امیرپارسا *تصفیه حساب از نظر معنایی هیچ، تکرار میکنم هیچ اشکالی نداره. از ۱۰ تا استاد زبان شناس بپرسی یکیشون نمیگه غلطه. چرا دوست دارید الکی غلط بگیرید.
ابوالحسن نجفی - استاد فقید زبانشناسی - در کتاب «غلط ننویسیم» (فرهنگ دشواریهای زبان فارسی) مینویسد: «در دوران اخیر، بعضی گمان کردهاند که تصفیه حساب غلط است و به جای آن باید تسویه حساب بگویند. بعضی از فضلا (از جمله سعید نفیسی، در مکتب استاد، ص64) نیز بر این تصور غلط صحه گذاشتهاند.
تصفیه در عربی به معنای «پاک کردن و پالوده کردن» است و تصفیه حساب در موردی به کار میرود که حساب پرداخته و پاک شده باشد و دیگر کسی طلبکار نباشد. همین ترکیب مجازا به «هر نوع اقدام عملی برای انتقامجویی و کینهکشی» اطلاق میشود. ولی تسویه یعنی «مساوی کردن، یکسان کردن، همسطح کردن (مثلا زمین ناهموار را) و تسویه حساب به معنای «ایجاد تعادل و موازنه در حساب» است. این ترکیب به معنای مجازی به کار نمیرود و با تصفیه حساب مرادف نیست.
اما در پی پرسش خبرنگار ایسنا، رضا شکراللهی - ویراستار شناختهشده در جامعه ادبی - نظر خود را در قالب یادداشتی ارائه کرده است: «برای «انتقام گرفتن» بگوییم تصفیه حساب یا تسویه حساب؟ این از آن بحثهاست که غور در آن آدم را به دردسر میاندازد.
معنای لغوی تصفیه و تسویه روشن است و بحثی در آنها نیست. تصفیه یعنی پاک کردن، صاف کردن، پالایش و عناصر بیگانه را از چیزی بیرون کردن و، در معنای دقیق عربی، خالص کردن. همچنانکه مثلاً خون را تصفیه میکنیم نه تسویه. تسویه هم یعنی مساوی کردن، هموار و همسطح کردن یا، به تعبیر دهخدا، راستکردگی و برابری. همچنانکه در حسابداریها وقتی بستانکاری را با بدهکاری برابر میکنند، به آن میگویند تسویه نه تصفیه. پس در معنای هر یک از این دو لغت بحث و اختلافی نیست. ماجرا از جایی پیچیده میشود که میخواهیم از ترکیب «تصفیه حساب» یا «تسویه حساب» استفاده کنیم.
رضا شکراللهی
در مسائل مالی، هر دو صورتِ تصفیه حساب و تسویه حساب کاربرد دارد. فقط باید دید مقصود چیست. تسویه حساب را، همانطور که در مثال قبل گفتم، وقتی به کار میبرند که مقصود ایجاد موازنه مالی و مساوی کردن حساب باشد. مثلاً رابطه مالی میان دو شرکت یا فرد در طول یک دوره زمانی رابطهای است متغیر با دو ردیفِ بستانکاری و بدهکاری. تسویه حساب وقتی به کار میرود که بین این دو ردیف موازنه برقرار کنند بیآنکه حساب یا رابطه مالی بسته شود یا پایان پذیرد. اما اگر سال مالی یا مدت قرارداد به پایان رسیده باشد یا معاملهای، هرچند کوچک و در یک لحظه، به آخر رسیده باشد، با پرداخت هرگونه بدهکاری و دریافت هرگونه بستانکاری، حساب مالی را صاف میکنند و به آن میگویند تصفیه حساب. با این وصف میبینید که در امور مالی، تسویه و تصفیه حساب هر دو کاربرد دارند و گاه همزمان رخ میدهند. سادهتر اینکه، در امور روزمره، شما حسابتان را معمولاً با دیگران صاف میکنید (تصفیه حساب) ولی در امور بانکی و روابط مالیِ حسابداریها، تسویه حساب بیشتر رخ میدهد و تصفیه حساب اغلب بعد از تسویه انجام میشود.