Jump to navigation

حالت شب تمام صفحه دانلود اپلیکیشن ویدیو نقل و انتقالات امکانات کاربری ارسال مطلب اشتراک فایل مدیریت مطالب مطالب کاربران پیش بینی ترکیب ساز گفتگو عضویت ویژه درباره ما تماس با ما بانک مشاغل جستجو گالری تبلیغات
طرفداری فهرست نتایج زنده
نتایج زنده ویدیو نقل و انتقالات طرفداری تی وی
سه‌شنبه ۱۹ اسفند ۰۳:۴۹
عضویت / ورود
مطلب ارسالی کاربران

ایران شناسی (289): مراغه

تصویر Misi Mission Misi Mission 02/16/2021 - 13:00 مشاهده پروفایل
63 مشاهده / 1 دیدگاه 82
این مطلب توسط کاربران طرفداری ارسال شده است و دیدگاه طرفداری نیست. قوانین سایت کاربر محور / گزارش تخلف

مراغه دومین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی شهرستان مراغه است. این شهر در کنار رودخانهٔ صوفی‌چای در دامنهٔ جنوبی کوه سهند و در ۱۳۵ کیلومتری جنوب مرکز استان واقع شده‌است.

مراغه که به باغ شهر ایران و پایتخت نجوم ایران شهرت دارد جزو ده شهر تاریخی ایران می‌باشد. سالانه گردشگران خارجی و ایرانی زیادی از مراغه دیدن می‌کنند.از نظر دکتر و رئیس شورای شهر بهزاد رحمت زاده مراغه را به بهشت دوم تشبیه کرده. مراغه با فضای سبز و باغ‌های متعدد در داخل شهر همچنین رودخانه زیبای صوفی چای که از مرکز شهر می‌گذرد یکی از مهم‌ترین مراکز توریستی و گردشگری در استان آذربایجان شرقی بحساب می‌آید، خیابان‌های مشجر و درختان سر به فلک کشیده زیبایی خاصی به خیابان‌های مراغه بخشیده‌است. مراغه همچنین دومین کهن شهر آذربایجان بعد از ارومیه می‌باشد این شهر از دوران قبل از اسلام‌آباد بوده‌است اما قرن‌های ۱۲ تا ۱۴ میلادی دوران رشد و شکوفایی آن است؛ زمانی که پایتخت سلسله‌های متعدد محلی از جمله احمدیلیان و اتابکان آذربایجان بوده‌است و در نهایت مرکز حکومت ایلخانی قرار داده شد. مراغه به لحاظ بافت غنی تاریخی و فرهنگی، با بیش از ۳۰۰ اثر ثبت شده ملی، جزء ۱۰ شهر برتر کشور محسوب می‌شود. رصد خانه مراغه که در دوران خواجه نصیر بنا شده از جمله آثار تاریخی برجسته مراغه و ایران است که بیش از ۴۰۰۰۰۰جلد کتاب در آن موجود بوده‌است و بزرگترین دانشمندان اسلامی سراسر جهان اسلام در آن گرد هم آمده بودند.

مراغه با دارا بودن ۳۰ کیلومتر مربع مساحت (سال۱۳۹۸ خورشیدی) و۱۷۵۶۰۰نفر جمعیت شهری که بدون احتساب بخش‌ها و روستاهای حومه آن این می‌باشد (سال ۱۳۹۵ خورشیدی)، دومین شهر بزرگ پس از تبریز و دومین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز به‌شمار می‌رود.

مراغه دومین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی شهرستان مراغه است. این شهر در کنار رودخانهٔ صوفی‌چای در دامنهٔ جنوبی کوه سهند و در ۱۳۵ کیلومتری جنوب مرکز استان واقع شده‌است. مراغه که به باغ شهر ایران و پایتخت نجوم ایران شهرت دارد جزو ده شهر تاریخی ایران می‌باشد. سالانه گردشگران خارجی و ایرانی زیادی از مراغه دیدن می‌کنند.از نظر دکتر و رئیس شورای شهر بهزاد رحمت زاده مراغه را به بهشت دوم تشبیه کرده. مراغه با فضای سبز و باغ‌های متعدد در داخل شهر همچنین رودخانه زیبای صوفی چای که از مرکز شهر می‌گذرد یکی از مهم‌ترین مراکز توریستی و گردشگری در استان آذربایجان شرقی بحساب می‌آید، خیابان‌های مشجر و درختان سر به فلک کشیده زیبایی خاصی به خیابان‌های مراغه بخشیده‌است. مراغه همچنین دومین کهن شهر آذربایجان بعد از ارومیه می‌باشد این شهر از دوران قبل از اسلام‌آباد بوده‌است اما قرن‌های ۱۲ تا ۱۴ میلادی دوران رشد و شکوفایی آن است؛ زمانی که پایتخت سلسله‌های متعدد محلی از جمله احمدیلیان و اتابکان آذربایجان بوده‌است و در نهایت مرکز حکومت ایلخانی قرار داده شد. مراغه به لحاظ بافت غنی تاریخی و فرهنگی، با بیش از ۳۰۰ اثر ثبت شده ملی، جزء ۱۰ شهر برتر کشور محسوب می‌شود. رصد خانه مراغه که در دوران خواجه نصیر بنا شده از جمله آثار تاریخی برجسته مراغه و ایران است که بیش از ۴۰۰۰۰۰جلد کتاب در آن موجود بوده‌است و بزرگترین دانشمندان اسلامی سراسر جهان اسلام در آن گرد هم آمده بودند.

