
اول از همه به این بپردازیم که چگونه باید به یادگیری لغت ها بپردازیم.
قبل همه چیز پیشنهاد میشه بخش اول رو بخونید
https://www.tarafdari.com/node/1880980
یادگیری آسان لغات انگلیسی در ۴ مرحله
دامنه لغات فعال/انفعالی

چرا نمیتوانم از واژگانی که بلدم در نوشتن و صحبت کردن استفاده کنم؟ چگونه میتوانم به جای حفظ کردن معنی لغت استفاده کردن از آن را یاد بگیرم؟ برای پاسخ دادن به یان سوالات باید قبل از هرچیز بدانیم که چرا این مشکل بوجود میآید. دامنه لغات شما در یک زبان خارجی به سه دسته زیر تقسیم بندی میشوند:
– دامنه لغات ناآشنا (Unknown Vocabulary)
– دامنه لغات فعال (Active Vocabulary)
– دامنه لغات انفعالی (Passive Vocabulary)
لغات ناآشنا (Unknown) : برای شما لغاتی هستند که یا هیچوقت با آنها برخورد نکردهاید، یا معنی و مفهوم آنها در ذهن شما نمانده است. طبیعتا شما نه تنها نمیتوانید از این لغات استفاده کنید، بلکه وقتی با آنها برخورد کنید نیز نمیتوانید معنی و مفهوم آنها را درک کنید

دامنه لغات فعال یا اکتیو (Active) شامل لغاتی میشود که شما نه تنها وقتی با آنها مواجه شوید، معنی و مفهوم آنها را متوجه میشوید، بلکه وقتی نیاز به استفاده از آنها پیدا میکنید نیز به راحتی به ذهن شما میآیند. در واقع اینها واژگانی هستند که مغز شما علاوه بر مفهوم، طرز استفاده و کاربردشان را نیز یاد گرفته است. به همین دلیل، هروقت نیاز باشد میتواند از آنها استفاده کند.
دامنه لغات انفعالی یا پسیو (Passive) شامل لغاتی است که شما تنها وقتی که با آنها مواجه میشوید (در خواندن و گوش کردن) میتوانید معنی آنها را به یاد بیاورید. اما، وقتی که نیاز به استفاده از آنها دارید نمیتوانید لغت مناسب مورد نظرتان را به یاد بیاورید. به بیان دیگر، لغات بسیار زیادی وجود دارند که شما معنی و مفهوم آنها را میدانید، اما ذهن شما کاربرد و طرز استفاده از آنها را یاد نگرفته است. اینها همان لغاتی هستند که در “نوک زبان” شما قرار میگیرند، اما بیان نمیشوند.
اگر میخواهید در آزمون های زبان موفق شوید باید علاوه بر دامنه لغات انفعالی، دامنه لغات فعال خود را نیز گسترش دهید.
اما چگونه میتوان دامنه لغات فعال (Active) را گسترش داد؟
روشها و استراتژیهای زیادی برای یادگیری واژگان به صورت فعال (اکتیو) وجود دارد. در اینجا یک استراتژی ۴ مرحلهای به شما آموزش داده میشود که اساس یادگیری فعال هر دانشی، من جمله دامنه لغات، است. این روش برای یادگیری لغات در هر سطحی از زبان انگلیسی (پایه، پیشرفته، تافل و آیلتس) مفید است.
مرحله اول: کاربردهای لغات را یاد بگیرید، نه ترجمه آنها را
یکی از رایجترین و مهلکترین اشتباهاتی که زبان آموزان در همه سطوح مرتکب میشوند، حفظ کردن ترجمه فارسی لغات به جای یادگیری کاربردهای آنها در زبان انگلیسی است. این در حالی است که بسیاری از لغات انگلیسی معادل دقیقی در فارسی ندارند. همچنین ممکن است در یک موضوع یک لغت انگلیسی معادل فارسی دقیقی داشته باشد ولی اگر همان لغت در موضوعی دیگر استفاده شود معادل فارسی آن تغییر کند. به همین دلیل وقتی با لغت جدیدی برخورد میکنید، یا وقتی در حال یادگیری لیستی از لغات هستید، سعی کنید به جای آنکه ترجمه یک لغت در زبان فارسی را حفظ کنید، کاربردهای آن در زبان انگلیسی را بفهمید.
