طرفداری- در این نوشتار، نگاهی خواهیم داشت به آن دسته از مهم ترین بازیکنان فوتبال که نتایج آزمایش آنها مثبت بود و اغلب با محرومیت های سنگین مواجه شدند. (اعم از مواد مخدر یا مواد نیروزا)
قسمت اول (تقابل مواد مخدر و دوپینگ با فوتبال؛ فوتبال پاک است یا نا پاک؟)
و اما فوتبالیست های درگیر در این ماجرا؛
فرناندو کوتو
مدافع وسط قابل احترام پرتغالی که همراه با سه تیم مختلف در سه کشور متفاوت، به سه عنوان دو گانه (قهرمانی لیگ و جام حذفی) دست یافته است. (پورتو، پارما و بارسلونا) کوتو پس از سال ها حضور در خط دفاعی تیم ملی پرتغال، در دوران بازنشستگی به عنوان مدیر ورزشی و کمک مربی در باشگاه اسپورتینگ براگا فعالیت کرده و در میان کارنامه درخشان دوران فوتبال او، یک لکه سیاه دیده می شود. کوتو در سال 2001 و طی دوران حضور در لاتزیو با جواب مثبت آزمایش استروئید ناندرولون مواجه گردید و تکذیب وی موجب شد تا آزمایش دوم هم انجام شود ولی باز هم جواب این آزمایش مثبت بود. در نهایت، فرناندو کوتو به محرومیت 9 ماهه و جریمه نقدی 31 هزار و 500 پوندی محکوم گردید. او پس از سپری نمودن یک محرومیت 4 ماهه، به میادین فوتبال برگشت و با پیراهن تیم ملی پرتغال در جام جهانی 2002 حضور یافت.
حبیب کولو توره
مدافع ساحل عاجی در سال 2011 با جواب مثبت آزمایش مواد ممنوعه مواجه شده و تبدیل به اولین بازیکن دوپینگی لیگ برتر پس از 7 سال شد. مواد موجود در ادرار کولو توره بنا به ادعای خودش، ناشی از مصرف داروی رژیمی لاغری همسرش بوده و تیم کارشناسی وادا (آژانس ضد دوپینگ) فرض را بر راستگویی کولو توره گذاشت و فقط او را 6 ماه محروم کرد.
جیک لیورمور
هافبک اسبق تاتنهام، پس از سپری نمودن اولین فصل موفق در هال سیتی، درگیر ماجرای دوپینگ شد. آزمایش ادرار او در بازی مقابل کریستال پالاس به علت مصرف کوکائین، مثبت اعلام گردید تا لیورمور از حضور در هال سیتی و تیم ملی انگلیس محروم شود. البته وی پس از سپری نمودن دوران محرومیت، حضور موفقی در چمپیونشیپ به همراه هال سیتی داشت و اکنون با این تیم، به لیگ برتر انگلیس بازگشته است.
مارک بوسنیچ
دروازه بان خوش سیمای استرالیایی و اسبق تیم های منچستر یونایتد، استون ویلا و چلسی همواره با مسائل حاشیه ای زیادی دست و پنجه نرم کرده است. از سلام نظامی به سبک نازیسم هیتلری گرفته تا قانون شکنی در رانندگی در کارنامه بوسنیچ دیده می شود اما سیاه ترین اتفاق دوران زندگی و شاید بزرگ ترین لطمه به زندگی حرفه ای او به سال 2003 مربوط می گردد که آزمایش ادرارش حکایت از مصرف کوکائین داشت. چلسی بلافاصله قرارداد بوسنیچ را فسخ و حقوق 100 هزار پوندی اش در هفته را قطع کرد. با گذشت زمان، اعتیاد او به کوکائین بسیار شدید شده و به روزی 10 گرم رسید که هزینه ای معادل با 5000 پوند در هفته را بر اساس ارزش پولی آن زمان داشت که همین مسائل، افسردگی شدید وی را نیز به بار آورد. بوسنیچ به همین دلیل در 31 سالگی از دنیای فوتبال خداحافظی کرد اما خوشبختانه پس از ترک اعتیاد، حدود 5 سال بعد به میادین فوتبال برگشت و در لیگ استرالیا به میدان رفت.
