عکسی که مشاهده میکنید ، اولین تیم ملی تاریخ فوتبال ایران میباشد که در سال 1315 هجری شمسی یعنی 1936 میلادی که مربوط به 82 سال پیش هست.
طبق آمار 51 سرمربی در تاریخ فوتبال ایران فعالیت داشتند که 15 سرمربی خارجی بودند و 36 سرمربی ایرانی بودند. این آمار از سال 1320 تا به امروز یعنی 77 سال به ثبت رسیده است. ( 1941 میلادی تا کنون )
ملیت سرمربیان خارجی که در این مدت هدایت تیم ملی ایران را بر عهده گرفتند : یک مربی پرتغالی/موزامبیکی ، سه مربی از کرواسی، دو مربی برزیلی، دو مربی مجارستانی، یک مربی انگلیسی، یک مربی آلمانی، یک مربی از بوسنی، یک مربی ایرلندی، یک مربی از اتریش، یکی مربی از شوروی و یک مربی مجارستانی در مقاطع مختلف به عنوان سرمربی روی نیمکت تیم ملی نشسته بودند.
حسین صدقیانی نخستین سرمربی تاریخ فوتبال ایران بود و جیمز گیبل هم اولین مربی خارجی تیم ملی کشورمان محسوب میشود.
حسین صدقیانی با حدودا 9 سال هدایت تیم ملی ایران در دو مقطع مختلف بیشترین زمان مربیگری تیم ملی را به خود اختصاص داده است. همچنین به غیر از این مربی، حسین فکری، محمود بیاتی، پرویز دهداری، جلال طالبی، برانکو ایوانکوویچ و محمد مایلی کهن تاکنون در دو مقطع مختلف به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب شدهاند.
ضمن اینکه پرویز دهداری که طی سالهای 50-51 هدایت تیم ملی را برعهده داشت، در سال 1365 پس از 14 سال دوری برای دومین مرتبه سرمربیگری تیم ملی ایران را بر عهده گرفت، در جدول طولانی ترین زمان بازگشت به تیم ملی، در رده نخست قرار گرفته است.
*__ * نگاهی به سرمربیان خارجی :
# جیمز گیبل:
آلفرد جیمز گیبل با حقوق هفتگی 20 لیره به ایران آمد و خبر حضور این مربی انگلیسی در دو هفته نامه تربیت بدنی چاپ شد تا وی نخستین مربی خارجی تیم ملی نام بگیرد. در دوره گیبل تیم ملی مسابقه ای را انجام نداد و این مربی تنها در شهرهای مختلف کلاسهای آموزشی برگزار کرد و در مردادماه 1327 ایران را ترک کرد.
# ادموند مایوفسکی:
در دوره دوم فدراسیون دکتر کنی، ادموند مایوفسکی اتریشی با قراردادی معادل هزار مارک در فروردین ماه 1334 سرمربی تیم ملی شد و در چند مسابقه غیر رسمی هدایت ملی پوشان ایرانی را بر عهده گرفت که مهمترین آنها دیدار با تیم باشگاهی ویکتوریا برلین آلمان در تهران بود. وی در سال 1335 ایران را ترک کرد و سرمربی تیم ملی نروژ را برعهده گرفت.
# جوزف مساروش:
مساروش مجاری در مردادماه سال 1336 به تهران آمد و به مدت دو سال سرمربی تیم ملی بود. در تیم ملی به همراه این مربی در بازیهای آسیایی 1958 و مقدماتی جام ملت های آسیا 1960 شرکت کرد که توفیقی به دست نیاورد. شکست 4 بر یک برابر پاکستان در زمان هدایت مساروش یکی از بدترین شکست های تاریخ فوتبال ایران بود.
#گئورگی سوچ:
در سال 1344هدایت تیم ملی را عهده دار شد و با تیم ملی در بازیهای آسیایی 1966 بانکوک به مقام دوم دست یافت. تیم تحت هدایت این مربی مجاری در خشن ترین تورنمنت فوتبال آسیا دو بار مغلوب برمه شد.
