اختصاصی طرفداری - در حالی که کمتر از یک هفته از اخطار جدی کمیته بینالمللی المپیک به فدراسیون جهانی وزنهبرداری مبنی بر حذف از المپیک 2024 پاریس در صورت عدم مبارزه جدی با دوپینگ نگذشته بود، مقامات IWF در تصمیمی عجیب شب گذشته رئیس موقت این فدراسیون را از سمت خود کنار گذاشتند تا نایب رئیس اول وی به شکل اتوماتیک به عنوان جانشین موقت تا زمان برگزاری انتخابات در این سمت منصوب گردد.
اورسولا پاپاندرئا وزنهبردار سابق ملیپوش امریکایی پس از کنار رفتن تاماش آیان رییس سابق IWF با هدف مبارزه با فساد بر سر کار آمد، فسادی که با انتشار گزارش بازرس مکلارن در 4 ماه پیش به اطلاع همگان رسید. در حالی که در چند روز گذشته خبرهایی مبنی بر اختلافات داخلی بین اعضای هیات اجرایی فدراسیون جهانی وزنهبرداری و دو دسته شدن آنان به گوش میرسید، شب گذشته به گزارش سایت اینساید ده گیمز این هیات اورسولا پاپاندرئا را از سمت خود برکنار کرد و بدین ترتیب نایب رییس اول وی اینتارات یودبانگتوی از تایلند تا زمان انتخابات فدراسیون جهانی عهدهدار سمت ریاست خواهد بود، این در حالی است که کمیته بینالمللی المپیک تا کمتر از 2 ماه دیگر در مورد ورزشها و مواد المپیک 2024 پاریس تصمیمگیری خواهد کرد و انتصاب یکی از یاران سابق تاماش آیان در این سمت ممکن است منجر به واکنش IOC و حذف یکی از قدیمیترین ورزشهای حاضر در برنامه المپیک شود. این ژنرال تایلندی در حالی که به این سمت رسید که کشور تایلند به دلیل داشتن نمونههای دوپینگ متعدد از حضور در المپیک توکیو محروم است و از شخص اینتارات یودبانگتوی در گزارش مکلارن به عنوان یکی از افراد متهم در پرونده فساد گسترده این فدراسیون یاد شده است!
اختلافات از کجا آغاز شد؟
در طول هفته گذشته خبرهایی مبنی بر اختلافات داخلی مابین اعضای هیات اجرایی IWF در سایت اینساید ده گیمز منتشر شده بود، اختلافاتی که مبنای آن اختلاف نظر دو طرف بر سر تغییر یا عدم تغییر فرمول مسابقات انتخابی المپیک توکیو بود. بر اساس قوانین اولیه هر وزنهبردار برای کسب سهمیه المپیک باید در یک بازه زمانی 18 ماهه در 6 مسابقه مختلف شرکت میکرد و بابت کسب هر نتیجه امتیازاتی کسب میکرد که در نهایت 4 امتیاز برتر هر وزنهبردار رتبه نهایی وی را مشخص میکردند. با توجه به تعویق یک ساله المپیک توکیو، این بازه زمانی برای 12 ماه دیگر نیز تمدید شد، این در حالی است که به دلیل گسترش بیماری کووید 19 احتمال زیادی وجود دارد که هیچ کدام یا حداقل جمع زیادی از این مسابقات انتخابی در نهایت برگزار نشوند! اتفاقی که سیستم انتخابی المپیک را دچار مشکلات فراوانی خواهد کرد.
به همین دلیل برخی از اعضای هیات اجرایی IWF به رهبری سام کوفا مشاور استرالیایی این هیات سعی کردند با متقاعد کردن سایر اعضا به دنبال یک "پلن ب" در صورت عدم برگزاری مسابقات انتخابی المپیک باشند. بر اساس طرح سام کوفا که مورد حمایت کامل نیکو ولاد نایب رییس رومانیایی فدراسیون جهانی نیز قرار دارد، سیستم قبلی به طور کامل حذف شده و فقط بهترین نتیجه هر وزنهبردار در دو سال گذشته ملاک کسب سهمیه وی است.
