ممنوعیت هد زدن در فوتبال آموزان نونهالان زیر۱۰سال پسران و12سال دختران
📚✍ #محمدخالد_دودمان ؛
معلم محقق ورزشی ،مربی فوتبال(سیاه جامگان قم، سبزپوشان زاگرس )
۱۳۹۸/۱۲/۲ - 2020/02/21
ورزش و به ویژه فوتبال بیش از آن که یک ورزش حرفه ای و قهرمانی باشد، یک سرگرمی جهانی است و در نتیجه بیش از آن که سر و کارش با جسم و ورزیدگی اندام باشد، با روح و هیجانات حسی در ارتباط است. باتوجه به احساسی عمل کردن در خیلی از صحنه های ورزشی درنظر داشت که در هـر ورزشـی باید انتظار آسیب ها، جراحت ها و خطرات احتمالی آن را داشـتـه بـــاشید، به خصوص در ورزش های گـروهی. هـر ورزشـی کـه طـبـق آمــار در هر 1000 ساعت بیـش از 5 آسـیـب داشته باشد، جزء ورزش های پرخطر با درصـد آسیـب بـالا به شـمار مـی رود. اما راههای در جهت شناسایی وسپس پیشگیری و به حداقل رساندن برخی از آسیبها در دوران کودکی(نوباوگی نونهالی) انجام داد.برهمین اساس حدود چند ماهیست که ضربات سر (هدینگ) در آموزش، شبه بازی و درشرایط بازی زیر10 باشگاه را با جریمه ی شبیه خطا هند اعلام و اجرا نموده ایم و همین امر باعث سوالات زیادی ازطرف خانوادهها نسبت به متد آموزشی تمرینی در موضوع(هد) مربیان مان شده است ،بارها وبارها گفته شده است پیشگیری بهتر درمان است و سلامتی نوباوگان،نونهالان در اولویت آموزشی است وبرخود دانسته ایم که یادداشت علمی_مروری بر روی آسیب مغزی و هدزدن در رده سنی زیر10سال داشته و موارد لازم را متذکر و ارایه راهکار نماییم:
آسیب وضربه مغزی(Concussion)
این صدمه با خوردن ضربه به سر ایجاد می شود. علائم آن شامل سرگیجه، اختلالات بینایی، سردرد، ضعف حافظه، از دست دادن تعادل، سختی تمرکز، و حالت تهوع میباشد. این صدمه ضرورتاً همراه با بیهوشی نمی باشد.
زوال عقل
زوال عقل یا دمانس یک اصطلاح عمومی است که برای توضیف علائم مختلف زوال شناختی و اختلال در روابط، تفکر و حافظه مانند فراموشی به کار می رود و نشانه چندین بیماری و اختلال مغزی می باشد.
با بالا رفتن سن احتمال ابتلا فرد به زوال عقل افزایش می یابد اما نمی توان گفت این اختلال بخش طبیعی دوران میانسالی و پیری می باشد اما این اختلالات نشأت گرفته از دوران کودکی بوده است. یکی از علل بروز زوال عقل را میتوان گفت ضربه به سر میباشد. چنین آسیبهایی احتمال مرگ سلولهای مغزی و بروز زوال عقل را افزایش میدهند. تکرار ضربات آسیبزننده به سر (مثلا در برخی ورزشها) ارتباط مستقیمی با افزایش احتمال بروز زوال عقل در آینده دارد. با اینکه شواهد کمی در دسترس است، ولی به نظر میرسد حتی یک صدمهی واردشده به مغز هم میتواند احتمال بروز زوال عقل دژنراتیو مانند بیماری آلزایمر را افزایش بدهد.
به طور کلی آسیب های سر را می توان به دو دسته تقسیم کرد. میتوانند به دلیل ضربه مستقیم یک شی با سر و یا در اثر تکان های شدید سر به وجود بیایند.
صدمات سرناشی از تکانهای شدید ،بیشتر در نوزادان و کودکان کوچک دیده می شود، اما ممکن است هر کسی در هر سنی آن را تجربه کند.
آسیب های سر ناشی از ضربه مستقیم معمولاً به دلایل زیر رخ میدهند :
🔻تصادفات وسایل نقلیه موتوری؛
🔻سقوط؛
🔻دعواهای فیزیکی؛
🔻حوادث مربوط به ورزش
امروزه یکی از راه های پیشگیری از آسیب های سر در ورزش، تشخیص و شناسایی مکانیسم آسیب در ضربه به سر می باشد؛ مکانیسم آسیب سر در ورزش های مختلف متفاوت است. مکانیسم های احتمالی آسیب دیدگی شامل نیروهای فشارنده(اصابت ضربه به سریا شکستگی صورت سبب آسیب مغز در محل مورد اصابت ناشی از فشرده شدن مغز در آن ناحیه) یا نیروهای کششی وارده به سر (سبب آسیب مغز در سمت مقابل جهت کشیده شدن سر ) یا اعمال نیروهای چرخشی روی سر (مثل پرتاب شدن از روی موتور و غلت زدن ( تمام مکانیسم های ذکر شده سبب تغییر در خونرسانی، کارکرد و نیاز به انرژی مناطق خاصی از مغز شده و سبب اختلال عملکرد آن بخش صدمه دیده می شوند.