#زدراکو رایکوف:
همه این مربی یوگسلاو را با تیم استقلال میشناسند اما رایکوف پس از نخستین قهرمانی ایران در جام ملتهای آسیا برای هدایت تیم ملی به تهران آمد. رایکوف در مسابقات جام دوستی تیم ملی را به عنوان نایب قهرمانی رساند. وی سپس هدایت تیم فوتبال جوانان و در نهایت استقلال را برعهده گرفت.
# ایگور نتو:
کاپیتان پیشین تیم ملی شوروی که به صورت حرفهای در هاکی روی یخ نیز مربیگری می کرد، در سال 1349 سرمربی تیم ملی شد و در بازیهای آسیایی 1970بانکوک هدایت این تیم را برعهده گرفت و نتیجه جالب توجهی را کسب نکرد.
#فرانک اوفارل:
بسیاری از کارشناسان فوتبال ایران ، وی را به عنوان بهترین و تاثیر گزار ترین سرمربی تاریخ فوتبال ایران میدانند و آغاز باشکوه فوتبال ایران و مشهورترین مربی خارجی بود که در دهه پنجاه سرمربیگری تیم ملی را بر عهده گرفت. اوفارل ایرلندی با سابقه مربیگری در منچستر یونایتد، پس از ناکامی ایران در صعود به جام جهانی 1974 هدایت تیم ملی را بر عهده گرفت و ضمن کسب مدال طلای بازیهای آسیایی 1974 تهران با تیم ملی به بازیهای المپیک 1976 مونترال صعود کرد.
#استانکو پوکله پوویچ:
این مربی کروات نخستین مربی خارجی بود که پس از پیروزی انقلاب و پس از ۱۹ سال درحالی هدایت تیم ملی را برعهده گرفت که تیم ایران با هدایت علی پروین از صعود به جام جهانی 1994 ناکام مانده بود. فعالیت استانکو در تیم ملی کوتاه بود و پس از ناکامی در بازیهای آسیایی هیروشیما برکنار شد. استانکو سپس در این سالهای هدایت تیمهای پرسپولیس و پگاه را هم برعهده گرفته است.
#والدیر ویرا:
این مربی برزیلی در روزهای حساس مقدماتی جام جهانی 1998 برای هدایت تیم فوتبال امید به ایران آمد، اما شکست ایران از قطر و از دست رفتن شانس صعود مستقیم باعث شد تا داریوش مصطفوی به عنوان رئیس وقت فدراسیون او را به عنوان سرمربی تیم ملی منصوب کند. ویرا در سه مسابقه پلی آف هدایت تیم ملی را بر عهده داشت و با وجود پیروز نشدن، تیم ایران را با حماسه ملبورن به جام جهانی 1998 فرانسه برد.
#تومیسلاو ایویچ:
به عقیده بسیاری از صاحبنظران، ایویچ سرشناسترین مربی خارجی است که تاکنون به ایران آمده است. ایویچ اندکی پس از صعود ایران به جام جهانی 1998 سکاندار تیم ملی شد و تیم را به خوبی آماده مسابقات جام جهانی کرد اما شکست عجیب 7 بر یک مقابل تیم رم ایتالیا در دیداری تدارکاتی پایان فعالیتش در تیم ملی بود.
#ادمار براگا:
پس از ناکامی تیم ملی در جام ملتهای آسیا 2000 این مربی برزیلی جانشین جلال طالبی شد تا در مرحله پیش مقدماتی جام جهانی 2002 تیم را رهبری کند. این برزیلی خوش شانس بزرگترین پیروزی تاریخ تیم ملی را با پیروزی ۱۹بر صفر ایران برابر گوام به نام خود ثبت کرد.
#میروسلاو بلاژویچ:
سرمربی تیم سوم جهان -کرواسی- برای هدایت تیم ملی در بهمنماه سال 1379 به ایران آمد و تا آبانماه سال 1380 هدایت تیم ملی را در مسابقات مقدماتی جام جهانی 2002 بر عهده داشت اما با شکست ایران برابر ایرلند در بازی پلی آف و ناکامی در صعود به جام جهانی ناکام وداعی تلخ با فوتبال کشورمان داشت.
