بعد بازی حساس چند شب پیش تقابل های پرسپولیس و سپاهانو تو جام حذفی بررسی میکنیم
پرسپولیس و سپاهان در تاریخ جام حذفی ایران تاکنون ۸ بار به مصاف هم رفتند(جز بازی آخر) که آمار نسبتاً برابری را به جای گذاشتهاند. بازیای که همیشه از حساسیتهای خاصی برخوردار بوده است و هواداران دو تیم خاطرات تلخ و شیرینی از این نبرد داشته و دارند.
به بهانه بازی چند شب پیش دو تیم به بررسی لحظات خاطره انگیز این جدال تاریخی و حساس میپردازیم، از پنالتی که مسعود مرادی در اصفهان برای پرسپولیسیها نگرفت تا پنالتی محسن قهرمانی برای سپاهانیها در دقیقه ۸۶ بازی و در آخر هم اشک های مهدوی کیا در بازی خداحافظی سال ۹۲ همه و همه قابهای خاطره انگیز این جدال تاریخی در جام حذفی به حساب میآید که به آن نگاهی خواهیم داشت.
خردادِ ۷۸ نبرد در عصر پروین، مناجاتی،حجازی و پورحیدری
دهه ۷۰ هنوز خبری از تازه واردها نبود و فوتبال ایران حول و حوش همان نامهای همیشگی یعنی، پروین، پورحیدری، حجازی و مناجاتی میچرخید. هشتم خرداد ۷۸ پرسپولیس و سپاهان در مرحله یک چهارم نهایی بود که این دو تیم اولین نبرد خود در این مسابقات را به ثبت رسانند.
در آن سالها بازیهای جام حذفی رفت و برگشت برگزار میشد و پرسپولیسیها در بازی رفت در ورزشگاه آزادی مقابل میهمان خود سپاهان با نتیجهی ۲ بر ۲ متوقف شدند. گلهای آن بازی را امامیفر و هلالی برای پرسپولیس و بصیرت و ویسی برای سپاهان به ثمر رساندند .
این روایت در بازی برگشت متفاوت شد و شاگردان پروین در تیم پرسپولیس فصل رویایی خود را با تک گل ادموند بزیک کامل کردند. پرسپولیس با این برد خود را به نیمه نهایی جام حذفی رساند و با غلبه بر استقلال اهواز به فینال راه پیدا کرد و در فینال نیز استقلال تهران را ۲ بر یک شکست داد تا قهرمان مسابقات لقب بگیرد و سال را با دبل به پایان برساند.
دنیزلی، سپاهان و جامی که پرید
رویارویی مجدد این دو تیم درجام حذفی هفت سال به طول انجامید تا اینکه در فینال جام حذفی سال ۸۵-۸۴ این دو تیم باز هم به هم رسیدند. پرسپولیس با آری هان و سپاهان با تاوارس به فینال رسیده بودند اما با توجه به سیستم عجیب آن روزهای فوتبال ایران که فینال به ابتدای فصل بعد موکول میشد هر دو مربی درفینال غایب بودند و دنیزلی و لوکا بوناچیچ در فینال به مصاف یکدیگر بروند.
بازی در تهران با گل های علیرضا نیکبخت واحدی و حمید شفیعی یک بر یک تمام شد اما پنالتی از دست رفته مهرزاد معدنچی به حسرت ابدی پرسپولیسیها دراین بازی تبدیل شد. در بازی برگشت باز هم این پرسپولیس بود که با گل ابراهیم اسدی از حریف پیش افتاد اما شفیعی باز هم این گل را جبران کرد تا بازی به وقت اضافی و ضربات پنالتی کشیده شود.
البته دقایق واپسین بازی به التهاب کشیده شد و پرسپولیسیها با اعتراض شدید به مسعود مرادی اعتقاد داشتند که مرادی پنالتی بر روی احسان خرسندی را نگرفته است اما داور توجهی به آنها نکرد تا بازی به ضربات پنالتی کشیده شود. در این ضربات علیرضا نیکبخت واحدی و شیث از پرسپولیس و جلال اکبری از سپاهان پنالتیهای خود را از دست دادند تا در نهایت سپاهان با برتری ۴بر۲ قهرمان جام حذفی شود.
