلم سینمایی «خاک» را در سال 1352 ساخت. «محمود دولت آبادی» پس از اکران این فیلم اعلام کرد داستان او با این فیلم تفاوتهای چشمگیری دارد و «آوسنه باباسبحان» بر محور اقتصادی خرده زمینداری خرده دولتمندی شهری دور میزند و در مرکز این دایره «عادله» قرار دارد. این نویسنده نقدش را با عنوان «بابا سبحان در خاک» در آن زمان منتشر کرد.
داستان «آوسنه بابا سبحان» از مجموعهی «کارنامه سپنج» است، این مجموعه شامل ده داستان کوتاه و بلند دیگر «بیابانی و هجرت»، «از خم چنبر»، «گلدستهها و سایهها»، «ادبار و آیینه»، «سفر»، «با شبیرو»، «عقیل عقیل»، «دیدار با بلوچ»، «روز و شب یوسف» و «گاواربان» است که طی سالهای 1341 تا 1355 به نگارش درآمدهاند. مجموعهی «کارنامه سپنج» شامل اولین داستاننویسیهای «دولت آبادی» است که بیشتر آنها روایت وضعیت اجتماعی نابسامان است.