طرفداری - قبل از شروع رقابت های بوندس لیگا در فصل جاری بحث شدیدی اتمسفر فوتبال آلمان را در زمینه تعدد سرمربیان جوان و کم تجربه در این رقابت ها و اعتماد سران باشگاه های بوندسلیگایی به این سرمربیان جوان فرا گرفته بود و سرمربیان جوانی نظیر یولیان ناگلزمان، الکساندر نوری، مانوئل باوم، دومنیکو تدسکو، هانس وولف و ساندرو شوارتس با تکیه بر دانش تئوری خود از فوتبال، نیمکت مربیگری تیم های آلمانی را در اختیار خود گرفتند، موضوعی که با انتقاد و حتی اعتراض برخی سرمربیان با تجربه و قدیمی تر فوتبال آلمان نیز مواجه شد.
و هم اکنون؟ الکس نوری مدت زیادی است که از سمت مربیگری خود در وردبرمن برکنار شده است، مانوئل باوم از آگزبورگ تیمی رقابتی در بوندس لیگا ساخته، اما این تیم نیز هفته های متوالی است که موفق به کسب پیروزی نشده است. یولیان ناگلزمان سرمربی هوفنهایم نیز که به عنوان سمبل اصلی این نسل از سرمربیان جوان شناخته می شود و حتی موفق شده بود خود را به عنوان یکی از کاندیداهای سرمربیگری در بایرن مونیخ مطرح کند، دچار شرایط مشابهی شده است. در ابتدا تیم وی در بازی های پلی آف رقابت های لیگ قهرمانان اروپا شکست خورد و پس از آن در رقابت های لیگ اروپا نیز موفق به صعود از گروه خود نشد، در رقابت های بوندسلیگای این فصل نیز هوفنهایم شرایط چندان ایده الی ندارد و در میانه های جدول رده بندی قرار گرفته است.
سرمربیان جوان ضمانتی برای موفقیت نیستند؟
در این هفته نیز هانس وولف سرمربی جوان اشتوتگارت بعد از کسب شکست مقابل شالکه مجبور به ترک نیمکت هدایت اشتوتگارت شد، هانس وولف 36 ساله فصل گذشته عملکردی بسیار موفقیت آمیز داشت و توانست با اقتدار کامل تیم اشتوتگارت را بعد از کسب عنوان قهرمانی در رقابت های بوندسلیگای دو، به رقابت های بوندسلیگا برساند. سران و هواداران باشگاه اشتوتگارت به همین دلیل در ابتدای فصل امید زیادی به این سرمربی جوان داشتند، اشتوتگارت در ابتدای رقابت های این فصل با هدایت هانس وولف عملکردی قابل قبول داشت، اما با گذشت چندین هفته از بوندس لیگا، این تیم دیگر نتوانست سطح ابتدای فصل خود را حفظ نماید و هم اکنون خطر سقوط دوباره به دسته پایین تر، این تیم را به شدت تهدید می نماید. به همین دلیل سران باشگاه اشتوتگارت تصمیم به برکناری هانس وولف گرفتند و در بیانیه ای اعلام کردند: "خطر اینکه ما دیگر نتوانیم شرایط موجود را تغییر دهیم بسیار بزرگ است. ما برای یافتن مسیر موفقیت آمیز نیاز به انگیزه ای جدید داشتیم."
با این تفاسیر آیا می توان مدعی شد که پروسه شکوفایی سرمربیان جوان در بوندس لیگا، با شکست مواجه شده است؟ دومنیکو تدسکو سرمربی جوان و 33 ساله شالکه در حال حاضر این تیم را به رده دوم جدول رده بندی رقابت های بوندس لیگا رسانده، فلوریان کوهفلد جانشین 35 ساله الکس نوری در وردربرمن، تا حدودی اوضاع این تیم بحران زده را سر و سامان بخشیده و اشتفان روتنبک 45 ساله بعد از عهده دار شدن هدایت تیم قعرنشین کلن، با کسب سه برد و یک مساوی امید هواداران پرشور این تیم را برای باقی ماندن در رقابت های بوندسلیگا افزایش داده است و از سوی دیگر پتر اشتوگر 51 ساله بعد از عدم موفقیت با کلن و برکناری از این تیم هنوز نتوانسته تغییرات عمده، رو به رشد و قابل دفاعی را در تیم دورتموند به وجود آورد.
موفقیت برای هیچ سرمربی فوتبالی دائمی نیست
کارلو آنچلوتی 59 ساله نیز با وجود فتح لیگ های مختلف اروپایی، سه مرتبه قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و برخورداری از کارنامه ای بسیار موفق، در بایرن مونیخ با شکست مواجه شد و از طرفی دیگر کریستین اشترایش سرمربی 52 ساله فرایبورگ از سوی مجله ورزشی Kicker به عنوان مرد سال فوتبال آلمان در سال 2017 برگزیده شد. اما همه این موارد بازگو کننده چه واقعیتی است؟ در فوتبال نیز همانند سایر بخش های زندگی در مقاطعی موضوعی ترند و مد می شود، زمانی باشگاه ها به سرمربیان جوان روی می آورند و زمانی دیگر مربیان امتحان پس داده و با تجربه تر اعتماد سران باشگاه را به خود جلب می کنند. در پایان اما تنها موفقیت تیم و کسب نتایج خوب است که به حساب می آید و عملکرد سرمربیان فارغ از سن و سال آنها تنها بر این اساس سنجیده خواهد شد. و سرانجام اگر یک سرمربی در باشگاهی برای سالیان متمادی عملکردی موفقیت آمیز داشته باشد، این مسئله نمی تواند به ضمانتی برای دائمی بودن چنین موفقیت و شرایطی بدل شود و شاید بتوان تنها یوپ هاینکس سرمربی حال حاضر بایرن مونیخ را از این موضوع مستثنی کرد، سرمربی کهنه کاری که خود البته از سابقه برکناری از بایرن مونیخ به دلیل عدم موفقیت برخوردار است.
از وب سایت Deutsche Welle