مراغه با دارا بودن ۳۰ کیلومتر مربع مساحت (سال۱۳۹۸ خورشیدی) و۱۷۵۶۰۰نفر جمعیت شهری که بدون احتساب بخش‌ها و روستاهای حومه آن این می‌باشد (سال ۱۳۹۵ خورشیدی)، دومین شهر بزرگ پس از تبریز و دومین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز به‌شمار می‌رود.

واژهٔ مراغه، از حدود قرن دوم هجری[۸] رایج شده‌است. به گفته مورخان، این شهر با نام‌هایی همچون افراه‌رود (احمد بلاذری)، افرازه‌روح (معجم‌البلدان)، افراه رود (احمد بن یعقوبی)، افرازه‌رود (یاقوت حموی)، افرازه رود (بارتولد)، امداده رود، مراوا یا ماراوا (کسروی) و ماراغا (ویلسون، سیاح انگلیسی) شناخته می‌شده‌است. در مورد وجه تسمیه نام مراغه نظریات زیر مطرح شده‌است:

ماراوا: احمد کسروی در کتاب آذری یا زبان باستان آذربایجان می‌نویسد:«بی‌گمان درستِ این نام مراوا یا ماراوا بوده و از اینرو معنی آن را جایگاه ماد توان پنداشت.»

ماراغا: ویلسون، سیاح انگلیسی در سفرنامه‌اش لفظ مراغه را برداشتی از نام یک اسقف مشهور نسطوری به نام ماراغا می‌پندارد

مارکیانا: برخی محققان نام مراغه را با مارکیانا که در کتاب تعلیمات جغرافیایی بطلمیوس به دریاچه ارومیه اطلاق شده، مرتبط می‌دانند.

این شهر از دوران قبل از اسلام‌آباد بوده‌است اما قرن‌های ۱۲ تا ۱۴ میلادی دوران رشد و شکوفایی آن است؛ زمانی که پایتخت سلسله‌های متعدد محلی از جمله احمدیلیان و اتابکان آذربایجان بوده‌است و در نهایت مرکز حکومت ایلخانی قرار داده شد. دیاکونوف با استفاده از مندرجات الواح آشوری از وجود یک پادشاهی نیمه‌مستقل به نام «اوئیش‌دیش» یا «ویش‌دیش» در سدهٔ هشتم قبل از میلاد در حدود ناحیهٔ مراغهٔ کنونی و در جوار قلمرو دولت ماننا و تحت نفوذ آن خبر داده‌است. اما هیچ نشانه‌ای از قرارگاه و مرکز این دولت محلی باستانی در دست نیست.

در سال ۳۶ پیش از میلاد، مارک آنتونی، سردار روم پایتخت آتروپاتکان، شهری به نام «فراعته» یا «فراسپا» را که دارای استحکامات تدافعی خوبی بوده‌است محاصره کرده بوده‌است که در نهایت مغلوب مقاومت آتروپات‌ها و پارتیان شد و عقب‌نشینی کرد. شهر نام‌برده به احتمال زیاد مراغه کنونی بوده‌است. در سال ۲۲ هجری قمری ناحیه مراغه در پی حمله اعراب به تصرف آنها درآمد. محمد افشین در سال ۲۸۰ هجری قمری پس از غلبه بر حاکم مراغه، عبدالله بن حسین همدانی، مراغه را به عنوان پایتخت حکومتش برگزید. مغولان در ماه صفر سال ۶۱۸ هجری قمری عزم تسخیر مراغه کردند. پس از یک هفته درگیری، مراغه به تصرف آنان درآمد، پس از خون‌ریزی بسیار غارت و سوزاندن بقایا خارج شدند ولی نسل مغول ها در بازماندگان مراغه تکثیر یافت. در سال ۶۲۲ هجری قمری جلال‌الدین خوارزمشاه بدون مقاومت مهمی مراغه را تصرف کرد. در این زمان قسمتی از ویرانی‌های حمله مغول ترمیم شد. پس از رفتن سلطان جلال‌الدین از آذربایجان، در اواخر سال ۶۲۸ هجری قمری قشون مغول دوباره مراغه را تصرف کردند.

پس از مرگ چنگیزخان، متصرفات مغول بین فرزندانش تقسیم شد. در اواخر نیمه اول قرن هفتم یکی از نوادگان چنگیز به نام هلاکو فرماندهی اردوی غرب را به دست گرفت و بار دیگر به ایران حمله کرد. وی پس از تصرف نقاط شرقی ایران و قلع و قمع اسماعیلیان عازم بغداد شد. هلاکو بغداد را غارت کرد و با قتل مستعصم به خلافت عباسیان خاتمه بخشید. سپس در تاریخ صفر ۶۵۶ هجری قمری به ایران بازگشت و در آذربایجان مستقر شد و مراغه را به سبب آب و هوای خنک و مراتع خرم، پایتخت خود قرار داد. اوج شهرت و آبادانی مراغه در این زمان است. به فرمان هلاکو دانشگاهی بزرگ، رصدخانه و سایر مراکز تحقیقات و علمی به دست خواجه نصیرالدین طوسی با همکاری چندین دانشمند و ستاره‌شناس دیگر تأسیس شد و دانش‌پژوهانی از اطراف و اکناف عالم جهت مطالعه به این شهر رو آوردند. هلاکو در سال ۶۶۳ هجری قمری در اثر عارضه‌ای در گذشت و طبق آئین مغول به خاک سپرده شد. با توجه به این که هلاکو بودایی و زن و مادرش مسیحی بودند، در این دوران مراغه و حوالی آن مرکز مسیحیت به‌شمار می‌رفته‌است. رومیان، ارامنه، نسطوریان، به ویژه دانشمندان و هنرمندان این فرق در مراغه گرد آمدند و کلیساهای متعددی ساخته شد.

