حدود 25 سال از جنگ بوسنی و هرزگوین با بیش از 100 هزار کشته میگذرد اما داستان کودکان حاصل از تجاوز جنسی در جنگ همچنان در هالهای از رمز و راز باقی مانده و این کودکان به دلیل "لکه ننگ تجاوز" چیزی از گذشته و والدین خود نمیدانند.
به گزارش عصر ایران، رویترز در مطلبی به کودکان حاصل از تجاوز نیروهای دشمن و برخی از نیروهای صلحبان سازمان ملل در جنگ بوسنی پرداخت. این کودکان هم اکنون در بوسنی با عنوان "کودکان نامرئی" شناخته می شود.
در گزارش رویترز آمده است: براساس تحقیقات برخی از سازمانهای غیر دولتی، حدود 25 تا 50 هزار زن و دختر بوسنیایی در طول جنگ بوسنی مورد تجاوز سربازان دشمن قرار گرفتند و هیچ کس در مورد آمار کودکان متولد شده از این تجاوز جنگی اطلاعات موثقی ندارد.
بیشتر کودکان حاصل از تجاوز در پرورشگاههای بوسنی رها شده و گذشته از آنها مخفی شده است. آنها در بوسنی با نام "کودکان نامرئی" مشهورند.
خانم "آنیا جوسیس" اولین کودک ثبت شدۀ حاصل از تجاوز در جنگ دهه 1990 بوسنی است. او برای نمایش رنج خود و افراد مشابه به تئاتر پناه برده و از تبعیض و زورگویی جامعۀ پدر سالار به کودکی با پدری نامعلوم و برچسب "فاحشه" بر روی مادرش سخن میگوید.
در این نمایش، صدای "جوسیس" میگوید: «همیشه فکر میکردم مادرم از من متنفر است زیرا من وحشتناکترین تجربه زندگی او بودم». نام این نمایش که تولید مشترک بوسنی و اتریش است، "به نام پدر" است.
برخی از این تجاوزها توسط نیروهای حافظ صلح سازمان ملل صورت گرفته بود.
دادگاه بینالمللی کیفری سازمان ملل در امور یوگسلاوی سابق تجاوز در این جنگ را به عنوان "ابزار جنگی" معرفی کرده است.
مادر جوسیس در سال 1993 توسط یک سرباز در شهری کوچک در مرکز بوسنی مورد تجاوز جنسی قرار گرفت. او برای زایمان به مرکزی ویژه قربانیان جنسی فرستاده شد. در آنجا مشخصات "جوسیس" به عنوان کودک متولد تجاوز ثبت شد.
جوسیسِ مسلمان و بوسنیایی، علاقهای به فاش کردن هویت و ریشه پدری خود ندارد.
او ریاست بخشی از انجمن "کودکان فراموش شده جنگ" را برعهده دارد و محوریت تخصصی سازمان خود را کمک به کودکان متولد شده از تجاوز در جنگ قرار داده است.
در نمایش کودکان "نامرئی بوسنی" آنها ترس، فشار، سکوت اجباری، آشفتگی و احساس گناه خود را با رقص و از پست بلندگوها فریاد میزنند. در این نمایش داستانِ متولد تجاوزی روایت می شود که پدرش "نیروی حافظ صلح" است.
"دارل تولن" کارگردان نمایش در این باره گفت: این جوانان باید سکوت خود را شکسته و به متن جامعه بازگردند.
وی افزود: ما از زیبایی هنر برای غلبه بر زشتی اوضاع استفاده میکنیم.
جوسیس 26 ساله در 15 سالگی حقیقت زندگی خود را دریافت. او 9 ماه راز زندگیاش را با خودش حمل کرد و پس از آن سالها تحت مشاوره و رواندرمانی قرار گرفت.
زندگی او در سال 2015 و با پیوستن به موسسه "کودکان فراموش شده جنگ" تغییر کرد.
صحنهای از تئاتر "به نام" در تئاتر جنگ سارایوو / عکس: رویترز