امروز در مراسمی در تهران از لباس های جدید تیم ملی فوتبال ایران برای سال 2016 توسط جیووا رونمایی شد.
- قرعه کشی یکی از اپراتورهای تلفن همراه در جریان مراسم رونمایی
- سخنرانی علی کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال ایران
-کلیپ هایی مربوط به تاریخچه صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام های جهانی در حال پخش است
-تقدیر از محمد نصرتی زننده گل صعود تیم ملی به جام جهانی 2006 و داوود فنایی کمک داور فینال جام جهانی 1990
-آنطور که از ظاهر ماجرا بر می آید فقط از لباس اول تیم ملی ایران(پیراهن، شورت و جوراب) رونمایی خواهد.
-این اتفاق در حالی خواهد افتاد که در دوره های گذشته به طور معمول عادت داشته ایم پیش از امضای قرارداد تا لحظه معرفی برند و رونمایی از لباس تیم ملی تعاریف دهان پر کن بشنویم و هر بار با خود بگوییم: "حتما این بار همان چیزی می شود که آرزویش را داشتیم."
-اما هر دفعه به بارِ حسرت ما برای داشتن لباسی زیبا و با طرحی متناسب با نمادها، مفاهیم و ارزش های کشورمان افزوده شد تا امروز به جایی رسیدیم که تیم ملی کشور جنگ زده افغانستان با لباسهای شکیل و اختصاصی خود مقابل دیدگان هواداران فوتبال در ایران خودنمایی می کند و ما هر روز سرخورده تر از دیروز می شویم.
-این بار قرعه به نام جیووا افتاد و حالا این برند نه چندان مطرح ایتالیایی این فرصت گرانبها را دارد تا با ارائه طرح و کیفیتی در شان کشور ایران هم آغازگر مسیری تازه در عرصه لباس ورزشی در ایران باشد و هم به لطف قرار گرفتن در کنار برند تیم ملی ایران نام و اعتباری برای خود در سطح آسیا و جهان دست و پا کند.
عضو کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال میگوید جیووا بهترین شرایط را از نظر مالی و کیفیت لباسها نسبت به سه برند دیگر دارد.
عباس ترابیان درباره عقد قرارداد با برند جیووا برای تولید البسه تیمهای ملی فدراسیون فوتبال، اظهار کرد: طبق برنامه قبلی آقای درخشان نماینده فدراسیون فوتبال برای این موضوع ورود کردند و مسئولیت پیگیری این موضوع را داشتند. باید این موضوع را بگویم که برندهایی مانند نایک، آدیداس و پوما به صورت مستقیم به فدراسیون فوتبال پیشنهاد ندادهاند. هر وقت این پیشنهاد مطرح شد از سوی دلالانی بود که می خواستند سهمی را برای خود بردارند. نه این که این سه برند بخواهند از بازار 75 میلیونی ایران فرار کنند ، بلکه تنها به خاطر فشارها و تحریمهای غرب و آمریکا از دادن پیشنهاد به ایران صرف نظر کردند.
او با بیان این که چهار برند برای تولید البسه تیمهای ملی پیشنهاد دادند، افزود: هومل آلمان، لینینگ چین، آل اشپورت آلمان و جیووای ایتالیا به فدراسیون فوتبال پیشنهاد دادند. هومل از همان ابتدا نتوانست جذابیت لازم را ایجاد کند و کنار رفت. علاوه بر این ما در روزنامههای کثیرالانتشار هم آگهی دادیم و از همه برندها خواستیم که اگر مایل هستند پیشنهاد دهند. در نهایت این سه برند باقی ماندند و ما وضعیت آنها را بررسی کردیم.
عضو کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال اضافه کرد: نخستین خواسته ما کیفیت قابل قبول به خصوص برای تیم ملی بزرگسالان بود. همچنین باید با میزان لباسی که به صورت رایگان به فدراسیون فوتبال داده میشد موافقت میکردند. از طرفی باید این البسهها به موقع به دست فدراسیون میرسید که در نهایت به برند جیووا رسیدیم.