شهر با دیواری بلند محصور بوده‌است که منسوب به دوران حکومت هلاکو است. در قرن هشتم هجری که ایلخانان ضعیف شدند، حکومت به دست فئودال‌های مغول، چوپانیان و جلایریان افتاد.[۲۵] در اوایل این دوره، مراغه جزء ده شهر بزرگ و پرجمعیت ایران بوده‌است که شهرهای عجبشیر، ملکان، هشترود، میاندوآب (مرحمت آباد)، مهاباد (سویوخ بلاغ)، آذرشهر (دهخوارگان)، شاهین‌دژ و قره‌آغاج (چاراویماق) از توابع آن بوده‌اند. در این دوره اولین کارخانه اسلحه‌سازی ایران در مراغه دایر شده‌است.

مردم مراغه به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می‌کنند. همچنین زبان ارمنی در بین مسیحیان ساکن رواج دارد. حمدالله مستوفی در ۷۴۰ قمری در کتابش، نزهةالقلوب، زبان مردم شهر مراغه را «پهلوی مغیر» یا «پهلوی معرّب» نامیده که منظور همان زبان آذری است. اولیاء چلبی درنیمه دوم قرن یازدهم هجری نیز می‌گوید که «اکثر زنان مراغه به زبان پهلوی گفتگو می‌کنند» دکتر محمدامین ریاحی خویی در رابطه با این سخن اولیاء چلبی می‌گوید: سخن او دربارهٔ زنان مراغه، فصل رسالهٔ انارجانی را «تواظعات اناث تبریز» به زبان کهن یاد می‌آورد و معلوم می‌شود که خانه نشینی زنان و دوری آن‌ها از اجتماع و بی‌نیازی آن‌ها از گفتگوهای دیوانی و بازاری سبب شده که طبعاً دگرگشتهای زبان در محاورات آن‌ها کمتر و دیرتر اثر بگزارد.

پس از حملات عرب‌ها گروهی از مردم مراغه در حدود هزار سال پیش از آن شهر کوچیده و به منطقه رودبار الموت رفتند. این کوچندگان امروز نیز به نام مراغی‌ها نامیده می‌شوند و در ۷–۸ روستای رودبار الموت سکونت دارند و به گویش مراغی که از گویش‌های زبان تاتی است سخن می‌گویند. مراغیان، مانند سایر ساکنان منطقه به صورت رسمی شیعه شناخته می‌شوند اما به نظر می‌رسد به آیین زرتشتی و نیز اسماعیلیه مقید هستند. حمدالله مستوفی در نزهةالقلوب می‌نویسد: «مراغیان را به مزدکی نسبت کنند، و چون اشخاص باسواد در میان مراغی‌ها نایاب است و در کتمان طریقهٔ خود مُصرند و هیچ‌گاه میل ندارند دیگران به راه رسم و عقیدهٔ آن‌ها آگاه شونده از این رو نمی‌توان به حقیقت معتقدات آن‌ها آگاهی یافت.» احسان یارشاطر زبان مراغی را بازماندهٔ زبان مادها می‌داند و چنین توصیفش می‌کند: «زبان مراغی، مانند برخی از لهجه‌های تاتی طارم علیا (هزار رودی و نوکیانی) و اشهاردی و چلی (در رامند) و کرنی و کرلقی (در خلخال) زبانی نسبتاً محافظه‌کار است و بسیاری از خصوصیات کهن‌تر لهجه‌های مادی را حفظ کرده‌است.»

اکثریت قریب به اتفاق مردم مراغه مسلمان و دارای مذهب شیعه هستند. اقلیتی از سایر ادیان از قبیل چند خانوادهٔ ارمنی نیز در آن ساکن هستند. در زمانی که مراغه به عنوان پایتخت انتخاب شده بود از آنجا که مادر هلاکو مسیحی بود، مسیحیان از امتیازات خاصی برخوردار بودند؛ رومیان، ارامنه و نسطوریان از اطراف و اکناف در این شهرگرد آمدند و کلیساهای متعدد ساخته شد. در آن زمان خلیفهٔ ارامنه در این شهر سکونت داشته‌است. غازان در زمان حکومتش فرمان قبول اسلام و تخریب کلیساها، معابد یهود و بودایی و آتشکده‌های زرتشتی را صادر می‌کند. این فرمان در مراغه نیز به شدت تعقیب می‌شود و به مرور زمان از تعداد ارامنه در این منطقه کاسته می‌شود.