بسیاری از کتابهای لغت پرطرفدار موجود در بازار تنها یکی از کاربردهای یک لغت را مدنظر دارند. بنابراین، به هیچ وجه تنها به یادگیری کاربردی که در کتابهای واژگان به شما آموزش داده شده است بسنده نکنید.
اما چگونه میتوان کاربردهای یک لغت را پیدا کرد؟
خوشبختانه دیکشنریهای آنلاین و آفلاین امروزی، که جای دیکشنریهای کاغذی قدیمی را گرفتهاند، دامنه بسیار وسیعتری از لغات همراه با توضیحات بسیار کاملتری را در اختیار شما قرار میدهند. (مثل دیکشنری لانگمن)
مرحله دوم: مثال بخوانید
معمولا فهمیدن دقیق توضیحی که در مورد یک کاربرد از یک لغت جدید در دیکشنری میبینید کار مشکلی است. به همین دلیل است که همهی دیکشنریهای معتبر مثالهای زیادی از کاربردهای مختلف یک لغت برای شما آورده اند. خواندن این مثالها میتواند به اندازه قابل توجهی به فهمیدن دقیقتر یک کاربرد از یک لغت کمک کند. هرچه تعداد مثالهایی که میخوانید بیشتر باشد، دقیقتر، ساده تر و سریعتر کاربردهای مختلف یک لغت را متوجه میشوید.
علاوه بر این، شنیدن لغات مختلف در فیلمها، آهنگ، اخبار و … نیز میتواند کمک بسیار زیادی به شما کند.
مرحله سوم: مثال بسازید
وقتی که مطمئن شدید کاربردهای یک لغت را به خوبی فهمیدهاید، وقت آن است که استفاده کردن از آن را تمرین کنید. این مرحله حیاتی ترین مرحله در انتقال واژگان جدید از دامنهی لغات انفعالی به دامنه لغات فعال است. پس آن را جدی بگیرید. تمرین استفاده کردن از لغت جدیدی که آموختهاید نه تنها باعث میشود کاربردهای آن واژه را بهتر درک کنید، بلکه باعث میشود در جایی که نیاز دارید به لغت مورد نظر دسترسی سریع داشته باشید.
یکی از راههای تمرین برای استفاده کردن از کاربردهای یک لغت جدید ساختن مثالهای خودتان است. اکیدا توصیه میشود که به ساختن مثال در ذهن خود اکتفا نکرده و سعی کنید مثالی جدید از لغتی که به تازگی یاد گرفتهاید را بنویسید. اگر از جعبه لایتنر برای به خاطر سپردن لغات استفاده میکنید، در هر بار مرور یک لغت برای آن مثالی جدید به پشت برگه اضافه کنید تا مطمئن شوید که به راحتی میتوانید در موقعیت مناسب از آن لغت استفاده کنید.
اگر به انجام این کار عادت نداشته باشید، شروع به انجام آن قطعا برایتان بسیار مشکل خواهد بود. برای راحتتر شدن این تمرین، میتوانید آلبومی از تصاویر با موضوعات متنوع (مثل طبیعت، حیوانات، روابط انسانی، اجتماع و …) داشته باشید و با نگاه کردن به آنها به صورت تصادفی ایدهای برای ساختن مثال پیدا کنید. این تمرین به خصوص برای یادگیری صفتها و فعلها بسیار مفید است اما برای یادگیری اسمها کمی مشکلتر خواهد بود. همچنین میتوانید تصاویر اینترنتی در یک موضوع مشابه را جستجو کرده و برای برخی از آن تصاویر مثالی بسازید.
