جنس رقابت فیفا و PES روی تلفنهای هوشمند متفاوت با بقیه پلتفرمها است. اگر بخواهیم کلی نگاه کنیم، هم PES و هم فیفا یک هدف را در کنسولها دنبال میکنند؛ ارائه تجربهای سرگرمکننده در قالب همان فوتبالی که میشناسیم. حالا یکی میخواهد شبیهسازی شدهتر باشد و یکی دیگر سعی دارد با افزایش ذات آرکید خود مفرحتر ظاهر شود. هرچه که هست، هسته اصلی گیمپلی این دو بازی را فوتبال 90 دقیقهای تشکیل داده که هر از چندگاهی میبینیم.
اما برای فیفا و PES موبایل قضیه فرق میکند. هردو سرگرمکننده هستند ولی با توجه به پتانسیلهای گوشی و محدودیتهایی که همیشه وجود دارد، سازنده دست روی المانهایی که گذاشته که نتیجهاش فوتبالی کاملا متفاوت با نسخههای کنسولی شده است، چه برای فیفا موبایل و چه نسخه گوشی PES. در دیوایسهای دستی تفاوت بین این دو بازی بیشتر از همیشه بوده و هر دو مسیری موازی را آغاز کردهاند که هیچوقت به یکدیگر نمیرسند. حالا سوال اینجاست؛ بهتر است کدام مسیر انتخاب شود؟
بزرگترین نکته متمایز بین PES و فیفا موبایل همین تیتر بالا است. کونامی همان قدر که سعی دارد نسخه گوشی PES را حرفهایتر کند، الکترونیک آرتز تمام تلاشش را گرفته تا با کژوالتر کردن فیفا موبایل قشر بیشتری از دارندگان تلفنهای هوشمند را به سمت خودش بکشاند. هر دو سازنده هم تا الان موفق بودهاند.
الکترونیک آرتز در سال 2017 که برای اولین بار فیفا موبایل را معرفی کرد، قول فوتبالی کاملا مناسب با صفحات لمسی را داد. در نسخه اولیه فیفا موبایل خبری از فوتبالهای 90 دقیقهای مشابه نسخههای کنسولی نبود و جای آن شاهد حالت گیمپلی جدیدی به اسم Attack Mode بودیم. بخشی که در آن بازی دو بازیکن را در سناریوهای مختلف قرار میداد و هر کسی که بیشتر گل میزد، برنده میشد.
در واقع الکترونیک آرتز بر این باور بود که گیمرهای گوشی حوصله فوتبال 90 دقیقهای را ندارند. بنابراین با Attack Mode تنها قسمتهای هیجان انگیز فوتبال را جدا کرد و در زمانی کوتاهتر ارائه داد؛ توپ در نیمه دوم زمین جریان داشته، 90 ثانیه نقش تیم حمله را دارید و هر بار که توپ گل میشود یا به بیرون میرود، در موقعیتی جدید دوباره به دروازه حریف هجوم میبرید.
از آن زمان تاکنون Attack Mode که حالا نامش به VS Attack تغییر کرده، اصلیترین بخش گیمپلی فیفا موبایل بوده و البته الکترونیک آرتز با تغییرات مثبتی که داده توانسته آن را جذابتر از همیشه کند. در فیفا موبایل 2019 نیز این بخش به بلوغ خودش رسید و شاید اگر Head to Head هم اضافه نمیشد، کسی اعتراضی نمیکرد.
Head to Head جدیدترین بخش فیفا موبایل است که چند ماه پیش به بازی آمد و حکم Kick-off نسخه کنسولی را دارد؛ دو تیم یازده نفره 90 دقیقه با یکدیگر مسابقه میدهند. اما در آن طرف میدان، نسخه گوشی PES از همان ابتدا با دو حالت اصلی گیمپلی کارش را آغاز کرد و تا همینجا نیز با همانها ادامه داده است: Action Match و Sim Match.
در Action Match کنترل بازیکنها به حریف داده میشود و در Sim Match به عنوان یک مربی شاهد مسابقه خواهید بود و میتوانید فوتبالیستها را تعویض کنید. هر دو هم شبیه به فوتبالهای واقعی هستند و در اینجا کونامی هیچ خلاقیتی مثل فیفا موبایل به خرج نداده است.
شاید تا اینجا که با حالتهای گیمپلی هر دو آشنا شدیم، فیفا موبایل را اثر بهتری بخوانید. بالاخره در این بازی حالتهای گیمپلی بیشتری وجود دارد و در نسخه 2019 نیز Kick-off به بازی اضافه شده است. بگذارید رک بگویم؛ Head to Head در برابر Action Match تنها یک شوخی به حساب میآید.