در ادوار گذشته و در اثر حملات کردها و هم‌زمان با مهاجرت بزرگ ارامنه ایران در سال ۱۸۲۸ میلادی تعداد ۷۰۰ خانوار ارمنی از این شهر و روستاهای اطراف به قفقاز مهاجرت کردند و تعداد زیادی از دهات ارمنی‌نشین خالی از سکنه شد. اینان در دهکده‌ای که در قره‌باغ ایجاد و به مناسبت خاستگاه‌شان مراغه نام‌گذاری شده بود ساکن شدند. بعد از وقایع شهریور ماه سال ۱۳۲۰ و وقایع سال ۱۳۲۴ نیز تعداد زیادی از ارامنه به اتحاد جماهیر شوروی مهاجرت کردند.

طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ برآورد جمعیت مراغه در نقاط شهری، برابر ۱۶۳۸۵۹ نفر، با۱۲۵۲۸۳ مرد و ۱۲۲۳۹۸ زن بوده‌است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر مراغه به بیش از ۱۷۵ هزار نفر افزایش یافته‌است. مراغه در جنوب غربی استان آذربایجان شرقی، در مشرق دریاچه ارومیه و بر دامنه جنوبی کوه سهند قرار گرفته و از شمال به شهرستان تبریز، از شرق به شهرستان هشترود، از جنوب به شهرستان میاندوآب و از غرب به شهرستان بناب دریاچه ارومیه محدود است.

آب و هوای مراغه معتدل متمایل به سرد و نسبتاً مرطوب است. بیشینهٔ دمای این شهر در تابستان‌ها حدود ۳۵ درجهٔ سانتی‌گراد بالای صفر و کمینهٔ آن در زمستان‌ها حدود ۲۰ درجه سانتی‌گراد زیر صفر است؛ همچنین میزان بارش سالانه در مراغه حدود ۳۳۰ میلی‌متر و ایام یخبندان آن، حدود ۱۱۴۱ روز در سال است. به‌جهت قرارگرفتن این شهر در دامنهٔ جنوبی سهند، رودخانه‌هایی نظیر صوفی‌چای و مردق‌چای که از این کوهستان سرچشمه می‌گیرند، از داخل مراغه عبور کرده و در رونق و آبادانی شهر تأثیر به‌سزایی داشته‌اند.

بارش برف در این شهر معمولاً از دی ماه شروع و تا اواسط اسفند ماه ادامه دارد. بارش باران‌های بهاری که در اصطلاح محلی به «نِیسان» مشهور است از اوایل فروردین ماه شروع شده و تا اواسط اردیبهشت ماه، ادامه می‌یابد. به‌طور کلی شهرستان مراغه متشکل از دو ناحیهٔ کوهستانی و جلگه‌ای است که از شمال به جنوب و از شرق به غرب تا سواحل دریاچه ارومیه و جلگه میاندوآب از ارتفاع کوه‌ها کاسته می‌شود. ارتفاعات سهند در شمال، مندیل‌بسر و سرگونی در جنوب شرقی، قوزلجه در شمال غربی و قره‌قشون در جنوب غربی از ارتفاعات مهم اطراف این شهر هستند.

در میانهٔ قرن ۱۹ میلادی لایه‌هایی فسیلی در خاک مراغه کشف شد؛ اولین بار در سال ۱۸۴۰ یک مأمور شوروی به نام «خانیکوف» که به عنوان کنسول دولت روس در تبریز مقیم بود مقادیری استخوان و فسیل کشف کرد. از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۶ تیمی مشترک از موزه تاریخ طبیعی لس آنجلس و موزه ملی تاریخ طبیعی آمریکا اقدام به حفاری و مطالعه در منطقه کردند. قدمت این لایه‌ها ۱۱ تا ۵ میلیون سال پیش (اواخر میوسن تا اوایل پلیوسن) دانسته شده‌است.

در گذشته محققان و کارشناسان مختلفی از کشورهای اتریش، انگلیس، آمریکا، فرانسه و در سال‌های اخیر از کشورهای فنلاند، چین و ژاپن مطالعاتی بر روی فسیل‌های منطقه انجام داده‌اند. این منطقه با فسیل‌هایی به قدمت هفت میلیون سال به عنوان نخستین اثر ملی، طبیعی و فسیلی ایران شناخته می‌شود.

شهرستان مراغه با دارا بودن آب وهوای عالی و پتانسیل‌های ورزشی فراوان، در زمره بهترین شهرهای ایران برای برگزاری اردوهای باشگاهی و تیم‌های ملی می‌باشد این شهرستان با همت مردم و مسئولین شهرداری و اداره ورزش و جوانان توانسته در سال‌های اخیر با ایجاد مراکز ورزشی همچون پیست قایق‌رانی آب‌های خروشان، پیست کانوپولو، پیست باشگاه اسب سواری ایلخی مراغه، ایجاد استخرهای شنا و سالن‌های سرپوشیده و همچنین ساخت ورزشگاه ۵هزار نفری مراغه (در حال ساخت) و برگزاری انواع مسابقات آزاد تیراندازی با کمان کشور مسابقات تنیس روی میز استان آذربایجان شرقی و… بستر مناسبی را برای میزبانی هرچه بهتر مسابقات در سطح منطقه‌ای، کشوری و جهانی و آرامش خاطری را برای برگزاری اردوهای تیم‌های باشگاهی و ملی ایجاد کند. شهردار مراغه در گفتگو با پایگاه اطلاع‌رسانی رصد مراغه: شهرستان ویژه مراغه آماده پذیرایی از تیم‌هایی سایر استان‌ها و آماده برگزاری تورنمنت‌های چند جانبه بین‌المللی با کشورهای همسایه می‌باشد و در تلاش هستیم تا در ماه‌های آینده شاهد برگزاری مسابقات جهانی و بین‌المللی در مراغه باشیم.