طرحی احتمالی به سود مرادی و رستمی
در صورت عملی شدن طرح این مشاور استرالیایی سهراب مرادی که در حال حاضر در رتبه 54 رنکینگ جهانی قرار دارد به دلیل ثبت بهترین رکورد در مسابقات جهانی 2018 مستقیما به صدر جدول صعود خواهد کرد، کیانوش رستمی دیگر قهرمان المپیک کشورمان نیز از رتبه 32 به رتبه 4 صعود میکند و بدین ترتیب حضور یکی از این دو وزنهبردار در المپیک توکیو قطعی خواهد بود. (گفتنی است که هر کشور در نهایت فقط یک سهمیه در هر وزن میتواند داشته باشد)
طرح سام کوفا و نیکو ولاد با مخالفت گسترده اورسولا پاپاندرئا و برخی دیگر از اعضای هیات اجرایی روبرو شد که اعتقاد داشتند تغییر در قوانین مسابقات انتخابی در میانه راه اشتباه است و در صورت تصویب این تغییر در حق وزنهبردارانی که با حضور در مسابقات مختلف به جمعآوری امتیاز پرداختهاند اجحاف خواهد شد. درگیری بین دو گروه به حدی بالا گرفت که در دو روز گذشته ایمیلهای ناشناسی با مضمون ضدیت با سام کوفا به سایر اعضا ارسال شد. نویسنده این نامههای الکترونیکی اعتقاد داشت که کوفا که همزمان رئیس فدراسیون وزنهبرداری استرالیا نیز هست قصد دارد با تغییر قانون امکان حضور در المپیک را برای یک ورزشکار استرالیایی مورد نظر خود فراهم کند. این در حالی است که سام کوفا اعتقاد دارد دلیل این طرح وی پیامهای فراوانی است که از ورزشکاران در سرتاسر جهان دریافت کرده است. ورزشکارانی که اعتقاد دارند سیستم امتیازی گنگ و نامفهوم است و وزنه بالاتر باید ملاک رتبه بهتر هر ورزشکار باشد:
ما وزنههایی بر حسب کیلوگرم بالای سر میبریم، امتیاز از زمین بلند نمیکنیم!
گفتنی است حتی در صورت تصویب طرح تغییر قوانین مسابقات انتخابی توسط رئیس جدید فدراسیون جهانی وزنهبرداری، این تغییرات برای اجرایی شدن نیاز به تایید IOC نیز دارند، تایید این تغییرات با توجه به تاکید کمیته بینالمللی المپیک برای تغییرات جزئی در فرمول مسابقات انتخابی بعد از تعویق یک ساله المپیک کمی دور از ذهن است.
وزنهبرداری در خطر
کمیته بینالمللی المپیک هنوز در مورد خبر برکناری پاپاندرئا اظهار نظری نکرده است اما انتظار میرود که توماس باخ رئیس این کمیته با محکوم کردن این اقدام، تهدید قبلی خود مبنی بر حذف وزنهبرداری از المپیک 2024 را به شکل جدیتری اعلام کند. رییس جدید تایلندی این فدراسیون یکی از متهمان پرونده تاماش آیان است و IOC احتمالا حضور وی در این سمت را به آسانی تحمل نخواهد کرد. توماس باخ کمتر از یک هفته پیش در یک کنفرانس مطبوعاتی فدراسیون جهانی وزنهبرداری را تهدید که در صورت عدم ایجاد اصلاحات ساختاری در امر مبارزه با دوپینگ این ورزش جایی در المپیک 2024 پاریس نخواهد داشت. و حالا با کنار رفتن رییس مورد تایید کمیته بینالمللی المپیک شرایط سختتر از قبل نیز شده است.
هر چند که دوره مدیریت رییس جدید تایلندی فعلا موقت و چند ماهه خواهد بود اما کمیته بینالمللی المپیک باید در ماه دسامبر 2020 یعنی تا 2 ماه دیگر برای تکلیف تمام مواد المپیک 2024 پاریس تصمیمگیری کند و این برکناری بدموقع یکی از قدیمیترین ورزشهای حاضر در المپیک نوین را در خطر بسیار جدی حذف از المپیک 2024 قرار میدهد. ضمن اینکه احتمال تصمیم IOC مبنی بر تعلیق این فدراسیون جهانی نیز وجود دارد، این کمیته پیش از این فدراسیون جهانی بوکس را نیز به دلیل فساد در داوری معلق کرده بود و مسابقات بوکس حاضر در المپیک توکیو به شکل مستقیم زیر نظر کمیته بینالمللی المپیک (و نه فدراسیون جهانی بوکس) برگزار خواهد شد. در صورت عدم حصول توافق بین کمیته المپیک و فدراسیون جهانی اتفاقی مشابه برای ورزش وزنهبرداری نیز محتمل به نظر میرسد.
همچنین بخوانید:
چنگال آهنی تاماش آیان؛ پای ایران هم وسط است؟
بوکس و وزنه برداری در خطر حذف از المپیک
سهراب مرادی و کیانوش رستمی؛ المپیک خیلی دور، خیلی نزدیک