با افزایش تعرفه خدمات درمانی در طرح تحول سلامت و تعیین سقف برای کارانه دریافتی پزشکان، بسیار از پزشکان در روزهای میانی هر ماه به سقف کارانه درنظر گرفته شده دست یافته و عملا انگیزهای برای کار در بخش دولتی ندارند.
به گفته حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت و درمان، ۱۷۵ هزار عمل جراحی از بیمارستانهای دولتی به بخش خصوصی منتقل شده است. حریرچی این سخنان را در یکی از جلسات کمیسیون بهداشت که با حضور مسئولین سازمان امور مالیاتی و روسای برخی بیمارستانهای مطرح، تشکیل شده بود؛ عنوان کرده است. این جلسه که به بررسی مالیات بر کارانه پزشکان اختصاص یافته بود، نهایتا با این جمعبندی پایان یافت که دریافت مالیات پلکانی از پزشکان منجر به کاهش انگیزه خدمت رسانی آنها و در واقع ظلم به جامعه پزشکی است.
علی نوبخت حقیقی رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در انتهای این جلسه میگوید:«باید به کمک کمیسیون بهداشت و کمیسیون اقتصادی این گرهی که بر حلقوم پزشکان بسته شده است را بازکنیم!».
*اما ریشه این کاهش انگیزه چیست؟
به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، با اجرای طرح تحول سلامت و افزایش افسارگسیخته تعرفه خدمات درمانی در این طرح، درآمد پزشکان تا ۳۰۰ درصد افزایش یافت. این موضوع که منجر به پرداختهای نجومی در نظام سلامت شده بود، با واکنش مردم و رسانهها مواجه شد و نهایتا شورای حقوق و دستمزد در تاریخ ۱۵ آذر ۹۵ برای مهار این پرداختهای نامتعارف دستورالعملی تصویب کرد که به موجب آن سقف ۶۰ میلیون تومان در ماه برای پرداخت کارانه به پزشکان تعیین شد.
لازم به ذکر است که دستورالعمل، صرفا به تعیین سقف بر کارانهها مبادرت ورزیده و درمورد سقف درآمدی پزشکان که با احتساب فعالیت آنها در بخش خصوصی و دستمزد هیئت علمی دانشگاهها ممکن است به بیش از 100 میلیون تومان در ماه برسد نپرداخته است.
با افزایش تعرفه خدمات درمانی در طرح تحول سلامت و تعیین سقف برای کارانه دریافتی پزشکان، بسیار از پزشکان در روزهای میانی هر ماه به سقف کارانه درنظر گرفته شده دست یافته و عملا انگیزهای برای کار در بخش دولتی ندارند. بنابراین باید دقت کرد که ریشه کاهش انگیزه پزشکان دریافت مالیات پلکانی از کارانه نیست، بلکه بالا بودن تعرفههای درمانی باعث شده تا پزشکان با کار کردن تنها در بخشی از هر ماه به سقف ۶۰ میلیونی کارانه دست یافته و بقیه وقت خود را به درمان در بخش خصوصی بپردازند.
*کمکاری پزشکان کمبود سرانه پزشک در ایران است
در فیلم منتشر شده از جلسه فوقالذکر، محمد جهانگیری معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی به این مطلب اذعان کرده و بیان میدارد:«خیلی از پزشکان الان نگاه می کنند، به سقف درآمدی که رسیدند دیگر کارشان را کم میکنند».
ریشه مهم دیگر برای کمکاری پزشکان به کمبود سرانه پزشک در ایران برمیگردد، کمبود تعداد پزشکان منجر به مراجعه متعدد به آنها و نهایتا وجود بازار کار دائمی و مطمئن شده است. به همین دلیل پزشکان برخلاف بسیاری از اصناف که همواره خود را در معرض از دست دادن مخاطب میبینند، چنین دغدغهای ندارند. از همین رو پزشکان در بسیاری از سیاستگذاریهای نظام سلامت از بیمه گرفته تا تعیین تعرفه خدمات درمانی و … قدرت چانهزنی بالایی داشته و این امر موجب فاصله گرفتن سیاستگذاری حوزه سلامت از فرآیند عقلایی و نقش پررنگ صنف قدرتمند پزشکان در تعیین این سیاستها شده است.
*ماجرای عجیب پزشکانی که بیماران را جراحی نمیکنند
یکی از آخرین اقداماتی که گزاره فوق را تایید میکند، مشروط کردن ارائه خدمات درمانی به بیماران در قبال تأمین خواستههای مادی خود، مربوط به بیش از یکصد نفر از اعضای هیأت علمی و پزشکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز است که طی نامهای مقرر کرده بودند اعمال جراحی الکتیو (غیر اورژانسی) را به دلیل پرداخت نشدن مطالبات و کارانههای خود انجام ندهند که این موضوع با تغییر رئیس این دانشگاه لغو شد.
این اقدام مغایر با سوگند پزشکان که در بخشی از آن آمده است:«از تضییع حقوق بیماران بپرهیزم و سلامت و بهبود آنان را بر منافع مادی و امیال نفسانی خود مقدم بدارم.» موجب اختلال در فرآیندهای درمانی مردم کم برخوردار که توان مراجعه به بیمارستانهای خصوصی ندارد شده است.