لیگ قهرمانان این فصل یک تازه وارد دارد . تازه واردی که تا چند سال پیش مدعی سقوط بود . اما حالا در کنار بزرگان اروپا بازی می کند . آقایان و خانم ها به ادی و تیمش سلام کنید
زمانی که جیمی کارگر از خرید نیوکاسل توسط اعراب دفاع کرد و نوشت : اگر صرفا از دیدگاه فوتبالی به این اتفاق نگاه کنیم، من خوشحال هستم که هواداران نیوکاسل میتوانند بار دیگر رویاپردازی کنند. در بین تمامی این خوشحالی و هیجان، حالا کار سخت آغاز میشود. مهم نیست چقدر پول به این باشگاه تزریق شود، همین که نیوکاسل بتواند تا سال 2030 جام قهرمانی را به دست آورد، یک شاهکار خواهد بود. انجام این کار برای نیوکاسل از بسیاری جهات سختتر از منچسترسیتی خواهد بود.» خیلی ها زبان به انتقاد گشودند که این کار باعث می شود اصالت باشگاه از بین برود ، خب راست هم می گفتند . اما گذر زمان اثبات کرد بعضی وقت ها باید از بعضی کلیشه ها عقب کشید . درست مانند نیوکاسل ، ادی هاو تیم یازدهم فصل گذشته را توانست به مربع قدرت بکشاند . اما رمز این کار صرفا پول نفت سعودی ها بود ؟ نه ! الان نیوکاسل اصالت خود را حفظ کرده و با ستارگانی همچون کیران تیرپیر و گیمارش راه خود را در جزیره پیدا کرده است .
شاید زمانی که ادی هاو در جوانی کفش های خود را آویخت فکر نمی کرد که چند سال بعد در لیگ قهرمانان اروپا مربیگری کند. در کنار بزرگانی همچون آنچلوتی و گواردیولا بایستد و تیمش را راهنمایی کند . اما چرخ روزگار اینگونه خواسته بود .
زمانی که نیوکاسل خریده شد همه می گفتند که عرب های اهل ریاض و جده صرفا به دنبال خرج کردن هستند و به غیر از این هیچ برنامه و طرح خاصی ندارند . و همین هم بود که در سال ۲۰۲۰ هشتاد نماینده پارلمان بر ضد طرح واگذاری نیوکاسل رای دادند ، بگذریم...
آنها فکر می کردند عرب ها قرار است تیم را پر از بازیکنانی کنند که فقط اسم دارند و سنشان بالاست . اما بن سلمان و رفقا نشان دادند که پارلمان نشین ها اشتباه می کردند . آنها با یک برنامه بسیار خوب تیمی که در فصل ۲۱ _ ۲۲ رتبه بسیار بد نونزدهم را به دست آورده بود را چهارم کنند . سطح نیوکاسل به حدی پایین بود که برای تیمها یک زنگ تفریح محسوب می شد ، اما امضای قرار داد با اعراب و مشخصا بن سلمان اوضاع را تغییر داد. قرارداد واگذاری نیوکاسل ، قراردادی برای پیشرفت نیوکاسل یونایتد...
فی الواقع صعود ۷ پله ای حاصل یک برنامه ریزی خوب است ، نه خرج زیاد و بی رویه؛ که اگر اینگونه بود اتفاقی مشابه فصل گذشته چلسی می افتاد . آنها برای فصل بعد هم قصد دارند این رویه را ادامه دهند .
اما در فصل آینده اوضاع فرق دارد. آنها به لیگ قهرمانان اروپا راه یافتند . همان جایی که زمانی آلن شیرر برای آنها می درخشید ولی یادمان باشد که آنها آنجا یک تازه وارد محسوب میشوند ، حضور در اروپا برای آنها مثل حضور در یک دریای پر تلاطم است. خب مسلما همه تیمها این را می دانند که نیوکاسل با چاشنی بنزین سبز خود می تواند برای آنها دردسر ساز شود . آنها خوب می دانند که ادی هاو تنها سرمربی اهل بریتانیاست که فصل گذشته توانسته در همه بازی ها روی نیمکت یک تیم بشیند . با تمام فرضیه ها اما باید گفت که آنها یک برنامه بلند مدت دارند ، قهرمانی لیگ جزیره در 2030 ... اتفاقی که می توان گفت اتفاق افتادنش دور از ذهن نیست. و به قول جیمی کارگر هواداران نیوکاسل می توانند دوباره رویا پردازی کنند . بگذارید اینطور بگویم : نیوکاسل ادی هاو می تواند خطرناک تر از منچستر سیتی باشد . البته که کارشان از منچسترسیتی سخت تر است. خیلی سخت تر... خیلی خیلی سخت تر ... به هر حال این فصل تیم ها باید حواسشان به سیاه و سفید ها باشد چون آنها همچون شیرر ، اسطوره تیمشان یاد گرفتند که هر موفقیتی که میخواهید داشته باشید باید خودتان به دست آورید .
چند خط از نوشته کرگر را مرور کنیم...
خرید سهام باشگاه سنت جیمز پارکی انتقادهایی را به دلیل ارتباط آن با حاکمان عربستان سعودی به همراه داشت اما اجازه دهید از واقعیت دور نشویم. نابرابری در هرم فوتبال امید میلیونها هواداری را از بین برده که متوجه شدهاند برای حفظ باشگاه و تزریق انرژی دوباره به جامعه اطراف آن نیاز به خریداران متمول دارند. مسئولیت این اتفاق برعهده نیاز همیشگی جامعه فوتبال به داشتن حمایت مالی- که با راهاندازی لیگ برتر بیشتر از هر جای دیگری در انگلیس به چشم آمد- است و نیوکاسل یونایتد تقصیری در این میان ندارد.
