طرفداری - کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در جلسه ای مشترک با فدراسیون جهانی فوتبال (FIFA) برنامه از سرگیری مسابقات مرحله گروهی انتخابی جام جهانی 2022 قطر را اعلام کرد. این مسابقات و همچنین لیگ های داخلی کشور های آسیا بعد از شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاده بود و کنفدراسیون فوتبال آسیا طی چند جلسه تصمیم گرفت که این مسابقات را در اواخر شهریور و اوایل مهر پیگیری شود.
تیم های حاضر در این مرحله در قالب 8 گروه پنج تیمی به صورت رفت و برگشت با هم مسابقه خواهند داد. 34 تیم برتر آسیا (رتبههای 1 تا 34 در رتبهبندی AFC بر اساس رتبهبندی فیفا) به همراه 8 تیم راه یافته از مرحله اول مقدماتی در این مرحله حضور خواهند داشت. هشت تیم اول هر گروه به همراه 4 تیم برتر از تیمهای دوم هر گروه به مرحله بعدی صعود خواهند کرد.
همچنین مسابقات این مرحله قسمتی از مقدماتی جام ملت های آسیا 2023 نیز به شمار می آید. در صورتیکه قطر به عنوان میزبان جام جهانی، در پایان این مرحله به عنوان تیم اول گروه خود یا به عنوان یکی از چهار تیم برتر تیمهای دوم قرار گیرد، پنجمین تیم برتر دوم جایش را در مرحلهٔ بعدی خواهد گرفت. 14 تیم حذف شده از این مرحله به مرحله سوم مقدماتی جام ملتهای آسیا 2023 راه خواهند یافت.
در این گزارش قصد داریم به تحلیل وضعیت تیم ها در مسیر رهیابی به جام جهانی 2022 قطر بپردازیم. از راه دشوار ایران تا نبرد سخت در گروه دو و تلاش چین در حضور سوریه.
گروه A؛ صدرنشینی مقتدرانه سوریه
تیم ملی سوریه با مربیگری ابراهیم الفجر توانست با کسب پنج برد از پنج بازی، صدر گروه A را نصیب خود کند. ابراهیم الفجر توانست با برد 2-1 مقابل چین موجبات جدایی مارچلو لیپی از تیم چین را فراهم کند. در اقدامی عجیب از سوی سوریه، قرارداد ابراهیم الفجر با وجود صدرنشینی در گروه A تمدید نشد و با جدایی این مربی، نبیل معلول سرمربی تیم سوریه شد. در رده های بعدی این گروه تلاش سه تیم چین، فیلیپین و مالدیو را برای رسیدن به رده دوم جالب توجه است. البته چین با یک بازی کمتر نسبت به بقیه تیم های حاضر در این گروه از شانس خوبی برای صعود به مرحله بعدی مقدماتی جام جهانی 2022 برخوردار است. صعود تیم ملی سوریه به دور بعد تقریبا قطعی شده و تیم چین باید تمام تلاش خود را برای صعود به عنوان یکی از بهترین تیم های رده دوم به دور بعد انجام دهد. تیم چین در بازی بعدی خود باید به مصاف تیم با روحیه سوریه برود.
گروه B؛ نبرد نزدیک سه تیم برای صعود مستقیم به دور بعد
تیم ملی نپال و چین تایپه با قرار گرفتن در این گروه تبدیل به حریف تمرینی تیم های دیگر گروه شده اند. استرالیا با یک بازی کمتر در صدر این گروه قرار دارد. از بازی های حساس این گروه می توان به بازی کویت و اردن اشاره کرد. کویت و اردن در بازی رفت به تساوی 0-0 دست پیدا کردند. مهمترین ویژگی این گروه همان تیم های قعر نشین جدول هستند. بازی های رو به روی این تیم ها و داشتن تفاضل بهتر می تواند به روند صعود و بهتر شدن وضعیت تیم ها در مقایسه با تیم های دیگر گروه ها کمک کند.
گروه C؛ صدرنشینی عراق و تلاش ایران برای سومین صعود متوالی به جام جهانی
در گروه C تمامی تیم ها به جز کامبوج، شانس صعود دارند. تیم ملی عراق و بحرین بدون باخت در این گروه به ترتیب رده های اول و دوم گروه را به خود اختصاص دادند. عراق توانست با برد مقابل ایران به صدر گروه برسد. تیم ملی ایران با تغییر سرمربی امیدوار است بتواند برای سومین مرتبه متوالی به جام جهانی صعود کند. تیم ملی ایران با سرمربیگری مارک ویلموتس بلژیکی فقط برابر کامبوج توانست نتیجه قابل قبولی بگیرد و با دو باخت متوالی به تیم بحرین و عراق کار صعود خودش را بسیار دشوار کرد. ایران دو بازی آسان مقابل کامبوج و هنگ کنگ دارد و پس از آن باید میزبان بحرین و عراق باشد. مهمترین بازی های این گروه را می توان بازی های دور آخر ایران در مقابل مدعیان گروه دانست. همچنین در صورت نرسیدن ایران به صدر گروه، بازی مقابل کامبوج به دلیل افزایش گل های زده می تواند برای ایران سرنوشت ساز باشد.
