این یادداشت که نوزدهمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی اسپانیا به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| اسپانیا در یک دهه اخیر همواره یکی از تیمهای صاحب سبک در فوتبال مدرن امروزی شناخته شده است و پس از افتی محسوس که در این چند سال گریبان آنها را گرفته بود، حال با تیمی یکدست و تلفیقی از بازیکنان جوان و باتجربه به آوردگاه جام جهانی قطر پا میگذارند. هواداران لاروخا بسیار امیدوارند تا خاطرات خوش جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی که منجر به اولین قهرمانی آنها در این تورنمنت مهم شد را این بار در قارۀ آسیا و در آبهای خلیج فارس تجربه نمایند.
تاریخ سیاسی اسپانیا
کشور پادشاهی اسپانیا در جنوب غربی اروپا و درشبه جزیره ایبری واقع است. این کشور با پرتغال همسایه غربی خود، مرزی به طول بیش از 1200 کیلومتر دارد که طولانیترین مرز یکپارچه در اتحادیه اروپا به شمار میرود. دیگر همسایگان اسپانیا کشورهای فرانسه و آندورا هستند. این کشور حتی در دوردستها هم سرزمینهای خودش را دارد که علت آن، به سابقه استعمارگری اسپانیا برمیگردد. جزایر بالئارس در دریای مدیترانه و جزایر قناری در سواحل آفریقایی اقیانوس اطلس، دو بخش مهم دیگر این سرزمین در خارج از مرزهایش به شمار میرود. اسپانیا با 505 هزار کیلومتر مربع وسعت، پنجاه و یکمین کشور وسیع در جهان و چهارمین کشور پهناور اروپا بعد از روسیه، فرانسه و اوکراین به شمار میرود. جمعیت آن طبق آخرین سرشماری در سال 2020 در حدود 47.35 میلیون نفر بوده و به عنوان چهاردهمین اقتصاد بزرگ جهان شناخته میشود. پایتخت این کشور، شهر مادرید است که بزرگترین شهر اسپانیا هم محسوب میشود. مادرید یکی از بزرگترین شهرهای قاره اروپاست و منطقه کلانشهری آن، پس از لندن و پاریس سومین منطقه کلانشهری بزرگ این قاره به حساب میآید.
از سایر شهرهای بزرگ اسپانیا میتوان به بارسلون، والنسیا، سویا و مالاگا اشاره کرد. اسپانیا مهد هنر، سنت و موسیقی است و بعد از ایتالیا و چین سومین کشور در دنیا، به لحاظ بیشترین آثار باستانی ثبت شده به عنوان میراث فرهنگی است. این کشور دارای شهرها و دهکدههای تاریخی متعددی است. اهالی ایبری، باسک و سِلتها ساکنان اصلی اسپانیا بودند. این کشور، 206 سال قبل از میلاد مسیح، بخشی از امپراتوری روم شد. اسپانیا بعدها توسط ویزیگوتها (Visigothic)، مسلمانان، فرانکها و سپس مسیحیان اداره شده است. کشور اسپانیا نقشی کلیدی در کشف بخشهای مختلف دنیا و گسترش آن داشته است. فردیناند ماژلان، کاشف پرتغالی بود که به دولت اسپانیا خدمت میکرد. او اولین کسی بود که با هدف دور زدن کرۀ زمین، رهبری یک ناوگان اکتشافی را بر عهده گرفت. کریستف کلمب که تحت حمایتهای مالی پادشاه فردیناند و ملکه ایزابلا بود، پس از سفرش به آمریکا، حکمرانی Castile و Aragon را به دست گرفت. سایر کاشفان اسپانیایی نیز حکمرانی بر کشورهای مختلف را در اوایل قرن شانزدهم، مطالبه کردند. فرانسیسکو پیزارو، کشور پرو، پدرو د مندوزا آرژانتین و ارنان کورتس کشور مکزیک را تصرف کردند.