مرحله چهارم: خودتان را تصحیح کنید
اول از همه خودتان مثالهای خودتان را بخوانید و با کاربردهایی که از دیکشنری آموختهاید مقایسه کنید. اگر فکر میکنید خوب نتوانستهاید از لغات استفاده کنید دوباره مرحله سوم را تکرار کنید. در این مرحله شما میتوانید دوباره به دیکشنری خود مراجعه کرده و کاربردهای لغت مورد نظر را بررسی کنید. اگر احساس میکنید که نمیتوانید تشخیص دهید که آیا از یک لغت در جای مناسبی استفاده کردهاید یا خیر، از فردی که توانایی بالایی در زبان انگلیسی دارد کمک بگیرید تا کار شما را تصحیح کند. به یاد داشته باشید که اشتباه کردن بد نیست، پیدا نکردن و تصحیح نکردن آنها بد است.
یکی از مزیتهای بزرگ استفاده از جعبه لایتنر (به خصوص از نوع مجازیاش) این است که در طول مرور لغات جدید شما مرتبا میتوانید مثالهای قبلی خودتان را ببینید و در مورد آنها قضاوت کنید. در واقع استفاده از سیستم یادگیری جعبه لایتنر کار شما در ساختن و تصحیح کردن مثالهایتان را راحتتر و منظمتر خواهد کرد.
اما بپردازیم به لغت های پرکاربرد
لیست ۶۲۵ کلمه پرکاربرد زبان انگلیسی با تلفظ و معنی
دانلود 625 لغت پرکاربرد
دانلود صوت تلفظ 625 لغت
توصیه می شود که این لغت هارا در قالب جعبه لایتنر یادگیری کنید.
تثبیت آموخته های مرحله اول در قالب کلمات پایه
یادگیری درست ۶۲۵ کلمه پایه، به روش درست و با تلفظ و املا و فونتیک آن یکی از اهداف مهم این مرحله است؛ اما تنها هدف ما نیست.
در این مرحله، ضروری است که آنچه در مرحله قبل آموختیم را بارها و بارها تمرین کنیم تا درونی شود و به صورت ناخوداگاه آنها را رعایت کنیم.
اجازه بدهید این موضوع را باز کنیم و مورد به مورد آن را بررسی کنیم:
۱- شنیدن دقیق
ما در بخش اول از مرحله اول گوش خود را پرورش دادیم تا صداهای نزدیک به هم را از هم تفکیک کند.
این کار را به کمک مینیمال پیرها و مرور فلشکارتهای آماده انجام دادیم بنابراین گوش ما الان به راحتی صدای فتحه را (که در زبان مادری ما وجود دارد) از صدای æ که (که در زبان مادری ما وجود ندارد) تفکیک میکند.
حالا در این مرحله، هنگام گوش دادن به هر کلمهای باید به این تمایز بین صداهای شبیه به هم توجه کنیم.
برای مثال وقتی تلفظ کلمه cat را میشنویم، باید آگاهانه توجه کنیم که اینجا صدای فتحه را نداریم، بلکه æ را داریم.
یا کلمه full را /fʊl/ می شنویم و آگاه هستیم که این کلمه با fool که تلفظ آن /ful/ است، فرق دارد.
هنگام مرور فلش کارتها و شنیدن کلمات هم باید به این توجه کنیم تا گوش ما تک تک صداهای این کلمات را به درستی بشنود.
۲- تلفظ درست و فونتیک
به همین ترتیب، هنگام تلفظ این کلمات، لازم است تک تک صامت و مصوتهای کلمات پایه را طبق آموزشها و فلشکارتهای بخش دوم مرحله اول به درستی مانند یک فرد بومی انگلیسی زبان تلفظ کنیم. به عنوان مثال، صدای æ در کلمه cat را باید متفاوت از فتحه تلفظ کنیم.
در مرحله قبل، علاوه بر شنیدن و تلفظ، فونتیک صداها را هم یاد گرفتیم. در این مرحله، به کمک فونتیک روی فلش کارتها، لازم است بتوانیم فونتیک کلمات را به درستی بخوانیم و از روی آن، کلمه موردنظر را به درستی تلفظ کنیم.
همچنین بهتر است بتوانیم فونتیک این کلمات را با توجه به تلفظی که از این کلمات در ذهن داریم، بنویسیم اما این مهارت ضروری و اجباری نیست.