همان‌طور که اشاره شد، مراغه مدت‌ها مرکز تجمع علما و دانشمندان بوده‌است. حضور دانشمندان بزرگ در مراغه نشان از آن دارد که این شهر در زمان سلجوقیان به ویژه قرن ششم هجری موقعیت علمی ویژه‌ای داشته‌است. از جمله شخصیت‌های نامدار علمی که در این شهر اقامت داشته‌اند می‌توان دانشمندانی چون شیخ شهاب الدین سهروردی، مجدالدین جیلی، امام فخر رازی، سموئل بن یحیی بن عباس مغربی، ابن عبری و مجدالدین محمد ابن خلیفه بن سیواسی رومی را یاد کرد.

ترکیب مشاغل و توزیع منابع درآمد در شهرستان مراغه در مجموع نشان می‌دهد این شهرستان در قالب فعالیت‌های اقتصادی یک مرکز کشاورزی محسوب می‌شود. عمده فعالیت‌های صنعتی تولید محصولاتی از قبیل کشمش، خشکبار، عسل، مواد لبنی، پوست، فرش و سایر مواد غذایی است لذا می‌توان نتیجه گرفت که فعالیت‌های صنعتی نیز وابسته به فعالیت‌های کشاورزی است.

تولید میوه این شهر سالانه ۲۳۷ هزار تن انواعی از جمله سیب، انگور، گردو، بادام و گوجه سبز است که محصول بیش از ۲۰ هزار هکتار باغ میوه اطراف این شهر است. حدود ۷۰ درصد از این تولیدات به صورت مستقیم یا به شکل فراورده‌های کشاورزی به دیگر کشورها صادر می‌شود. اطراف شهر مراغه پوشیده از باغ‌های انگور و سایر میوه‌ها است که طرفین رودخانه صوفی‌چای و دره شمالی آن را پوشانیده‌اند. باغات انگور مراغه از منظم‌ترین تاکستان‌های کشور محسوب می‌شوند و همه‌ساله مقدار زیادی سبزه و کشمش حاصل از این باغ‌ها به خارج از کشور صادر می‌شود که به علت کیفیت عالی دارای موقعیت ویژه‌ای در این بازارها است.

فعالیت‌های عمده تولیدی و صنعتی در این شهر از جمله صنایع دستی، مواد غذایی،صنایع بزرگ خشکبار،صنعت بسته بندی عسل ،صنعت بسته بندی دم نوش های گیاهی،صنعت شیرینی ،صنایع بزرگ صابون‌سازی مراغه، شیشه‌سازی و کارخانه‌های تولید شن و ماسه و ذغال سنگ و سنگ سینجان و... می‌باشد. این شهر از لحاظ راه‌های ارتباطی زمینی ریلی و هوایی در جایگاه خوبی است و به دلیل ارزان بودن کارگر، زمین و در اختیار داشتن تمام امکانات طبیعی و بالقوه و همچنین آب و هوای بکر، جاذبه خوبی را برای سرمایه‌گذاران بخش صنعت فراهم نموده‌است.

ایستگاه مراغه که در مسیر راه‌آهن تهران-تبریز قرار دارد در تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۳۵ افتتاح شده‌است. این ایستگاه از نوع تشکیلاتی است. طول این خط از تهران تا مراغه ۶۰۷ و از مراغه تا تبریز ۱۲۹ کیلومتر است. ساختمان ایستگاه از سال ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۶ احداث شده‌است. این ایستگاه از لحاظ درجه‌بندی، وضع بار و مسافرت و موقعیت جغرافیایی و نظامی به‌طور کلی جزء ایستگاه‌های درجه یک کشور است که در آن تعمیرات اساسی و و مانور واگن‌ها و لوکوموتیوها صورت می‌گیرد.

با توجه به موقعیت جغرافیایی شهرستان مراغه و امکانات راه‌آهن در حمل مواد نفتی، شرکت ملی نفت ایران در مجاورت ایستگاه راه‌آهن مراغه اقدام به احداث یک انبار مواد نفتی کرده‌است و از این طریق مواد نفتی مناطق اطراف را تأمین می‌کند. همچنین یک انبار سیلو با ظرفیت حدود ۲۰۰۰۰ تن در نزدیکی ایستگاه ایجاد شده‌است.

مراغه از غرب و شرق و جنوب به سه شهر بناب و هشترود و ملکان متصل است که جاده‌های نسبتاً خوبی را برای عبور و مرور فراهم آورده‌است هم چنین پروژه تحقیقاتی راه توریستی برای اتصال مراغه از شمال به روستای کندوان تبریز نیز در دست مطالعه می‌باشد و همچنین جاده مراغه به هشترود نیز در حال دو بانده‌سازی و اتصال به آزادراه تبریز تهران می‌باشد.

