مابين صفحات زردشده كيهان ورزشيهاي قديمي عكسهاي «اوزه بيو» رنگ متفاوتي داشت.
به گزارش goal.com , اوزه، مرد محبوب فوتبالنويسان قديمي ايراني بوده است كسي كه تصويرش در بازيهاي معجزهآساي پرتغال در جام جهاني 1966 بارها در هفتهنامه كيهانورزشي منتشر شده تا الگويي براي فوتباليستهاي جوان ايراني باشد.
براي نويسندگان كيهان ورزشي اوزه بيو با لقب چسبان «پلنگ سياه» قهرمان واقعي اين جام بود. بيو اگرچه حدنصاب افسانهيي ژوست فوتن فرانسوي را كه با سيزده گل آقاي گل جام جهاني قبلي شده را تكرار نكرد، اما انگار نماينده ما جهانسوميها و چپيهاي نصفه و نيمه در اين رقابت بزرگ جهاني بود .
اوزه بيو دراین تورنمنت چند نمايش خارقالعاده داشت ؛ از جمله نمايش درخشانش در مقابل كره شمالي، رقابتي هيجانانگيز كه با شد روع توفاني كره آغاز شد و با گلزني اوزه بيو به پايان رسيد. آنها با پنج گل كره را شكست دادند و به مرحله بعدي رسیدند.
اگر جام جهاني 1966 را از كيهان ورزشيهاي نمگرفته دنبال كرده باشيد ميدانيد كه اوديسه پلنگ موزامبيكي با شكست دو – يك مقابل انگليس در مرحله نيمه نهايي به پايان رسید. آن وقتها انگار اين شكست تلخي براي ايرانيها بوده، ايرانيها كه احتمالا با چشماني اشكبار مصدوميت پله محبوبترين فوتباليست آن روزهاي جهان را در این جام جهانی نحس تحمل كرده و حذف برزيل را با كلي بغض قورت داده بودند.
در آن زمانه خيلي غريب لابد قهرماني پرتغال يك التيام واقعي براي پدران ما بود كه با قهرماني انگليس در جام جهاني خوشحال نميشدند. جالب اينكه آخرين اميد آنها با آلمان و فرانتس بكن باوئر بود، اما انگليس اوج گرفته در فينال چهار – دو آلمان را برد و قهرمان شد. با اين حال بيش از ستايش جفت هرست كه سه گل در فينال جام جهاني زد ايرانيها از آرژانتين، پرتغال، اروگوئه، برزيل و آلمان ميخوانند و البته از بابي مور و رفتار جنتلمنانهاش كه خب در بين انگليسيها يك آدم سوا و متفاوت بود.
اوزه بيو بعد از جام جهاني 1966 هم سالها از چهرههاي جذاب دو مجله هفتگي ورزش ايران بود.بازيكني كه با بنفيكا به قهرماني اروپا رسيد تا همه ايرانيها برايش لبخند بزنند و خوشحال شوند از كسب افتخار توسط يك ستاره سياهپوست اهل مستعمره پرتغال، موزامبيك.
ما ايراني هستيم ؛ علاقمند به كاراكترهايي كه پيشينهيي غيراشرافي دارند. همان طور كه پله، محمدعلی و ياشين محبوبترين چهرههاي ورزش جهان در بين ورزشی نویس ها و البته ورزشی خوان ها بودند. ورزشكاران سر آمدي كه صدها مطلب درباره پابرهنگيشان در دوران كودكي نوشته شده بود.
امروز ، نسل جوانتر ، بیو و هم عصران او را نمی شناسد ؛ اما آنها بودند که با نبوغ شان فوتبال را تبدیل به مهم ترین ورزش دنیا کردند. نسلس که فوتبالشان آمیزه ای از نبوغ و شرف و خون بود .
یادشان به خیر. روحشان شاد.