مجارستان:کشوری در اروپای مرکزی و حوضهٔ پانونی است. مجارستان با مساحت ۹۳٬۰۳۰ کیلومتر مربع و جمعیتی در حدود ۹٫۷ میلیون نفر از کشورهای متوسط اتحادیهٔ اروپا محسوب میشود. این کشور از شمال با اسلواکی، از شمالشرقی با اوکراین، از شرق و جنوب شرق با رومانی، از جنوب با صربستان و کرواسی، از جنوب غرب با اسلوونی و در غرب با اتریش هممرز است. زبان رسمی آن مجاری از خانوادهٔ فینواوگری، پرگویشترین در بین زبانهای اورالی است. پایتخت و پرجمعیتترین شهر این کشور بوداپست است و پس از آن به ترتیب شهرهای دبرتسن، سگد، میشکولتس، پچ و دْیور بزرگترین شهرهای کشور محسوب میشوند.
آن ها از ابتدا بودند:
بازی های ابتدایی مجارستان و اتریش برنده ای جز میزبان نداشت. وقتی که اتریش میزبان بود با نتایج نزدیک و بردهای پرگل می ماند برای میزبانی مجارستان. تا رودررویی دوازدهم در سال 1907 که مجارستان موفق شد 4-3 اتریش را در زمین خود شکست دهد این سنت پابرجا بود. تا سال 1915 مجارها دو بار دیگر اتریش را در زمینش شکست دادند. اما اولین شکست خانگی مجارستان در برابر اتریش احتمالا تعیین کننده ترین و مهم ترین نبرد و به نوعی سنگ بنای مدرنیته و حرفه ای بودن در فوتبال شد. شکستی که اگر مجارستان متحمل نمی شد احتمالا رشد فوتبل چندین سال با وقفه همراه می گشت.
در ابتدا باید از کاپیتان مجارستان، ایمره شلوسر گفت. ایمره شلوسر، متولد 1889 بود و اولین بازیکن سطح جهانی اروپا به شمار می رفت. 430 گل در 340 بازی و عنوان بی حرف و حدیث بهترین بازیکن دهه 1910 برای او، خالق ضربات کات دار و دارنده بهترین میانگین گلزنی تاریخ فوتبال همه و همه در مقابل خدمتی که او پس از شکست مقابل اتریش به فوتبال کرد ناچیز هستند. پس از بازی و شکست 2 به 5، شلوسر به عنوان کاپیتان تیم پیش از هر چیز به اتفاقات شب قبل از بازی توجه کرده بود. بازیکنان مجارستان عمدتا همان روز بازی به تیم ملی اضافه شده بودند. شب قبل از آن احتمالا شکم هایشان پر از نوشیدنی و بسترهایشان هم هم گرم و پر حرارت بود. ضعف بدنی فردای آن روز در حین بازی، نتیجه ای جز شکست و تحقیر با 5 گل در خانه نداشت.
جلوتر از مربی و فدراسیون فوتبال مجارستان، شلوسر برنامه جدیدی برای هم تیمی هایش قبل از بازی های ملی طرح کرد. برای اولین بار در تاریخ فوتبال چیزی به عنوان اردوی آمادگی تشکیل شد که خود او سرپرستی آن را به عهده داشت. بازیکنان تیم ملی موظف بودند که از یک هفته قبل از مسابقات از هر گونه فعالیت اضافه در تخت خوابشان خودداری کنند، مصرف الکلشان صفر شود و 3 روز قبل از بازی در محلی که به عنوان اردوی تیم ملی شناخته می شد حاضر باشند. هنگامی که بحث پرداخت حقوق به بازیکنان در زمان حضور در اردوی تیم ملی مطرح شد، فوتبال عملا قدمی رو به جلو برداشت. در کوتاه مدت نتایج سینوسی مجارستان و اتریش باقی ماندند، اما وقتی که برای شش بازی پیاپی مجارستان اتریش را در هم کوبید و اتریش در 7 بازی خانگی یک برد را هم به دست نیاورد، زحمات شلوسر بالاخره ثمره دادند. حرفه ای گری وارد فوتبال و شاید بزرگترین قدم تاریخ فوتبال برداشته شد.