جاذبه های مراغه

گنبد کبود: گنبد کبود یکی از زیباترین بناهای تاریخی مراغه است که به‌صورت منشوری ده‌ وجهی با ارتفاع ۱۰ متر ساخته شده است. معماری متفاوت و تزیینات بی‌نظیر این گنبد از جذابیت‌های آن به شمار می‌رود. در این برج کتیبه‌ای که تاریخ آن را نشان بدهد، وجود ندارد؛ اما کارشناسان قدمت این بنا را متعلق به دوران سلجوقیان می‌دانند. این گنبد از دیرباز تاکنون قصه‌ها و داستان‌های زیادی را به خود دیده است و گفته می‌شود که آرامگاه مادر «هلاکوخان» است.

رصدخانه مراغه: رصدخانه مراغه اولین و بزرگترین رصدخانه تاریخی کشور و یادگاری ۷۰۰ ساله از دوران ایلخانی است که توسط «خواجه نصیر توسی» تاسیس شده است. این رصدخانه در بلندترین ناحیه در شهر مراغه به نام «طالب خوان» قرار گرفته و در همه جای شهر قابل رویت است.

مقبره آقالار (موزه سنگ‌نگاره‌ها): مقبره آقالار بنایی چهارضلعی آجری است که روی مقبره «میر عبدالفتاح مراغی»، یکی از عارف و شاعران شهیر دوران زندیه ساخته شده است. این مقبره در دهه ۸۰ هجری شمسی تغییر کاربری داده و به «موزه سنگ‌نگاره‌ها» تبدیل شده است. در این موزه می‌توانید نمونه‌هایی از آثار نفیس و ارزشمندی از سنگ مزارهای تاریخی را تماشا کنید.

پل سرچشمه روستای مردق: اگر علاقه‌مند به طبیعت و آثار تاریخی هستید، پیشنهاد می‌کنیم حتما به دیدن پل سرچشمه روستای مردق بروید. این پل روی رودخانه مردق که از ارتفاعات سهند جاری می‌شود، بنا شده است و از مهم‌ترین و سالم‌ترین پل‌های تاریخی آذربایجان‌ شرقی محسوب می‌شود. این پل با اینکه در زمان صفویان ساخته شده ولی معماری آن تحت‌تاثیر دوران ایلخانی است.

آبشار گور داغ (کوره چکان): اگر به‌دنبال گذراندن چند ساعت در دامان طبیعت و تماشای چشم‌اندازهای دیدنی هستید، می‌توانید به دیدن آبشار چشم‌نواز «گور داغ» بروید. آبشار گور داغ از آبشارهای زیبای مراغه است که در روستای چکان قرار گرفته است و با نام «کوره چکان» نیز شناخته می‌شود. این آبشار از ارتفاعات کوه سهند جاری می‌شود و دارای ۹ متر ارتفاع است.

گنبد غفاریه: گنبد زیبای غفاریه، گنبدی مربعی شکل و آجری است که در جوار رودخانه صوفی چای قرار گرفته است. هر چهار گوشه این گنبد از ستون‌های آجری که دارای نقش لوزی هستند، ساخته شده است.  قدمت این گنبد که با الهام از «گنبد سرخ مراغه» ساخته شده است، به دوره ایلخانان می‌رسد.

معبد مهر ورجوی: از میراث‌های ارزشمند مراغه می‌توان به معبد مهر ورجوی ۲۵۰۰ ساله اشاره کرد که به‌عنوان یکی از چهار معبد مهری معروف کشور و یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی آذربایجان شرقی شناخته می‌شود. این معبد در دوران اشکانیان برای پرستش خورشید و برگزاری آیین مهرپرستی بنا شده است. معبد مهر ورجوی از فضاهای تو در تو در زمین تشکیل شده و توسط عوامل انسانی در دل صخره‌های سنگی کنده شده است.

برج مدور: برج مدور از دیگر شاهکارهای تاریخی در مراغه کنار گنبد کبود است که قدمت آن به دوران سلجوقیان باز می‌گردد. این برج، گنبدی استوانه‌ای شکل است که شامل دو طبقه سردابه و نمازگاه می‌شود.

گنبد سرخ: گنبد سرخ از قدیمی‌ترین سازه‌های تاریخی در جنوب‌غربی مراغه است. بر طبق کتیبه‌های یافت شده از این گنبد، ساخت آن به سال ۵۴۲ هجری قمری باز می‌گردد. گنبد سرخ مراغه به دستور «عبدالعزیز بن محمود بن سعد یدیم» و به‌وسیله «بنی بکر محمد بن بندان بن محسن معمار» ساخته شده است.

کلیسای هوانس مقدس: کلیسای دیدنی هوانس مقدس تنها کلیسای ارامنه کاتولیک در مراغه است که نام آن از اسم یکی از حواریون «عیسی مسیح» به نام «یوحنا» که ارامنه به آن «هوانس» می‌گویند، گرفته شده است.

مقبره شیخ رکن الدین اوحدی مراغه‌ای: مقبره شیخ رکن‌الدین اوحدی مراغه‌ای،‌ عارف و شاعر پارسی‌گوی نامدار قرن هشتم، از آثار تاریخی معروف مراغه است. این بنا در میان باغ سرسبزی قرار گرفته است و هرساله گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند.