استن لازاریدیس
بازیکن اسبق تیم ملی استرالیا و باشگاه های مطرحی همچون وستهم یونایتد و بیرمنگام سیتی در سال 2007 به علت استفاده از مواد نیروزا به مدت 12 ماه محروم شد. لازاریدیس اعتراف کرد که از این مواد برای جنبه دارویی و درمانی استفاده می کرده و اطلاعی از ممنوعه بودن آن نداشته است. وی که در آن زمان 34 ساله و عضو باشگاه پرث گلاری بود، منتظر پایان دوره محرومیتش نماند و از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
دکو
پرونده هافبک پرتغالی اسبق بارسلونا کمی عجیب و پیچیده تر است. محرومیت دکو پس از بازنشستگی اش از فوتبال، اعمال گردیده ولی او همچنان پیگیر پرونده خود در دادگاه است. در آزمایش دوپینگ، مشخص شد که دکو از دارویی ادرار آور استفاده کرده که هدف آن، از بین بردن اثرات سایر داروها از جمله مواد ممنوعه می باشد. تنها چند روز پس از اعلام بازنشستگی اش در آگوست 2013، محرومیت رسمی به او ابلاغ شد. دکو اعتقاد دارد که وجود این ماده در نمونه آزمایشی، به علت استفاده از مواد ویتامینه است و با این که دیگر قصد بازگشت به فوتبال را ندارد، اما می خواهد بی گناهی خود را به همگان اثبات نماید.
یاپ استم
مدافع آهنین هلندی منچستر یونایتد، به زننده ترین شکل ممکن توسط سر الکس فرگوسن از این تیم کنار گذاشته و تنها یک هفته بعد، آزمایش دوپینگ او مثبت شد. استم که یکی از بهترین مدافعان دنیای فوتبال در آن سال ها محسوب می شد و در تیم های بزرگی همچون آیندهوون، لاتزیو، میلان و آیاکس نیز بازی می کرد، پس از اعلام نتیجه آزمایش، ابراز بی گناهی کرده و درخواست تجدید آزمایش را ارائه داد. در نهایت، محرومیت 5 ماهه به علت مصرف ناندرولون در سال 2002 به یاپ استم تحمیل گردید که بعداً با یک ماه تخفیف مواجه شد. جالب این که فرناندو کوتو زوج یاپ استم در خط دفاعی لاتزیو، هفت ماه پیش از این بازیکن هلندی، به ارتکاب دوپینگ محکوم گردید.
گری اوکانور
پسر طلایی فوتبال اسکاتلند که در 18 سالگی به تیم ملی رسید و در 23 سالگی، پیراهن تیم لوکوموتیو مسکو را پوشید ولی در سال 2009 به علت مثبت شدن آزمایش ادرار و هنگامی که در تیم بیرمنگام سیتی در لیگ برتر انگلیس بازی می کرد، دچار محرومیت شد و ضربه ای مهلک به زندگی ورزشی این بازیکن مستعد اسکاتلندی وارد گردید. حتی کانال 4 تلویزیون بریتانیا، فاش ساخت که اوکانور حداقل سه بار در هفته از کوکائین استفاده می کند. سپس اوکانور دارایی 4 میلیون پوندی اش را از دست داد و اکنون در یک آسایشگاه عمومی زندگی می کند! البته او علیرغم درگیری با اعتیاد، به فوتبال ادامه داد و در لیگ دسته پنجم اسکاتلند بازی کرد. اوکانور به علت حمل کوکائین در سال 2014 با 200 ساعت انجام خدمات اجتماعی جریمه شد و در سال 2015 به علت یک تصادف شدید، اتومبیل مرسدس بنز خود را از دست داد!
