زهر عقرب فقط خطرناک و کشنده نیست، بلکه گران و جیب خالیکن هم هست. زهر نوعی عقرب موسوم به دِثستاکِر (deathstalker) بسیار کشنده است و برای خرید آن باید یک حساب مالی پر و پیمان هم داشته باشید.
«سخنگوی مرگ» یکی از خطرناکترین گونه عقربها روی کره زمین است و زهر آن گرانقیمتترین مایع موجود در جهان بشمار میرود. هر گالن از این زهر ۳۹ میلیون دلار قیمت دارد یعنی لیتری ۱۵۰ میلیون دلار. اگر پولدار هستید و این مبلغ برایتان مهم نیست باید بدانید که باز هم نمیتوانید بروید و یک گالن چهارلیتری از این زهر را خریداری کنید. فروشندههای زهر عقرب یک قطره از این زهر که از دانه شکر هم ریزتر است را به قیمت ۱۳۰ دلار به فروش میرسانند.
اما دلیل این گرانی چیست؟ کاملا معلوم است. به این خاطر که کشیدن زهر این عقرب اصلا آسان نیست. برای تهیه این زهر باید عقربها را دانه به دانه و با دست زهرگیری کنند. هر عقرب deathstalker هم فقط دو میلیگرم زهر در هر بار دارد. خودتان حساب و کتاب کنید و ببینید برای تهیه یک لیتر از این زهر چند عدد عقرب باید در پروسهای خطرناک و سخت زهرگیری شوند؟!
اگر فقط یک عقرب داشته باشید، باید ۲٫۶۴ میلیون بار زهر آن را بگیرید تا یک گالن ۴ لیتری پر شود. در تمام مراحل هم در معرض نیش عقرب قرار دارید. یک بار نیش زدن برای کشتن یک انسان سالم کافی نیست اما صدمات زیادی به او وارد میکند.
نیش عقرب ۱۰۰ برابر دردناکتر از نیش زنبور است اما به این خاطر که درد موضعی است و یک تجربه حسی محسوب میشود نمیتوان مقدار دقیقی برای آن تعریف کرد. این درد میتواند تمام روز شخص را خراب کند. درون این زهر بسیار خطرناک و البته دردناک، عناصر مفید و کاربردی بسیاری موجود است که برای مصارف علمی مورداستفاده قرار میگیرد.
به طور مثال، کلروتوکسینها اندازه بسیار مناسبی برای چسبیدن به سلولهای سرطانی در مغز و ستون فقرات دارند و از این رو برای مشخص کردن اندازه دقیق تومورها مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین، از سم عقرب برای از بین برد مالاریا در پشهها استفاده میشود.
کالیوتوکسین برای از بین بردن بیماریهای استخوانی در موشها به آنها تزریق میشود. دانشمندان امیدوارند از این عنصر بتوانند برای درمان مشکلات استخوانی انسان نیز بهره بگیرند. اینها تنها گوشهای از خواص پزشکی و سلامتی زهر عقرب است. هر چه تحقیقات بیشتری روی گران قیمتترین مایع جهان انجام شود، بدون شک خواص و فواید بیشتری از آن کشف خواهد شد.
جالب است بدانید که یک گروه تحقیقاتی در کشور مراکش موفق به ساخت دستگاهی با کنترل از راه دور برای زهرگیری عقرب شدهاند. این دستگاه قادر است در آن واحد و در امنترین حالت ممکن زهر چهار عقرب را بدوشد. شاید تصور کنید که ۴ عقرب که تعداد کمی است، اما در مقایسه با نمونه انسانی آن ۴ برابر سریعتر است. در نتیجه مخترعان آن امیدوارند تا چند سال آینده این دستگاه را به طور انبوه تولید و روانه بازار کنند.
زهر گونههای مختلف عقربها از اجزا متنوعی تشکیل شده است که هر کدام خواص متفاوتی دارد. بعضی از اجزای سمی این جانوران برای درمان بیماری هایی که ناشی از کارکرد نادرست سیستم ایمنی بدن است، نظیر موارد زیر مورد توجه قرار دارد. ام اس، لوپوس، بیماری کورن، پسوروزیازیس و آرتریت روماتوئید، کولیت زخم دار، بیماری التهاب روده بزرگ، سیروز صفراوی، دیابت تیپ ۱ و ۲ و بعضی دیگر مورد توجه قرار دارند.
زهر گژدم ها همچنین برای درمان انواع تومورهای بدخیم، توقف رشد و مرگ سلول های سرطانی، تومور مغزی و نخاعی، سرطان پستان و کارسینومای سلولی کبد و همچنین در تشخیص سرطان های ریه، پوست، مری، گردن رحم و کولون مورد مطالعه قرار گرفته است