#برانکو ایوانکوویچ:
پروفسور کروات تنها مربی خارجی است که در دو دوره رهبری تیم ملی را بر عهده گرفت و همچنین رکوددار مربیگری در تیم ملی است. برانکو ابتدا از بهمن 1380 تا مهرماه 1381 سرمربی تیم ملی بود و پس از وقفهای یکساله از مهرماه سال 1382 تا خردادماه 1385 که پایان بازیهای ایران در جام جهانی 2006 المان بود، سرمربی تیم ملی کشورمان بود. صعود به جام جهانی 2006 و مقام سومی جام ملت های آسیا 2004 از افتخارات برانکو در تیم ملی ایران بود. وی به همراه تیم امید هم قهرمانی بازیهای آسیایی 2002 پوسان شد. بهترین رتبه تاریخ فوتبال ایران در رنکینگ فیفا در زمان برانکو ثبت شده است.
#اریش روته مولر:
پس از شکست تلخ تیم ملی فوتبال ایران برابر عربستان در مقدماتی جام جهانی 2010 در تهران علی دایی از سمت سرمربیگری تیم ملی برکنار شد و اریش روته مولر آلمانی برای یک دیدار تدارکاتی و بصورت سرمربی موقت هدایت تیم ملی را برعهده گرفت.
#کارلوس کی روش :
نامدارترین سرمربی بعد از انقلاب تیم ملی ایران بوده است. وی سابقه دستیاری فرگوسن و همچنین سرمربی گری رئال مادرید را در کارنامه دارد.
تنها سرمربی تاریخ ایران که 2 بار پیاپی موفق صعود به جام جهانی شده است. تیم ملی ایران نیز نزدیک به 18 ماه است که صدرنشین مطلق آسیا در رنکینگ فیفاست.
*__ * نگاهی به سرمربیان داخلی :
#حسین صدقیانی :
اولین سرمربی تاریخ تیم ملی فوتبال ایران بود. صدقیانی اولین بازیکن ایرانی بود که توانست در لیگهای اروپایی بازی کند. او ۳ فصل در فنرباغچه ترکیه بازی کرد. سپس به ایران بازگشت و ۵ سال در باشگاه فردوسی مشهد بازی کرد و دوباره به اروپا بازگشت. او سپس سه فصل در شارلروای بلژیک یک فصل دیگر در فنرباغچه و یک فصل در اتریش حضور داشت. او در ۲۶ سالگی برای تحصیلات به دانشگاه تراویل چارلری اتریش وارد شد. در آن زمان او به باشگاه مارچین مونسئو بلژیک پیوست. او پس از یک سال به شارلروا بلژیک پیوست و سه فصل موفق در آن باشگاه را گذراند. در آن زمان صدقیانی در تیم منتخب تهران نیز بازی میکرد. بازی های ملی مهم و زیادی در آن زمان برگزار نشد و بیشتر دوستانه بود.
#مصطفی سلیمی :
بین سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۳۶ رئیس فدراسیون فوتبال ایران بود . سلیمی به جز مسئولیت ریاست فدراسیون فوتبال، در مقاطعی دبیر فدراسیون فوتبال و سرمربی تیم ملی فوتبال ایران نیز بود. او از سال ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۱ سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود و با هدایت او تیم ملی فوتبال ایران در بازیهای آسیایی ۱۹۵۱ دهلی نو نایب قهرمان شد . به جز حضور در بازیهای آسیایی، وی در دیدار دوستانه ایران- پاکستان در سال ۱۳۳۱ نیز سرمربی تیم ملی بود.
#حسین فکری :
حسین فکری در سال ۱۳۴۰ با رای حسین سرودی به سمت سرمربی تیم ملی ایران رسید واین مسئولیت را تا پنج سال بعد به عهده داشت. در زمان مسئولیت او تیم ملی فوتبال ایران برای نخستین بار به المپیک ۱۹۶۴ توکیو صعود کرد. فکری در سالهای ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۱ لباس تیم ملی را به تن داشت.
