ممکن است از خود بپرسید که چرا چنین احساسی دارید و چرا همیشه در حال عصبانیت هستید. دلایل زیادی وجود دارد که می تواند موجب عصبانیت شود، البته گاهی اوقات هیچ دلیل واضحی وجود ندارد. اما یافتن علت اصلی خشم یکی از مهم ترین گام ها برای مدیریت آن است.
محرکهای رایج خشم ممکن است شامل بیعدالتی، استرس، مسائل مالی، مشکلات خانوادگی یا شخصی، رویدادهای آسیبزا، احساس نادیده گرفته شدن یا کمارزشی باشد.
گاهی اوقات، فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند گرسنگی، درد مزمن یا ترس نیز میتوانند بدون هیچ دلیل آشکاری خشم را تحریک کنند.
خشم همچنین میتواند نشانهای از مشکل سلامت روان باشد یا ناشی از عدم تعادل هورمونی، مانند افزایش سطح کورتیزول یا کاهش سطح استروژن.
برخی از علل بالقوه انفجارهای غیرقابل توضیح عصبانیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آموزش ندیدن: یکی از مهمترین دلایل این است که والدین انواع احساسات، زمان و شیوه بروز احساسات را به فرزندان خود آموزش نمی دهند و بدتر اینکه خود نیز الگوهای مناسبی برای شیوه بروز خشم نیستند.
مرزهای ضعیف: اگر مهارت نه گفتن به دیگران را ندارید یا احساس می کنید مجبور هستید کارهایی را برای دیگران انجام دهید که از انجام آنها احساس خوشحالی نمی کنید، ممکن است احساس کنید که مردم از شما سوء استفاده می کنند.
کمبود خواب: نداشتن خواب کافی مدیریت احساسات عاطفی مانند کنترل خشم را دشوارتر کند.
اضطراب: اگر اضطراب دارید، هنگام موقعیت های چالش برانگیز ممکن است بدون اینکه واقعاً دلیل آن را بفهمید عصبی شوید.
احساس نامرئی بودن: قدردانی نکردن و نادیده گرفتن تلاش ها و فعالیت هایتان از سوی اطرافیان می تواند باعث خشم شود.
افسردگی: عصبانیت یکی از علائم کمتر شناخته شده افسردگی است. حدود 40 درصد افراد مبتلا به افسردگی دچار فوران خشم می شوند.
ناتوانی در کنترل مسائل: برخی افراد تمایل دارند که همه چیز را کنترل کنند و هنگامی که در این کار ناکام می شوند، احساس خشم می کنند.
از بین بردن احساسات: از آنجا که خشم یک احساس پذیرفته شده اجتماعی نیست، بسیاری از مردم سعی می کنند احساسات واقعی خود را سرکوب کنند. اگر اغلب این کار را انجام می دهید، ممکن است نتیجه معکوس بگیرید.
اختلال وسواس فکری عملی (OCD): عصبانیت یکی از علائم شایع OCD است و حدود نیمی از افراد مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد.
سوء مصرف الکل: سوء مصرف الکل می تواند پرخاشگری را افزایش دهد. الکل توانایی تفکر و تصمیم گیری منطقی را مختل می کند. همچنین کنترل رفتار خشونت آمیز را دشوارتر می کند.
اختلال کمبود توجه بیش فعالی(ADHD ) : افراد مبتلا به ADHD بدون دلیل عصبانی می شوند. ADHD یک اختلال عصبی رشدی است که با بی توجهی، بیش فعالی، تکانشگری و خلق و خوی کوتاه مشخص می شود.
اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD): اختلال رفتاری در کودکان و نوجوان که منجر به بروز رفتارهای همراه با خشونت، نافرمانی، لجبازی، خشم در مقابل کسانی که در موضع قدرت قرار دارند می شوند.
اختلال دوقطبی: گاهی اوقات عصبانیت، تحریک پذیری، پرخاشگری و عصبانیت می تواند از علائم اختلال دوقطبی باشد که یک اختلال مغزی است که باعث تغییرات چشمگیر خلق و خو می شود. این تغییرات خلقی می تواند از دوره های شیدایی پرانرژی تا حملات عمیق افسردگی باشد.
اختلال انفجاری متناوب: افراد مبتلا به این اختلال، طغیان های غیرمنتظره خشم همراه با پرخاشگری فیزیکی یا رفتار خشونت آمیز دارند. عصبانیت آنها ممکن است متناسب با موقعیت نباشد.
اختلال شخصیت مرزی (BPD ): این اختلال با مسخ شخصیت، نوسانات خلقی، مشکل در روابط و گاهی خودآزاری یا اقدام به خودکشی مشخص می شود.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی(PMDD ): گاهی عصبانیت در زنان ناشی از نوسانات هورمونی به دلیل دوره قاعدگی است.
اسکیزوفرنی: علائم اسکیزوفرنی شامل توهم و هذیان است. این اختلال گاهی با عصبانیت ناشی از این تصور که دیگران می خواهند به فرد آسیب برسانند، همراه است. اسکیزوفرنی پارانوئید می تواند منجر به رفتار خشونت آمیز شود.
برای مدیریت خشم توصیه می کنیم ادامه مقاله را با عنوان 20 راهکار برای کنترل عصبانیت و خشم در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.