هواداران پرسپولیس و استقلال سالهاست با اتکا به افتخارات تیم هایشان برای یکدیگر کری می خوانند. یکی از دستاویزهای همیشگی استقلالیها برای کری خوانی مقابل پرسپولیسی ها ، 2 قهرمانی این تیم در آسیا و 2 ستاره حک شده روی پیراهن تیمشان به ازای این قهرمانیها است. البته هواداران پرسپولیس این ستاره ها را قبول ندارند و با استناد به عملکرد دیگر تیمهای معتبر جهان که برای قهرمانی در قارههای خود روی پیراهنشان ستاره نمی زنند ، معتقدند این ستاره های استقلال خودسرانه حک شده و قانونی در اینباره در فوتبال ما وجود ندارد.
پس از اینکه این فصل پرسپولیس توانست نماد چهار آبیها را تسخیر کند و پس از قرار گرفتن این تیم در کورس قهرمانی گفته می شود که در صورت قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر که دهمین قهرمانی این تیم در تمام ادوار لیگ ایران محسوب می شود ، یک ستاره روی پیراهنشان حک میکنند. پرسپولیسی ها با اشاره اینکه قانونی درباره ستارههای روی پیراهن در ایران وجود ندارد ، معتقدند با توجه به اینکه در اکثر کشورهای معتبر دنیا به ازای هر 10 قهرمانی یک ستاره روی پیراهن درج می کنند ، در ایران هم باید این قانون باشد و تیمشان در صورت قهرمانی در لیگ امسال ، یک ستاره در ازای دهمین قهرمانیشان روی پیراهن باید بگذارد.
فقدان قانون داخلی
این موضوع دستمایهای شد تا گفتگویی با هوشنگ نصیرزاده رئیس کمیته حقوقی و تدوین مقررات فدراسیون فوتبال داشته باشیم. نصیرزاده در اینباره گفت : در آئین نامه فوتبال ایران ، هیچ قانونی درباره قرار دادن ستاره روی پیراهن وجود ندارد. در فیفا هم فقط درباره ستاره روی پیراهن تیم های ملی صحبت شده و در مورد تیم های باشگاهی هیچ چیزی وجود ندارد.
وی درباره قانونی بودن ستاره های روی پیراهن استقلال که بر اساس قهرمانی های آسیایی این تیم است نیز بیان کرد : البته حک شدن ستارههای استقلال کاری غیرقانونی نیست و هر کشور براساس عرفی که دارد از این ستارهها استفاده می کند. به دلیل اینکه در آئیننامه فوتبال ایران چنین چیزی وجود ندارد ، تیم پرسپولیس هم اگر با دهمین قهرمانی داخلی یک ستاره روی پیراهن خود بزند ، کاری خلاف قانون انجام نداده است.
عصر طلوع ستارهها
با اینکه قرار دادن ستاره روی پیراهن ورزشی مختص به رشته فوتبال نیست و دیگر رشته های ورزشی نیز به ازای قهرمانی خود ستاره درج می کنند اما این کار در فوتبال رایج تر است و تیمهای این رشته ورزشی به ازای قهرمانی در جام جهانی و رقابت های باشگاهی در کشور خود ستاره هایی درج می کنند .
سال 1958 میلادی آمبرتو آنجنیلی ایتالیایی ایده ستاره های طلایی را مطرح کرد که فوتبالیستهای حرفهای برای نشان دادن قهرمانی های خود ، ستارههایی بر روی پیراهن خود قرار بدهند . اگرچه این طرح به صورت رسمی در دنیا مطرح نشده بود اما فوتبال ایتالیا به آن رسمیت بخشید و تصویب شد که به ازای هر 10 قهرمانی در لیگ یک نشان ستاره طلایی روی پیراهن قرار داده شود .
نخستین بار باشگاه یووه به ازای 10 قهرمانیاش در سری آروی پیراهنش یک ستاره ثبت کرد.
بعد از آنکه این تیم نخستین ستاره را روی پیراهن خود درج کرد مورد قبول بسیاری از فدراسیون های کشورهای اروپایی قرار گرفت و بسیاری از کشورها قانون ستاره گذاری روی پیراهن تیم های باشگاهی را تصویب کردند.