غار کبوتر: غار شگفت‌انگیز کبوتر یا به اصطلاح محلی‌ها «هامپوئیل» در هشت کیلومتری مراغه واقع شده است. در ورودی این غار میدان بزرگی قرار گرفته که سقف آن مملو از لانه کبوتران است و به همین دلیل آن را غار کبوتر می‌نامند. 

رودخانه صوفی چای: رودخانه زیبای صوفی رود یا صوفی چای همچون ماری خوش خط و خال از میان شهر دیدنی مراغه می‌گذرد و از جاذبه‌‌های وصف نشدنی این شهر محسوب می‌شود.

صابون مراغه: شاید شما هیچ کدام از جاهای دیدنی مراغه را تا به حال نمی شناختید اما قطعاً صابون مراغه را استفاده کرده اید یا حداقل تعدادی از آن را در عطاری های شهرتان دیده اید. منظورمان از صابون مراغه همان صابونهای مستطیلی شکل نارنجی رنگ معروفیست که در همه عطاری ها دیده می شود. در گذشته مثل امروز انواع و اقسام صابون و مواد شوینده در دسترس نبود. تقریباً می‌توان گفت همه از صابون هایی شبیه به همین صابون مراغه استفاده می‌کردند! مواد اصلی تشکیل دهنده این صابون، دنبه گوسفند و سود سوز آور است و به دو رنگ نارنجی و سفید در بازار پیدا می شود. البته بعضی ها برای ساختن این صابون از حنا یا سرهم استفاده می‌کنند که در این حالت رنگ های دیگری هم پیدا میکند. گفته میشود این صابون ها برای درمان ریزش مو تقویت پیاز مو از بین بردن شوره سر تاثیر زیادی دارند.

..........................................

آرشیو

اخبار داغ 

  • کنفرانس مطبوعاتی مهدی طارمی پیش از بازی با یوونتوس با زیرنویس فارسی
  • خداحافظی وریا غفوری با پست دفاع راست
  • دختر جوان مچ علی دایی را در یک کافه لاکچری گرفت + فیلم
  • ۲ بازیگری که در حق علی انصاریان نامردی کردند / سام درخشانی گفت
  • خوان لاپورتا: به کامبک مقابل پاری سن ژرمن باور دارم؛ فکر می کنم مسی می خواهد بماند
  • مینو رایولا مانعی در انتقال احتمالی ارلینگ هالند به منچسترسیتی محسوب نمی شود 

دیدگاه‌ها (1 دیدگاه)

