اتحادیه فرمول یک طرفداری
رقابتهای فرمول یک پس از صنعت هوافضا به عنوان نوک پیکان علم مهندسی شناخته میشود. تکنولوژیهای مورد استفاده در این مسابقات چندین سال ازصنعت خودروسازی جلوتر هستند و شاهد استفاده از این تکنولوژیها در خودروهای معمولی چند سال پس از استفاده آنها در فرمول یک هستیم. از فایبرکربن، گیربکسهای دو کلاچه به همراه پدل شیفتر، سیستم تعلیق چند اتصاله و توربوشارژرها به عنوان تکنولوژیهایی که در این زمینه توسعه یافتند و سپس به بازار سایر خودروها راه پیدا کردند، میتوان نام برد. تنها دلیل این امر هزینههای بسیار سنگین تحقیق توسعه است که تیمها برای پیشرفت خودروهای خود همه ساله متحمل میشوند. به همین دلیل پیشنهاد نگارنده این است که اگر طرحی جاهطلبانه در ذهن خود دارید و بعید میدانید که شرکتی در دنیا حاضر به سرمایهگذاری بر روی آن شود، تیمهای فرمول یک را مد نظر قرار بدهید؛ زیرا آنها از هیچ عمل و هزینهای برای پیشرفت خود دریغ نمیکنند.
تایر خودروها یکی از مهمترین اجزای مورد استفاده در خودروها است. قابلیتهای دینامیکی خودرو مستقیما با تایرها در ارتباط هستند؛ به نحوی که با تغییر آن میتوان بهبود زیادی را در رفتار خودرو مشاهده کرد.
تایرها یکی از اصلی ترین و ضروری ترین بخش های فرمول یک هستند و تنها بخشی از این خودروهاست که با زمین اتصال دارد و استراتژیستها و رانندگان تیم ها پیاپی به دنبال آن هستند که از کدام نوع تایر برای فرآیند پیش روی خود استفاده کنند.
مسئله انتخاب تایر و لاستیک ها به چندین عامل بستگی دارد از جمله ؛ سختی سطح پیست،دمای پیست و دمای هوا.
خیلی از اوقات می شنوید که یک راننده باید تایر و لاستیک های خود را در دمای عملیاتی قرار دهد . اما این مسئله به این سادگیا نیست هر نوع تایر برای خودش یک دمای عملیاتی بهینه دارد .اگر آنها بیش از اندازه گرم شوند، تاول خواهند زد و قسمت هایی از لاستیک کنده می شوند .اگر بیش از اندازه سرد باشند می توانند باعث ایجاد پدیده《دانه دانه شدن》شوند که باعث فرسایش و سایش لاستیک می شود.
اگر لاستیک ها در شرایط ایده آل و دمای عملیاتی مورد نظر خودشان باشند، آنوقت می توانند بهترین عملکردشان را نشان دهند.
حال به سراغ انواع تایرها و لاستیک های فرمول یک می رویم :
به طور کلی در فرمول یک دو نوع تایر داریم ،تایرهای خشک(اسلیک) و تایرهای بارانی .
تایرهای خشک خود به پنج نوع و لاستیک های بارانی به دو نوع تقسیم می شوند.
برای فصل 2020 ما لاستیک هایی را با نام C1 تا C5 داریم که نسخه C1 سخت ترین نوع و C5 نرم ترین نوع این دسته بندی می باشد.
تایر C1:
سی وان ترکیب اول و سخت ترین نوع تایرها در دسته بندی فصل 2020 می باشد . این نسخه برای پیست هایی طراحی شده است که بیشترین بارگذاری انرژی را در تایرها دارد و دارای پیچ های سریع، سطح های ساینده با دمای محیط بالا باشد .این تایرها برای رسیدن به دمای عملیاتی کمی فرایند زمانبرتری را نسبت به دیگر نسخه ها دارند در عوض بیشترین دوام را در اختیار راننده می گذارند و فرسایشی کمی دارند.یک رنگ سفید در دیواره تایرها نشان از این نسخه دارد.
تایر C2
ترکیب دوم یا همان تایر مدیوم،یک ترکیب همه کاره است که در رده تایرهای سخت قرار میگیرد و در پیست هایی که سرعت، دما و بارگزاری انرژی بالایی دارند به خوبی کار می کنند.
این نوع تایرها یک بند رنگی سفید یا زرد را دارد.