ادگار داویدز
هافبک خستگی ناپذیر هلندی با سابقه 3 قهرمانی در لیگ هلند با آیاکس، 3 قهرمانی در سری آ، یک قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و 74 بازی ملی در سال 2001 با جواب مثبت آزمایش آنابولیک استروئید ناندرولون مواجه گردید. اگر در آزمایش دوم نیز، جواب مثبت به چشم می خورد، داویدز با محرومیت 2 ساله مواجه می شد اما در نهایت، محرومیت 4 ماهه برای او صادر شد و جام جهانی 2002 را از دست داد. داویدز علت وجود مقادیر زیاد ناندرولون در خون خودش را استفاده از داروهایی خاص بنا به تجویز پزشک دانست. داویدز بعداً به بارسلونا پیوست و سال 2015 با پیراهن تیم انگلیسی بارنت از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
آدریان موتو
سیاه ترین دوران حضور یک بازیکن در تاریخ یک باشگاه را می توان با دوران حضور آدریان موتو رومانیایی در چلسی مثال زد. او به عنوان یک ستاره گران قیمت به چلسی پیوست ولی پس از چند ماه به علت درگیری با ژوزه مورینیو و سپس جواب مثبت آزمایش ادرار به علت مصرف کوکائین، نه تنها قرارداد موتو با چلسی فسخ شد، بلکه دادخواستی علیه او مطرح گردید. موتو با محرومیت 7 ماهه و جریمه 20 هزار پوندی مواجه و سپس با طی نمودن دوران محرومیت، به یوونتوس پیوست. دومین جواب مثبت آزمایش آدریان موتو به دوران حضورش در فیورنتینا باز می گردد که البته در این مورد، دلیل مثبت بودن آزمایش، مصرف کوکائین نبود بلکه مواد نیروزا یا دوپینگ عامل اصلی دومین رسوایی بزرگ دوران زندگی حرفه ای آدریان موتو شد. محرومیت 9 ماهه و اخراج از باشگاه فیورنتینا، تاوانی بود که موتو بابت این عمل اشتباه، پس داد هر چند که بعداً این محرومیت توسط کمیته ضد دوپینگ ایتالیا به 6 ماه کاهش یافت. پس از این محرومیت، هرگز در تیم های مطرح بازی نکرد و بهترین گلزن تاریخ تیم ملی رومانی، در سال 2014 با پیراهن تیم پترولول و البته حضور در لیگ هند، از دنیای فوتبال خداحافظی نمود. شکایت باشگاه چلسی از موتو باعث شد تا او به پرداخت غرامت 17 میلیون پوندی به این باشگاه محکوم شود.
پپ گواردیولا
پرونده گواردیولا یکی از پیچیده ترین پرونده ها پیرامون درگیری یک بازیکن با مواد ممنوعه بود. ابتدا اعلام کردند که او دوپینگ کرده، سپس وی را مبرا دانستند اما مجدداً پرونده اش را به جریان انداختند و وجود ناندرولون در نمونه ادرار گواردیولا را تأیید کردند. پپ بابت این اتهام، بسیار خشمگین و 6 سال آزگار با این پرونده درگیر گردید تا اینکه در سال 2007، از آن تبرئه شد. او در سال 2009 و در پی جریان یافتن مجدد این پرونده حقوقی، برای دومین بار موفق به اثبات بی گناهی خویش شد. پس از تبرئه گواردیولا در دادگاه نهایی، حکم تعلیقی زندان 7 ماهه وی در دادگاه برشا نیز ابطال گردید. همه این اتفاقات ناگوار پس از جدایی گواردیولا از بارسلونا و دوران حضور او در سری آ رقم خورد. شاید بتوان تصمیم وی برای ترک نیوکمپ به عنوان بازیکن و حضور در تیم برشا را بزرگ ترین اشتباه دوران زندگی ورزشی او دانست هر چند که خودش چنین چیزی را قبول ندارد.