برای ارسال دیدگاه وارد شوید. ورود
مشاهده 0 دیدگاه جدید
تصویر امیررضا *
امیررضا *

دم شما گرم

11/28 13:13 2 شکلک 2
آخرین اخبار
همه اخبار خارجی اخبار ایران ویدیو تصویر
عملکرد اینتر در 19 بازی اخیر سری آ؛ 16 برد، 2 تساوی و فقط 1 باختآنتونیو کونته: اسکودتو در جیب؟ در جیب من 40 یورو باقی مانده پول بنزین استاولین برنامه خوان لاپورتا در بارسلونا؛ کاهش دستمزدها با فسخ قرارداد بازیکنان مازادجسی لینگارد | ثبت 4 گل و 2 پاس گل در 6 بازی ابتدایی برای وست همنیمکت های لرزان لیگ برتر فوتبال ایران / فوتبال برترگاسپرینی: فقط به خاطر یک صحنه بازی را باختیمرکورد فوق العاده توماس توخل در لیگ برتر؛ 5 کلین شیت در 5 بازی ابتدایی خانگیکارشناسی داوری بازی صنعت نفت آبادان و پرسپولیس (لیگ برتر ایران 1399/1400) / فوتبال برترافشین پیروانی: بسته شدن پنجره نقل و انتقالات پرسپولیس بی‌ احترامی به تیم و هواداران ما بود / فوتبال برترصحبت های نورشرق، رئیس کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال در مورد باز شدن پنجره نقل و انتقالات پرسپولیسوست هم 2-0 لیدز یونایتد؛ شیطنت مویس در کورس سهمیه لیگ قهرمانان اروپاصحبت های بازیکنان و مربیان پس از بازی صنعت نفت آبادان و پرسپولیس (لیگ برتر ایران 2020/21)خلاصه بازی اینتر 1-0 آتالانتا (سری آ - 2020/21)طعنه لوییس سوارز به لوکاس وازکز: بعد از لالیگای سال قبل می خواهی از داوری شکایت کنی؟ اینتر 1-0 آتالانتا؛ کونته پا پس نمی کشدپخش زنده فوتبال؛ مسابقات مهم امروز فوتبال اروپا را در طرفداری دنبال کنیدحدادی فر: خیلی از ما فوتبالیست ها مدیون قلعه نویی هستیم / فوتبال برترقاسم حدادی فر: از دست دادن قهرمانی لیگ برتر در سال 1388 یکی از تلخ ترین خاطرات فوتبالی من استرحیم یوسفی: پرسپولیس به نظم تاکتیکی خوبی رسیده استفرمت جدیدی از لیگ قهرمانان اروپا در حال شکل گیری است؛ 36 تیم در سیستم سوئیسی
مطالب بیشتر لیست کامل
آخرین مطالب کاربران گفتگو فایل
همه بازدید بحث موزیک ویدیو عکس مطلب سوال فایل
ویترین مطالب منتخب کاربران طرفداری
پایان رکورد شکست ناپذیری منچسترسیتی مقابل شیاطین سرخ؛ سولشر چگونه موفق به شکست دادن گواردیولا شد؟مجله هفتگی بسکتبال NBAرکوردهای فردی لیگ قهرمانان اروپاسر اومد زمستوندرواقع با زبانی رسمی و خاص میفرماید تمام قهرمانان جنگ مزخرفندانلود فول البوم های الویس پرسلی Elvis Presley full albumدانلود فول البوم های گروه بیتلز The Beatlesدانلود فول البوم های جان لنون John Lennon full albumشانسم نداریم ناموسا هر چی شوگرمامی میوفته به تورمون خدایی 😑دانلود فول البوم های پل مک کارتنی Paul McCartney حاج آروین از خوبای مولتی بازیfuleros bastardos دانلود فول البوم های جرج هریسون George Harrison full album دانلود فول البوم های چاک بری Chuck Berryنمیدونم علی سورنا گوش میدید یا نه ولی آلبوم گوزن رو اگه کسی گوش نده نصف عمرش بر فناس بدون هیچ شکی تصویر لو رفته و جنجالی از تیلور سویفت 💦💦💦💦علی انصاریان در کنار پوری بنایی و ناصر ملک مطیعی (بازیگران قدیمی سینمای ایران)موسیقی کلاسیک شاهکار به نام " Humoresque No. 3 in E-Flat Major, Op. 89 " از آهنگساز افسانه ای فنلاندی " Jean Sibelius "دانلود فول البوم های جیمی هندریکس Jimi Hendrix کامبک دیدنی تو دقیقه نود بریم برای لیگ اروپا مرسی ایگلسیاس مرسی پیگرینی مرسی بچها
بارگذاری مطالب بیشتر ارسال مطلب
اخبار اختصاصی طرفداری
وست هم 2-0 لیدز یونایتد؛ شیطنت مویس در کورس سهمیه لیگ قهرمانان اروپاخلاصه بازی اینتر 1-0 آتالانتا (سری آ - 2020/21)اینتر 1-0 آتالانتا؛ کونته پا پس نمی کشدپخش زنده فوتبال؛ مسابقات مهم امروز فوتبال اروپا را در طرفداری دنبال کنیدپیش بازی یوونتوس - پورتو؛ تورین در انتظار یک شب هیجان انگیزلیگ آزادگان در طرفداری، سکانس دو | پرسه در منطقه صعود؛ خلیفه و سربازانش مدعی می مانند؟!خلاصه بازی چلسی 2-0 اورتون (لیگ برتر انگلیس - 2020/21)چلسی 2-0 اورتون؛ چلسی دلخواه هواداران برگشتچلسی 2-0 اورتون / محل تبادل نظر کاربراننساجی و ساکت الهامی | شهر خسته، مرد پر هیاهو می خواستپیش بازی دورتموند - سویا؛ مأموریت ناتمام ترزیچ در لیگ قهرمانانشخصیت تراکتور را حفظ کنید / شوخی با اعتبار تیم محبوب و مردمی آذربایجان ممنوعپاورقی لالیگا | بخش 8: نفرین ماسک های اکسیژن اسپانیول؛ حوله آتشینی که بارسلونا را قهرمان کردشوخی رادیو با برگشت فرهاد مجیدیگلزنی سردار آزمون مقابل تیم سابقش در روز شکست زنیتماموریت فراز کمالوند برای حل مشکل گلزنی مهاجمان استقلالفوتبال ایرانی را امشب در طرفداری ببینید؛ بررسی آخرین حاشیه های فوتبال ایراناولویت استقلال؛ اول بودوروف، بعد هروویه میلیچکنفرانس مطبوعاتی مهدی طارمی پیش از بازی با یوونتوس با زیرنویس فارسیشهاب عزیزی خادم تیم ملی را برای خودش نگه می داردخداحافظی وریا غفوری با پست دفاع راستشهریار مغانلو پنالتی زن اول پرسپولیس؟مهدی طارمی در قامت یک ستاره بین المللیکنایه شیث رضایی به شاکیان پرسپولیس؛ نمک نشناس نباشیم، آدم از عشقش شکایت نمی کندصالح مصطفوی: فرهاد مجیدی حس انتقام گرفتن از جواد نکونام نداشتخداحافظی فروغ عباسی، ملی پوش اسکی ایران در سن 26 سالگی!تلاش عزیزی خادم برای حفظ رییس سازمان لیگسردار آزمون در ترکیب زنیت مقابل روبین کازانحضور فرزاد حاتمی در باشگاه پرسپولیسپایان رافت: نمی خواهند شهرداری آستارا صعود کند / امیدوارم با رفتن من به خودشان بیایند
مطالب بیشتر استوری لیست کامل
تبلیغات درباره ما همکاران فرصت‌های شغلی شرایط استفاده تماس با ما آرشیو آر‌اس‌اس
حق نشر © 2012 - 2020 طرفداری