در شرایطی که کارلوس کیروش دو ماه پس از جام جهانی و با یک قرارداد چهارساله به فوتبال قطر پیوسته بود، در نهایت خیلی زودتر از حد انتظار و یک ماه پیش از شروع تورنمنت مهم جام ملتهای آسیا جای خود را به لوپز، سرمربی تیم الوکره داد؛ مربیای که با تجربه کار در فوتبال قطر، گزینه منطقی رؤسای فدراسیون فوتبال این کشور برای هدایت تیم ملی در جام ملتهای آسیا به نظر رسیده است. البته او تنها یک پست موقت در اختیار خواهد داشت و ادامه همکاری او به نتایج کسبشده در شرایط میزبانی قطریها بستگی خواهد داشت.
قطر، قهرمان جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ با فلیکس سانچز اسپانیایی، پس از آن توفیق فوقالعاده، با وجود برنامهریزی و سرمایهگذاری روی مسابقات دوستانه و همچنین برگزاری اردوهای طویلالمدت، در نهایت همچنان موفق به تکرار روزهای خوش خود در ۴ سال پیش نیست. حالا انگار که قهرمانی قطر با آن بازیهای تماشایی و پرگل تنها یک اتفاق بوده و رخدادن مجدد آن به یک رؤیا شبیه است. با این حال، قطریها که امیدوار بودند کارلوس کیروش برای فوتبال این کشور تیمی متحد و یکپارچه و سرسخت را بسازد، به سرعت از عملکرد این مربی ناامید شده و او را به سمت در خروجی راهنمایی کردند.
یک قرارداد ۴ ساله در شرایطی که حضور کیروش در قطر پس از جام جهانی و نتایج ضعیفش با ایران کمی تعجببرانگیز به نظر میرسید، از آنجا پایان خوشی پیدا نکرد که بازیکنان تیم ملی این کشور علیه سرمربی متحد شده بودند. در خلال بازی ایران مقابل قطر مشخص بود که کارلوس کیروش همچنان حسرت شاگردان مطیعش در تیم ملی ایران را دارد و آنچه که تیمش در دیدار مقابل ایران انجام میدهد، به هیچ وجه مد نظر این سرمربی پرتغالی نیست.
تیم ملی قطر در دوره حضور کارلوس کیروش تنها در دو دیدار رسمی برابر افغانستان و هند شرکت کرد.
به نظر او در جلسات تمرینی بارها بر سر متد مورد نظرش برای بازی تیم ملی قطر با بازیکنان مشکل داشته است. سبک کاری کارلوس کیروش یک فوتبال واکنشی و همراه با رعایت اصول دفاعی است و این با ذات فوتبال قطر و نسلی که زیر نظر فلیکس سانچز قله آسیا را فتح کردند، جور درنمیآمد و همین مسئله عامل برکناری سرمربی نامداری شد که در سه سال گذشته در چهار تیم ملی مختلف حضور داشته است (کلمبیا، مصر، ایران و قطر).
کیروش که بعد از جام ملتهای آسیا ایران را به مقصد کلمبیا ترک کرد، در ابتدای حضورش در تیم ملی این کشور نتایج نسبتا خوبی با زردپوشان گرفت اما کوران رقابتهای مقدماتی جام جهانی بعد از دو شکست سنگین و ناباورانه کلمبیا و همچنین مشکلاتی که با بازیکنانی مثل خامس رودریگز داشت، برکنار شد تا بعد از مدتی سر از تیم ملی مصر دربیاورد. او یک تورنومنت موفق را با همان سبک و سیاق مورد علاقهاش با مصر تا فینال جام ملتهای آفریقا تجربه کرد اما در مسابقات مقدماتی جام جهانی با قله سختی که مقابل سنگال داشت از دور رقابتها کنار رفت تا پرونده کاری او در مصر نیز بسته شود.
با این حال او از پا نیفتاد و با فعالیت شاگردان سابقش در ایران با کودتایی ناگهانی جایگزین دراگان اسکوچیچ، سرمربی موفق سابق تیم ملی فوتبال ایران شد و با ایران به جام جهانی رفت تا رکوردی فوقالعاده را از خود برای حضور در رقابتهای جام جهانی به جا بگذارد اما حضور کیروش در فوتبال ایران با تصمیمات عجیب فنی چه در انتخاب بازیکن و چه در سایر مسائل، موفقیتی برایش به بار نیاورد و ایران با یک شکست سنگین مقابل انگلیس و شکستی نزدیک مقابل آمريكا از دور رقابتها حذف شد.
پس از آن و در شرایطی که گفته میشد ممکن است کیروش با یک قرارداد ۴ ساله دیگر در فوتبال ایران به کارش ادامه بدهد، در نهایت قطریها او را جذب خود کردند اما سرمربی پرتغالی با تجربه در فوتبال این کشور نتوانست کار خود را از پیش ببرد. نکته مهم درباره این قطع همکاری، اطلاعرسانی قطرهچکانی رسانههای قطر از این مسئله است؛ تا جایی که وقتی رسانههای ایرانی مشغول تنظیم این خبر بودند، در فوتبال قطر هیچکس از این مسئله مطلع نبود اما در همان جلسه روز گذشته تصمیم برکناری کیروش قطعی شده و به سرعت با مربی تازه توافق انجام شده بود. کیروش بعد از ظهر دیروز خبر مربوط به پایان همکاری خود را تایید کرد تا پرونده او در فوتبال قطر بسته بشود.