دیگو مارادونا
مرد طلایی آرژانتین، نابغه تاریخ فوتبال و یکی از جنجالی ترین بازیکنان دنیای فوتبال را می توان بزرگ ترین فوتبالیست درگیر با پرونده مواد ممنوعه دانست. اعتیاد مارادونا به کوکائین از اوایل دوران حضور او در تیم بارسلونا شروع شد و تا سال 2004 به طور ممتد ادامه یافت. حتی همین اعتیاد موجب آسیب رساندن جدی به ماهیچه قلب مارادونا شده و او مدتی را در بیمارستان به مداوا پرداخت و در نهایت، برای درمان اعتیاد راهی کوبا شد. مارادونا در سال 2007 و پس از ترک اعتیاد به کوکائین، با مشکلی دیگر دست به گریبان شد که همانا اعتیاد به الکل بود ولی خوشبختانه مراحل درمانی این اسطوره بی بدیل تاریخ فوتبال با موفقیت به پایان رسید.
اولین محرومیت مارادونا به سال 1991 و در آخرین روزهای حضورش در ناپولی باز می گردد که به علت مصرف کوکائین، محرومیت 15 ماهه به وی تحمیل شد اما در سال 1994 و در جریان بازی های جام جهانی، مارادونا 34 ساله برای دومین بار دچار محرومیت گردید. مارادونا پس از گلزنی به یونان در آزمایش های تصادفی کمیته دوپینگ، محکوم به استفاده از ماده محرک افدرین و بلافاصله از بازی های جام جهانی اخراج شد. «ال دیگو» پس از سپری نمودن دوران محرومیت، با پیراهن بوکا جونیورز به میادین بازگشت و از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. اعتیاد به مواد مخدر و نیروزا و محرومیت هایی که گریبان مارادونا را گرفت، مهلک ترین ضربات به دوران زندگی ورزشی و حتی زندگی خصوصی او بود. او حدود 20 سال به کوکائین اعتیاد داشت و آنطوری که مراجع معتبر نوشته اند، با 3 محرومیت رسمی از فوتبال مواجه شد.
جالب این که مارادونا در سال 2011 فاش ساخت که همه بازیکنان آرژانتین پیش از بازی مقابل استرالیا در چارچوب مسابقات راهیابی به جام جهانی، با هماهنگی و گاهی خولیو گراندونا رئیس فدراسیون فوتبال این کشور، دوپینگ کرده اند. مارادونا گفت که مواد نیروزا را داخل قهوه فوری می ریختند و به بازیکنان می دادند. این افشاگری مارادونا هنگامی ابعاد گسترده تری پیدا کرد که او گفت در 10 مسابقه قبلی آرژانتین در راهیابی به جام جهانی، کنترل دوپینگ با شدت انجام گرفت ولی در بازی مقابل استرالیا، با هماهنگی گراندونا، از این کنترل صرف نظر شد.
کلودیو کانیجیا
هنگامی که زوج همیشگی مارادونا در تیم آ.اس رم بازی می کرد، به علت استفاده از کوکائین در سال 1993 دچار 13 ماهه محرومیت شد. البته کانیجیا پس از سپری نمودن این دوران، در تیم هایی از اسکاتلند و آرژانتین به میدان رفت و حتی پیراهن آلبی سلسته را در جام جهانی 2002 پوشید. او در سال 2004 با پیراهن تیم القطر بازنشسته شد هر چند که در سال 2012 به طور موقت، با پیراهن تیم انگلیسی تحت عنوان ومبلی برای مدت اندکی پا به توپ شد.
ریو فردیناند
کاپیتان اسبق تیم ملی انگلیس که به همه افتخارات ممکن به همراه منچستر یونایتد دست یافت اما در پاییز 2003، اتفاقی عجیب باعث شد تا برای مدتی طولانی وارد مسائل حاشیه ای شود. فردیناند از حضور در یک آزمایش دوپینگ برای نمونه گیری امتناع ورزید ولی خودش ادعا کرد که حضور در محل نمونه گیری را از یاد برده بود. به هر حال، مسئولان مربوطه، این اشتباه، امتناع یا فراموشی ریو فردیناند را مورد بخشش قرار نداده و محرومیتی 8 ماهه با جریمه 50 هزار پوندی را برای او در نظر گرفتند. حتی فردیناند در همان روز، درخواستی مجدد برای نمونه گیری از خودش را ارائه داد اما مورد پذیرش قرار نگرفت. این محرومیت، به معنای از دست دادن ادامه فصل رقابت های لیگ برتر و غیبت در یورو 2004 بود.
