طرفداری- مکعب روبیک یک جورچین (پازل) مکانیکی است که در سال ۱۹۷۴ توسط یک مجسمه ساز و پروفسور معمار مجارستانی به نام ارنو روبیک ابداع شد. نام اصلی آن " مکعب جادویی " است که توسط مخترع آن نام گذاری شد و در سال ۱۹۸۰ به افتخار سازنده آن به " مکعب روبیک " تغییر نام یافت و برنده جایزه ویژه بهترین پازل جهان در آلمان شد. گفته می شود که مکعب روبیک پرفروش ترین اسباب بازی جهان با ۳۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ عدد می باشد. در کشور ما هم این مکعب، شناخته شده است و معمولا در همه خانه ها یک نمونه از آن مشاهده می شود که اکثرا پس از یک بار بهم زدن دیگر هیچ گاه به حالت اولیه خود بازگردانده نمی شود!
پس از رواج این مکعب جادویی در کل دنیا، کم کم شاهد تشکیل انجمن های جهانی و ملی برای این پدیده نو بودیم که تبدیل به یک رشته ورزشی همانند شطرنج شده بود. طی سال های اخیر مسابقات ملی، قاره ای و جهانی این رشته به طور منظم برگزار می شود و رکوردهای شگفت انگیزی نیز طی این رقابت ها برجای گذاشته می شود.
در کشور ما نیز سال هاست که کمیته روبیک تاسیس شده و شاهد اوج گیری روز افزون آن هستیم. یکی از شناخته شده ترین چهره های روبیک ایران، آرمین سلیمانی می باشد که در حال حاضر رکورد حل این مکعب در ایران به اسم او ثبت شده و کلیپ های جالبی نیز از او در دنیای مجازی وجود دارد. در آخرین روزهای سال 94 سراغ آرمین رفتیم و گفت و گوی جالبی با وی انجام دادیم که خواندنش خالی از لطف نیست:
طرفداری: آرمین جان خودت را برای خوانندگان ما معرفی کن.
من آرمین سلیمانی هستم، 21 ساله، متولد تهران و الان هم ساکن آبیک قزوینم.
طرفداری: آرمین، همه تو را با روبیک می شناسند و شاید برایشان جالب باشد که بدانند برای اولین بار کی سراغ این مکعب جادویی رفتی؟
سال 88 بود که از طریق یکی از برنامه های تلویزیون به روبیک علاقه مند شدم و از همان موقع از طریق اینترنت شیوه های حل روبیک را جست و جو کردم و پس از گذشت چند ماه با بررسی و یاد گرفتن روش های مختلف، موفق شدم روش حلش آن را یاد بگیرم.
طرفداری: تا پیش از سال 88 شناختی از این مکعب نداشتی؟
چرا قبل از آن هم آشنایی داشتم ولی احساس خاصی نسبت به آن نداشتم، این برنامه تلویزیونی باعث شد که یک انگیزه در من ایجاد شود.
طرفداری: از چه سنی با روبیک آشنا شدی؟
سن دقیقم یادم نیست ولی از همان سنین پایین با روبیک آشنا بودم و به عنوان اسباب بازی با آن بازی می کردم!
طرفداری: برای حل کردنش هم تلاش کرده بودی؟
خیلی زیاد ولی موفق به حل کردنش نشده بودم!
طرفداری: چه پروسه ای را برای رسیدن به این حد از توانایی در حل روبیک طی کردی؟
ابتدا از طریق اینترنت روش حل مبتدیانه آن را یاد گرفتم. برای یاد گرفتن روش سرعتی نیز در کلاس های ویژه شرکت کردم و پس از تمرین بسیار توانستم به این حد برسم. آقای مصلحت جو رئیس فعلی کمیته روبیک ایران در این زمینه کمک های بسیاری به من کردند که من واقعا از ایشان تشکر می کنم چرا که از جمله مشوقین من ایشان بودند.
طرفداری: چقدر برای رسیدن به این مرحله تلاش کردی؟
اوایل روزی هفت الی هشت ساعت تمرین می کردم.
طرفداری: اولین بار یادت می آید که در چند دقیقه موفق به حل روبیک شدی؟
پنج دقیقه!
طرفداری: اولین مسابقه رسمی ات کی بود؟
سال 2011 اولین مسابقه رسمی روبیک در ایران با نام Iran Open 2011 برگزار شد و من در این مسابقه شرکت کرده و موفق به کسب عنوان قهرمانی و ثبت رکورد در 4 آیتم مختلف شدم. جالب اینجاست که رئیس انجمن جهانی مکعب روبیک هم در آن مسابقه حضور داشت و خودش هم جز شرکت کننده ها بود و رتبه دوم را کسب کرد.