۳- تقویت املا
کار سومی که در مرحله اول انجام دادیم، بررسی یک سری قواعد املایی رایج مربوط به صداهای انگلیسی بود. این قواعد را در یک درس و در چند صد فلشکارت آماده مورد به مورد بررسی کردیم.
هدف از این کار توجه به رابطه بین گفتار و نوشتار و در نتیجه پیدا کردن توان پیشبینی تلفظ کلمات جدید بود.
هنگام مرور فلشکارتهای کلمات پایه، لازم است گاهی به قواعد املایی موجود در این کلمات توجه کنیم یا تلاش کنیم تلفظ یک کلمه را بر اساس یک قاعده که در کلمه در حال مرور وجود دارد پیش بینی کنیم.
مثلاً هنگام مرور کلمه cat، به این توجه کنیم که چون بعد از c، حرف a آمده، پس اینجا c سخت داریم. بنابراین در اینجا c به صورت /k/ تلفظ میشود.
یا هنگام مرور laugh به این توجه کنیم که ترکیب دو حرف “GH” در اخر کلمه گاهی /f/ تلفظ میشود.
یادگیری دو هزار کلمه پرکاربرد زبان انگلیسی
لازم است دوباره یادآور شویم که از این به بعد تقریباً همیشه باید کلمات را فقط در قالب عبارت و جمله جدید یاد بگیریم.
۱- بنابراین اول باید معنی کلمه را درک کنیم.
۲- بعد باید برای آن یک نمونه جمله مناسب پیدا کنیم.
۳- همچنین در صورت نیاز (برای کلماتی که تلفظ آنها را نمیدانیم) تلفظ ( و احتمالاً فونتیک) آن را پیدا میکنیم.
۴- بعد که تلفظ و معنای آن کلمه را در قالب یک جمله یاد گرفتیم، برای آنکه آن را فراموش نکنیم، آن را تبدیل به فلشکارت میکنیم.
۵- برای به خاطر سپاری بهتر، یک عکس مرتبط با آن کلمه یا جمله را هم در فلشکارت قرار میدهیم.
دانلود فایل pdf دوهزار کلمه ی پرکاربرد زبان انگلیسی
۵۰۰۰ کلمه رایج و کاربردی زبان انگلیسی
پیشنهاد ما این است که بعد از آنکه حدود دو سه هزار کلمه، دایره کلمات خود را به کمک دریافت ورودی (مثلاً با خواندن کتاب یا شنیدن پادکست و دیدن سریال) افزایش دهیم. به همین دلیل ما توصیه نمیکنیم که سراغ لیست هایی مانند چهار هزار یا پنج هزار کلمه رایج زبان انگلیسی بروید.
با این حال یک صفحه ویژه داریم که در آن لیست ۵۰۰۰ کلمه رایج انگلیسی را با اطلاعات کامل و امکان سرچ آوردهایم. برای مثال، اگر بخواهیم دانیم کلمهای، جز این لیست هست یا نه، یا کلمه ۴۵۴۰ م زبان انگلیسی کدام است و مواردی از این قبیل، از این صفحه استفاده میکنیم:
دانلود فایل pdf پنج هزار کلمه ی کاربردی زبان انگلیسی
تعداد کلمات زبان انگلیسی موردنیاز برای تسلط کامل: دوازده هزار کلمه
طبق جدولی که در ابتدای درس قبل داشتیم، هدف نهایی ما برای تسلط بر یک زبان، ۱۲ هزار لغت با سطح پوشش ۹۵ درصد است. با این تعداد لغت میتوانیم تمام مطالب مربوط به کتابها، فیلمها، تلویزیون و مکالمات روزمره زبان انگلیسی را متوجه شویم. اما اینکه این دوازده هزار کلمه را چگونه باید یاد بگیریم، فراتر از حوصله این درس است و در آینده به آن پرداخته میشود. بماند که یادگیری این تعداد کلمه به روش درست به صدها ساعت زمان نیاز دارد.