فرانک دی بوئر
ستاره اسبق بارسلونا و تیم ملی هلند در سال 2001 به علت استفاده از ناندرولون به مدت یک سال محروم شد که بعداً به 3 ماه کاهش یافت. دی بوئر خوش شانس بود که این محرومیت 3 ماهه به فصل تابستان برخورد کرده و او بازی های زیادی را از دست نداد.
کریستوف دام
مربی موفق آلمانی در اواخر دهه نود، پس از نتایج خوبی که به همراه لورکوزن کسب کرد، در سال 2000 به عنوان سرمربی تیم ملی آلمان انتخاب ولی به علت مصرف کوکائین در محافل لهو و لعب، از تیم ملی کنار گذاشته شد. ابتدا این موضوع توسط کریستوف دام تکذیب گردید ولی نمونه گیری از موی او نشان داد که این مربی از مواد مخدر استفاده کرده است. نتیجه آزمایش دوم گنگ و مبهم بود تا این که خودش در سال 2001 به استفاده از این مواد اعتراف نمود. دام ضمن عذرخواهی، اعلام کرد که در خفاء از این مواد استفاده می کرده اما هرگز اعتیاد نداشته است. او پس از این حوادث، دوران مربیگری اش را در ترکیه از سر گرفت.
کریس آرمسترانگ
بازیکن اسبق کریستال پالاس در سال 1995 به جرم استفاده از مواد مخدر گیاهی به مدت یک ماه محروم شد. او اولین بازیکن تاریخ لیگ برتر که به محرومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر محروم گردید. آرمسترانگ پس از این اتفاقات، به تاتنهام پیوست و مبلغ دریافتی پالاس در آن زمان بابت فروش او، یک رکورد در تاریخ این باشگاه بود.
پل مرسون
بازیکن جنجالی آرسنال در یک کنفرانس خبری مشهور در ماه نوامبر سال 1994، اعتراف کرد که از اعتیاد به الکل، کوکائین و قماربازی رنج می برد. اتحادیه فوتبال انگلیس به مدت 3 ماه به او کمک کرد تا از شر انواع و اقسام اعتیادها رها شده و نهایتاً در فوریه 1995 با پیراهن آرسنال به میادین بازگشت. او در حال حاضر، یک کارشناس تلویزیونی است و بعضی اوقات، اظهارنظرهای عجیب و جنجالی را بیان می کند.
کایل واکر
مدافع با آتیه تاتنهام، در سال 2013 با تیم ملی انگلیس به کیف سفر کرد اما انتشار تصویری از او در حال استنشاق یک شیء بادکنک مانند در مطبوعات انگلیس خبرساز شد. آن طور که روزنامه ها نوشتند، ماده نیتروس اکسید در این بادکنک وجود داشته که خرید و فروش ان غیر قانونی ولی مصرف آن، منع قانونی ندارد. به همین دلیل، هیچ محرومیتی برای کایل واکر لحاظ نگردید اما او مجبور به عذرخواهی از مردم انگلیس به دلیل انجام این عمل نادرست شد.
محمد کالون
اغلب بازیکنانی که در فوتبال ایتالیا دچار محرومیت ناشی از دوپینگ می شوند، ردپایی از ماده ممنوعه ناندرولون را می توان مشاهده کرد. کالون اسطوره فوتبال سیرالئون که با درخششی قابل ملاحظه در تیم اینتر میلان، مطرح شد، در اوایل قرن 21 به علت استفاده از این ماده نیروزا، با محرومیتی 4 ماهه مواجه گردید. البته او در حین سپری نمودن دوران محرومیت، به تیم موناکو پیوست. محمد کالون پس از این اتفاقات، هرگز نتوانست که به روزهای اوجش در اینتر بازگردد. کالون پس از سال ها حضور در لیگ های اروپایی، چین و امارات، در سال 2014 با پیراهن یک تیم سیرالئونی که خودش مالک آن بود، یعنی تیم کالون، از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
ادامه دارد...