در ورزش های برخوردی مثل فوتبال، بوکس و هاکی این عارضه بیشتر اتفاق می افتد. البته در ورزش هایی مثل اسکی و ژیمناستیک هم زیاد رخ می دهد. با اینکه اکثر افراد پس از چند هفته به حالت عادی برمی گردند، اما ضربه ی مغزی در خیلی افراد به آسیب های جدی می انجامد.
🔻آسیب به سر(ضربه مغزی)عمدتاً ناشی از ضربات و تروما به سر بوده و سبب تغییر در وضعیت ذهنی و روانی با یا بدون تغییر در سطح هوشیاری می شوند. تغییر در وضعیت ذهنی به دنبال ضربه وارده به سرمیتواندسبب تغییر روان،حافظه(از بین رفتن حافظه)،نقایص عصبی یا فقدان هوشیاری گردد.
🔻آسیبهای مغزی ملایم ناشی از ضربه امری شایع در ورزشهای تماسی و بدنبال برخوردهای ورزشی است. میزان بروز صدمات مغزی بر حسب نوع ورزش و سن ورزشکار متفاوت است. بسیاری از صدمات سر گزارش نمی شوند چرا که اساساً صدمات خفیفی هستند و این صدمات خفیف مورد توجه مربی یا حتی ورزشکار قرار نمی گیرد. یک مطالعه در آمریکا در مقطع دبیرستان نشان داد که میزان بروز آسیبهای مغزی در ۱۰۰۰ برخورد در فوتبال حدود ۶/۰ درصد و در بسکتبال برای پسران ۱۱/۰ درصد و در دختران ۱۶/۰ درصد و میزان آسیب ها در کشتی ۲۵% درصد برای پسران است.
🔻شیوع بالای ضربه به سر در گروههای پایین سنی و بار بالای اقتصادی بر سیستم سلامت سبب شده که ضربه به سر و آسیب مغزی ناشی از آن از معضلات اصلی سلامت در جوامع پیشرفته باشد.
در هـر ورزشـی باید انتظار آسیب ها، جراحت ها و خطرات احتمالی آن را داشـتـه بـــاشید، به خصوص در ورزش های تیمی و انفرادی(برخوردی).
براساس یک تحقیق که امروز منتشر شد، آمده است این ضایعات درنهایت میتواند منجر به زوال عقل شود. این بیماری معمولا در میان ورزشکاران فوتبال آمریکایی و بوکسورها رواج دارد.
مقاله چاپ شده در نشریه آکتا نوروپاتولوژیکا نتیجه مطالعات روی 14 بازیکن بازنشسته فوتبال که مبتلا به زوال عقل شده اند،می باشد و همگی آنها از دوران کودکی و نوجوانی عادت به ضربه زدن با سر به توپ داشته اند.
آزمایش های کالبد شکافی صورت گرفته روی 6 بازیکن نشان می هد که 4 تن از آن ها علایم ابتلا به آنسفالوپتی مزمن (ضایعات بافت مغز) را از خود بروز داده اند.این ضایعه معمولا به طور میانگین در 12 درصد عامه مردم وجود دارد.
هلن لینگ رئیس تیم تحقیقاتی دانشکده مغز و اعصاب انستیتو کالج لندن گفت که یافته های ما نشان از ارتباط بالقوه میان فوتبال بازی کردن و ضایعات بافتی مغز دارد. اکنون باید تلاش کنیم تا ریسک های موجود در این ورزش را برای کاهش ابتلا مشخص کنیم. برای این کار نیاز به مطالعات گسترده تر و همکاری با مدیریت فوتبال حرفه ای یعنی اتحادیه فوتبال انگلیس و فیفا است.
برای اولین باراست که بیماری ضایعات بافت مغز یا CTE در مطالعات روی گروهی ازفوتبالیست های بازنشسته به چشم می خورد.نام۱۳بازیکن که همگی حرفه ای بوده اند اعلام نشده است،بازیکنان درفوتبال آماتوری فعالیت داشته و همگی به طور میانگین حدود26سال به بازی فوتبال پرداخته اند. همه این افراددرفاصله سال های 1980تا 2010 در مرکز روان درمانی در شهر #سوآنسی درجنوب #ولز تحت درمان قرار گرفته اند.نشانه های زوال عقل دراین افرادازاواسط دهه 60 سالگی ظاهر شده است،درحالی که در افراد عادی این نشانه ها از میانه دهه 70 سالگی بروز می کند.12تن از 14بازیکن یاد شده بامشکلات و نشانه های زوال عقل پیشرفته درگذشته اند.البته تنها در 6 مورد اجازه کالبد شکافی برای آزمایش های تعیین علت مرگ داده شد.
