موضع 31 کشور حاضر در جام جهانی نسبت به میزبانی قطر
قسمت 1 از 2
...
ما، ستارگان شما را میخریم. زمین شما را. توپ شما را. بازی شما را. جام جهانی شما را. و تماشاگران؟ ما شادی شمار را هم میخریم... متفاوتترین جام جهانی تاریخ در متفاوتترین جغرافیای تاریخ در متفاوتترین فصل تاریخ در راه است...
جام جهانی قطر. جام جهانی که دولت قطر پولهایش را به پای آن ریخته. از ساخت 8 استادیوم غولآسای فوق مدرن تا دیوید بکام به عنوان چهرهی تبلیغ کنندهی بازیها، از قرارداد فیفا با هواپیمایی قطر تا صدور کارتهای هایا، از جان کارگران تا قلب طرفدارن... بله، قرار است گروهی از طرفداران انگلیسی و ولزی ( پیشنهاد به سایر کشورها هم ارسال شده) در ازای دریافت بلیت رایگان، هزینهی حمل و نقل و اسکان رایگان و دریافت روزانه 60 پاوند در استادیومهای جام جهانی با شور و شوق تیمشان را تشویق کنند!
نگاه تیمهای حاضر به میزبانی قطر چگونه است؟
|
هیچ موضع رسمی، مصاحبه یا شرکت در کمپینی علیه میزبانی قطر توسط بازیکنان یا کادر فنی اکوادور انجام نشده. یک افتتاحیهی بی دردسر!
قبل از بازی مقابل لتونی در مارس سال گذشته، بازیکنان با لباسهایی با پیام “Football supports change” گرم کردند. پیامی که روی بازوبند کاپیتانی جینی فایندالدوم هم به چشم میخورد. پیامهایی علیه سابقهی قطر در حقوق بشر. تیم و شخص فنخال کاملا علیه برگزاری جام جهانی در قطر متحد هستند. فنخال در موضعی قاطع اعلام کرد :
"فیفا میگوید که براگزاری جام جهانی در قطر برای توسعهی فوتبال است. اما همه میدانیم که این مزخرف (bullshit) است!"
سال قبل دولت هلند نیز اعلام کرد که قرار نیست هیچ هیات سیاسی در طول مسابقات به دوحه اعزام شود اما به نظر میرسد با تغییر دولت و مسالهی تامین گاز از قطر، پادشاه ویلم الکساندر کمی کوتاه بیاید!
غالب جمعیت مسلمان سنگال، بحثهای موجود در مورد قطر را، مواضعی از سوی کشورهای غربی میدانند و بازیکنان مصاحبهای علیه قطر نداشتهاند. در عوض ادریسا گیه از پوشیدن لباس رنگینکمان روی لباس خود در پاریسن ژرمن خودداری کرد، مورد حمایت همتیمیهایش در تیم ملی قرار گرفت و در اولین بازی ملی با لباس سنگال پس از آن اتفاق ایستاده توسط طرفداران تشویق شد. در سنگال هم مانند قطر همجنسگرایی غیر قانونی است.
بیش از سه سال است که گاردین، گزارشات تکان دهندهای از اوضاع کارگران در قطر منتشر میکند. طرفداران و نشریات به تندی علیه میزبانی قطر در تمام حوزهها معترضند و اتحادیهی فوتبال انگلستان متعهد شده تا قرارداد جدیدی با فیفا برای اصلاح قوانین رفتار با کارگران در خلیج فارس، پرداخت غرامت به کارگران در صورت هرگونه آسیب یا پوشش خانوادهی آنها در صورت فوت امضا کند. با این حال نه ساوتگیت و نه هری کین حرفی علیه قطر نزدهاند و تندترین اظهارات به جردن هندرسن تعلق دارد:
"سابقهی حقوق بشر قطر تکان دهنده، ناامید کننده و و حشتناک است..."
به نظر میرسد در طول مسابقات اعتراضات به بستن بازوبند کاپیتانی رنگین کمان با عبارت “one love” بر بازوی کاپیتان هری کین خلاصه شود.
قطر، یک استثنا در میان کشورهای حوزهی خلیج فارس برای ایران است. کشوری که مواضع تندی علیه زندانیان سیاسی در عربستان سعودی و روابط امارات متحده با اسراییل دارد، به قطر به عنوان یک متحد راهبردی مینگرد. کشوری که حالا به یک الگو در برگزاری یک تورنمنت بزرگ تبدیل شده و قرار است ایران فراتر از یک شرکت کننده در مسابقات باشد. هیچ خبری از اعتراضات و کمپینها علیه قطر در میان بازیکنان ایران و کادر فنی نیست و به نظر میرسد اگر قرار باشد طرفداران ایرانی با پلاکاردهای اعتراضی به استادیوم بیاییند، اعتراضات علیه دولت قطر نخواهد بود....
اتحادیهی فوتبال آمریکا پس از مرگ جرج فلوید پذیرفت که بازیکنان با شعار “Be The Change” پای به مسابقات بگذارند. آنها همچنین علیه قطر نیز مواضع شفافی نشان دادهاند و طرح استفاده از پرچم رنگین کمان در میان طرفداران آمریکایی مورد بررسی است.
گرت بیل، یکی از 8 کاپیتانی است که با بازوبند کاپیتانی رنگین کمان “one love” وارد زمین خواهد شد. نوئل مونی، مدیر اجرایی اتحادیهی فوتبال ویلز میگوید:
"اگر هم فیفا بازوبندهای ما را تایید نکند، به روشی دیگری از جامعهی LGBTQ حمایت خواهیم کرد. ما ارزشهایمان را زندگی میکنیم...."