حسین فکری که در دهه ۴۰ به طور متناوب سرمربیگری تیم ملی را برعهده داشت لیسانسه ادبیات از دانشگاه تهران بود. وی مربی بیش از ۲۰ تیم فوتبال در زمانهای مختلف بود: تیم ملی، تیم تهران، تیم باشگاههای بزرگی چون دارائی، پرسپولیس، عقاب، تهران جوان، تراکتورسازی تبریز و ابومسلم مشهد. پیش و پس از انقلاب رئیس کمیته آموزش و مربیان بود. او در سال ۱۳۴۹ همزمان سرمربی پرسپولیس و عقاب بود .فکری سالها در کیهان ورزشی قلم زد و در مجموع به «مربیمحوری» اعتقاد داشت.
حسین فکری چندی تمرینات تیمش را به زمین چمن ورزشگاه شهید پناهی که در ضلع شمال غربی محله تیردوقلو تهران قرار گرفته، انتقال داده بود و به این خاطر چندی نام این محل، سر زبان مردم تهران و حتی شهرهای دیگر افتاد و بسیاری از روزنامهها اخبار تیم ملی را از محله تیردوقلو گزارش میکردند.
او پس از انقلاب به طور موقت مدیر سازمان تربیت بدنی و ورزشگاه آزادی شد.
#محمود بیاتی :
او تحصیلکرده دانشکده افسری بود. در سال های بعد هم بودند مربیانی که با داشتن تحصیلات در دانشکده افسری روی نیمکت تیم ملی نشستند، در واقع حضور در تیم پاس بازیکنان آن دوره را در این میسر قرار می داد که در دانشکده افسری مشغول تحصیل شوند.
اصولاً محمود بیاتی، احمد بیاتی و محمد بیاتی یکی از چند برادر معروف در تاریخ فوتبال ایران هستند و تنها برادرانی که در تاریخ فوتبال ایران همزمان با هم اداره تیم ملی فوتبال را برعهده گرفتند همین برادران معروف بیاتی بودند.
در سال ۱۳۴۷ و در اردیبهشت ماه، مسابقات چهارمین دوره جام ملت های آسیا به میزبانی کشورمان برگزار شد. در این دوره از رقابت ها تیم ملی فوتبال کشورمان به عنوان قهرمانی رسید. محمود بیاتی با هدایت مثال زدنی تیم ملی فوتبال کشورمان نشان داد که به خوبی با کار خود آشنا است. تیم ملی در این دیدار ها هر چهار حریف خود را با شکست رو به رو ساخت. بعد از این رقابت ها محمود بیاتی به خاطر درگیری با مشکلات کاری از مسوولیت خود استعفا داد و جای خود را به رایکوف داد.
بعد از قهرمانی تیم ملی در جام ملت های ۱۹۷۲ و صعود به المپیک ۱۹۷۲، مسوولان وقت فدراسیون مرتکب اشتباهی بزرگ شدند و بی اعتنا به عوامل دخیل در صعود و قهرمانی از وجود محمود بیاتی به جای پرویز دهداری و محمد رنجبر در تیم ملی بهره بردند. استفاده از بیاتی در دور دوم منطقی نبود. تیم ملی در دوران دوم مربیگری بیاتی نتایج خوبی به دست نیاورد و در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۴ آلمان هم حذف شد و موفق نشد حضور در جام جهانی را تجربه کند.
وی افتخارات زیادی در رده ملی به عنوان بازیکن نیز کسب کرده بود.
