رکنا: دبیر کل انجمن استعداد های برتر ایران گفت: انجمن استعداد های برتر ایران 65 هزار عضو دارد. از میان 86 مدال دار المپیادی، 82 نفر آنها مهاجرت کردند.
احتمالا واژه استعدادیابی به گوشتان آشنا باشد. همه جوامع پیشرفته به استعداد و استعدادیابی اهمیت میدهند و شرکتها برای جذب کارمندانشان استعداد آنها را در زمینههای گوناگون درنظر میگیرند. اما در ایران استعدادیابی چطور صورت می گیرد و چه نهاد هایی برای این کار فعالیت دارند؟
صفدر زارع حسین آبادی، دبیر کل انجمن استعداد های برتر ایران گفت: انجمن استعداد های برتر ایران جز نادر ترین انجمن هایی است که در حوزه استعدادیابی جوانان و نخبگان کار می کند. این انجمن تقریبا از سال 80 فعالیت خود را شروع کرده است. طی 20 سال گذشته به نسبت بازدهی که از مجموعه داشتیم تغییراتی را در این انجمن به وجود آورده ایم.
وی ادامه داد: در ابتدا ما به دنبال دانش آموزان مستعد برای شرکت در المپیاد ها و تیزهوشان بودیم. بچه هایی که می خواهند در المپیاد ها شرکت کنند باید در کلاس های تیزهوشان شرکت کرده و از میان برترین های ایران انتخاب شوند. دانشگاه تهران در برگزاری این کلاس ها و آموزش ها به ما کمک کرد. در استان های دیگر نیز دانشگاه شیراز، تبریز و مشهد کمک های زیادی داشتند.
زارع حسین آبادی گفت: بعد از مدتی انجمن در حوزه های مختلف ورود کرد و در زمینه های ورزشی، نخبگان اقتصادی و محیط زیست و ... 16 کارگروه ایجاد کرد.
اکنون 65 هزار نفر در انجمن استعداد های برتر ایران عضو هستند
وی ادامه داد: استعدادیابی در حوزه های مختلف به صورت متفاوتی صورت می گیرد. در این 20 سال هر ساله تعداد زیادی به انجمن پیوسته اند. برخی از بچه ها هم هستند که شناخته نشده اند. اما اکنون 65 هزار نفر در انجمن استعداد های برتر ایران عضو هستند که نسبت دختران به به پسران بیشتر است . ما در انجمن استعداد های برتر ایران 197 ثبت اختراع طی 20 سال گذشته داشته ایم که خیلی از این ها تبدیل به کار و کارآفرینی شده است.
وی گفت: باید در این مورد بیشتر بر روی کیفیت تمرکز داشت نه کمیت ، به عنوان مثال چند سال گذشته دختر بچه ای از محله میدان خراسان تهران به ما معرفی شد که خانواده وی بضاعت مالی کافی برای ادامه تحصیل فرزندشان را نداشتند و حتی می خواستند او را در سن پایین شوهر دهند؛ اما این فرد به ما معرفی شد و در المپیاد هم مدارج بالایی کسب کرد، سپس مهاجرت کرد و سرنوشت او دچار تغییر شد.
دبیر انجمن استعداد های برتر ایران گفت: در این سال ها مهاجرت زیاد داشته ایم. بچه هایی که مدال می گیرند به واسطه جاذبه خارج از کشور نه، بلکه به خاطر کم توجهی های موجود در کشور به فکر مهاجرت می افتند. 86 مدال دار المپیادی داشتیم که از این میان 82 تا 83 نفرشان مهاجرت کرده اند.
استعدادیی که بخاطر فقر از پیشرفت جا می مانند
وی با بیان اینکه اینجا یک انجمن خیرخواهانه است نه درآمدزا گفت: حمایت ما از بچه ها در این انجمن به این شکل است که آنها را استعدادیابی می کنیم. مثلا برای استعدادیابی ورزشی، ما امکانات با تخفیفات خوبی در اختیارشان قرار می دهیم تا استعداد آنها شکوفا شود، اما کسانی هستند که هزینه ابتدایی آن را هم نمی توانند پرداخت کند.
زارع حسین آبادی در خصوص اینکه دولت چه کمک هایی می تواند به نوجوانان و جوانان مستعد و فعالان در حوزه استعدادیابی برای شکوفایی استعدادهایشان داشته باشد، گفت: آن چیزی که دولت باید انجام دهد حمایت از این بچه ها است. بچه هایی که استعداد دارند اما امکان بروز این استعداد ها برایشان وجود ندارد. سازمان هایی در کشور وجود دارد که می تواند در این زمینه کمک کننده باشد