همانطور که پیشبینی میشد، 19 باشگاه دیگر حاضر در لیگ برتر جلسهای را برگزار کردند تا نگرانیشان درباره این انتقال مالکیت را ابراز کنند. این رفتاری ریاکارانه خصوصا از سوی شش باشگاهی است که در برنامه سوپرلیگ اروپا دخیل بودند.
استانداردهای دوگانهای در زمینه ابراز تردید درباره پاکی برخی منابع تولید درآمد وجود دارد که چشمش را بر مشروعیت درآمدهای دیگران میبندد. هرچند بعضی از شروط درست و قابل درک است اما نمیتوان انکار کرد که بیشتر این موارد ریشه در حسادت به رقبای خاص دارد.
بسیاری از کسانی که نیوکاسل را برای پذیرش این قرارداد تاثیرگذار و تغییردهنده زیر سوال میبرند، اگر پیشنهاد هنگفت مشابهی دریافت کنند، مطمئنا بدون توجه به خاستگاه طرف پیشنهاد دهنده توجیهی برای آن پیدا خواهند کرد.
ولی این نیمه پر لیوان را تشکیل می دهد . در آن سمت عربستان روسیه یا امارات نبوده . آنجا یک کشور منزوی بودند.
فی الواقع همه فکر می کردند عرب های اهل ریاض و جده صرفاً عاشق زر و طلا و زرق و برق هستند . مثلاً این را بخوانید : لیگ برتر انگلیس تاکنون 9 بار تلاش کرده که مطابق مقررات جهانی حقوق مالکیت معنوی، علیه شبکه BoutQ عربستان سعودی اقامه دعوی حقوقی کند اما هر 9 بار در رساندن شکایتش به دادگاهها شکست خورده است. همزمان با این تلاشها، شبکه تلویزیونی BeIn اسپورت مبالغ کلانی را برای مبارزه با این سرقت هزینه کرده، شغلهای زیادی را در دوحه حذف کرده و همچنین امتیازهای پخش تلویزیونی را به سازمانهای ورزشی و لیگهایی که احساس میکرده به اندازه کافی مقابل عربستان سعودی ایستادگی نکردهاند، بازگردانده است. قطر به خاطر منع ارائه شکایت در دادگاههای سعودی مجبور شده به نمایندگی از بین از عربستان سعودی شکایت کند و به تازگی بابت همین دعوای حقوقی، به یک پیروزی تاریخی در سازمان تجارت جهانی دست یافته است.
اما حالا نظر آنها تغییر کرده است . من جمله تمام نمایندگانی که بر ضد واگذاری نیوکاسل رای دادند . اصلا بیایید یک داستان برایتان بگویم . داستانی راجب پیشرفت فوتبالی در صحرا برای خونسردهای پارلمان نشین غرغرو
عربستان ۹۴ ، نمونه ای از برنامه ریزی سعودی ها |
فاصلهی میان تیم حشمت خان مهاجرانی با نخستین حریف خود در راه مسابقات مقدماتی جام جهانی 1978 آنقدر زیاد است که ایران، با وجود سه مصدوم و نمایشی پرانتقاد در یک زمین فوتبال آماتوری، به آسانی و با 3 گل نسخهی حریف را میپیچید... در دی ماه 1355... ژانویهی 1977... در اولین حضور کشوری به نام عربستان سعودی در مقدناتی جام جهانی معتبر... در همان روزهایی که ملک فیصل ملک فیصل بن عبدالعزیز، پادشاه پیشرو سعودی و مرد سال مجلهی تایم، قراردادی 50 میلیون دلاری با جیمی هیل انگلیسی، مربی سابق کاونتری و مجری بی بی سی امضا میکند.... قراردادی برای رشد و توسعهی فوتبال در عربستان. قراردادی که یک دهه بعد و با ظهور نسلی جدید بازیکنان ارزش سرمایهگذاری در آن عیان میشود. قراردادی که نیمهی دوم دههی 80 در فوتبال آسیا را متعلق به سعودیها میکند و البته ماجد عبدالله. ساخت استادیومی جدید با نام ملک فهد در ریاض، دعوت از انگلستان بابی رابسن برای بازی دوستانه، میزبانی تورنمنتی به نام ملک فهد که بعدها با نام جام کنفدراسیونها شناخته میشود و.... با آغاز دههی 90، شاهین سبزرنگ لانهاش را جایی در نوک کوه بنا میکند. رویایی در آنسوی اقیانوس. رقبایی بزرگ و پسرانی تازه نفس، محمد الدعایه، محمد الخلاوی، احمد المدنی، خالدالموالید، سامی الجابر و .... بیایید به سرعت پرواز آن شاهین سبزرنگ چشم بدوزیم: روز 29 جولای 1994، واشنگتن دی سی، استادیوم رابرت کندی و عبور سعیدالعویران از مدافعان سرخپوش بلژیکی. این داستان پرواز شاهین سبزرنگ در سرزمین عقابهاست. داستان عربستان سعودی در جام جهانی 1994 امریکا...
...
و حالا صندوق سرمایه گذاری |
زیاد خرج کردن مهم نیست ، مهم درست خرج کردن است.
|