#پرویز دهداری :
مرد اخلاق فوتبال ایران در دوران بازیکنی ابتدا برای تیمهای جم آبادان و شاهین آبادان بازی میکرد. سپس به تیم شاهین تهران پیوست. در اولین دوره مسابقات جام باشگاههای فوتبال ایران در سال ۱۳۳۹ او با بازوبند کاپیتانی تیم شاهین آبادان موفق شد نخستین قهرمانی باشگاهی فوتبال در ایران را کسب نماید. پس از آن به تیم شاهین تهران پیوست.این شعار معروف تماشاچیان و هواداران هیچگاه از ذهن فوتبال دوستان پاک نمیشود که میگفتند: تهران این آبادانه. شاعری دروازبانه … بک او جاسمیانه. دهداری شیر ژیانه … این مطلب را شخصاً (محمود کوشا از کرج) از زبان فرج شاعری و حمید جاسمیان شنیدهام …
تا زمان انحلال باشگاه شاهین در سال ۱۳۴۶ او با تیم شاهین تهران بود. سپس به پرسپولیس پیوست و مربیگری آن تیم را بر عهده گرفت. دهداری اولین مربی باشگاه پرسپولیس تهران بود. چندی پس از آن او به تیم بی ستاره گارد تهران رفت و نتایج درخشانی را با این تیم در لیگ تخت جمشید کسب نمود. پرویز دهداری یک الگوی ورزشی و اخلاقی در ورزش ایران به حساب میآید. او در کسوت مربیگری بازیکنان زیادی از جمله احمدرضا عابدزاده، جواد زرینچه، صمد مرفاوی و سیروس قایقران را در فوتبال ایران تربیت کرد. او در سال ۱۳۵۰ در سن ۳۸ سالگی سرمربی تیم ملی شد و در بازیهای مقدماتی المپیک مونیخ با موفقیت توانست تیم ملی را به رقابتهای المپیک برساند. اما پیش از مسابقات از سمت خود کناره گیری کرد. علت این استعفا اختلاف وی با محمد رنجبر دستیارش بود. او پس از ۱۴ سال مجدداً در بازیهای آسیایی ۱۹۸۶ سئول و نیز جام ملتهای آسیا ۱۹۸۸ هدایت تیم ملی را بر عهده داشت. در رقابتهای اخیر ایران در نهایت با پیروزی برابر چین به مقام سومی رسید اما شبهاتی در مورد تبانی جهت نرسیدن ایران به فینال آن بازیها وجود دارد. ولی پیش از رقابتهای مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۰ از سمت خود استعفا کرد. او همچنین مدتی سرپرست باشگاه فوتبال صنعت نفت آبادان بود.
از حاشیههای دوران مربی گری او، استعفای ۱۴ نفر از بازیکنان تیم ملی، در هنگام برگزاری بازیهای آسیایی ۱۹۸۶ به علت اختلافات با او و کادر فنی اش در تیم ملی، بود.
#محمد رنجبر :
ملقب به رییس ، بازیکن و مربی سابق فوتبال ایران است. وی سابقه بازی در باشگاههای شاهین، تاج تهران و پاس تهران را دارد.
قهرمانی سال 1972 ملتهای اسیا ، بزرگترین افتخار با تیم ملی ایران به عنوان سرمربی ست. همچنین تکنیک تکل زدن را وی برای اولین بار در ایران آموزش داد.
#حشمت مهاجرانی
حشمت مهاجرانی نیز به عنوان بهترین سرمربی ایرانی تیم ملی را یدک میکشد و وی به عنوان نخستین بار موفق شد تیم ملی ایران را به جام جهانی 1978 آرژانتین برساند و همچنین قهرمان جام ملتهای آسیا 1976 شود و در مسابقات المپیک 1976 تیم ایران را به مرحله یک چهارم نهایی برساند. از وی به عنوان یکی از 3 مربی برتر تاریخ ایران یاد میشود.
#حسن حبیبی :
حسن حبیبی اولین سرمربی رسمی فوتبال ملی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود. او در تیر ماه سال ۱۳۵۸ تیم منتخب تهران را در مسافرت به شوروی سابق همراهی کرد و بلافاصله بعد از آن به دنبال حضور ناصر نوآموز در راس فدراسیون فوتبال ایران به سمت سرمربی رسمی تیم ملی فوتبال کشورمان منصوب شد. حبیبی بعد از مرحوم دهداری و مرحوم رنجبر، سومین مردی بود که بعد از تجربه کردن بازوبند کاپیتانی تیم ملی فوتبال سرمربیگری این تیم را هم تجربه کرده است .
#جلال چراغپور :
وی از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۲ به جای حسن حبیبی سرمربی تیم ملی فوتبال ایران شد که تیم ملی به بازیهای آسیایی دهلی (۱۹۸۲) اعزام شد و در یک چهارم نهایی در وقت اضافه یک به صفر مغلوب کویت گردید.