"قطریها باید بدانند که فوتبال و به ویژه جام جهانی با پول خریداری نمیشود. شفافیت باید همه ارکان ورزش را در برگیرد چرا که دوران تبانی و پولهای زیر میزی با رفتن بلاتر تمام شده است. قطریها باید بدانند که جام جهانی بسیار بزرگتر از آن است که در کشور آنها برگزار شود."
این جملات هیچ کدام از بازیکنان، مربیان یا سران اتحادیهی فوتبال آرژانتین نیست. به نظر میرسد مسی و رفقا کاملا روی بردن جایزهی بزرگ متمرکز شدهاند. ای کاش دیگو میتوانست جملاتش را کامل کند...
اگر هم قرار باشد بازیکنان مکزیکی راجع به موضوعی غیر از فوتبال اظهار نظر کنند، آن موضوع قطر نیست... این روزها مشکلات گسترش کارتل های مواد مخدر در مکزیک یک بحران بزرگ است و یکی از سه میزبان جام جهانی بعد، باید به فکر حل آن باشد...
آنها نیز مشکلات خود را دارند. کشور همسایه، اکراین در آتش جنگ میسوزد و بازیکنان لهستانی به مواضعی محکم به حمایت از آنها پرداختهاند. فدراسیون فوتبال لهستان فعالیتهای مهمی در جهت حذف روسیه از مسابقات فوتبال انجام داد، لواندوفسکی، با بازوبند پرچم اکراین به زمین آمد و برای ملاقات شوچنکو مسافر اکراین شد و شزنی و کیدزیورا با انتشار تصاویر خود و همسران اکراینیشان جنگ افروزی روسها را محکوم کردند...
پس از بحران در شورای همکاری خلیج فارس از سال 2017، روابط سعودی با قطر، به تیرگی گرایید. تا سال 2021 و اعلامیهی الاولی که رسما به روابط تیره و تار میان دو کشور پایان داد. حضور تیم ملی فوتبال عرستان در مسابقات جام خلیج فارس 2019 در دوحه به عنوان حرکتی نمادین به گرم شدن روابط میان دو کشور کمک کرد و در نهایت محمد بن سلمان در ماه مارس به خبرگزاری آتلانتیک گفت:
"روابط امروز ما با قطر روابط باورنکردنی است. و شخص شیخ تمیم... او یک رهبر شگفتانگیز است"
بله، دو پادشاه حالا با هم از رقص شمشیر، چاههای نفت و گاز و البته تطهیر ورزشی در زمین فوتال لذت خواهند برد....
تیم ملی در تمام کمپینهای علیه قطر حاضر بوده و فراتر از آن، و شهرداران پاریس و استراسبورگ برای جلوگیری از عادی شدن حقوق زیر پا گذاشته توسط قطر، مساباقت را در تلویزیونهای بزرگ شهری پخش نخواهند کرد. با این حال خبری از اظهار نظر رسمی بازیکنان بزرگ و مربی فرانسه علیه قطر نیست. ستارگانی که در پی اس جی، حقوق خود را از ناصرالخلیفی قطری دریافت میکنند...
بیش از 30،000 تونسی در قطر مشغول به کار هستند و بازیکنان تونس و مربیان تونسی در لیگ ستارگان قطر حاضرند. این روابط قوی میان دو کشور مسلمان باعث شده تا نه بازیکنان و رسانههای تونسی حرفی در مورد مشکلات میزبانی در قطر به زبان نیاورند.
شانزده بازیکن استرالیایی در ماه اکتبر ویدئویی را منتشر و نگرانی های خود را در مورد مسائل حقوق بشر در قطر مطرح کردند. نخستین واکنش گروهی از بازیکنان حاضر در مسابقات. فدراسیون فوتبال استرالیا و گروه فوتبالیستهای حرفهای استرالیا نیز بیانیههایی در محکومیت رنج کارگران مهاجر و LGBTQ+ منتشر کرد و خواستار اصلاحات در قطر شد. آرنولد، سرمربی استرالیا اعلام کرد که انتظار دارد تمرکز بازیکنانش روی زمین قطر باشد و گفت:
«هنگامی که آنها وارد میشوند، همه چیز به فوتبال مربوط میشود. این بیانیه اعلام شده و بازیکنان اکنون فقط باید روی بازی تمرکز کنند، روی فوتبال تمرکز کنند و به اینجا بیایند و از این جام جهانی لذت ببرند."
توماس دلینی در مستندی درباره جام جهانی قطر در سال گذشته گفت:
"از هر فوتبالیستی بپرسید، او آن را فاجعه خواهد خواند. من هم همینطور. هیچکس اینجا فکر نمیکند این ایده خوبی بوده."
کاسپر اشمایکل افزود:
"خوشحالم که در جام جهانی بازی خواهم کرد، اما آیا از جایی که جام جهانی برگزار می شود راضی هستم؟ نه. اما من نمی توانم آن را تغییر دهم، فقط نارضایتی خود را اعلام می کنم."
مدیر اجرایی فدراسیون فوتبال دانمارک، یاکوب ینسن، گفته است که در هیچ شهری از دانمارک مناطق ویژهی شهری تماشای فوتبال وجود نخواهد داشت:
"ما نمی خواهیم از کشور قطر هیچ حمایتی بکنیم" –
و شرکت تامین کنندهی لباس دانمارک، Hummel، پیراهن هایی به رنگ سیاه برای حمایت از کارگران کشته شده در ساخت استادیومهای جام جهانی و اعتراض به وضع حقوق بشر قطر طراحی کرده...
ادامه دارد