افزایش افسارگسیخته قیمت ارز باعث مشکلاتی جدید و لاینحل برای ورزش ایران شده است.
به گزارش طرفداری؛ در آستانه پایان سال ۱۴۰۱ و آغاز سالی بسیار پررویداد و بااهمیت برای خانواده ورزش ایران، نگرانیها بابت افزایش بسیار اندک بودجه خالص دستگاه ورزش و جوانان کشور برای سال جدید که از سوی هیأت دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی شده و در آستانه تصویب قرار گرفته، افزایش یافته و واکنشهایی را هم در پی داشته است.
بحران افزایش افسارگسیخته قیمت ارز که سیاست تقابلی مناسبی را هم در پی نداشت، باعث آن شده که بسیاری از فدراسیونها و باشگاههای ورزشی به یکباره با صعود عجیب نرخ انباشت بدهیها و قراردادهای خود مواجه شوند و در ماههای پایانی سال علاوه بر مخارج همیشگی، آشوب و تلاطمی بیسابقه را هم پیشروی خود داشته باشند.
این افزایش سرسامآور به بلای جان بسیاری از رشتههای ورزشی کشورمان تبدیل شده؛ نمونهاش تیمهای ملی و فدراسیون قایقرانی است که برای پرداخت قرارداد ماهیانه کمتر از ۵۰۰۰ دلاری پدرو سنا، مجبور است مبلغی نزدیک به ۲۰۰ میلیون تومان را به این سرمربی برزیلی پرداخت کند آن هم در شرایطی که پیش از این پرداختها با ارز ۲۸۰۰۰ تومانی انجام شده است.
نکته بعدی هم آن جاست که علیرضا پاکدل، رئیس فدراسیون هندبال پس از اعتماد مجدد مجمع به وی، مدعی شد که تنها گزینه سرمربیگری تیم ملی ایران همان وسلین وویوویچ است اما مشکل مملکت در شرایط کنونی ارزی، غذا و داروست. با این حال مشخص نیست تکلیف تیم ملی هندبال با این نوسانات افسارگسیخته و بودجه بسیار لاغر و محدود چیست.
در ادامه نوبت به فدراسیون فوتبال هم میرسد. مهدی تاج صراحتاً مشکلات مالی فدراسیون در بحث خروج منابع ارزی به علت تحریمها را بیان کرده و حتی با معاوناول ریاستجمهوری هم برای تأمین ارز موردنظر برای سرمربی خارجی جدید تیم ملی نشستی داشته اما در صورت عدم توفیق، فدراسیون مجبور به توافق با یک سرمربی داخلی آن هم برای جام ملتهاست.
باشگاه استقلال هم که میتوانست با مبلغی در حد ۱۰-۱۵ میلیارد تومان بدهی آندرهآ استراماچونی را بپردازد، حالا درگیر سیاهچالهای بیش از ۱۰۰ میلیارد تومانی شده که علی فتحاللهزاده را به لابی با دولت و بسیاری از ارگانهای دیگر واداشته. همه این مسائل و بحرانها یعنی بودجه فعلی برای ورزش مملکت اصلاً کافی نیست اما گوش شنوایی هم وجود ندارد.
علیرغم این که محمود خسرویوفا طی اظهارنظری عجیب مشکل فعلی ورزش ایران را بودجه و مسائل مالی ندانست و سؤمدیریت را مشکل اصلی عنوان کرد، دبیرکل کمیته ملی المپیک با درنظر گرفتن بازیهای آسیایی ۲۰۲۲ و رویدادهای گزینشی المپیک به شکل صریح عنوان داشت که بودجه سال ۱۴۰۲ به هیچ وجه کفاف نیازهای ورزشی کشورمان نیست.
در سال جاری که مبلغی در حدود ۳۱۵ میلیارد تومان هم از محل تبصره ۱۴ از سوی مجلس شورای اسلامی به ورزش ایران تخصیص داده شده بود، باز هم مشکلات بسیاری اعم از نحوه پخش پول و فرق گذاشتن بین فدراسیونها وجود داشت اما امسال که هم بودجه در برخی مفاد کاهش پیدا کرده و هم افزایش خاصی نداشته، مشکلات بسیاری پیشروست.
در حالی که از وزارت ورزش و جوانان بهعنوان نماینده حاکمیت در ورزش انتظار میرفت دفاعی جانانه از بازوان خود یعنی فدراسیونها و باشگاهها در هیأت دولت برای تخصیص بودجه ۱۴۰۲ به ورزش داشته باشد، این نهاد سکوتی عجیب اختیار کرده و معاونین سیدحمید سجادی هم تاکنون هیچ چیزی بهجز تعریف و تمجید از این بودجه لاغر و عجیب نکردهاند.
بهطور حتم با در پی بودن بازیهای آسیایی و پاراآسیایی ۲۰۲۲ هانگژو، بسیاری از مسابقات جهانی ورزشی و رویدادهای گزینشی المپیک ۲۰۲۴ پاریس که در ۱۴۰۲ پیشروست، به بودجهای مجزا و جداگانه حتی به شکل ارزی نیاز است که نیازهای پرهزینه ورزش کشور در تورنمنتهای آتی مرتفع شود اما تاکنون همتی برای این مهم از سوی وزارت وجود نداشته است.
انتظار میرود با توجه به وضعیت نابهسامان مالی ورزش کشور و هزینههای بزرگ سال آینده، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و در رأس آن فراکسیون ورزش در پروسه اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۲ تصمیم به اقدامی مدون و برنامهریزی شده بگیرند تا ضمن عدم تکرار جدلهای جنجالی سال جاری، نیازهای مادی ورزش به بهترین شکل ممکن مرتفع شوند.