ترابیان درباره نپذیرفتن پیشنهاد برند آل اشپورت، تاکید کرد: آل اشپورت حقانیت خود را ثابت کرده است، آنها در تنگناها به کمک فدراسیون فوتبال آمدند و ما از آنها تشکر میکنیم، ولی آنها حاضر نبودند پول نقدی را علاوه بر لباس مجانی که به فدراسیون داده میشد، پرداخت کنند. لینینگ اما حاضر بود مبلغی را به ما پرداخت کند اما میزان تخفیف آنها کمتر از جیووا بود.
او درباره شرایط عقد قرارداد با برند جیووا نیز گفت: جیووا سالانه 100 هزار دلار بابت عقد قرارداد با فدراسیون پرداخت میکند و از طرفی بمقدار قابل توجهی لباسهای رایگان را در اختیار فدراسیون قرار میدهد. همچنین اگر ما بخواهیم علاوه بر این ها لباسی را خریداری کنیم با تخفیف 90 درصدی جیووا مواجه می شویم که این مبلغ حتی کمتر از لباس خریدن در منیریه تهران میشود.
عضو کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال ادامه داد: جیووا تعهد داده که کیفیت لازم برای تیم ملی را فراهم کند و بر اساس خواستههای ما عمل کند. برای مثال برای بازیهایی که بازیکنان دچار تعریق بالایی میشوند و احتمالا لباسشان سنگینی میکند خواستهایم که لباسهایی با ویژگی دفع این موضوع داشته باشند یا لباسهایی را تهیه کنند که در طول بازی خنک بماند. این خواستهها به طور کامل به جیووا اطلاع داده شده و آنها هم تعهد دادهاند که این نوع لباسها را تهیه کنند. توضیحات بیشتر را می توانید از درخشان نماینده فدراسیون فوتبال در این باره بپرسید.
100 هزار دلار، ارزش 3 سال تبلیغ روی پیراهن تیم ملی!
ترابیان در پاسخ به این سوال که چرا این قرارداد زودتر از انتخابات فدراسیون فوتبال، تاکید کرد: من به سلامت این قرارداد و همکارانم اطمینان دارم و تمام اتفاقات جلساتی که در آن حضور داشتم را گفتم. ما هم دوست داشتیم با برندهای بزرگ دنیا قرارداد ببندیم، اما تحریمهای موجود امکان تحقق این اتفاق را نداد.
شروع نا امید کننده جیووا در تیم ملی:
اولین آثار حضور جیووا پس از امضای قرارداد با فدراسیون فوتبال و معرفی به عنوان تامین کننده جدید لباس تیم های ملی ایران امروز در تمرین تیم ملی فوتسال ایران مشاهده شد.
تمرین تیم ملی فوتسال امروز در حالی برگزار شد که با توجه به اتمام قرارداد تامین لباس تیم های ملی با آل اشپورت(آلشپرت) بازیکنان ملزم به استفاده از لباس های تامین کننده جدید یعنی جیووا بودند.
اما جیووا که در اولین سال حضور خود در ایران توانست امتیاز تامین لباس تیم های ملی را از آن خود کند با انتخابی بحث برانگیز شروعی ضعیف و نا امید کننده داشت. این برند در اولین بخش تحویلی به فدراسیون که به لباس های تمرین تیم ملی فوتسال مربوط می شد طرحی تکراری و بدون لوگوی فدراسیون را ارائه کرد.
لباس جدید در دو ترکیب زرد مشکی(سرمه ای) و سفید مشکی(سرمه ای) به تن بازیکنان و کادر فنی دیده می شد. پیش از این همین طرح را با ترکیب رنگی متفاوت به تن تیم های استقلال اهواز، ملوان و سایپا در لیگ برتر دیده بودیم که انتخاب این طرح تکراری از سوی جیووا در حالی که لوگوی فدراسیون را هم به همراه نداشت اقدامی عجیب و سوال برانگیز بود.
