بخاطر جامجهانی این روزها بحث در مورد عربستان زیاد شده ولی تا چه حد این کشور رو میشناسید!
همه عربستان رو کشوری خشک و بیابانی میشناسن و تا حدودی درسته! بله تا حدودی!
به نقشه در تیتر نگاه کنید مناطق تیره تر مناطق کوهستانی عربستان هستند این کوهها در ایجاد مناطقی که باعث میشن ما بگیم تا حدودی تاثیر گذارن!به عکسهای آخر مطلب هم نگاه بکنید تا نظرتون در مورد عربستان عوض بشه.
عربستان بخاطر بودن در یک منطقه معروف جوی به اسم جنب پرفشار حاره که در بالای جو ساخته شده و مانع صعود رطوبت به سمت بالا میشه شانس ساخته شدن ابر از نوع صعود گرمایشی از دست میده در این روش ساخت ابر رطوبت به همراه گرمای مجاورش به سمت بالا صعود میکنه و با صعود گرما از دست میده و تبدیل به ابر میشه و بعد تراکم پیدا میکنه و تبدیل به باران میشه ولی چون پر فشار جنب حاره مانع میشه این رطوبت تا منطقه ای ک رطوبت اونقدر سرد بشه ک تبدیل به ابر بشه ابری در این منطقه به سختی از این روش ساخته میشه! بله به سختی چون گاهی از این روش هم ابر ساخت میشه ولی در فصول سرد که جنب پرفشار حاره در حالت ضعیفتری قرار داره و کاملا نمیتونه تسلطشو نشون بده و در گاهی مناطق این جنب پر فشار که مثل صفحه ای بزرگ بالای رطوبت پایین قرار داره میشکنه و این رطوبت به بالاتر میره و تبدیل به ابر میشه البته باز اونقدر کمه این جریان که به چشم نمیاد!
نحوه دیگر تشکیل ابر دینامیکی هست برای همین عکس کوههای عربستان مهم هستش! در این روش رطوبت به ناهمواریهای سطح زمین میخوره ولی چون باید به سمتی حرکت کنه و توده هوای پشت سرشم بهش فشار میاره مجبور به صعود به سمت قله کوه میشه در این حال یک باگ توسط کوه ایجاد میشه در سیستم پرفشار جنب حاره چون هر جسمی وقتی بهش توده هوایی میخوره باعث تلاطم به اندازه ۳ برابر ارتفاع خودش میشه در واقع اون باگ باعث میشه سیستم پرفشار که مثل یه صفحه موازی بر روی زمین گسترده شده بشکنه و رطوبت بتونه ب ارتفاع بالاتری صعود کنه و طبعا باعث ایجاد ابر و بارش بشه! این سیستم در ایرانم زیاد دیده میشه در واقع اگه کوههای ایران نبود ایران چیزی شبیه به صحرای آفریقا میشد!
مثلا به سمت شمال و جنوب کوههای البرز نگاه کنید سمت شمال پر بارشن چون رطوبت برخورد میکنه صعود میکنه و میباره ولی این کوهها اونقدر بلند هستن که کلا مانع میشن رطوبت به سمت پایین بیاد و کل رطوبت رو میگیرن و یک هوای خشک به سمت جنوب هل میدن فقط!
این سیستم در رشته کوههای زاگرس هم مشهوده سمت غربی ک توده هواهای دارای رطوبت میان پربارش و سمت شرقی خشک و بی آب...
حالا شاید باورتون نشه ولی این سیستم اونقدر مهم ک شاید خیلیاتون ندونید ولی در عربستان جنگل وجود داره!
بله درست شنیدید جنگل!
البته جنگلهای پر تراکمی نیستن ولی با عینک ایرانی ها کل عربستان فقط شن و ماسه اس و همین تیکه های کوچیک هم غنیمت محسوب میشن...
عربستان گفته میخواد از این مناطق برای جامجهانی استفاده کنه ک نظریه هوشمندانه ای هستش!
البته تا یادم نرفته ابر از یک شکل دیگ هم شکل میگیره ک محدود به جاههای خاصی یا بهتره بگیم جای خاصی است(استوا) در این منطقه اونقدر رطوبت زیاده ک نیازی نیست صعود زیادی صورت بگیره چه صعود گرمایشی و چه صعود مکانیکی و اگر دقت کنید در منطقه استوا ابرها نزدیک جو زمین ساخته میشن که دلیلش فقط و فقط رطوبت بسیار بالای این منطقه اس ب نحوی ک تقریبا هر بعد از ظهر در منطقه استوایی یک بارش صورت میگیره حداقل! اگر عوامل دیگ مثل صعود مکانیکی و گرمایشی تاثیر بزارن شدت بارش رو در مناطق استوایی دو چندان میکنن...
البته چند نوع بارش دیگ هم داریم ک نیازی ب ابر هم ندارن ولی اونام برای جاهای خاصی هستن و خیلی نیار ب توضیح دادن نیست...
چند عکس ام از جنگلهای عربستان گذاشتم و البته عکس نقشه پوشش گیاهی عربستان رو البته لازم به ذکر میدونم بگم اینا در فصل تابستان ب این شکل نیستن و علفها تقریبا خشک میشن و اینها بیشتر در فصل بهار این شکلی هستن ولی اگه بخواین بیشتر بدونید میتونید یه سرچ ساده بکنید جنگلهای عربستان!