بعد از این مسابقه، پرسپولیسیها معتقد بودند که عماد رضا، مهاجم عراقی زردها غیرقانونی به بازی گرفته شده و حتی به فدراسیون فوتبال نیز اعتراض کردند اما اعتراض آنها راه به جایی نبرد تا حس انتقام در دل سرخها زنده بماند.
شروع داستانهای محسن قهرمانی و پرسولیس
پرسپولیس بعد از فینال سال ۸۵ حسابی در انتظار یک موقعیت انتقامی از سپاهان بود و خیلی زود و در نیمه نهایی جام حذفی ۸۶ به سپاهان رسید. پرسپولیس دنیزلی که آن روزها فوتبال چشم نوازی را به نمایش میگذاشت و به ۳-۳-۴ های خود معروف بود با گل فرزاد آشوبی از روی نقطهی پنالتی از میهمان خود پیش افتاد و این پیروزی تا دقیقه ۸۵ ادامه داشت.
پرسپولیسیها کمتر از ۱۰ دقیقه تا فینالیست شدن جام حذفی فاصله داشتند که در یک صحنهی عجیب محسن قهرمانی برخورد پژمان نوری و مهاجم سپاهان را پنالتی تشخیص داد و ورزشگاه را بر سر سرخها خراب کرد. در نهایت اعتراض شدید پرسپولیسیها نیز نتیجهای نداشت و هادی عقیلی موفق شد در دقیقه ۸۷ گل تساویبخش سپاهان را به فرشید کریمی بزند و کار برای مشخص شدن فینالیست جام حذفی به وقتهای اضافی کشیده شد.
آن پنالتی شرایط بازی را عوض کرد و سپاهان در وقت اضافه سه گل دیگر زد و بازی را برد در دقایق پایانی بعد گل سوم سپاهان دو بازیکن این تیم اخراج شدند و ۹ نفره بازی را تمام کردند. سپاهانیها در فینال هم از سد صبا باتری گذشتند و برای دومین فصل پیاپی قهرمان جام حذفی ایران شدند. آن بازی پایان تلخ مصطفی دنیزلی در دوره اول حضورش در پرسپولیس بود.
اولین نبرد در یک هشتم نهایی
قهرمان لیگ هفتم دوره هشتم لیگ را هم با قطبی آغاز کردند اما قطبی اما نتوانست تا پایان فصل در پرسپولیس بماند و لیگ به نیم فصل نرسیده از این باشگاه جدا شد تا افشین پیروانی هدایت سرخپوشان پایتخت را بر عهده گرفت. اما در ادامه نیز پیروانی هم نتوانست تا پایان فصل سرمربی پرسپولیس باشد و نلو وینگادای پرتغالی که قهرمانی در جام ملتهای آسیا همراه با عربستان را در کارنامه داشت، به عنوان سرمربی این تیم بعد از پیروانی انتخاب شد.
بیستم اردیبهشت سال ۸۸ بود که پرسپولیس و سپاهان در ورزشگاه آزادی و در مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی به هم خوردند تا نوبت به آزمون سخت وینگادا برسد. در آن سوی میدان نیز سپاهان وضعیت چندان خوبی نداشت و بیژن طاهری بعد از جدایی فرهاد کاظمی به عنوان مربی موقت روی نیمکت سپاهان می نشست. در این بازی مازیار زارع یک پنالتی را برای پرسپولیس هدر داد اما در نهایت خودش گل برتری را زد تا پرسپولیس سپاهان را شکست دهد. پرسپولیس در مرحله بعد این مسابقات مغلوب پاس همدان شد و از گردونه مسابقات کنار رفت. تا دوران وینگادا نیز کابوس واربه پایان برسد.