گروه D؛ جنگ عربستان و ازبکستان برای صدرنشینی
در این گروه ازبکستان و عربستان کار تقریبا راحتی برای رسیدن به صدر و کسب بهترین تیم دوم گروه دارند. ازبکستان با وجود باخت 3-2 مقابل عربستان در صدر گروه قرار دارد و عربستان صعودی با یک بازی کمتر در رده دوم گروه است. تیم های فلسطین، یمن و سنگاپور نیز نبردی نزدیک با یکدیگر دارند و تقریبا تمام تیم های گروه شانس صعود به دور بعد را دارا هستند. از بازی مهم این گروه می توان به بازی دور برگشت ازبکستان مقابل عربستان اشاره کرد. باید دید تیم های دیگر این گروه می توانند برای ازبکستان و عربستان دردسر ساز شوند یا خیر.
گروه E؛ کار راحت قطر و عمان
قطر صدرنشین بلا منازع این گروه است و عمان نیز با کسب چهار برد و یک باخت با 12 امتیاز پشت تیم قطر قرار گرفته است. در صورتیکه قطر به عنوان میزبان جام جهانی، در پایان این مرحله به عنوان تیم اول گروه خود یا به عنوان یکی از چهار تیم برتر تیمهای دوم قرار گیرد پنجمین تیم برتر دوم جایش را در مرحلهٔ بعدی خواهد گرفت. شاید حضور قطر به عنوان صدرنشین این گروه بتواند شانس صعود تیم ملی ایران به عنوان یکی از بهترین تیم های دوم را هموار کند. از مهمترین بازی های این گروه می توان به بازی عمان و قطر اشاره کرد. تیم های بنگلادش، افغانستان و هند تقریبا هیچ شانسی برای رسیدن به دور بعدی این مسابقات ندارند.
گروه F؛ اقتدار آسان ژاپن
ژاپن با قرار گرفتن در یک گروه آسان با کسب چهار برد از چهار بازی و بدون گل خورده توانسته است در صدر گروه F جای خوش کند. در این گروه سه تیم قرقیزستان، تاجیکستان و میانمار برای کسب رده دومی می جنگند. قابل ذکر است ژاپن با یک بازی کمتر و اختلاف پنج امتیازی نسبت به تیم دوم در صدر است.
گروه G؛ مسیر سخت امارات برای صعود به دور بعد
تیم سرحال ویتنام بدون تحمل شکست و با عملکرد درخشان خط دفاعی، با کسب 11 امتیاز در صدر این گروه جای گرفته است. در رده بعدی این گروه، تیم مالزی با 9 امتیاز قرار دارد. تیم ملی تایلند با 8 امتیاز در تعقیب تیم مالزی است. تیم ملی امارات با عملکرد ضعیف با 6 امتیاز در رده چهارم این گروه قرار دارد. گفتنی است امارات با یک بازی کمتر نسبت به بقیه تیم ها فرصت رسیدن به رده های بالاتر را دارد. از بازی حساس این گروه می توان به نبرد امارات و ویتنام اشاره کرد. تیم اندونزی نیز بدون کسب امتیاز در قعر این جدول قرار گرفته است.
گروه H؛ شانس صعود کره ها در کنار لبنان و ترکمنستان آماده
این گروه یکی از حساس ترین جنگ های صعود را به خود اختصاص داده است. ترکمنستان با وجود باخت از کره جنوبی و لبنان، با 9 امتیاز در صدر است. کره جنوبی با یک بازی کمتر و 8 امتیاز در تلاش برای رسیدن به صدر قرار دارد. دو تیم لبنان و کره شمالی با کسب 8 امتیاز، شرایط این گروه را پیچیده تر کردند. تیم سریلانکا نیز با عملکردی افتضاح به کیسه بوکس این گروه تبدیل شده است.
عمر السومه مهاجم گلزن تیم ملی سوریه تا این لحظه با به ثمر رساندن 7 گل، بهترین گلزن آسیا در مرحله مقدماتی راهیابی به جام جهانی 2022 است.