تایر C3
این تایر معادل همان تایر سافت می باشد و اصولا بالانس فوق العاده خوبی را بین عملکرد و دوام ایجاد می کند. این نسخه ،یک نسخه فوق العاده وفق پذیر بوده که می تواند به عنوان نرم ترین ترکیب در پیست های پرتنش و پراسترس و یا به عنوان سخت ترین ترکیب در پیست های کم تنش و استرس بکار رود . این نوع ترکیب سه احتمال نمایش دارد و می تواند بندهای رنگی سفید ،زرد یا قرمز را داشته باشد.
تایرهای C4
این ترکیب تقریبا به مانند ترکیب التراسافت هست که پیشتر مورد استفاده قرار می گرفت و در پیست های تنگ و پیچ در پیچ عملکرد خوبی دارد.خیلی زود گرم می شود و پیک عملکردی بالایی دارد ،اما نقطه ضعف آن کوتاهی عمر این ترکیب می باشد .
این ترکیب با بند رنگی زرد یا قرمز نشان داده می شود .
تایرC5
نرم ترین ترکیب در دسته بندی پیرلی تایر C5 است و معادل همان هایپرسافتی است که پیشتر مورد استفاده قرار می گرفت .این ترکیب سریعترین ترکیبی است که پیرلی تاکنون ساخته است و مناسب برای پیست هایی با چسبندگی مکانیکی بالا می باشد و سرعت و چسبندگی بالاتر و دوام کمتری را نسبت به بقیه ترکیب های ساخته شده ی پیرلی دارد.این تایر را می توانید به رنگ قرمز ببینید.
تایرهای بارانی
در فرمول یک دو نوع تایر بارانی مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم .
1) تایر بارانی اینترمدیت (سبز رنگ)
تایرهای اینترمدیت، به عنوان یک تایر همه کاره در مسابقات بارانی به شمار می آید و می تواند در پیستی که هیچ آب ساکنی را ندارد یا پیستی که در حال خشک شدن می باشد مورد استفاده قرار گیرد. این تایر 30 لیتر بر ثانیه آب را در سرعت 300 کیلومتر بر ساعت پاشش می کند .
2) تایر بارانی خیس یا وت (آبی رنگ)
تایرهای تمام بارانی وت بهترین راه حل برای بارش های سنگین باران هستند . این تایرها می توانند 85 لیتر بر ثانیه آب را در سرعت 300 کیلومتر بر ساعت پاشش کنند قطر این ترکیب ۱۰ میلی متر بیشتر از ترکیب های اسلیک یا خشک است.
قوانین استفاده از تایرها
برای فصل 2020 هر تیمی می تواند از ۱۳ ست تایر اسلیک برای هر خودرو(در هر گرندپری) استفاده کند اما آن ها تنها مجازند که سه تا پنج ترکیب تایر را انتخاب کنند.برای مثال در گرندپری اتریش هر تیمی ترکیب هایی را از C2 3 و 4 انتخاب کرد و از ترکیب های C1 و 5 استفاده ای نکرد.
گفتیم هر تیم برای هر خودرو در هر گرندپری می تواند 13 ست تایر اسلیک انتخاب کند ،انتخاب هایی که هر تیم دارد می تواند برای هر کدام از خودروهایش متفاوت باشد
مثلا می تواند برای خودرویی 8 ست تایر سافت(دور قرمز) ،2 ست تایر مدیوم(دور زرد) ،3 ست تایر هارد(دور سفید) و برای خودروی دیگرش 7 ست سافت،4ست مدیوم و 2 ست هارد انتخاب کند..
در آخر هفته ،تیم ها تایرهای خودشان را به پیرلی پس می دهند و باز می گردانند. اولین ست زمانیکه چهل دقیقه از تمرین اول سپری شد، دومین ست پس از تمرین اول ،سومین و چهارمین ست در پایان تمرین دوم ،پنجمین و ششمین ست در پایان تمرین سوم بازگردانده می شود. این امر منجر می شود تیم ها تنها هفت ست برای سه مرحله تعیین خط و مسابقه دردسترس داشته باشند.
ده راننده اول مرحله تعیین خط مسابقه ی خود را با لاستیکی شروع می کنند که در مرحله دوم تعیین خط با آن لاستیک سریعترین زمان را ثبت کرده اند و دیگر حق تغییر لاستیک را تا زمان اولین پیت استاپ ندارند اما ده راننده دوم مرحله تعیین خط حق انتخاب آزاد تایر را دارا هستند و می توانند با هر تایری که تمایل دارند مسابقه را استارت بزنند