اولین و آخرین نبرد ژنرال و پرسپولیس در جام حذفی
پرسپولیس و قلعه نویی تاکنون ۳۰ بار برابر هم قرار گرفتند اما از این تعداد تنها یک دیدار در جام حذفی بوده است. تنها تقابل ژنرال با پرسپولیسیها در جام حذفی به خردادماه سال ۹۰ و مرحلهی یک چهارم نهایی برمیگردد.
در آن روزها سپاهان امیر قلعهنویی را روی نیمکت خود میدید و آمادهترین تیم فوتبال ایران بود اما پرسپولیسیها هم با علی دایی در تلاش بودند که قهرمان جام حذفی شوند تا دایی اولین جام خود را تقدیم پرسپولیس کند. با وجود تمام حسایسیتهای این بازی، تلاش دو تیم در وقت معمول و اضافه برندهای به همراه نداشت تا برندهی بازی در ضربات پنالتی مشخص شود.
آن روزها رحمتی و قلعه نویی رابطه خوبی داشتند و مهدی در چارچوب دروازه سپاهانیها قرار داشت و در سوی دیگر نیز علیرضا حقیقی جوان دیده میشد. سپاهانیها ضربات پنالتی را خیلی بد شروع کردند. هادی عقیلی و ابراهیم توره دو پنالتی اول سپاهان را به بیرون زدند و مازیار زارع و وحید هاشمیان دو پنالتی اول پرسپولیس را گل کردند.
مجتبی شیری پنالتی سوم پرسپولیسیها را به تیرک دروازه زد و هاشم بیکزاده پنالتی سوم سپاهان را گل کرد اما پنالتی چهارم پرسپولیسیها جنجالی شد. محمد نوری قبل از رسیدن به توپ مکث کرد و موفق شد برخلاف جهت حرکت رحمتی دروازهبان سپاهان، دروازه را باز کند. بعد از آن پنالتی، مهدی رحمتی اعتراض شدیدی به محسن ترکی داور بازی داشت. پرسپولیس آن بازی را ۴بر۲ برد تا به نیمه نهایی برسد و در نهایت قهرمان مسابقات شود.
روز اشکهای موشک و حسرتی که بر دل ماند
پرسپولیسیها بعد از شروع ناامید کننده لیگ دوازدهم با مانوئل ژوزه، یحیی گلمحمدی را به عنوان سرمربی انتخاب کردند تا بلکه وضعیت بهتری داشته باشند. همین اتفاق هم افتاد و پرسپولیس با یحیی به فینال جام حذفی رسید تا در ورزشگاه آزادی به مصاف سپاهان برود.
شاگردان یحیی کار را خوب شروع کردند و توانستند با تک گل کریم انصاریفرد نیمهی اول را با برتری یک گله به رختکن بروند. در نیمه دوم اما اشتباه حسین ماهینی و نیلسون کار دست پرسپولیسیها داد، ماهینی پاس رو به عقب را نتوانست به نیلسون برساند و جواهیر سوکای دروازه سرخها را فرو ریخت.
بازی در ۹۰ دقیقه با همان نتیجه به پایان رسید تا به وقتهای اضافه کشیده شود. محمد نوری در دقیقه ۹۹ بازی دوباره پرسپولیسیها را پیش انداخت. حتی بعد از گل، محسن بنگر هم تیرک دروازهی سپاهان را با ضربهی سر به لرزه درآورد اما آن روز، روز مهدی و سرخها نبود.
محمد غلامی بازیکنی بود که سکوت پرسپولیسیها را در ورزشگاه حکمفرما کرد. او در دقیقه ۱۰۶ دوباره بازی را به تساوی کشاند تا تکلیف قهرمان جام حذفی در ضربات پنالتی مشخص شود. پیش از این پرسپولیسیها در جام حذفی یکبار در پنالتی سپاهان را برده بودند و یکبار هم به آنها باخته بودند.
اما این بار این سپاهان بود که عملکرد بهتری داشت و در نهایت توانست از سد میزبان خود بگذرد و در روزی که مهدی مهدویکیا آخرین بازی خود را انجام میداد، پرسپولیس را در ورزشگاه آزادی شکست دهد و قهرمان جام حذفی شود