لیگ ترکیه این طرح را سال 2000 پذیرفت ، این لیگ به ازای هر 5 بار قهرمانی 1 ستاره روی پیراهن تیمهای لیگ خود را تصویب کرد .
در لیگ اسکاتلند تیم رنجرز سال 2003 ، 5 ستاره بر روی پیراهن خود قرار داد که سمبل برنده شدن 50 قهرمانی در کشور خود است، یعنی یک ستاره به ازای هر 10 قهرمانی.
فوتبال در آلمان دارای دو سیستم رسمی ستارهگذاری روی پیراهن است که به موازات هم عمل می کنند. سال 2004 فدراسیون آلمان DFL سیستمی برای قرار دادن ستاره روی پیراهن مطرح کرد که تیم های قهرمان را متمایز با سایر تیم ها میکرد . این سیستم به این صورت بود که به ترتیب برای 1 ، 2 ، 3 و 4 ستاره تیم ها باید 3 ، 5 ، 10 ، 20 قهرمانی کسب می کردند .
این عناوین شامل قهرمانی بوندس لیگا می شود و قهرمانیهای سال 1963 به قبل محسوب نمی شود چون در آن سال بوندسلیگا به وجود آمد و قبل از آن آلمان غربی نیز لیگ خاص خود را داشت .
در لیگ آمریکا ( Major League Soceer ) یا همان MLS ایده ستاره گذاشتن در سال 2006 رسمی اعلام شد اما این سیستم در آمریکا بر خلاف ایتالیا برای هر قهرمانی یک ستاره تعلق می گرفت .
لیگ سوئد نیز در سال 2006 مثل ایتالیا اجازه داد هر باشگاهی 10 قهرمانی کسب کرد 1 ستاره روی پیراهنش قرار بدهد.
در لیگ هلند این طرح نخستین بار سال 2007 توسط باشگاه PSV اجرا شد. پی اس وی آیندهون که 20 قهرمانی کسب کرده بود این طرح را به فدراسیون کشورش پیشنهاد داد و با موافقت این فدراسیون آژاکس 3 ستاره به پاس 30 قهرمانیش و بعد از آن PSV برای 20 قهرمانیاش 2 ستاره و فاینورد برای 14 قهرمانی خود 1 ستاره روی پیراهن خود قرار دادند .
نحوه ستاره گذاری روی پیراهن در تیم های ملی فوتبال
اما همه این ها درباره ستاره گذاشتن روی پیراهن تیم های باشگاهی بود که هر کشور قانون خاص خود را دارد. اما برای تیمهای ملی ، همه از یک قانون پیروزی می کنند. بعد از اینکه طرح ستاره طلایی در ایتالیا مطرح شد تیم ملی برزیل در جام جهانی 1970 و بعد از سومین قهرمانی در جام جهانی 3 ستاره روی پیراهن خود قرار داد. ایتالیا نیز در جام جهانی 1982 که برای سومین بار قهرمان شد، این کار را انجام داد و تمام قهرمانان جام جهانی از این حرکت پیروی کردند و به ازای هر قهرمانی در این جام بسیار معتبر یک ستاره روی پیراهن خود قرار دادند .
تعداد قهرمانیهای تیمها در جام جهانی فوتبال
برزیل 5 قهرمانی
ایتالیا 4 قهرمانی
آلمان 4 قهرمانی
اوروگوئه 2 قهرمانی
آرژانتین 2 قهرمانی
انگلیس 1 قهرمانی
فرانسه 1 قهرمانی
اسپانیا 1 قهرمانی
قانون فیفا
در بخش قانونگذار ی فیفا تصریح می کند اعضای انجمن فدراسیون جهانی فوتبال در نظر داشته باشند که در رقابتهای جام جهانی فوتبال می توانند به ازای هر قهرمانی در این تورنمنت بزرگ برای سمبل افتخار و متمایز کردن تیم های قهرمان ستاره طلایی را روی پیراهن خود قرار دهند. با اینکه از اول سمبل خاصی مشخص نشده بود اما ستاره طلایی پذیرفته شد. انجمن قانونگذار فیفا تیم های که در رقابت های باشگاهی اروپا ، آسیا ، آفریقا ، آمریکا که خود سرانه ستاره هایی را روی پیراهن خود قرار دادند منع کرده است و این طرح را تصویب نکرده است . اما در رقابتهای کشور و لیگ کشور خود این طرح اختیاری است مثل کشور ایتالیا که اختیاری این طرح را اجرا می کند .پس انجمن قانون گذار فیفا قرار دادن ستاره را در جام جهانی ، معتبر، در رقابتهای کشور خود ، اختیاری و در رقابتهای باشگاهی قاره ، منع کرده است .
