طبق آموزش انزل وب افزایش رم یکی از موثرترین راهکارها برای بهبود عملکرد و بازدهی کامپیوتر 💻 محسوب میشود.
در ادامه به راهکارهای افزایش رم کامپیوتر مجازی میپردازیم.
۱- کامپیوتر را ریستارت کنید
یکی از راهکارهای بسیار موثر و ساده برای عیبیابی و برطرف کردن ایرادات سیستم، ریستارت کردن دستگاه است. این روش میتواند برای افزایش رم کامپیوتر نیز موثر باشد. زیرا با این روش محتویات RAM سیستم به طور کامل پاک خواهد شد. بدیهی است که این روش نمیتواند در واقع ظرفیت رم را افزایش دهد اما، با پاک کردن فرآیندهای پسزمینه به بهبود سرعت و عملکرد سیستم و همچنین سبکتر شدن رم کمک میکند. بنابراین در صورتی که زمان نسبتا طولانی است که مشغول استفاده از سیستم خود هستید، روی دکمه Start بزنید و پس از انتخاب پاور، گزینه Restart را انتخاب کنید.
۲- بررسی میزان استفاده از RAM از طریق ابزار Windows Tools
خوشبختانه ویندوز قابلیت خوبی را برای بررسی و مدیریت میزان استفاده از رم ارائه کرده است برای اینکار تنها لازم است. با استفاده از کلیدهای میانبر Ctrl + Shift + Esc یا کلیک راست روی تسکبار، ابزار Task Manager را باز کنید. حالا در اینجا به تب Processes بروید و از بین موارد مختلف روی بخش Memory بزنید. در اینجا شما میتوانید ظرفیت مصرف شده و ظرفیت باقی مانده رم را ببینید.
برای آنکه به قابلیتهای مدیریتی بیشتری دسترسی داشته باشید و مصرف رم هر برنامه را ببینید، لازم است پنجره Resource Monitor را باز کنید. برای اینکار روی آیکون سه نقطه صفحه بزنید و Resource Monitor را انتخاب نمایید تا پنجره مربوط به آن باز شود. در اینجا لیست برنامهها از بیشترین تا کمترین میزان استفاده از رم نمایش داده خواهد شد. این نکته را به خاطر داشته باشید برنامههایی که سنگین و نیازمند پردازش بیشتری هستند، فضای رم بیشتری را اشغال میکنند و این لزوما به معنای مشکلزا بودن آنها نیست.
۳- افزایش رم کامپیوتر با غیر فعال کردن نرم افزارهای غیر ضروری
با بررسی موارد گفته شده در بخش بالا میتوانید در صورت عدم نیاز به این برنامهها موارد غیر ضروری را ببندید تا مقداری از RAM سبک و آزاد شود. به طور مثال ممکن است برخی برنامههایی که مدتها است از آنها استفاده نمیکنید، در پسزمینه باز باشند و منابع کامپیوتر شما را هدر بدهند. بنابراین حذف یا غیرفعال کردن برنامههای این چنینی میتواند بسیار مناسب باشد. برای این منظور به مسیر Settings > Apps > Apps & features یا Installed apps بروید و پس از پیدا کردن برنامه مورد نظرتان، روی علامت سه نقطه کنار آن بزنید و گزینه Uninstall را انتخاب کنید.
در صورتی که قصد پاک کردن کامل برنامه را نداشته باشید، میتوانید بستن برنامه های پس زمینه در حال اجرا را امتحان کنید.
۴- برنامهها را بروزرسانی کنید
یکی دیگر از مواردی که ممکن است برای افزایش رم کامپیوتر مجازی موثر باشد، استفاده از برنامههای بروز است. در این نرم افزارها با بهینه سازی عملکرد، به کاهش هدر رفت رم کمک شده است. برخی از برنامهها نیز دارای نشت حافظه یا Memory Leak هستند که این مسئله باعث میشود که برنامه پس از اتمام استفاده، مقدار رم اشغال کرده را آزاد نکند. با ادامه این مسئله، رم شما با برنامههایی که از آنها استفاده نمیکنید اشغال میشود. به همین خاطر بروزرسانی برنامهها نصب ورژنهای جدیدتر میتواند از چنین مشکلاتی جلوگیری کند.
