مهم ترین مسئله به دست اوردن تجربه است. افزایش تجربه ی توسعه ی هر علمی مهم ترین عامل پیشرفت در آن است، پیروزی ها پس از ان ظاهر خواهند شد....ورنر فون براون
اف 35 در اینده ای نزدیک به ستون نیروی های مسلح امریکا تبدیل خواهد شد. این جنگنده بمب افکن چند ملیتی به عنوان گران ترین پروژه ی نظامی-اشتراکی تاریخ با وجود تمام انتقادات بالاخره وارد خدمت شد. لاکهید مارتین به عنوان کمپانی اصلی در توسعه و ساخت این جنگنده از همان ابتدا و خصوصا در سال 2012 که انتقادات بسیاری از این جنگنده میشد با این پاسخ که نتیجه ی نهایی همه را شگفت زده خواهد کرد به ادامه ی کار خود پرداخت.
هزینه ی توسعه ی این جنگنده تا تولید اولین نمونه ی اصلی بیش از 165 میلیارد دلار بود و 10 کشور در تامین هزینه های مالی آن شریک بودند.
اف 35 از بسیاری لحاظ یک جنگنده ی کاملا بی نظیر است و همین خصوصیات بسیار خاص این جنگنده بود که موجب افزایش مدت زمان توسعه و ورود به خدمت ان شد. در ساخت پیشرانه ی اف 35 و به دلیل تقاضا برای امکان پرواز عمودی از خلاقیت های بسیار زیادی استفاده شده و پیشرانه ی اف 35 تقریبا هیچ نمونه ی دیگری در دنیا ندارد و بر اساس گفته های "پرات ویتنی" توسعه و بهسازی این پیشرانه در سال های اینده نیز ادامه خواهد داشت تا حوادث و خسارت ها به حداقل برسد. در پروازهای اخیر این جنگنده مانورهای اجرای شده به وسیله ی اف 35 بیانگر قدرت بسیار بالا این موتور در زاویه تند بود. بر اساس گفته های پرات ویتنی احتمال واماندگی موتور در اف 35 و اف 22 بسیار پایین است و حتی در صورت بروز واماندگی قابلیت بازگشت به حالت کنترل به سرعت اجرا خواهد شد.
قابلیت های مخفی کاری این پرنده در سطحی بسیار بالا قرار دارد و به همین دلیل امکان استفاده از انواع مختلفی از تسلیحات دوربرد و ارتفاع بالا را خواهد داشت. در ساخت این جنگنده علاوه بر طراحی رادارگریز از نوعی فیبر پوششی خاص استفاده شده است که توانایی بالا در جذب و پراکنده سازی امواج راداری دارد. یکی از کمپانی های هلندی شریک در طراحی این جنگنده در گزارشی مدعی شد که سطح مقطع راداری این جنگده به علاوه ی توانایی های بسیار بالای جنگ الکترونیک این امکان را به اف 35 میدهد که به قلب ساختارهای نظامی دشمن نفوذ کند.
اما مهم ترین و توانمند ترین نکات در رابطه با اف 35 به سیستم های پروازی و راداری آن برمیگردد.
دقیقا به مانند اف 22 لاکهید در طراحی اف35 تلاش کرده است تا از درگیری مستقیم جنگنده تا حدممکن صرف نظر شود و به همین دلیل این جنگنده توانایی درگیری بسیار بالایی با اهداف فراتر از میدان دید را خواهد داشت. به مانند اف 22 و زمانی اف14 این جنگنده توانایی طبقه بندی اهداف هوایی و زمینی بر اساس اهمیت و میزان خطر انها را دارد و درگیری مستقیم با اهدافی فراتر از 250 کیلومتر در اهداف زمینی با کمک جی پی اس به راحتی قابل اجراست و در کنار این موضوع قابلیت های هدایت جنگنده که برای اولین بار با کمک هوش مصنوعی خواهد احتمال خطا را به شکل قابل توجهی کاهش داده است. کلاه خلبان که در جنگنده های نسل چهارم اصولا به عنوان وسیله ای برای اکسیژن رسانی و کاهش شدت نور استفاده میشود در جنگنده های نسل پنجم به طور کامل تغییر کاربری داده است به شکلی که خلبان میتواند با کمک سیستم هوش مصنوعی در زاویه های تند صعود یا سقوط دیدی تقریبا 360 درجه ای از اطراف خود داشته باشد و این موضوع موجب شده جنگنده های اف 22 و اف 35 حتی بدون قرارگرفتن در موقعیت حمله به هدف شلیک کنند. این موضوع یکی از مهم ترین عوامل در افزایش احتمال پیروزی در نبردهای هوایی است. (کلاه خود خلبانان جنگنده های نسل پنجم در یک گزارش کلی بالاتر از ماهیت های رادارگریزی و جنگ الکترونیک و ... به عنوان عامل پیروزی این جنگنده ها مطرح شد).
امریکا قصد دارد بیش از 2500 اف 35 را از انواع مختلف به خدمت بگیرد که ترکیب توانایی های این جنگنده با اف 22 قدرت بسیار مهیبی به نیروی هوایی امریکا خواهد داد و این در حالی است که اخیرا نیروی دریایی امریکا در قراردادی با بوئینگ و با همکاری شرکت انگلیسی "بای سیستم" قصد توسعه ی نسل جدیدی از جنگنده های رادار گریز برای خود را دارد. این جنگنده که در مراحل ابتدایی طراحی قرار دارد جایگزین اف 18 خواهد شد و بر اساس گفته ها از نظر توانایی فرارتر از اف 22 و اف 35 خواهد بود.
نیروی هوایی اسرائیل به عنوان اولین کشور استفاده کننده از اف 35 در یک درگیری نظامی مدعی توانایی بسیار بالای این جنگنده در فریبکاری الکترونیک و رادرای شد و سفارش خود برای تعداد این جنگنده را افزایش داد که این موضوع با توجه به تجربه ی بسیار بالای لاکهید مارتین در توسعه ی تجهیزات هوایی و فضایی بسیار محتمل است. (در توسعه ی اف 35 علاوه بر لاکهید مارتین 15 شرکت امریکایی و 25 شرکت اروپایی شرکت داشتند.)
میتوانم با اطمینان بگویم احتمال اسیب دیدن اف 35 بر اثر حادثه بسیار بالاتر از یک درگیری خواهد بود. اف 35 بدون شک یک شاهکار بزرگ مهندسی علمی است و به سادگی پاسخ تمام انتقادات را داد...."ماریلین هیوسن"
در حال حاضر و با توجه به کنارگذاشته شدن پروژه ی سوخو57 توسط روسیه احتمالا تا مدت ها اف 35 و اف 22 تنها جنگنده های نسل پنجم دنیا خواهند بود.
بعضی خصوصیات:
سرعت: تست تا 1.61 ماخ توانایی ورود به 1.82 ماخ
برد عملیاتی : 1200 تا 1400 کیلومتر
برد صعودی: 15 تا 17.5 کیلومتر
محدوده ی جی: فراتر از 9 جی
حداکثر وزن پروازی با مهمات کامل: 31.751 کیلوگرم