#محمود یاوری :
در سال ۱۳۶۳ بهروز صحابه محمود یاوری ۴۴ ساله را به عنوان سرمربی تیم ملی بزرگسالان انتخاب کرد.
در تابستان ۱۳۶۳ تیم ملی به رهبری محمود یاوری در مسابقات فوتبال مقدماتی جام ملتهای آسیا ۱۹۸۴ شرکت کرد، اما وقتی نصرالله سجادی به جای بهروز صحابه رئیس فدراسیون فوتبال شد، یاوری از مسئولیت سرمربیگری خود در تیم ملی کنار رفت.
#ناصر ابراهیمی :
در یک مقطع کوتاه سرمربی تیم ملی بود و بیشتر به عنوان کمک مربی فعالیت میکرد.
#فریدون عسکرزاده :
وی نیز در یک مقطع کوتاه سرمربی تیم ملی بود.
# رضا وطن خواه :
در یک بازی سرمربی تیم ملی بود و سپس کنار رفت.
# مهدی مناجاتی :
درسال 1368 سرمربی تیم ملی شد اما افتخاری کسب نکرد.
#علی پروین :
مرد پرافتخار پرسپولیس و تیم ملی که به عقیده بسیاری ، جز 2 بازیکن برتر تاریخ فوتبال ایران محسوب میشود.
در مهر ماه ۷۲ بازیهای مقدماتی جام جهانی آمریکا در دوحه قطر برگزار شد و ایران در حالی که چند بازیکن نام آشنای خود از جمله کرمانی مقدم، پیوس و محرمی را به علت محرومیت و عابدزاده را به علت مصدومیت در اختیار نداشت و بدون بازی تدارکاتی جدی راهی این رقابتها شد و در روز اول با ۳ گل به کره جنوبی باخت. این باخت تبعات بسیار بدی برای فوتبال ما در پی داشت، زیرا بر اساس گفتههای بازیکنان آن دوره، پس از این بازی در رختکن و هتل محل اقامت اختلاف و کشمکش بین بازیکنان و مربیان بالا گرفت تا جایی که بعضی از بازیکنان قصد ترک اردو را داشتند که با پا در میانی مسئولان، ظاهراً غائله خاتمه یافت. ایران در بازی دوم ژاپن را مغلوب کرد و در بازی سوم که از حساسیت بالایی بر خوردار بود به مصاف عراق رفت و مغلوب این تیم شد. کره شمالی را دو بر یک برد و در بازی آخر در برابر عربستان در یک بازی پر گل و بدون تاکتیک که در آن هدف فقط گلزنی بود مغلوب عربستان شد تا این تیم به همراه کره جنوبی مسافر آمریکا شود. ایران در بین ۶ کشور پنجم شد.
پس از بازگشت تیم ملی، برخوردها با پروین از فرودگاه آغاز شد و تا منزل و محل کار او ادامه یافت، با نادیده گرفتن یک عمر بازی، مربیگری و افتخاراتی که برای پرسپولیس و ایران بدست آورده بود و با وجود اینکه پروین از ماهها قبل از بازیهای قطر بارها گفته بود که تیم ملی مشکل دارد (مشکل بازی تدارکاتی، بازیکن، مالی و...) پس از چند روز کادر مربیان تیم ملی شامل پروین، ابراهیمی، کماسی و مایلی کهن از کار برکنار شدند. البته تبعات شکست در قطر ادامه یافت تا آنجا که صفی زاده رئیس فدراسیون فوتبال و حسن غفوری فرد رئیس سازمان تربیت بدنی نیز کنار گذاشته شدند.
پس از برکناری پروین وی در تیم پرسپولیس هم مربیگری نکرد و محمد پنجعلی به همراه ناصر محمدخانی هدایت تیم را بر عهده گرفتند.
#محمد مایلی کهن :
به عقیده AFC : دوره رنسانس فوتبال ایران از زمان وی آغاز شد . نسل طلایی ایران در جام جهانی 98 ، ساخته این سرمربی ست.