در جمع بزرگان(آن رقیب لعنتی):
از 1920 تا 1966 نقشه فوتبال اروپا بدون مجارستان غیر قابل تصور است. فدراسیون فوتبال مجارستان از هسته های اصلی تشکیل رقابت های جام ملت های اروپای مرکزی بود. سی سال بعد وقتی به پیشنهاد روزنامه اکیپ مقدمات جام باشگاه های اروپا آماده شد، این گوستاوو سبس مجار بود که در کنار سانتیاگو برنابئو پایه های مهم ترین رقابت باشگاهی دنیای فوتبال را بنا نهاد.
مجارستان را اگر به عنوان تیم اول نیمه ابتدایی قرن بیستم نشناسیم، بدون شک بین سه تیم اول قرار دارند. از تحمیل سنگین ترین شکست های تاریخ فوتبال روسیه و فرانسه که بگذریم، داستان جام های جهانی مجارستان از 1934 شروع شد. جایی که در مرحله یک چهارم نهایی در مقابل رقیب همیشگی شان اتریش، 2-1 مغلوب شدند.
جام جهانی ۱۹۳۴:جام جهانی ۱۹۳۴ دومین دوره مسابقات قهرمانی جهان تیمهای ملی فوتبال مردان بود. این رویداد از ۲۷ می تا ۱۰ ژوئن ۱۹۳۴ (۶ تا ۲۰خرداد ۱۳۱۳ شمسی) در ایتالیا برگزار شد.این رقابتها، اولین دورهای بود که تیمها برای شرکت در آن باید در رقابتهای انتخابی شرکت میکردند. ۳۲ کشور به این رقابت وارد شدند و بعد از مسابقات انتخابی، ۱۶ تیم به مرحله پایانی راه یافتند. اروگوئه قهرمان دوره قبل مسابقات بخاطر اینکه در رقابتهای ۱۹۳۰ تنها چهار تیم اروپایی دعوت آن را پذیرفته بودند از شرکت در این دوره سر باز زد. ایتالیا در بازی پایانی با پیروزی ۲–۱ بر چکسلواکی بدل به دومین قهرمان جام جهانی و اولین تیم اروپایی برنده این جام شد. جام جهانی ۱۹۳۴، همچون المپیک برلین در دو سال بعد، نمونه تمامعیار استفاده آشکار سیاسی از یک رویداد ورزشی بود. بنیتو موسولینی مشتاق بود که از این جام بعنوان ابزاری برای تبلیغ فاشیسم استفاده کند، و اتهامات رشوهدهی، فساد و دخالت موسولینی در مسابقههای تیم ملی ایتالیا مطرح بود. توپ مسابقات فدرال۱۰۲ نام داشت و در ایتالیا ساخته شده بود.در این رقابت ها مجارستان در دور اول بازی ها به مصاف تیم مصر رفت که توانست این تیم آفریقایی را با نتیجه ۴به ۲ شکست دهر و راهی مرحله بعدی شود در این مرحله باید به مصاف تیم آماده اتریش می رفت که از قضا در این بازی ۲ به ۱ شکست خورد و از گردونه مسابقات کنار رفت.
جام جهانی ۱۹۳۸(باز هم نشد):جام جهانی فوتبال ۱۹۳۸ مسابقاتی است که در سال ۱۹۳۸ به میزبانی فرانسه برگزار شد. ۱۶ تیم در این مسابقات شرکت داشتند. این دوره سومین دورهٔ جام جهانی فوتبال بود . در این جام جهانی تیم مجارستان در دور اول بازی ها توانست با ۶ گل(کوت ۱- تولدی ۱ -زنگلر-۲ سروسی-۲) هلند شرقی را شکست دهد و راهی مرحله بعد شود در این مرحله مجارستان توانست با دو گل (سروسی و زنگلر)سوئیس را شکست دهد و راهی نیمه نهایی شود در این مرحله مجارستان به تاخت و تاز های خود ادامه داد و توانست با ۵ گل سوئد آماده را شکست دهد و به مصاف ایتالیا در فینال اما این تیم نتوانست در فینال کاری از پیش ببرد ود فینال مغلوب تیم قوی ایتالیا شد.