لازم است به این نکته هم توجه کنیم که همانطور که ما تمام کلمات زبان مادری خود را بلد نیستیم، حتی خود انگلیسی زبانها هم معنی بسیاری از کلمات انگلیسی را نمیدانند. آن هم با وجود آنکه از کودکی حدود ۱۵۰۰۰ ساعت صرف یادگیری زبان کردهایم و در بزرگسالی با خواندن کتاب و دیدن تلویزیون و … دایره کلمات خود را گسترش دادهایم.
بنابراین اگر هوشمندانه عمل کنیم و طبق مسیری که در این درس ترسیم شد، دایره کلمات خود را به اندازه کافی برسانیم، میتوانیم به جای تمرکز روی کلمه ( که یکی از اشتباهات رایج است)، روی فعالیتهای مهمتر و اثربخشتر کار کنیم.
کدام کلمات را یاد نگیریم؟
تا اینجا در مورد اینکه چه کلماتی را بهتر است یاد بگیریم صحبت کردیم. از هر صحبتی در این مورد، میتوان جواب این سوال که چه سوالاتی را نباید یاد بگیریم را هم دریافت کرد.
اما بد نیست به دلیل اهمیت این موضوع، اشارهای هم به این موضوع داشته باشیم.
وقتی میگوییم ۶۰۰۰ کلمه اول زبان انگلیسی، حدود ۹۰% درصد یک متن یا فیلم را پوشش میدهد، به این معنی است که با یاد گرفتن صدها هزار کلمه دیگر زبان انگلیسی (که در عمل کاری غیر ممکن است)، میتوانیم این ده درصد باقیمانده را پوشش دهیم. به عبارتی یادگیری این صدها هزار کلمه دیگر، فایده بسیار کمی دارد.
بنابراین کلمات بسیار زیادی در زبان انگلیسی وجود دارد که بهتر است وقت و انرژی بسیار محدود خود را صرف آنها نکنیم. اما یادگیری این کلمات، یک مشکل دیگر هم دارد.
یک رمان معمولی، حدود صد هزار کلمه حجم دارد. کل این رمان با حدود ۵۰۰۰ کلمه نوشته میشود و حدود نصف این کلمات فقط یک بار در رمان تکرار میشوند. برای مثال، رمان Capitan Blood، ۱۱۵۸۷۹ کلمه حجم دارد و در آن از ۵۰۷۱ کلمه استفاده شده است. این نسبت، تقریباً در مورد هر متنی صادق است.
بنابراین اگر بار اول این کلمات را یاد بگیریم، فرصت دومی برای دیدن دوباره آن کلمه ودر نتیجه استفاده از آن کلمه یا مرور آن در متن وجود ندارد.
برای کسب دامنهی کافی لغات برای تافل باید از چه منابعی استفاده کرد؟
در کنار لغاتی که گفته شد اگر میخواهید مطمئن باشید که دامنهی لغات کافی برای گرفتن نمره بالا در تافل را دارید، توصیه میکنیم که این منابع را با دقت کامل مطالعه کنید.
۱ – ۵۰۴ Absolutely Essential Words
کتاب معروف ۵۰۴ که گلچینی بسیار خوب از لغات پر استفاده در زبان انگلیسی را در اختیار شما قرار میدهد. این کتاب همچنین تمرینهای فعل و انفعالی بسیار خوبی برای تقویت دامنه لغات فعال دارد.
۲ – Essential Words for the TOEFL
لغات ضروری تافل که اسمی برازندهی محتوایش دارد. سطح این کتاب کمی بالاتر از ۵۰۴ بوده و مطالعه آن برای تافل کاملا ضروری است.
۳ – ۴۰۰ Must Have Words for the TOEFL
کتاب ۴۰۰ لغتی که باید برای تافل بدانید سطحی بالاتر از هردو کتاب قبلی دارد که خواندن آن میتواند برای تافل بسیار مفید باشد. نقطه قوت این کتاب دسته بندی موضوعات علمی آن به صورتی مشابه با موضوعاتی است که در متون و لکچرهای تافل مطرح میشود.