قطریها همچنین با انتشار خبر این قطع همکاری با انتخاب سرمربی جدید بر تغییر پروژه فوتبال این کشور صحه گذاشتند و بازیکنان نیز امیدوارند در فضایی تازه آماده دفاع از عنوان قهرمانی خود بشوند؛ چیزی که به نظر میرسید با کیروش امکانپذیر نیست، چرا که تنشها و مشکلاتی بین او و بازیکنان قطر، به خصوص ستارههایی نامدار مثل اکرم عفیف بروز کرده بود. این مسئله حتی در بازی ایران هم قابل مشاهده بود؛ جایی که کیروش از عفیف میخواست در مکانی دور از جای همیشگیاش به عنوان یک وینگر سطح بالای آسیایی مشغول کارهای دفاعی باشد. چیزی که با آموزههای این چند سال فوتبال قطر جور درنمیآمد.
تصویری از کارلوس کیروش و تینتین مارکز لوپز که حالا به عنوان جانشین او انتخاب شده است.
در نهایت به نظر میرسد مسائل مختلفی که مشابه آن را در ایران دیده بودیم، مورد پسند قطریها قرار نگرفت و آنها به سرعت از اسم این سرمربی گذشتند؛ بی آنکه نگران پرداخت غرامت یا مسائلی باشند که این اخراج ممکن است برای تیم ملی به وجود بیاورد. به هر حال شانسی که کیروش در فوتبال ایران داشت در فوتبال قطر او را یاری نکرد و اگرچه او در مقاطعی با وجود شکستها با حمایت رسانهها و مردم بر سر کار خود ماند تا حضورش در فوتبال ایران به نزدیک ۸ سال برسد، اما قطریها خیلی راحت از کنار این اسم بزرگ گذشتند، آن هم در شرایطی که در فاصله بیش از یک ماه جام ملتها این جابجایی بسیار عجیب و باورنکردنی به نظر میرسید.
از آنجایی که فوتبالیستهای قطری و نزدیکان تیم ملی این کشور در دسترس ما نیستند، هنوز خبر دقیق و مطمئنی درباره شایعه اخراج کیروش وجود ندارد اما کیروش که با وعده جوانگرایی، تغییر تیم و صعود به دور دوم جام جهانی ۲۰۲۶ به قطر رفته بود، با شعارهای خود تنها گذاشته شد و درست مثل تجربه تلخ او در کشور امارات این دفتر برای همیشه بسته شد.
جالب اینکه ظاهراً یکی از اختلافات کیروش با مسئولان فوتبال قطر استفاده از کادر پزشکی و دستیارانی بوده که قطریها انتظار داشتند به جای آنها از همان امکانات بین المللی و سطح بالای فوتبال این کشور در کمپ اسپایر استفاده بشود و ظاهراً آنها این مسئله را به نوعی توهین به خود تلقی میکردند؛ کاری که کیروش در ایران هم انجام میداد و البته همیشه امکانات فوتبال قطر را به عنوان یک کشور صاحب ثروت بر سر فوتبال ایران میکوبید.
حالا سرمربی پرتغالی به کشورش بازگشته و شاید در انتظار یک پیشنهاد دیگر برای ادامه کار احتمالاً در یک تیم ملی تازه است، اگرچه حالا کار برای او به جهت پیدا کردن یک شغل جدید بسیار دشوارتر از گذشته به نظر میرسد. در هر صورت ایران برای کیروش بهشتی برای برندینگ جدید و مطرح شدن مجددش در فوتبال جهان به عنوان مربعی بود که توانسته بود یک پروژه ۷-۸ ساله را با موفقیت نسبی ادامه بدهد. این فرصت و به نوعی کرنش و مهربانی که در ایران متوجه این مرد پرتغالی بود، هرگز در سایر کشورها در اختیارش قرار نگرفت؛ حتی در کشورش، پرتغال که او ارج و قرب و احترام زیادی آنجا دارد اما پس از تنش او با کریستیانو رونالدو در جام جهانی ۲۰۱۰ به سرعت پایان کار او را به عنوان سرمربی رقم زد.
کیروش برای علاقهمندان فوتبال ایران در طول این سالها یک سوژه جذاب خبری بوده و عملکردش در تیمهای مختلف از سوی هواداران جدیاش پیگیری میشده است و طبیعتاً با گذر از سالها و افزایش سن و سال باید او را نیز در رده مربیانی قرار داد که باید به بازنشستگی جدی فکر کنند. البته آنچه که از حرفهای کیروش در قطر برمیآمد او جام جهانی ۲۰۲۶ را به عنوان نقطه پایانی کار خود هدف قرار داده بود.
منبع: ورزش سه