وی در استعداد یابی و معرفی بازیکنان ، تخصص خاص و عالی داشت.
#جلال طالبی :
تقریباً سه هفته مانده به جام جهانی ۱۹۹۸ و پس از باخت ۷ بر ۱ تیم ملی ایران برابر باشگاه آ اس رم ایتالیا در یک دیدار تدارکاتی، طالبی جایگزین تومیسلاو ایویچ سرمربی وقت تیم ملی ایران شد و توانست نخستین و تا کنون تنها برد تاریخ فوتبال ایران در جامهای جهانی را به ارمغان بیاورد؛ هرچند که عدهای معتقد هستند این برد نتیجه زحمات تومیسلاو ایویچ بود.
طالبی تا سال ۱۳۷۹ سرمربیگری تیم ملی ایران را بر عهده داشت و پس از شکست در مرحله یک چهارم نهایی جام ملتهای آسیا ۲۰۰۰ برابر تیم کره جنوبی، که در وقت اضافه و با قانون گل طلایی اتفاق افتاد، از سمت خود استعفا کرد. طالبی سرمربیگری تیم ملی سوریه و نیز تیم امید اندونزی را نیز بر عهده داشته است.
#منصور پور حیدری :
سرمربی پر افتخار باشگاه استقلال که هم به عنوان بازیکن و هم سرمربی قهرمان جام باشگاههای آسیا شده و در سال 98 سرمربی تیم ملی شد و در بازی های آسیایی به مقام قهرمانی رسید.
#همایون شاهرخی :
در چند مقطع کوتاه هدایت تیم ملی را بر عهده داشت.
#امیر قلعه نوعی :
سرمربی پرافتخار استقلال در سال 2007 هدایت تیم ملی را بر عهده گرفت و بعد از حذف شدن در مرحله حذفی مقابل کره جنوبی در ضربات پنالتی ، کنار رفت.
#پرویز مظلومی :
در مقطعی بسیار کوتاه سرمربی تیم ملی شد و سپس کنار رفت.
#منصور ابراهیم زاده :
وی نیز در مقطعی بسیار کوتاه سرمربی تیم ملی شد و سپس از کار برکنار شد.
# علی دایی :
مرد پرافتخار و برند فوتبال ایران در جهان در سرمربی گری تیم ملی توفیق آن چنانی نداشت و بعد از شکست مقابل عربستان از کار برکنار شد.
#افشین قطبی :
در مرحله مقدماتی جام جهانی در 3 بازی پایانی هدایت تیم ملی را برعهده گرفت اما نتوانست ایران را به جام جهانی برساند و همچنین در جام ملتهای آسیا در 120 دقیقه به کره جنوبی در مرحله حذفی شکست خورد.
#علیرضا منصوریان :
آخرین سرمربی ایرانی که در یک بازی دوستانه هدایت تیم ملی را بر عهده داشت و بعد از آن کی روش سرمربی تیم ملی شد.