🔻اوتوپسی مغزی این بازیکنان نشانه های ضایعات بافت مغزوآلزایمررا نشان می دهد وخانم لینگ تاکیدکردهنوز رابطه دقیق میان این دوعارضه ناشناخته است.
🔻این تحقیق نشان می دهد که زدن ضربه باسربه توپ،نقطه برخورد سر با توپ بیشترآسیب دیده است. اما برخلاف بوکس، فوتبالیست ها کمتر تعارضات مغزی ناشی ازبرخوردضربه یا بیهوشی وازدست دادن #تعادل را نشان می دهند.
🔻 فوتبال آموزان درفوتبال آمریکاتا سن کمتر از۱۰سال اجازه سرزدن به توپ(هد زدن)راندارند. فدراسیون فوتبال آمریکا طرحی ارائه داده که براساس آن زدن ضربه سربه توپ برای کودکان۱۰سال به پائین ممنوع خواهد شد.در این طرح قراراست که برای بچه های۱۱تا۱۳ساله هم محدودیت هایی در زمینه تعدادضربه سردرهفته درتمرینات درنظر گرفته شود.آمریکاییها درتلاشند که این طرح برای فوتبالیستهای نونهال کل دنیامورداجرا قرارگیرد چراکه زدن ضربه سردرسنین پائین ممکن است که صدمات سنگینی به مغز بازیکنان ایجاد کند.درسال2015قانون مشابهی در سطوح((پایه فوتبال در آمریکا))وضع شدوحالا اسکاتلنداولین کشور اروپایی خواهدبودکه این قانون راطی هفتههای آتی برای مسابقات((زیر 12 سال)) اجرایی خواهد کرد.این تصمیم پس از آن گرفته شد که اکتبرگذشته دانشگاه گلاسکو درتحقیقی متوجه شدند ((فوتبالیستهای سابق 3.5 برابر))نسبت به افرادعادی بیشتر((مستعد مرگ))براثر بیماریهای مرتبط با((مغز)) هستند .
پیشنهاداتی برای مربیان گمنام و زحمتکش ردههای پایه
هرچند زیبایی فوتبال به هد زدن و استفاده ازجناح ها وسانتها می باشداما پیشنهاد مابرای رده سنی درنونهالانU-10 پسران وU-12 دختران دختران بشرح زیر میباشد:
1درتمرینات وبازی میتوان گفت که هد زدن همانند هند کردن خطا میباشد ومیتوان گفت ممنوع است
2جهت آشنایی اولیه باسرزدن آموزش ازتوپهایی با #وزن_کم یا #پلاستیکی ویاحتی از #بادکنک استفاده گردد.
3خانواده هارادرمورداهمیت واهداف آموزشی مطلع وتوصیه کنید.
4باتوجه به اولویت اول سلامتی بازیکنان که بسیارمهم هستندومربیان رده پایه همیشه سعی کنندعلاوه بر اطلاع فنی ازلحاظ اطلاعات پزشکی هم بروزباشند.
هرچندازلحاظ فدراسیون فوتبال کشورمون وفیفا،زدن ضربه سربرای ردههای پایه هنوزممنوع اعلام نشده،ولی احتیاط شرط عقل وبهتره درمورد ضربات سردرسنین ذکرشده حتمابه خانوادههاوبازیکنان توصیه های راارائه گردد.
1)Rahimi-Movaghar V,Saadat S, Rasouli MR,Ghahramani M,Eghbali A.The incidence of traumatic braininjury inTehran, Iran:a population based study.AmSurg2011;77:e112-e114
2)Rahimi-Movaghar V,Zarei MR, Saadat S,Rasouli MR,Nouri M.Road traffic crashes inIran from1997to2007.IntJInj ContrSafPromot2009;16:179-181
3)MontazeriA.Road-traffic- related mortality inIran: a descriptive study.Public Health 2004;118:110-113.
4)PickettW, ArdernC,Brison RJ. A population-based study of potential brain injuries requiring emergency care.CMAJ2001;165:288-292
5)Stiell IG,Wells GA, Vandemheen Ket al. The Canadian CT Head Rule for patients with minor head injury. Lancet 2001;357:1391-1396
6)Tennant A.Admission to hospital following head injury in England:incidence and socio-economic associations. BMC Public Health 2005;5:21.:21.
7)Coronado VG,XuL,Basavaraju SVetal. Surveillance for traumaticbrain injury-related deaths-United States,1997-2007.MMWR Surveill Summ2011;60:1-32.8)Zaloshnja E, MillerT, Langlois JA, Selassie AW.Prevalence of long-termdisability from traumatic brain injury in the civilian population of the United States, 2005.J Head Trauma Rehabil2008;23:394-400