عقاب های سیاه و سفید شهر استانبول در سال 1903 با نام باشگاه ژیمناستیک برکت در زمان فرمانروایی سلطان عبدالحمید دوم تاسیس شد ولی این اسم زیاد دوام نیاورد و بعد ها به باشگاه ژیمناستیک بشیکتاش تغیر نام داد .
جالب است! بشیکتاش به عنوان اولین باشگاه ورزشی تاریخ ترکیست که بصورت رسمی ثبت شده است و جالب تر اینکه ابتدا هدف از تاسیس این باشگاه فوتبال نبود!بلکه ژیمناستیک بود!
اونموقع فوتبال توسط خلیفه (اونموقع شاهان عثمانی، خلیفه ی مسلمین به حساب میومدن) حرام اعلام شده بود و دلیلش فقط یه چیز بود! اونم ترس از اجتماع جوانان بود !
درسال 1908 انقلاب بزرگی در ترکیه رخ میدهد که سرآغاز دوره دوم حکومت مشروطه در ترکیه میشد ،ترکان جوان که همیشه در صف اول انقلاب حضور داشتن علاوه بر بازگشایی مجلس ، شروع به اصلاحات بزرگی زدن از جمله برداشتن ممنوعیت برای بازی کردن فوتبال بود.
با برداشتن این ممنوعیت خیلی زود فوتبال بین جوانان استانبول محبوبیت خیلی زیادی پیدا کرد و محله ی بشیکتاش به عنوان نمادی برای امید و مبارزه علیه فساد و دیکتاتوری تبدیل شد
ولی این آزادی طول زیاد نکشید ، با شروع جنگ بالکان و جنگ جهانی اول ،کل کشور وارد آشوب و ناامنی شد و تاثیر زیادی بر همه چیز از جمله فوتبال گذاشت بازیکنان زیادی از تیم بشیکتاش به جنگ اعزام شدند و فقط تعداد اندکی از آن ها موفق به بازگشت به کشورشون شدند ، تعداد زیادی از اموال باشگاه نیز توسط ارتش یونان غارت شدند تا اینکه مصطفی کمال پاشا نتیجه ی این جنگ را تغیر داد و ارتش یونان و متفقین را از آناتولی بیرون انداخت و سرزمین های اشغال شده را آزاد کرد و با تاسیس جمهوری ترکیه ، آناتولی دوباره روی آرامش را به خودش دید و خیلی زود استانبول بین 3 قدرت فوتبال یعنی فنر باغچه و قالاتاسرای و بشیکتاش تقسیم شد
بین 3 تیم قدرتمند استانبول این بشیکتاش بود که خود را بیشتر از هر تیمی وفادار به آرمان های جمهوری ترکیه میدانست و از همان ابتدا تصمیم به تاسیس تیم فوتبال زنان کرد کاری که اونموقع خلاف عرف و عقاید جامعه بود
اعضای تیم بشیکتاش را عمدتا افرادی ملی گرا و روشن فکر تشکیل میدادن برای همین برای حمایت از جمهوری ترکیه و آتاتورک تصمیم به گذاشتن پرچم ترکیه در نشان و لوگوی این تیم کردند و بعد چندین سال جز معدود تیمایی هستن که مجوز به داشتن پرچم این کشور در لگوی تیمیشونو دارند.
هوادارای بشیکتاش نه تنها جز پر شورترین هوادارای ترکیه حتی جز پر شور ترین هوادارای کل اروپا به حساب میان و همیشه به تشویق های خاص و پرشورشون معروفن
در دهه های 50 و 80 میلادی ترکیه شاهد کودتاهای بزرگ ارتش بود که منجر به افزایش فساد و نارضایتی بین قشر جوان و تحت فشار استانبول شد برای همین هوادارای بشیکتاش گروهی به اسم چارشی ها (بازاری ها)را ایجاد کردند که امروزه مهم ترین ترین گروه هواداری این تیم شناخته میشود و بیشتر متمایل به تفکرات چپ گرانه و ملی گرایانه هستند.چارشی ها سکو های ورزشگاه این تیم را محلی برای مبارزه با دیکتاتوری،نژاد پرستی و تبعیض علیه اقلیت های جنسی و... تبدیل کردند و همیشه شعار هایی از همین دست در سرود ها و بنرهای این تیم حضور پر رنگی داشته است.
|