طرفداری: اولین مسابقه برون مرزی که در آن شرکت کردی در چه سالی بود؟
اتفاقا دومین مسابقه رسمی من مسابقات جام جهانی بود که در همان سال به میزبانی کشور تایلند برگزار شد و من به عنوان قهرمان ایران در این رقابت ها شرکت کردم. در این مسابقات موفق به شکستن رکوردهای شخصی خودم که در ایران زده بودم شدم. شرکت در این مسابقات تجربه بسیار خوبی بود و توانستم با بزرگان این رشته نیز دیدار کنم.
طرفداری: در قالب چه تیمی در این رقابت ها شرکت کردی؟
متاسفانه روبیک تیم ملی ندارد و با هزینه شخصی در این مسابقات حضور یافته بودم.
طرفداری: چه احساسی داشتی که در دومین حضورت در مسابقات، در جو بزرگی چون جام جهانی قرار گرفته بودی؟
من تازه روبیک را شروع کرده بودم و در اول راه بودم. در این شرایط رقابت با بزرگان دنیا کار سختی بود و انتظار زیادی برای کسب مدال از من نمی رفت. البته با اریک که قهرمان سابق جهان بود از لحاظ رتبه فاصله چندانی نداشتم.
طرفداری: چه مقام هایی تا کنون در رشته روبیک بدست آورده ای؟
من خودم در آیتم های 3*3 ، 4*4 ، 5*5 و حل مکعب 3*3 با یکدست شرکت می کنم و تا حالا در 14 مسابقه رسمی و یک مسابقه غیر رسمی که برگزار شده 43 مقام کسب کردم و در مجموع 32 بار موفق به شکستن رکورد ایران در این آیتم ها شده ام.
طرفداری: روبیک، فدارسیون جهانی هم دارد؟
فدراسیون نه ولی انجمن جهانی دارد و هر سال مسابقات بسیار زیادی در سرتاسر جهان برگزار می شود و به صورت یک ورزش دارای مسابقات آسیایی، اروپایی و جام جهانی است ضمن اینکه روبیک معمولا با شطرنج در یک دسته قرار می گیرد.
طرفداری: در این اوضاع چگونه است؟
روبیک در ایران هم دارای کمیته است و زیر نظر فدراسیون ورزش های همگانی اداره می شود.
طرفداری: در طی این سال ها، حمایت از رشته روبیک و شخص تو چگونه بوده؟
از شخص من که متاسفانه تا کنون حمایت خاصی نشده است. سال های اول که وضعیت خیلی بد بود اما رفته رفته وضعیت کمی بهتر شد. در مسابقه آخری که اواخر بهمن در برج میلاد برگزار شد اسپانسر داشتیم و اگر این رویه ادامه داشته باشد می توانیم شاهد شکوفایی هر چه بیشتر روبیک در ایران باشیم.
طرفداری: درآمدی هم از این رشته داری؟
از طریق مسابقات نه ولی از طریق برگزاری کلاس های آموزشی درآمد دارم.
طرفداری: شاگردانت را هم به سطح خود رسانده ای؟
تا کنون شاگردان زیادی داشتم ولی هنوز به آن مرحله نرسیده اند که رکوردهای خیلی پایین بزنند. با توجه به سن کمی که دارند جا برای پیشرفت شان زیاد است.
طرفداری: کسی مثل من که تا کنون فقط موفق به برهم زدن مکعب روبیک شده و هیچ سر رشته ای از حل آن ندارد، برای یادگیری حل روبیک چقدر باید زمان بگذارد؟
کلاس های آموزشی من 2 ساعته برگزار می شود و کسی که هیچ سر رشته ای از حل کردن روبیک ندارد می تواند در این 2 ساعت حل آن را یاد گرفته و از آن لذت ببرد.
طرفداری: در سطح شهر به واسطه افتخاراتی که کسب کرده ای آیا شناخته شده هستی؟
خیلی نه ولی گاها پیش آمده که بشناسند.
طرفداری: پدر و مادرت در این زمینه نظرشان چیست؟ آیا موافق این مساله هستند یا با آن مخالف اند؟
پدر و مادرم از ابتدا تا کنون کاملا حمایتم کردند و همیشه مشوق من بودند. این را به جرات می توانم بگویم که اگر حمایت های آنها نبود هرگز به اینجا نمی رسیدم.
طرفداری: چند خواهر و برادر داری و آیا آنها هم مثل تو در حل روبیک مهارت دارند؟
یک برادر دارم که اسمش آرش است و چند بار سعی کرده ام یادش بدهم اما علاقه چندانی از خودش نشان نداده است! البته او هم ورزشکار است و چند مقام قهرمانی پرس سینه دارد و چند سالی هم هست که به صورت حرفه ای بوکس کار می کند و به زودی انشالله اسم آرش سلیمانی را به عنوان قهرمان بوکس خواهید شنید.