فوتبال باشگاه های اروپا
هیجان انگیز ترین رقابت های فوتبالی باشگاهی ، رقابتهای باشگاهای فوتبال اروپا از سال 1955 رسمیت پیدا کرد و تا امروز ادامه دارد. تیم های رئال مادرید و میلان پرافتخارترین تیم های این رقابتها به حساب میآیند. در رقابت های اروپایی ، ستاره ای روی پیراهن بر اساس قهرمانی تیم ها در اروپا قرار داده نمیشود. بنابراین تیم رئال مادرید که 10 قهرمانی اروپا دارد ، هیچ ستاره ای روی پیراهنش نصب نکرده و همچنین تیم میلان که هفت قهرمانی در اروپا دارد ، فقط یک ستاره به ازای قهرمانیهایش در سری آ (18 قهرمانی) نصب کرده است.
فوتبال باشگاهی آسیا
تیمهای پوهانگ کره جنوبی ، استقلال ایران ، الهلال عربستان از تیم های پرافتخار این رقابتها به شمار میآیند. و البته غیر از تیم استقلال، دیگر تیمها ستاره ای برای قهرمانی در این رقابتها روی پیراهن خود قرار نمی دهند .
قهرمانی تیمهای پرافتخار قاره کهن
پوهانگ کره 3 قهرمانی
السد قطر 2 قهرمانی
استقلال ایران 2 قهرمانی
الهلال عربستان 2 قهرمانی
الاتحاد عربستان 2 قهرمانی
استقلال تنها قهرمان ستارهدار آسیا
اکثر تیم های آسیایی که طرح ستاره طلایی را اجرا میکنند به واسطه قهرمانی در کشور خود این ستارهها را روی پیراهن خود قرار می دهند. برای نمونه پوهانگ کره که در کشور خود 5 عنوان قهرمانی دارد و در لیگ قهرمانان آسیا 3 بار قهرمان شده ، همان 4 ستاره را به دلیل قهرمانی لیگ کشور خود قرار می دهد نه در رقابت های آسیایی.
به این ترتیب، تنها آبیپوشان ایرانی برای کسب دو عنوان قهرمانی در جام باشگاههای قاره کهن 2 ستاره روی پیراهن خود حک کردهاند. حتی تیم پاس هم که در رقابتهای 93-1992 با فیروز کریمی فاتح جام باشگاههای آسیا شد، ستارهای روی پیراهن خود ندارد.
در آستانه هفته پایانی پانزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال و در حالی که پرسپولیس تهران یکی از دو مدعی اصلی قهرمانی است و در آستانه دهمین قهرمانی خود در ادوار لیگ فوتبال ایران قرار دارد، از ثبت یک ستاره روی پیراهن سرخپوشان تهران برای دو رقمی شدن قهرمانیهای داخلی این تیم صحبت میشود. موضوعی که با استناد به حرفهای هوشنگ نصیرزاده، منع قانونی ندارد اما از آنجا که در صورت دهمین قهرمانی پرسپولیس و ثبت نخستین ستاره روی پیراهن این تیم در حضور ستارههای پیراهن استقلالیها، دوگانگی عجیبی درباره این مقوله، در فوتبال ایران روی میدهد. بدیهی است مسئولان برگزاری رقابتهای لیگ فوتبال ایران باید برای این موضوع و تبعات پس از آن چارهای بیاندیشند تا از جنگ ستارگان در فوتبال ایران جلوگیری شود.