گذری بر نبوغ کشف نشده
« از کارم خسته شدم و دیگه نمی خوام ادامش بدم… سر هر کاری میرم اوضاع همینه… نه دوسش دارم و نه برام جذابه… اصلا دیگه به تمام معنا خسته شدم… کل زندگیم اینجوری گذشته… هیچوقت نفهمیدم چی از زندگیم می خوام و باید چی کار کنم… رشته ی دانشگاهیم رو هم پدر مادرم انتخاب کردن و اصلا علاقه ای بهش نداشتم و به زور بعد از ۱۱ ترم تمومش کردم… . یادمه دبیرستان هم که بودم، اوضاعم همین بود، حتی بهتره بگم از وقتی دبستان بودم… یا شایدم کوچکتر…!!! همه ی بچه ها تابستون که می شد با شوق و ذوق می رفتن دنبال کلاس ورزشی یا هنری مورد علاقشون و من حتی نمیدونستم چی دوست دارم…! یا حتی تو دوران مدرسه هم هر کسی می رفت تو تیم ورزشی مورد علاقش و من بازم نمیدونستم باید برم تو چه تیمی ! آخرش هم خود معلم به صورت شانسی، اسم منو میذاشت تو لیست یکی از گروه ها و تا آخر سال که تموم بشه کلاس هامون، عذاب می کشیدم؛ چون واقعا نه علاقه ای بهش داشتم و نه بلد بودم چی کار کنم… . الان هم ۲۸ سالمه و وضعیتم همچنان همینه… حس می کنم اتفاقاتی که تو دوران تحصیلم تجربه کردم، الان عینا داره تو شغلمم تکرار میشه… خیلی دیگه خسته شدم از همه چیز… هیچوقت نتونستم آدم موفقی باشم و این حس واقعا عذابم میده… خصوصا وقتی به اطرافیانم نگاه می کنم و موفقیت هاشون رو می بینم… . همیشه یه جورایی سردرگم بودم و واقعاً فکر میکنم وقتشه که از این همه ابهام بیام بیرون و خودم و چیزی که می خوام از زندگیم رو پیدا کنم… اما مشکل اصلی اینکه نمیدونم چجوری… !!! »
این صحبت ها برای خیلی از ما آشناست… یا دیالوگ های خودمان بوده اند و یا به وفور، از اطرافیان مان این حرف ها را شنیده ایم…! دلیل این سردرگمی ها یک موضوع ساده و در عین حال بسیار مهم است؛ «استعداد یابی» ! مسئله ای که متاسفانه در کشور ما، کمتر مورد توجه قرار گرفته و حتی خانواده ها نیز در این خصوص، آموزش کافی را ندیده اند و نمی دانند چگونه باید به کشف استعدادهای فرزندشان کمک کنند.
برخی دیگر از خانواده ها، با اینکه متوجه استعداد فرزندشان می شوند، به دلایل مختلفی او را یاری نمی کنند و حتی سعی می کنند که فرزندشان را به راه دیگری که مورد قبول خودشان باشد، هدایت کنند. تمام این موارد، می توانند سبب شوند تا ما در بزرگسالی، زندگی موفقی نداشته باشیم و در هر راهی که قدم می گذاریم، شکست بخوریم یا سرخورده شویم. پس باید بدانیم که پیدا کردن استعدادهایمان، یک مرحله ی مهم و جدایی ناپذیر از زندگی است که اگر به درستی طی نشود، می توانند در آینده، ما را با مشکلات بسیاری رو به رو سازد.
راهکارهایی برای کشف شایستگی
از تست های شخصیت کمک بگیرید
این تست ها یک روش عینی هستند برای اینکه متوجه شوید نقاط ضعف و قوت تان چیست و چه کارها یا رشته هایی متناسب با تیپ شخصیتی شما می باشند. علاوه بر این موارد، نکات بسیار مفیدی را درباره با جنبه های مختلف شخصیت شما بیان می کنند که می تواند در موفقیت شما و کشف استعداد و علاقه تان بسیار کمک کننده باشد. از جمله معروف ترین این تست ها، تست MBTI می باشد که در سراسر جهان، بسیار مورد توجه است.
2- دنبال چیزی بگردید که باعث می شود قوی تر باشید
قطعا در زندگی همه ی ما مواقعی وجود دارد که احساس می کنیم انجام یک کار برایمان ساده بوده و بقیه در انجامش مشکل داشته اند. این مواقع، دقیقا همان جایی هستند که استعدادهایمان به کمک ما آمده و سبب شده اند تا کاری که انجامش می دهیم، موفقیت آمیز باشد. پس حتما سعی کنید این گونه موقعیت ها را شناسایی و تکرار کنید.
3- از دیگران نظر بخواهید
از دوستان و سایر کسانی که شما را به خوبی می شناسند بپرسید که از نظر آن ها، شما در انجام چه کارهایی قوی تر هستید و نقاط مثبت شما را چه می دانند. این کار سبب می شود که استعدادتان را راحت تر پیدا کنید و در نتیجه، در مسیری که انتخاب می کنید، به موفقیت برسید.
4- درباره دوران کودکی تان پرس و جو کنید
از اعضای خانواده و خصوصا از والدین تان بپرسید که در دوران کودکی، به چه چیزهایی بیشتر از همه علاقه داشته اید؛ چرا که آن ها این دوران را بیشتر از خودتان به یاد می آورند. مثلا ممکن است بگویند که اغلب دوست داشتید نقاشی بکشید یا اینکه همیشه ترجیح می دادید به جای بازی های گروهی، به صورت انفرادی بازی کنید. اینکه علاقه تان را بیابید، سبب می شود تا راحت تر به استعداد و ترجیحات تان پی ببرید.
5- به وا کنش های دیگران توجه کنید
همه ی ما قطعا به خاطر برخی از کارهایی که برای دیگران انجام داده ایم، مورد تقدیر و تشکر واقع شده ایم. دیگران زمانی از ما تشکر می کنند که توانسته باشیم کاری را به خوبی انجام داده باشیم، جوری که باقی افراد نتوانسته باشند. مثلا ممکن است خیلی خوب به حرف هایشان گوش داده باشیم، مطلبی را به شیوه ای عالی به آن ها آموزش داده باشیم، توانسته باشیم در آن ها انگیزه ایجاد کنیم، از کودکان شان به خوبی مراقبت کرده باشیم و هزاران مورد دیگر. این ها دقیقا مواقعی هستند که ما از استعدادمان بهره برده ایم و نشان دهنده ی این است که به این کارها نیز علاقه مند می باشیم. پس بهتر است که این موقعیت ها را شناسایی کرده و بیشتر مورد استفاده قرار دهیم تا برایمان موفقیت به ارمغان آورند و سبب شوند تا احساس مفید بودن داشته باشیم.