۴ – (Academic Word List (Longman Dictionary of Contemporary English
این لیست از پر استفاده ترین لغات آکادمیک که در نرم افزار دیکشنری لانگمن موجود است اساسی ترین لغات آکادمیک مورد نیازتان را جدا کرده است. هرچند سطح واژگان آن نسبتا پایینتر از سه کتاب قبلی است، اما مطالعه آن میتواند مفید باشد
۵ – Connectors
حروف، کلمات و ترکیبهای ربطی که برای برقراری ارتباط بین جملات، پاراگرافها و اجزای یک جمله مورد استفاده قرار میگیرند باعث میشود علاوه بر بالا رفتن درک مطلب شما، توانایی انتقال مطلب بسیار بهتری نیز داشته باشید. میتوانید مجموعهی ویدیویی آموزش کانکتورها و طرز استفاده از آنها را از فروشگاه تهیه کنید.
برای کسب دامنهی کافی لغات برای آیلتس باید از چه منابعی استفاده کرد؟
۱ – ۵۰۴ Absolutely Essential Words
کتاب ۵۰۴ از منابع لغت آیلتس است که پیش زمینه یادگیری و آمادگی شما برای این آزمون است. بهترین منابع لغت آیلتس برای شروع، لغات موجود در این کتاب است. در این کتاب کلمات مشابه، تمرینها و سؤالات برای هر درس در کنار کاربرد کلمات در جمله قرار گرفته تا داوطلبان بتوانند به صورت خودآموز این لغات را یاد بگیرند.
۲ – ۱۱۰۰ words you need to Know
یکی از بهترین کتابها برای دانلود منابع لغت آیلتس همین کتاب ۱۱۰۰ واژه بارون است. کتاب ۱۱۰۰ words you need to Know تنها به معرفی لغت نمیپردازد بلکه با روشهای علمی سعی در افزایش فهم و درک لغات دارد. از این رو هر لغت را در جملهای از رمانها، فیلمنامهها، شعرهای شناخته شده، مقالات خبری و برنامههای تلویزیونی به شما معرفی میکند. آموزش لغات آیلتس در این کتاب به حدی جذاب است که از خواندن آن خسته نمیشوید. معانی واژگان آیلتس در این کتاب به صورت یک جمله یا یک کلمه نیست و بیشتر معانی در یک پاراگراف قرار دارند تا راحتتر بتوانید آنها را به خاطر بسپارید.
۳ – Collins Vocabulary for IELTS
در این کتاب خودآموز لغات کلیدی آیلتس، کاربرد آنها در دیکشنری، تعاریف و جملات نمونه برای یادگیری بهتر زبانآموزان آمده است. در انتهای هر درس نیز سؤالات آزمون مرتبط با آن درس قرار داده شده که بتوانید با نمونه سؤالات آشنا شده و واژگان را بهتر به خاطر بسپارید. همراه کتاب Collins Vocabulary for IELTS نیز یک سی دی صوتی برای آموزش تلفظ کلمات قرار داده شده است. همچنین شما میتوانید به راحتی این کتاب ارزشمند را در فهرست دانلود منابع لغت آیلتس قرار دهید و آن را رایگان دانلود کنید.
۴ – OXford Word Skills
این کتابها که در سه سطح مقدماتی، متوسطه و پیشرفته چاپ و منتشر شدهاند را میتوان در فهرست اصلی منابع لغت آیلتس قرار داد. هر یک از این کتابها در سطح خود به آموزش ۲۰۰۰ لغت جدید مناسب برای آزمون آیلتس میپردازند. همراه این کتابها یک سی دی نرمافزاری نیز وجود دارد که شما را در یادگیری بهتر یاری میکند. در این کتابها ۸۰ درس برای آموزش لغات آیلتس وجود دارد که از کلمات آسان تا سخت را به ترتیب به شما آموزش میدهد. نکته مهمی که باید درباره این کتابها بدانید این است که یادگیری دو سطح مقدماتی و متوسطه برای افرادی که نمره آیلتس ۷ و کمتر از آن را نیاز دارند، مناسب است. همچنین برای داوطلبانی که نمره بیش از ۷ در آزمون را باید کسب کنند، کتاب پیشرفته لغات آیلتس آکسفورد توصیه میشود.
منابع
ali-mahmoodi.ir
www.fluent-forever.ir
eseminar.tv