اتفاق عجیب دیگراستفاده از جوراب های سبز فسفری برای این دو ترکیب پیراهن و شورت هارمونی رنگ و سیمای بصری لباس را به مرز نابودی کشانده بود. این در حالی است که جوراب ها هم متعلق به تامین کننده پیشین یعنی آل اشپورت(آلشپرت) بود.
البته پیش از این از سوی نمایندگی این برند اعلام شده بود که اولین محموله لباس تیم ملی اواخر اردیبهشت به ایران می رسد اما می شد با پیش بینی و تصمیم گیری بهتر شروع بهتری را از سوی جیووا در تیم ملی شاهد باشیم. با این حال و با توجه به اتفاقات اخیر به نظر می رسد همچنان نگرانی ها در مورد لباس تیم ملی ادامه خواهد داشت.
سطحی نگری، آفت طرح لباس های تاریخ تیم ملی:
آنطور که از شنیده ها بر می آید لباس تیم ملی همچون گذشته با همان ترکیب سه رنگ پرچم با زمینه سفید برای لباس اول و زمینه قرمز برای لباس دوم ارائه خواهد شد.
در حالی که ما در کشورمان همواره دغدغه انتخاب تامین کننده لباس تیم ملی را داریم و نهایتا پس از فراز و نشیب های فراوان توافقات به قراردادی به مدت سه سال آن هم مشروط ختم می شود، تیم های ملی سایر کشورها با پیش بینی ساز و کارهای قابل اجرا در طول همکاری با برندها به عقد قرارداد های بلند مدت مبادرت می ورزند.
همین توافقات محکم و بلند مدت موجب ثبات در وضعیت پوشش تیم ها و در نتیجه ایجاد تعادل و توانایی بروز خلاقیت برای طرح های آینده را امکانپذیر می سازد. استفاده از رنگ های پرچم هر کشور همیشه اولین و پیش پا افتاده ترین گزینه برای ارائه طرح لباس مربوط به تیم ملی آن کشور است.
از طرفی با توجه به پیش بینی اجزای گوناگون در لباس توسط کمپانی های تولید کننده پوشاک ورزشی با جایگزینی هر یک از رنگ های پرچم کشورهای طرف قرارداد در سطوح پایین تر فوتبال جهان لباسی از طرح های آماده خود را برای تیم ارائه می کنند.
اما امروزه طرح ها بیش از گذشته به سمت سادگی و مفهومی شدن رفته اند و خطوط مختصر و گاه فقط رنگ ها نماینده و موید مفاهیم و ارزش های یک کشور بر روی لباس ها هستند. هر چند استفاده از نمادها همچنان جایگاه خود را در پیراهن تیم ملی کشورها داراست، با این حال استفاده از تصویر یا طرح عینی نماد در طراحی لباس ها تقریبا منسوخ شده است.
نمونه استفاده از رنگ های نامرتبط با پرچم را در پیراهن تیم های ملی آلمان، ایتالیا، هلند و ژاپن شاهد هستیم که در عین عدم استفاده از رنگ موجود در پرچم کشور متبوعه از ترکیب رنگ هایی که به نوعی نمایانگر یک از نمادها، آداب و سنت ها و یا خلقیات ملی آن کشور است استفاده می کنند.
همین موضوع در مورد شورت تیم اسپانیا صدق می کند که رنگ آبی در پرچم این کشور وجود ندارد اما نمادی در ستایش خاندان سلطنتی این کشور به حساب می آید.
این کشورها و کمپانی های طرف قرارداد آنها به پشتوانه قراردادهای بلند مدت قادر به بلند پروازی های بسیاری در طراحی و حتی بازی با رنگ های به کار رفته در لباس تیم ملی آن کشور هستند و ما با توجه به عدم ثبات و تدبیر هنوز اندر خم یک کوچه ایم.
این مقاله به هیچ وجه سعی در مزمت و بی ارزش شمردن استفاده از رنگ های پرچم در لباس تیم ملی کشورمان را ندارد اما سطحی نگری و استفاده همیشگی از اولین و پیش پا افتاده ترین و نه لزوما بهترین مسیرها برای رسیدن به نتیجه نهایی در طرح لباس در ورزش ایران را محکوم می کند.