طرفداری: آرمین، برای حل مکعب روبیک فقط یک روش وجود دارد؟
خیر چند روش دارد که متداول ترین آن برای حرفه ای ها روش فردیک است که اکثر قهرمانان جهان از آن استفاده می کنند. البته برای یادگیری باید ابتدا روش مبتدی آموخته شود و سپس سراغ روش های حرفه ای رفت.
طرفداری: این مکعب ها از لحاظ کیفیت و قیمت باهم تفاوت دارند؟ قیمت گران ترین مکعب روبیک چقدر است؟
بله انواع مختلفی دارند و فکر می کنم گران ترین شان 30 دلار قیمت داشته باشد، البته مطمئن نیستم.
طرفداری: مکعب تو از چه نوعی است و قیمت آن چقدر است؟
مکعب من 16 دلار قیمت دارد و از ایران خریده ام. الان خوشبختانه روبیک در کشورمان شناخته شده تر از قبل است و فروشگاههای روبیک انواع این مکعب ها را می فروشند و به راحتی می توانیم آنها تهیه کنیم.
طرفداری: به جز مکعب 3*3 مکعب های بزرگتری هم وجود دارند، کمی هم در مورد آنها توضیح بده.
روبیک انواع مختلفی دارد که متداول ترینش 3*3 می باشد و تقریبا همه با آن آشنا هستند و فکر می کنم هر کس یک بار حداقل امتحانش کرده است. مکعب های سایز بالاتر از 4*4 تا 7*7 هم داریم که در مسابقات رسمی هم مورد استفاده قرار می گیرند و روش حل کردنشان کاملا با روبیک 3*3 متفاوت بوده و خیلی سخت تر و زمان بر هستند.
طرفداری: آرمین، رکورد تو به عنوان رکوردار حل روبیک در ایران چقدر است؟
رکورد رسمی من در مکعب 3*3 (7 ثانیه و 71 صدم ثانیه) هست و رکورد غیر رسمی ام نیز (5 ثانیه و 80 صدم ثانیه) می باشد.
طرفداری: رکورد جهانی دست چه کسی است؟
رکورد جهانی در اختیار لوکاس اتر امریکایی است که در زمان (4 ثانیه و 90 صدم ثانیه) موفق به حل مکعب روبیک 3*3 شده است.
طرفداری: یک سوال که شاید ذهن خیلی ها را مشغول می کند این است که چگونه در مسابقات رسمی مکعب را به گونه ای بهم می زنند که برای همه شرکت کننده ها شرایط یکسان باشد؟
برای این کار از یک نرم افزاز کامپیوتری استفاده می شود که برا اساس یک سری الگوریتم و فرمول های خاص حرکات مکعب را بهم می زند و به این ترتیب همه مکعب ها به یک شکل بهم می خورند و وضعیت برای همه یکسان می شود.
طرفداری: معمولا در کنار حل روبیک یک سری شیرین کاری ها هم از سوی حرفه ای ها انجام می شود، جالب ترین شیرین کاری که تا کنون دیده ای را برایمان تعریف کن.
جالب ترین ویدیویی که دیده ام مربوط به یک نفر می شود که با یک دست شنا می رفت و با یک دستش نیز روبیک حل می کرد!
طرفداری: خودت چه شیرین کاری هایی در این زمینه انجام داده ای؟!
حل روبیک هنگام راکت زنی پینگ پنگ را فکر می کنم برای اولین بار من انجام دادم چرا که هر چقدر گشتم تا مورد مشابهی پیدا کنم موفق نشدم چون می خواستم کارم تکراری نباشد.
طرفداری: آرمین جان بابت مصاحبه از تو متشکریم و حرف پایانی ات را می شنویم.
ابتدا تشکر می کنم از شما که این فرصت را در اختیار من قرار دادید. امیدوارم از این به بعد حمایت های بیشتری از این رشته که رشته نوپایی است صورت بگیرد و شاهد شناخته شده تر شدن این رشته در سطح جامعه باشیم.
* آرمین عزیز زحمت کشید و یک ویدیوی اختصاصی هم برای کاربران سایت طرفداری اجرا کرد که برای مشاهده آن می توانید روی لینک روبرو کلیک کنید. (کلیک کنید.)
* همان گونه که می دانید آرمین در سایت طرفداری هم عضو است، برای ارتباط با او می توانید از لینک روبرو استفاده کنید. (کلیک کنید)