پرويز خسروانی که از او به عنوان پدر ورزش نوین ایران یاد می شود فرزند ميرزا محمدهاشم محلاتی است. شهاب يکی از برادرانش نماينده مجلس شورای ملی و عطا برادر ديگرش وزير کار و وزير کشور بود. مرتضی برادر ديگر او به رياست دادرسی ارتش رسيد. خسرو خسروانی ديگر برادر پرويز نيز نماينده ايران در سازمان ملل بود و سفير کبير در آمريکا.
پرويز برخلاف برادرانش نه در شهرستان محلات که در تهران به دنيا آمد. از دبيرستان نظام وارد دانشکده افسری شد. سال ۱۳۲۷ به درجه سروانی رسيد و آغاز فعاليت باشگاه تاج نيز با همين درجه اتفاق افتاد. چهار سال بعد به درجه سرگردی ارتقا يافت.
از بهمن ۱۳۴۶ تا شهريور ۱۳۵۰ در دولت هويدا، مسئوليت ورزش کشور را به عهده گرفت. کاروان ورزش ايران در المپيک ۱۹۶۸ مکزيکوسيتی با دو نشان طلای عبدالله موحد و محمد نصيری، نتايج ضعيف المپيک توکيو را جبران کرد.
ايران دربازیهای اسيايی ۱۹۷۰ بانکوک هم خوش درخشيد با دو پله صعود، در رده چهارم ايستاد.
نخستين ميزبانی جام ملتهای آسيا و نخستين قهرمانی ايران نيز سال ۱۹۶۸ ميلادی رخ داد. رويدادی که جايگاه ورزش فوتبال را در ايران دگرگون کرد و آغاز دهه طلايی ايران در آسيا بود. دههای که در سال وقوع انقلاب اسلامی، با حضور در جام جهانی ۱۹۷۸ و سپس نيمه تمام ماندن ليگ تخت جمشيد، پايان يافت.
تصويب قانون تاسيس سازمان تربيت بدنی و تفريحات سالم در مجلس، بهرهبرداری از استاديوم آريامهر (آزادی) و قهرمانی با تاج در آسيا، همچنين تحول در آموزههای فنی فوتبال ايران با به کار گماردن زدرايکو رايکوف در راس باشگاه تاج.
رشتههای غير فوتبالی و ورزش بانوان باشگاه تاج نيز در دوران خسروانی شکوفا بود. او برای ورزش بانوان اهمیت ویژه ای قائل بود
همه این ها سبب می شود تا از پرویز خسروانی به عنوان پدر و بنیان گذار ورزش نوین ایران زمین یاد شود