بعد از سپری شدن نزدیک به 2 سال، حالا تماشاگران فوتبال ایران اجازه حضور در ورزشگاه ها را پیدا کرده و از هفته آتی مسابقات فوتبال لیگ برتر طبق ادعای ستاد مبارزه با کرونا می توانند به ورزشگاه ها برگردند.
به گزارش طرفداری، دوری تماشاگران تخت تاثیر کرونا اتفاق افتاد اما در ایران و چند کشور دیگر برگشت آنها به ورزشگاه ها دیرتر از موعد مقرر اتفاق افتاد، در اروپا و آمریکا و برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ورزشگاه ها باز شد، هم در بازیهای ملی و هم در بازیهای باشگاهی این اتفاق رخ داد اما در ایران بازگشت به ورزشگاه ها دیر اتفاق افتاد.
کوچ هواداران شاهین به پرسپولیس
پرسپولیس و استقلال صاحب بیشترین تعداد تماشاگر در فوتبال ایران هستند اما چرا پرسپولیسی ها پرتماشاگر تر از استقلال شدند؟ ریشه این مساله در محبوبیت شاهین نهفته شده است، پیش از آن تیم های توفان و کوهستانی در تهران تماشاگر داشتند، از دهه 30 با قدرتنمایی شاهین و تاج و دارایی، تماشاگران لیگ در انحصار این 3 تیم قرار گرفتند اما بعد از انحلال شاهین و دارایی در مدت زمان کوتاهی، تنها تاج تماشاگر انحصاری داشت تا این که پرسپولیس تاسیس شد و همه شاهینی های قدیم به سمت پرسپولیس کوچ کردند و مساله انحلال شاهین هم باعث شد مظلومیت این گروه بیشتر جلوه کند و مردم بیشتری به سویش گرایش داشته باشند، شاهینی ها بازیکنان محبوب بیشتری هم داشتند، بازیکنانی که محبوبیت آنها در چارچوب فوتبال ایران جا افتاده بود، در چنین احوالی بود که فوتبال ایران به سمت و سویی تازه رفت و پرسپولیس متولد شد، فوتبال بعد از تاسیس پرسپولیس به 2 قطب پرسپولیس و تاج تبدیل شد و همین مساله باعث شد بازگشایی دارایی و شاهین برای آنها توفیق سابق در جذب تماشاگر را نداشته باشد، ولو این که شاهین تا زمانی که در اوج بود تماشاگری قلیل اما پر شور را داشت اما فوتبال ایران از آن زمان بین پرسپولیس و تاج سابق تقسیم شده بود.
فوتبالی که دو قطبی شد
بعد از پرسپولیس و تاج در دهه 50 تیم فوتبال شهباز بود که همان شاهین تغییر نام یافته بود که اندک تماشاگری داشت، این تعداد بعد از انقلاب کمتر هم شد، شاید بگوییم از سال 65 به بعد شاهینی ها تعداد اندک تماشاگر خود را هم از دست دادند اما به هر حال شاهین هنوز فرهنگ و اعتبار خود را داشت، تیم آرارات هم همیشه چند هزار تماشاگری داشت که از میان ارامنه برای تشویق تیم خودشان به ورزشگاه می آمدند، تیم هایی هم بودند که تماشاگر چند صد نفری در فوتبال تهران داشتند که بین آنها می توان به تیم فوتبال همای تهران اشاره کرد، امروز در تهران همه تماشاگران اختصاصی با گذر زمان از دست رفته و به جز پرسپولیس و استقلال تنها تیم آرارات است که در صورت تکوین دوباره می تواند برای خود تماشاگر اختصاصی دست و پا کند.
پر شورهای شهرستانی
در شهرستان ها همواره چند تیم صاحب تماشاگر اختصاصی بودند، سیر اتفاقاتی که منجر به تغییر در این عرصه شد متفاوت است اما به هر حال همیشه تیم های شاهین و استقلال در شهرستان ها تماشاگر داشته اند، بین امروزی ها نفت آبادان و نساجی کنار سپاهان و مهم تر از همه تراکتور بیشترین تماشاگر اختصاصی را دارند ضمن این که شاهین بوشهر هم از دسته تیم هایی است که می تواند تماشاگر جذب کند، خصلتی که خیبر خرم آباد هم از آن برخوردار است، با این حال هرگاه پرسپولیس و استقلال غیر از اصفهان و تبریز به هر شهری می روند حتی در ورزشگاه هایی که تماشاگر اختصاصی هم دارند نیمی از سهم ورزشگاه به تماشاگران این 2 تیم اختصاص پیدا می کند البته غیر از بندرانزلی که مردمش عاشق ملوان هستند. ملوان، سپیدرود و استقلال رشت تیم های پرطرفدار گیلان بودند که حالا از استقلال رشت چیزی باقی نمانده، سپیدرود در لیگ دسته دوم است و ملوان در لیگ دسته اول...
پرسپولیس به محبوبیتی بیشتر از استقلال رسید
اما در سالهای دهه شصت کاملا تفاوت بین تعداد تماشاگران تیم های پرسپولیس و استقلال با سایر تیم ها روشن شد، زمانی که مسابقات این 2 تیم به طور همزمان برگزار می شد، استقلال در امجدیه و پرسپولیس در ورزشگاه آزادی به میدان می رفتند، در این دوران به طور متوسط استقلال 30 هزار و پرسپولیس 50 هزار تماشاگر داشتند، به عبارتی تعداد تماشاگران تیم پرسپولیس از تعداد تماشاگران تیم استقلال بیشتر بود اما در ادامه وقتی بازی های دو تیم در آزادی برگزار شد، برای استقلال هم جمعیت بیشتری به استادیوم آمد و در بازی های رو در رو هم ورزشگاه به دو قسمت مساوی تقسیم شد اما در ده های 60 و 70 به طور محسوسی حضور پرسپولیسی ها در آزادی در قیاس با استقلالی ها 60 به 40 بود. با این حال استقلال و پرسپولیس پر تماشاگر ترین تیم های فوتبال ایران باقی ماندند.
دوباره فوتبال، دوباره مردم
حالا با باز شدن درهای ورزشگاه ها به روی هواداران فوتبال البته با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، دوباره شاهد حضور طرفداران استقلال و پرسپولیس در تهران و سراسر ایران، پرشورهای طرفدار تراکتور در تبریز و سایر شهرهای کشور، هواداران سپاهان در اصفهان، عاشقان نساجی در قائمشهر و ساری، فوتبالدوستان طرفدار ایرالکو در اراک، برزیلی ها در آبادان و فوتبالدوستان شهر اولین ها در مسجدسلیمان دوباره غوغا می کنند و البه طرفداران فولاد در اهواز، فجر در شیراز، گل گهر در سیرجان و مس در رفسنجان، ذوب آهن در فولادشهر و ... برای آن که از آنها عقب نمانند تیم های شهر خود را تنها نمی گذارند. فوتبال دوباره مردمی می شود...