جام جهانی ۱۹۵۴ ( معجزه برن):
جام جهانی فوتبال ۱۹۵۴ مسابقاتی است که در سال ۱۹۵۴ به میزبانی سوئیس برگزار شد. ۱۶ تیم در این مسابقات شرکت داشتند. این دوره پنجمین دورهٔ جام جهانی فوتبال بود.در این جام جهانی مجارستان توانست به آسانی از گروه خود بالا بیاید این تیم در مرحله یک چهارم پایانی توانست سلسائو را با نتیجه ۴ به ۲ شکست دهد و راهی نیمه نهایی شود این تیم در این مرحله اروگوئه را نیز اسیر خود کردند و به راحتی این تیم را شکست دادند اما در فینال این تیم ناباورانه مغلوب آلمان غربی شدند و از کسب جام وا ماندند.
معجزه برن:
باران در برن بهشدت در حال بارش بود و مجارستان قصد داشت جام جهانی را فتح کند. فرانتس پوشکاش بعد از گذشت شش دقیقه از بازی، “مجارهای بزرگ” (Mighty Magyars) را پیش انداخته بود و زُلتان چیبور بعد از سپری شدن هشت دقیقه برتری را دو برابر کرد. آنها طی 10 دقیقه با نتیجه 0-2 پیش افتاده و چهار سال بود شکستی را تجربه نکرده بودند. آنها طی 10 دقیقه با نتیجه 0-2 برابر تیمی پیش افتاده بودند که دو هفته قبل نیز آنها را 3-8 شکست داده بودند. آنها طی 10 دقیقه با نتیجه 0-2 مقابل تیمی جلو افتاده بودند که چهار سال قبل حتی وجود خارجی نداشت.
آنچه در طی 80 دقیقه بعدی اتفاق افتاد، اگر به تعابیر رومانتیک علاقه داشته باشید، میتوان گفت یک کشور را ساخت و آتش انقلاب را در کشور دیگر شعلهور کرد. حتی در بیهیجان ترین شکل مرور وقایع نیز باید از عبارت “بزرگترین بازگشت در فینال جام جهانی” استفاده کند. طی 10 دقیقه مجارستان با نتیجه 0-2 پیش افتاده بود، اما این آلمان غربی بود که قرار بود در جام جهانی قهرمان شود.
بعد از شش دقیقه لیبریچ به جبران تکلی که در مرحله گروهی زده بود، در فاصله 40 یاردی توپ را به بوشیک واگذار کرد. او توپ را به کوچیس رساند. ضربه او به مدافع آلمانی برخورد کرد و مقابل پوشکاش افتاد و او از فاصلهای نزدیک توپ را وارد دروازه کرد. دو دقیقه بعد، تحت فشار کوچیس، ورنر کولمیر و دروازهبان تیمش، تونی تورِک در محوطه جریمه با یکدیگر قاطی کرده و مرتکب اشتباه شدند، چیبور صاحب توپ شد و دروازه خالی را باز کرد – 0-2. به نظر میرسید یک نتیجه 8-0 دیگر رقم خواهد خورد.
و نشانهای از معجزه. در دقیقه 10 هلموت ران در سمت چپ فضا پیدا کرده و ارسالی کوتاه داشت، ژوزف زاکاریاس اثر کوچکی روی توپ گذاشت و مکس مارلوک توپ را وارد دروازه کرد. 2-1. هشت دقیقه بعد فریتز والتر از روی نقطه کرنر ارسال کرد، گروسیچ اثر ناقصی گذاشت و روی تیر دورتر، راهن گل دوم آلمان را به ثمر رساند. 2-2. هیدگکوتی تیر عمودی دروازه را به لرزه درآورد. ضربه کوچیس به تیر افقی خورد و تورک پشت سر هم توپها را دفع میکرد. در نهایت شش دقیقه مانده به پایان بازی، ارسال به محوطه به جاییکه راهن حضور دارد دفع میشود. راهن توپ را روی پای چپش میبرد و ضربه اش را به گوشه پایین دروازه میفرستد. 2-3.
همزمان که بازیکنان در حال خلق افسانه در زمین بودند، هربرت زیمرمن نیز در جایگاه گزارشگر همین کار را تکرار میکرد. حرفهای او هنگام به ثمر رسیدن گل راهن، حالا بخشی از فولکلور فوتبال آلمان به شمار میآید. “گل! گل! گل! گل! گل برای آلمان!” در ادامه او انگار قادر به باور کردن حقیقت نبود. “آلمان سه بر دو پیش میافتد! فکر کنید من دیوانه شدهام! فکر کنید دیوانه شدهام! 2-3 به نفع به آلمان. من را دیوانه صدا کنید، من را دیوانه صدا کنید!”