نبود گزارشگر در فیفا موبایل از بزرگترین ضعیفهای Head to Head است؛ در حالی که PES یکی از بهترین گزارشگرها بین بازیهای ورزشی گوشی را دارد
در Action Match فوتبال شبیهسازیتر بوده، کنترل مناسبتری وجود دارد و مسابقهای پویاتر را شاهد هستیم. چیزی که Head to Head ندارد. وقتی صحبت از ارائه یک تجربه واقعگرایانه میآید، یعنی همانند دنیای واقعی برای هر کنشی یک واکنش وجود داشته باشد. PES با انیمیشنهای فراوان، فیزیک دقیق و گزارشگرهایش این مهم را ممکن کرده است.
در مسابقات میتوانید انتظار هر چیزی را داشته باشید. همه چیز کمتر قابل پیشبینی است و این شاید مهمترین چیزی باشد که عنوانی شبیهسازی باید به آن بپردازد. Head to Head فیفا موبایل چنین ویژگی ندارد. الکترونیک آرتز انگار همان VS Attack را 90 دقیقه کرده و دو تیم را همزمان به مصاف یکدیگر فرستاده است. در حالی که بسته به سبک گیمپلی دو مود باید تفاوتهایی وجود داشته باشد.
در Head to Head فیفا موبایل کنترل خوبی ندارد ولی اگر مقایسه را به مهمترین بخشهای دو بازی (Action Match و VS Attack) محدود کنیم، متوجه میشویم که هر دو در این زمینه موفق عمل کردهاند. فیفا موبایل نمیخواهد خیلی سخت باشد و کنترل ساده بازی در VS Attack این امکان را به بازیکن میدهد تا خیلی زود به گلزنی برسد.
همچنین شاید پیچیدگیهای کنترل PES در نگاه اول آزاردهنده بهنظر بیاید ولی سازنده تا حد زیادی تمام تاکتیکها را در قالب جسچرها پیاده کرده و همیشه هم فرصت برای بهتر شدن در آن وجود دارد. یکی دیگر از دلایلی که PES موبایل را به اثر حرفهایتری نسبت به رقیب خودش تبدیل کرده است.
کونامی امسال موتور گرافیکی PES را به آنریل انجین 4 تغییر داد. تصمیمی که هرچند تا قبل از عرضه بازی هیجانانگیز به نظر میرسید ولی بعد از عرضه تازه مشکلاتش را به رخ کشید. انگار سازنده به زمان بیشتری برای این کوچ نیاز داشت و بههمینخاطر برخلاف نسخههای قبلی بازی هنوز آنقدرها بهینه نیست.
برخلاف فیفا موبایل، در PES خبری از نوار انرژی نبوده و روزانه هرچه قدر که خواستید میتوانید بازی کنید.
البته در این مدت و با آپدیتهای مختلف وضعیت PES 2019 خیلی بهتر از روزهای اول شده ولی در دیوایسهای ضعیفتر فیفا موبایل توانسته عملکرد بهتری از خودش به جای بگذارد. نکته دوم به فیلترینگ PES موبایل برمیگردد. مشکلی که سالهاست بازیکنهای ایرانی با آن دست و پنجه نرم میکنند.
متاسفانه PES موبایل تنها با نرمافزار تغییر آیپی اجرا میشود و این مسئله اگرچه روی رقابت با هوش مصنوعی تاثیری نمیگذارد و همچنان میتوان یک تجربه روان داشت ولی هنگام بازی با بقیه بازیکنهای آنلاین خیلی خوب اثراتش را نشان میدهد.
پس به همین دلیل برای یک ایرانی مثل من و شما بهتر است فیفا موبایل را دانلود و بازی کنیم و سمت پس نرویم چون بیشتر با نیامدن آن اعصاب خودمان خورد میشود و آپدیت های پس نیز بسیار حجم گیر و در اغلب پاک کننده بازی هستند من خودم هر دو را بازی کرده ام ولی واقعا بالا آوردن پس کار ساده ای نیست با اینکه دارد بهتر میشود اما به دلیل راحتی من فیفا موبایل را ترجیح میدهم
فیفا ساختار ساده تری دارد و یک صفحه بیشتر نیست و خود من 5 روزه کامل آن را یاد گرفتم و VS اتك نیز قطعا سرگرمی با حجم کم اینترنت و کوتاهی است که لذت آن را دو چندان میکند
نکته آخر اینکه اگر کل وقتتان آزاد است که بسیار بعید است میتوانید پس بازی کنید زیرا به قولی یک جور اعتیاد به بازی میآورد ولی فیفا موبایل به خاطر نوار انرژی تعداد بازی را محدود کرده و شما باید مهارت خود را افزایش دهید
نظر شما چیست فیفا موبایل یا پس موبایل ؟