ژنرال فرانسیسکو فرانکو که بسیاری از او به عنوان دیکتاتوری مستبد یاد می کنند، به مدت 36 سال و تا زمان مرگش در سال 1975 بر اسپانیا حکومت میکرد. او از دل جنگهای داخلی اسپانیا به قدرت رسید، جنگهایی که بیش از نیم میلیون کشته در اسپانیا بر جای گذاشت و هنوز آثار آن در اسپانیا و به خصوص در ایالت کاتالان به چشم میخورد. ژنرال فرانکو به عنوان یک محافظه کار و اصلاحطلب، با انحلال رژیم پادشاهی و برقراری حکومت جمهوری در دهه 30 میلادی مخالفت داشت. وی در سال 1936 به کمک تنی چند از ژنرالهای ارتش، برای سرنگون کردن نظام جمهوری دست به کودتا زدند که با شکست آن آتش جنگ داخلی در اسپانیا شعلهور شد و با مرگ ژنرالهای دیگر، فرانکو به سرعت رهبری جناح خود را به دست گرفت. رژیم فرانکو در طول حکومتش با اهداف سیاسی، مرتکب مجموعهای از نقض حقوق بشر علیه ملت اسپانیا شد که از آن با نام وحشت سفید یاد میکنند. ژنرال فرانکو قبل از مرگ خود، بار دیگر نظام پادشاهی را در اسپانیا احیا کرد و شاهزاده خوآن کارلوس اول را به عنوان جانشین خود تعیین کرد. سه سال بعد از مرگ ژنرال فرانکو، قانون اساسی جدیدی به همه پرسی گذاشته شد که با رای 91.8 درصدی مشارکت کنندگان، نظام حکومتی اسپانیا به مشروطه سلطنتی، در قالب مردم سالاری پارلمانی تغییر کرد. اسپانیا هنرمندان و افراد سرشناسی زیادی را به دنیا معرفی کرده است که از جمله آنها میتوان به پیکاسو، دالی و سروانتس اشاره کرد.
زبان اسپانیولی، زبان رسمی مردم اسپانیا به شمار رفته و ریشه این زبان در اصل رومی است. اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که، خود اسپانیاییها کمتر اسپانیولی صحبت میکنند. با وجود اینکه همه افراد مقیم اسپانیا، معمولا قادر به صحبت به زبان رسمی این کشور یعنی اسپانیایی هستند، با این حال بسیاری به اختیار خود در مکالمات روزانهشان از زبانهای مختلفی استفاده میکنند و اسپانیولی، زبان دوم آنها محسوب میشود. زبان رسمی کشورهای امریکای لاتین، اسپانیولی بوده و با یک حساب سرانگشتی اصلا جای تعجب ندارد که این زبان تا این حد، در دنیا پرکاربرد است.
رکوردداران بازی و گل ملی اسپانیا
لیست برترینهای آماری تاریخ اسپانیا از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
سرخیو راموس، مدافع اسطورهای فوتبال اسپانیا که از سال 2005 تاکنون یک پای ثابت بازیهای لاروخا به شمار میآید با انجام 180 بازی، رکورددار حضور در تیم ملی اسپانیا است، ولی جایی در لیست نهایی ماتادورها برای جام 2022 ندارد. ایکر کاسیاس دیگر اسطورۀ فوتبال اسپانیا طی 16 سال بازی برای اسپانیا، 167 بازی انجام داده تا رده دوم را به خود اختصاص دهد. سرخیو بوسکتس و ژاوی با 139 و 133 بازی ملی، در ردههای سوم و چهارم هستند و آندرس اینیستا هم با 131 بازی در جایگاه پنجم قرار گرفته است. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر اسپانیا از حیث بازی ملی، تنها دو بازیکن هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی هستند و میتوانند در رقابتها و دیدارهای ملی دیگر به شمار بازیهای خود در پیراهن لاروخا بیفزایند.