*__ * سوابق تمامی سرمربیان تیم ملی :
1- حسین صدقیانی از 1320 تا 1329(5 بازی، 2 برد، 3 باخت)
2- آلفرد جیمز گیبل 1327 (بدون دیدار تدارکاتی)
3- مصطفی سلیمی از 1329 تا 1334(5 مسابقه، 2 برد، 2 مساوی، یک باخت)
4- ادموند مایوفسکی از 1334 تا 1335(بدون بازی تدارکاتی)
5- ژوزف مساروش از 1336 تا 1339 (6 مسابقه، 3 برد، یک تساوی، 2 باخت)
6- حسین فکری از 1340 تا 1345(7 مسابقه، 2 پیروزی، 3 تساوی، 2 شکست)
7- گئورگی سوچ از 1344 تا 1345 (7 مسابقه، 4 پیروزی، 3 شکست)
8- حسین فکری سال 1346 (2 مسابقه، یک برد، یک باخت)
9- محمود بیاتی از 1347 تا 1348 (4 مسابقه، 4 پیروزی)
10- زدراکو رایکوف از سال 1348 تا 1349 (4 مسابقه، 3 پیروزی، یک شکست)
11- محمد بیاتی سال 1349 (یک بازی، یک برد)
12- ایگور نتو از 1349 تا 1350 (3 بازی، یک تساوی، 2 باخت)
13- پرویز دهداری از 1350 تا 1351 (2 بازی، یک برد، یک باخت)
14- محمد رنجبر سال 1351 (9 بازی، 5 پیروزی، یک تساوی، 3 شکست)
15- محمود بیاتی از 1351 تا 1352 (یک بازی، یک برد)
16- فرانک اوفارل از 1352 تا 1354(9 بازی، 7 برد، 2 باخت)
17- حشمت مهاجرانی از 1355 تا 1357 (28 بازی، 15 برد، 7 تساوی، 6 باخت)
18- حسن حبیبی از سال 1357 تا 1359 (12 بازی، 9 برد، 2 تساوی، یک باخت)
19- اصغر شرفی از 1359 تا 1360
20- پرویز ابوطالب در سال 1360
21- ناصر ابراهیمی از 1360 تا 1361
22- حسین آبشناسان 1361
23- احمد طوسی 1362
24- محمود یاوری در سال 1363(6 بازی، 6 برد)
25- ناصر ابراهیمی از 1363 تا 1364 (8 بازی، 2 برد، 4 مساوی، 2 باخت)
26- فریدون عسگرزاده (از 1364 تا 1365)
27- پرویز دهداری از 1365 تا 1367 (20 بازی، 10 برد، 6 تساوی، 4 باخت)
28- محمود یاوری سال 1366
29- رضا وطنخواه سال 1368 (3 بازی، 3 برد)
30- مهدی مناجاتی سال 1368 (3 بازی، 2 برد، یک باخت)
31- علی پروین از 1368 تا 1372 (34 بازی، 15 برد، 11 تساوی، 8 باخت)
32- استانکو پوکله پوویچ از 1372 تا 1373 (4 بازی، یک تساوی، 2 برد، یک باخت)
33- حسن حبیبی
34- محمد مایلی کهن از 1374 تا 1376 (38 بازی، 23 برد، 9 تساوی، 6 باخت)
35- والدیر ویهرا سال 1376 (3 بازی، 2 تساوی، یک باخت)
36- تومیسلاو ایوویچ سال 1376 (5 بازی، یک برد، 2 تساوی، 2 باخت)
37- جلال طالبی سال 1376 (4 بازی، یک برد، 3 باخت)
38- منصور پورحیدری از 1377 تا 1378 (17 بازی، 9 برد، 5 تساوی، 3 باخت)
39- جلال طالبی سال 1379 (21 بازی، 13 برد، 5 تساوی، 3 باخت)
40- آدمار براگا از سال 1379 تا 1380 (3 بازی، 3 برد)
41- میروسلاو بلاژویچ سال 1380 (19 بازی، 10 برد، 4 تساوی، 5 باخت)
42- برانکو ایوانکوویچ از 1380 تا 1381 (10 بازی، 4 برد، 4 تساوی، 2 باخت)
43- همایون شاهرخی از1381 تا 1382 (5 بازی، یک برد، یک تساوی، 3 باخت)
44- برانکو ایوانکوویچ از 1382 تا 1385 (42 بازی، 29 برد، 6 تساوی، 7 باخت)
45- امیر قلعهنویی از 1385 تا 1386 (17 بازی، 10 برد، 6 تساوی، یک باخت)
46- منصور ابراهیم زاده سال 1386 (3 بازی، 3 تساوی)
47- علی دایی از 1386 تا 1388 (24 بازی، 15 برد، 6 تساوی، 3 باخت)
48- اریش روته مولر سال 1388 (یک بازی، یک تساوی)
49- محمد مایلی کهن سال 1388 (بدون هیچ دیدار)
50- افشین قطبی از 1388 تا 1389 (30 بازی، 16 برد، 6 تساوی، 8 باخت)
51- کارلوس کیروش از 1390 تا کنون یعنی 1397 ( 80 بازی : 48 برد ، 24 تساوی ، 8 باخت )