102 سال پیش از شیوع "پاندمی" (همه گیری) کرونا، جهان شاهد یک پاندمی بزرگ ویروس آنفلوآنزا بود که حدود 50 میلیون نفر از جمعیت جهان را ظرف مدت 2 سال (1918 تا 1920) به کام مرگ فرستاد.
به گزارش عصرایران، آنفلوآنزایی که به آنفلوآنزای اسپانیایی معروف شده اما هیچ ارتباط مستقیمی به کشور اسپانیا نداشته بلکه برای نخستین بار در بین نیروهای بریتانیایی شرکت کننده در جنگ اول جهانی شیوع پیدا کرده بود، به وسیله جابجایی همین نیروها (بریتانیایی) به سرتاسر جهان منتقل شد و یک پاندمی مرگبار را شکل داد که بیش از 50 میلیون نفر از جمعیت جهان را ظرف مدت 2 سال قربانی کرد.
طبق تخمینها آنفلوآنزا 500 میلیون نفر از جمعیت دنیا (یک سوم جمعیت جهان در آن روزها) را مبتلا کرد که از این تعداد حدود 50 میلیون نفر در بیشترین میزان برآورد انجام شده، جان خود را از دست دادند.
تفاوت همهگیری کرونا با آنفلوآنزای یک قرن پیش در قربانیان آن است. در حالی که کرونا بیشتر سالمندان را میکُشد اما بیماری آنفلوآنزای یک قرن پیش بیشتر جوانان را به کام مرگ میفرستاد.
در آن 2 سال هم قوانین قرنطینه و سیاستهای محدود کننده تجمعات مردمی در بسیاری از کشورها به مورد اجرا گذاشته شد، اما مقابله موثر و جهانی با یک بیماری تنفسی با امکانات بهداشتی آن زمان و در حالی که دنیا مشغول یک جنگ ویرانگر جهانی بود که همه امکانات اقتصادی ملتها و دولتها را به مدت 4 سال به کام خود بلعیده بود، بسیار دشوار بود.
در آن زمان هم مردم دنیا در جاهایی که امکانات و آگاهی بهتری بود با انواع و اقسام روشها تلاش میکردند خود را از گزند ویروس آنفلوآنزا حفظ کنند که از جمله مهمترین آنها زدن ماسک، شستشوی دستها، ضدعفونی اماکن عمومی و لباسها و.. و نیز نرفتن به اجتماعات عمومی بود.
در آن دوره هم برخی باورهای غلط درباره تاثیر برخی درمان ها رایج شد در حالی که هیچ منشا علمی نداشتند؛ در این دوره هم مواجه با انبوهی از باورهای غلط واطلاعات گمراه کننده هستیم که در سطحی گسترده در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی منتشر می شوند و عده زیادی از مردم را گمراه می کنند.
با این حال ویروس آنفلوآنزای 100 سال پیش در نهایت در عرض 2 سال حدود 50 میلیون نفر از جمعیت جهان را به کام مرگ کشید؛ در حالی که پیشتر جنگ اول جهانی هم حدود 13 میلیون غیرنظامی و 9 میلیون نظامی (در مجموع 22 میلیون نفر) را به کام مرگ کشیده بود.
بر اساس تخمینهای مختلف در ایران هم آمار تلفات بسیار بالا بود و این آنفلوآنزای مرگبار در آن سالها که سال قطحی بزرگ هم بود، جمعیتی بین 1 تا 4.5 میلیون نفر از ایرانیان را (بین 8 تا 22 درصد از کل جمعیت ایران) را به کام مرگ فرستاد. این بیماری در فازهای زمانی مختلف از سوی نیروهای بریتانیایی، روسی و عثمانی وارد قلمرو ایران شده بود.
آلبوم زیر از "گتی ایمجز" حاوی تصاویری از آن مقطع تاریخی در ایالات متحده آمریکاست:
تصاویر انفولانزای اسپانیایی