داوید ویا، مهاجم سالهای نه چندان دور فوتبال اسپانیا با زدن 59 گل در طول 12 سالی که پیراهن کشورش را در میادین مختلف بر تن کرده است، رکورددار گلزنی در فوتبال ملی اسپانیاست. پس از این مهاجم بزرگ، رائول گونزالس، دیگر مهاجم و اسطورۀ فوتبال لاروخا قرار دارد که موفق به زدن 44 گل شده تا در جایگاه دوم این لیست قرار گیرد. نفر سوم از این حیث هم، فرناندو تورس است که در طول 11 سال حضورش در فوتبال ملی اسپانیا موفق به زدن 38 گل شده است. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر اسپانیا از حیث گل ملی، تنها دو بازیکن هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی هستند و میتوانند در رقابتها و دیدارهای ملی دیگر به شمار گلهای خود با پیراهن لاروخا بیفزایند.
عملکرد اسپانیا در جام جهانی
اسپانیا یکی از کشورهای صاحب نام در مستطیل سبز بوده، به طوری که سابقه یک عنوان قهرمانی در جام جهانی 2010 و سه عنوان قهرمانی یورو (1964، 2008 و 2012) را به خود اختصاص داده است. ماتادورها و لاروخا لقب این کشور به شمار میرود و آنها با احتساب مسابقات جام جهانی 2022، سابقه حضور در 16 دوره جامهای جهانی را نیز دارا هستند. بزرگترین افتخار فوتبالی اسپانیاییها در جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی رقم خورد که ماتادورها با برد 1-0 مقابل هلند در فینال آن بازیها توانستند به عنوان قهرمانی و جام زرین این رقابتها دست پیدا کنند.
اسپانیا همچنین با 16 بار حضور در جامهای جهانی پس از تیمهایی چون برزیل با 22، آلمان با 20، آرژانتین و ایتالیا با 18 و مکزیک با 17 حضور مشترکا با تیمهای ملی فوتبال انگلستان و فرانسه در ردۀ ششم از این حیث قرار گرفته است. اولین دورۀ حضور لاروخا در جامهای جهانی به دومین دورۀ برگزاری این مسابقات مهم دنیای فوتبال در سال 1934 بر میگردد که در تورنمنتی که ایتالیا میزبانی آن را برعهده داشت، اسپانیا توانست به مرحلۀ یک چهارم نهایی این مسابقات صعود نماید. در آن دورۀ جام جهانی از مرحلۀ گروهی خبری نبود و تیمها از همان ابتدا در دور حذفی حاضر میشدند. اسپانیا در نخستین بازیاش در رقابتهای جام جهانی در مرحلۀ یک هشتم نهایی موفق شد با نتیجۀ 3-1 از سد برزیل بگذرد تا به جمع هشت تیم برتر این بازیها راه یابد. اما در این مرحله آنها مغلوب ایتالیا، قهرمان جام شدند و نتوانستند به توفیق چندانی در آن تورنمنت دست یابند.
اسپانیاییها به جز جام جهانی 2010 که به مقام قهرمانی دست یافتند در دیگر ادوار این مسابقات به موفقیت خاصی دست پیدا نکردهاند و نهایت درخشش آنها صعود به جمع هشت تیم پایانی جام بوده است. از بازیکنان و سرمربیان بزرگ و مشهور اسپانیایی در جامهای جهانی میتوان به چهرههای شاخصی چون ویسنته دل بوسکه، ایکر کاسیاس، ژاوی، اینیستا، داوید ویا، سرخیو راموس، رائول و فرناندو مورینتس اشاره کرد.
آمار و ارقام اسپانیا در جام جهانی
اسپانیا در مجموع 15 دوره حضورش در جام جهانی، 63 مسابقه انجام داده که حاصل آنها 30 برد، 15 تساوی و 18 شکست بوده است. آنها 99 گل زده و 72 گل دریافت کردهاند و با مجموع 105 امتیاز، در رده هفتم جدول امتیازی تمام ادوار جام جهانی پس از برزیل، آلمان، ایتالیا و آرژانتین، فرانسه و انگلستان قرار گرفتهاند. بهترین عملکرد اسپانیاییها در جام جهانی، همان طور که گفته شد، قهرمانی در سال 2010 بوده که آفریقای جنوبی میزبانی این مسابقات را برعهده داشته است.
