كوزه گري و كشف مس
هنگامي كه مرد كوزه گري،در سيلك مشغول ساختن كوزه بود متوجه شد كوزه اي كه از آتش خارج كرده نمي شكند و آن مرد دريافت خاكي كه براي ساختن آن كوزه مورد استفاده قرار داده، خاك عادي نيست و ما امروز مي دانيم كه او از خاك شسته شده ي معدن مس استفاده كرده بود.
كشف مس و ابداع صنعت ذوب فلز براي اولين بار در ايران
از اينجا مقدمات كشف مس آغاز مي شود: مرد كوزه را در كوره ي آتش مي اندازد و متوجه مايعي مي شود و گمان مي كند اين همان ماده است كه وزه را نشكن نموده. بنابر اين اولين استخراج فلز و ذوب فلز در ايران صورت گرفته آن هم با فلز مس. از اين پس ايرانيان توانستند فلز هاي ديگر را اين گونه استخراج نمايند.
به وجود آمدن اولين چاقو از مس و مصارف آن در ايران باستان
اقوام اوليه ان قدر ساده بودند كه همانند كودكان يك قسمت از كارها را بدون نيت خاص و فقط به قصد سرگرمي انجام مي دادند؛همانند اتفاقي كه برايتان بازگو مي نمايم.هنگامي كه كوزه گران فقط مس را براي سخت شدن كوزه استخراج مي نمودند قابليت هاي ديگر اين فلز را نمي دانستند ولي طي ي اتفاق در يك كوزه گري اطلاعات زيادي بدست مردمان آن موقع از فلز مس مي رسد.هنگامي كه مردي كوزه گر بر فلز مس جامد با سنگ فقط باري سرگرمي مي كوبد،مشاهده مي كند فلز پهن شده است و هر چه زياد تر مي كوبيد پهن تر مي شد تا جاييكه به شكل ورقه اي در آمده بود، طويل و عريض،لب آن ورقه از چهار طرف تيز مي نمود و مانند سنگهاي تيز آن موقع ولي تيز تر از آنه بود. ملكه ي آن موقع ايران دستور مي دهد تا از لبه ي تيز آن براي قطع ساقه هاي گندم استفاده نمايند،البته اين واقعه بعد از خشك شدن درياچه ي مركزي مي باشد.ايرانيان آن موقع آن قدر در رفاه بودند و در صلح و آرامش مي زيستند كه از آن لبه هاي تيز براي كشتار مردم استفاده نكردند وبعد ها به شكل سلاح استفاده شد. رفته رفت مردم سيلك فهميدند كه مي توانند با ضربات سنگ قسمتي از ورقه ي مس را لوله كنند به طوريكه دست گرفتن آن آسان باسد و از آن به بعد داس مرم سيلك داراي دسته شد.
جايگزيني ديگ هاي مسي به جاي ديگ هاي گلي و مشكلات آن
كوزه گران سيلك متوجه شدند كه مس را به هر شكلي مي توانند در آرند،و توانستند به جاي استفاده از ديگ گلي از مسي استفاده كنند و مردم ديگر شهرها به سيلك براي كسب ديگ مسي مي آمدند و سيلك از آن به بعد مركز صنايع ايران شد. طوري مركزيت صنعتي شهر سيلك مسجل شد كه بعد از هزارها سال، هنوز آن منطقه(منتها در شهر كاشان) مركز مس سازي ايران است و هيچ يك از شهر هاي ايران نتوانستند آن امتياز را از كاشان بگيرند!
اما پس از مدتي مردمان كثيري در اثر بيماري گمنامي از بين رفتند و آن بيماري كه روي معده ي آنها تأثير مي گذاشت از زنگ زدن مس ايجاد شد و مردم فهميدند كه نبايد در مس طبخ كنند.
اولين تجارت و اولين پول دنيا
اولين ملتي كه روش تجارت را ابداع كردند ايرانيان بودند و اولين ملتي كه پول را به شكل قطعات مس رايج كرد ايرانيان بودند و تمام اقوام قديم به كار بردن پول مسين را از ايرانيان فرا گرفتند.
گندم و اعتقاد ايرانيان قديم در مورد گندم
در دوره ي آغاز خوردن گندم درياچه ي مركزي ايران خشك شد و مردم ناگزير به استفاده از گندم شدند.
اما اعتقاد ايرانيان در مورد خوردن گندم: ايرانيان معتقد بودند وقتي انسان گندم را كه غذاي حيوانات است بخورد بد بختي و شوربختي آغاز مي شود و تا آن موقع مردم ايران گندم نمي خوردند و گندم به طور طبيعي در دامنه ي كوهها مي روييد.
طرز كشت گندم و آنگاه آرد كردن آن و پختن نان اولين بار در ايران ابتكار شد و ايرانيان پختن نان را به ديگر اقوام آموختند.
پيدايش اولين لباس در ايران و دنيا
هنگام پيشرفت صنعت كوزه گري،ايرانيان انگون(صمغ يا شيره) را با كوزه مخلوط مي نمودند تا كوزه هم جلوه و هم ساختار خوبي داشته باشد.
آن موقع پوشش ايرانيان همانند يونانيان عريان نبود بلكه از لباسي تكامل نيافتهي پشمين استفاده مي كردند و لباس زياد گرمي هم نبوده است. در يكي از روزها هنگامي كه مردمان سيلك پشم هاي بدست آمده را با انگون(صمغ) مخلوط نمودند و ديدند كه پشم ها سفت و سخت شده است و در ايران براي اولين بار لباس كامل به وجود آمد به نام نمد. در ان روزها مردم پشم گوسفندان را به دور مي ريختند ولي از آن به بعد پشم ها نگه داشته شد براي ساخت نمد. ايرانيان اوليه كه معلم ريسندگي ملل ديگر بودند،ريستن نخ را از بعضي از جانوران فرا گرفتند