۵- برای افزایش رم کامپیوتر از برنامههای کم حجمتری استفاده کنید
در صورتی که نیاز به افزایش رم مجازی کامپیوتر داشته باشید، میتوانید برخی از برنامههای سنگین را با نرم افزارهای کم حجمتر یا پرتابل جایگزین کنید. البته اینکار برای همه برنامهها جوابگو نخواهد بود اما در صورتی که مشخصات سیستم شما محدود است، بهتر است برنامههایی را بر اساس همان توان استفاده کنید. به طور مثال میتوانید برای برخی از ادیتهای جزئی از Paint.NET یا GIMP به جای فتوشاپ استفاده کنید.
نکته بعد آنکه در صورتی که برنامههای زیادی به صورت همزمان باز هستند، میتوانید با بستن موارد غیر ضروریتر به افزایش عملکرد رم کمک کنید. با بستن تبهای مرورگر خوانده شده یا کاهش مصرف حافظه رم توسط کروم یا سایر مرورگرها میتوانید از اشغال شدن بیهوده رم جلوگیری کنید.
۶- وجود بدافزارها را بررسی کنید
زمانی که حافظه رم شما در همان زمان روشن شدن سیستم به شکل نامعقولی اشغال میشود، این مسئله میتواند برای وجود بد افزارها شک برانگیز باشد. برای بررسی دقیقتر این موضوع میتوانید برنامه های در حال اجرا یا پروسههایی که فضای رم را اشغال میکنند را چک کنید. علاوه بر آن اسکن کردن سیستم توسط آنتی ویروس ویندوز یا سایر آنتی ویروسها نیز میتواند راهکار خوبی باشد. برای اینکار در بخش Start، به دنبال برنامه Windows security بگردید. حالا به بخش Virus & threat protection بروید و روی Quick scan بزنید.
۷- حافظه مجازی را تنظیم کنید
در صورتی که قصد تنظیم حافظه مجازی برای کمک به عملکرد رم سیستم را داشتید، میتوانید به مسیر Settings > System > About بروید. حالا در اینجا روی Advanced system settings بزنید. در صورتی که این گزینه را در ویندوز ۱۰ به این صورت نمیبینید، پنجره تنظیمات را به شکل افقی باز کنید.
در صفحه باز شده روی گزینه Settings در بخش Performance بزنید تا صفحه تنظیمات جدید باز شود. حالا از بالای این صفحه به تب Advanced بروید و روی دکمه Change در قسمت Virtual memory کلیک کنید.
حالا شما میتوانید paging file درایو اصلی خودتان را ببینید. در اکثر مواقع میتوانید گزینه Automatically manage paging file size for all drives را فعال نگه دارید تا ویندوز به طور خودکار آن را مدیریت کند. اما در صورتی که با کمبود حافظه مجازی مواجه باشید، ممکن است نیاز باشد این گزینه را غیرفعال کنید تا با فعال سازی Custom size، و مقادیر Initial size و Maximum size را خودتان به اعداد بالاتری تنظیم کنید.
۸- استفاده از ReadyBoost برای افزایش رم کامپیوتر با هارد یا فلش
در صورت قدیمی بودن سیستم و محدود بودن مقدار رم، میتوانید از قابلیت کمتر شناخته شده ویندوز به نام ReadyBoost (متاسفانه در برخی از نسخه های ویندوز ۱۱ این قابلیت حذف شده است) برای افزایش ظرفیت آن استفاده کنید. با استفاده از این قابلیت یک فلش درایو یا SD card به سیستم متصل و به عنوان یک رم اضافی شناخته میشود. این قابلیت در عین جذاب بودن، کمتر استفاده میشود. به خاطر داشته باشید که در صورتی که کامپیوتر دارای SSD باشد، روش ReadyBoost چندان موثر و کاربری نخواهد بود زیرا SSD سریعتر از فلش درایو است. علاوه بر آن کارایی استفاده از هارد به عنوان رم در ویندوز به اندازه تعویض رم چشمگیر و موثر نخواهد بود. با این حال افزایش سرعت سیستمهای قدیمی با فلش همچنان به برخی افراد پیشنهاد میشود.