ایکر کاسیاس و سرخیو راموس با 17 بازی در 4 دوره، مشترکا رکورددار بازی در جام جهانی برای اسپانیا هستند و پس از این دو فوتبالیست بزرگ، آندونی زوبیزارتا با انجام 16 و ژاوی با 15 بازی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین داوید ویا با 9 گل زده در سه دورۀ جام جهانی رکورددار گلزنی برای اسپانیا در این رقابتهای مهم به شمار میآید. ماشین گلزنی لاروخا این 9 گل را در جام جهانی 2006 (3 گل)، جام جهانی 2010 (5 گل) و جام جهانی 2014 (1 گل) به ثمر رسانده است بعد از این گلزن مشهور اسپانیایی، امیلیو بوتراگوئنو و فرناندو مورینتس با 5 گل در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
پیراهن و اسپانسر اسپانیا در جام جهانی قطر
فوتبالیستهای اسپانیایی در جام جهانی قطر با پیراهن همیشگی خود که به رنگ قرمز همراه با سه خط سرمهای بر روی شانه ارائه شده است پا به میدان خواهند گذاشت و پیراهن دوم آنها هم با ترکیب رنگی غیر معمول در زمینه به رنگ آبی روشن همراه با یک پترن گرافیکی ارائه شده است. آنها برای اسپانسری پیراهنهای خود سراغ آدیداس رفتهاند و یکی از 7 کشور مسابقات هستند که با این برند مشهور آلمانی در جام جهانی بازی خواهند کرد.
اسپانیا در جام جهانی 2022
تیم ملی فوتبال اسپانیا در مرحۀ مقدماتی جام جهانی 2022 قطر در قارۀ اروپا در گروه دوم این رقابتها قرار داشت و با انجام 8 بازی و کسب 19 امتیاز، مقتدرانه به عنوان تیم نخست این گروه راهی مسابقات جام جهانی در کشور قطر شد. اسپانیاییها با 6 برد، 1 تساوی و 1 شکست توانستند بالاتر از سوئد، مستقیما و برای شانزدهمین بار به مهمترین تورنمنت فوتبالی جهان صعود کنند. میتوانید روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر زیر مشاهده کنید.
اسپانیا که سابقۀ یک قهرمانی جام جهانی و سه قهرمانی جام ملتهای اروپا را در کارنامۀ خود میبیند با تلفیقی از بازیکنان باتجربه و جوان پای به مسابقات قطر میگذارد. سکان هدایت لاروخا در رقابتهای جام جهانی 2022 قطر در دستان لوئیز انریکه است که از سال 2018 تاکنون بر روی نیمکت این تیم اروپایی نشسته است. ماتادورها به احتمال فراوان اونای سیمون را در جام جهانی در چارچوب دروازه خود خواهند دید و مدافعان این تیم نیز شامل نفراتی چون سزار ازپلیکوئتا، دنی کارواخال، پائو تورس، آیمریک لاپورت و جوردی آلبا خواهند بود. ضمن اینکه خط هافبک لاروخا نیز متشکل از بازیکنانی چون سرخیو بوسکتس، رودری، پدری، گاوی، کوکه، کارلوس سولر و مارکوس یورنته است. آنها در پیشانی خط حمله خود هم مهاجمانی نظیر مارکو آسنسیو، فران تورس، دنی اولمو، یرمی پینو، پابلو سارابیا، آنسو فاتی، آلوارو موراتا و نیکو ویلیامز را میبینند. اسپانیا در جام جهانی 2022 قطر در گروه پنجم این رقابتها قرار گرفته است. گروه مرگی که شامل تیمهای اسپانیا، کاستاریکا، آلمان و ژاپن است و به نظر میرسد جدال صعود از گروه مرگ بین دو تیم سرشناس آلمان و اسپانیا باشد. ماتادورها بسیار امیدوارند تا با ترکیبی از بازیکنان جوان و باتجربه زیر نظر لوئیز انریکه بتوانند خاطرات خوش جام جهانی 2010 را بار دیگر برای هوادارانشان تداعی سازند.