در زمان باقیمانده گل پوشکاش به طرزی جنجالی آفساید اعلام شد و ضربه چیبور به زیبایی توسط تورک مهار شد. اما مجارستان نتوانست به گل تساوی دست یابد و بازی تمام شد. یا آنطور که زیمرمن گفت:” تمام! تمام! تمام! تمام! بازی تمام شد!” آلمان غربی قهرمان جهان شده بود.
آلمان ها با این اختراع کار مجارها را یکسره کردند:آلمانهای اختراعهای زیادی داشتهاند اما در سال 1954 یک اختراع بود که کمک شایانی به فوتبال این کشور کرد و قهرمانی جام جهانی را برای آنها به دنبال داشت؛اختراعی که اووه زلر آنها را معجزه خوانده است.
برند آديداس را حالا خيليها مي شناسند اما شايد كمتر كسي بداند تاسيس اين شركت توليد كننده لوازم ورزشي حاصل دعواي دو برادر بوده است. آدولف داسلر مشهور به ادي در سال ۱۹۵۳ استوك پیچی کفش فوتبال را اختراع كرد.
اختراع او در هوای بارانی و زمین گلآلود استادیوم نقش بسيار مهمي در کسب عنوان قهرمانی فوتبال جهان برای تیم ملی آلمان در رقابتهای سال ۱۹۵۴ سوئيس داشت. تیم ملی مجارستان (جادوگران) که از جام جهانی ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۴، ۳۳ دیدار پیدرپی خود را بدون شکست انجام داده بود، بخت نخست قهرمانی شمرده میشد اما باز هم پیشگوییها درست نبود و همانگونه که اروگوئه در فينال۱۹۵۰ برزیل را ناباورانه شکست داده بود، در پایانی جام جهانی ۱۹۵۴ نیز آلمان با وجود شکست ۸ - ۳ در دور آغازین از مجارستان، در فينال به برتری ۳ - ۲ در برابر همین تیم دست پيدا كرد و قهرمان جهان شد.
شاندرو کوچیش(آقای گل جام جهانی ۱۹۵۴): بازیکن فوتبال اهل مجارستان بود. وی سابقه بازی در تیمهایی چون بارسلونا و تیم ملی فوتبال مجارستان را کارنامه خود دارد. همچنین در فهرست برترین گل زنان جهان رتبه چهارم را دارد.
او در سال ۱۹۴۸ اولین بازی ملی خود را انجام داد و همراه چهار نفر (فرانس پوشکاش، زولتان تسیبور، ناندور هیدگکوتی و یوزف بوژیک) هسته تیمی قدرتمند و تهاجمی به نام تیم طلایی را بنیان نهادند و ۳۲ بازی ملی را بدون شکست در سطح اول بینالمللی پشت سر گذاشتند که این رکورد هنوز پابرجا ماندهاست. او همچنین با مجارستان در المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی موفق به کسب مدال طلای رقابتها شد. او در جام ۵۴ خوش درخشید و دو هتریک مقابل کره جنوبی و آلمان غربی به ثبت رساند. او در ۵ بازی جام ۵۴ ،۱۱ گل زد که تنها ژوست فونتن چهار سال بعد رکورد او را با ۱۳ گل جابهجا کرد. او به دلیل بازی عالی و گلزنیهای متعدد با سر به «سر طلایی» معروف شد. او در فینال جام ۵۴ بد شانس بود و جلوی همان آلمان غربی که به آن ۴ گل زده بود، پایش به گلزنی باز نشد.
جام جهانی ۱۹۵۸:جام جهانی فوتبال ۱۹۵۸ مسابقاتی است که در سال ۱۹۵۸ به میزبانی سوئد برگزار شد. ۱۶ تیم در این مسابقات شرکت داشتند. این دوره ششمین دورهٔ جام جهانی فوتبال بود. در این جام جهان تیم مجارستان نتوانست موفق ظاهر شود و در همان مرحله گروهی حذف شد.