تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 96 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری،ٰ وقتی در پاییز سال 59 رقابت های فوتبال باشگاهی تعطیل و کشور درگیر جنگ تحمیلی شد کمتر کسی تصور می کرد که فوتبال ایران دوباره کمر راست کند. اما خیلی زود و در خرداد ماه سال بعد بازیهای فوتبال باشگاه های تهران از سر گرفته شد. در شرایطی که فوتبال ملی کشورمان کماکان در حالتی نیمه تعطیل به سر می برد، مشتاقان فوتبال تنها رقابت های جام باشگاه های تهران را برای دیدن ستارگان مورد علاقه خود در مستطیل سبز داشتند.
بازی ها در خرداد 1360 با حضور 14 تیم آغاز شد و طبق برنامه تیمها در سیزده هفته باید به مصاف هم می رفتند و خبری از بازی های برگشت نبود. پرسپولیسی ها که در حال یک تغییر نسل بزرگ بودند با تیمی نسبتا جوان و بازیکنانی کمتر آشنا برای فوتبال دوستان وارد بازی ها شد. استقلالی ها هم که دستخوش تغییر و تحولات وسیعی در عرصه مدیریتی شده بودند برای قهرمانی در اولین رقابت های رسمی فوتبال باشگاهی بعد از انقلاب پا به این عرصه گذاشتند. طبق برنامه از پیش تعیین شده دربی بیست و پنجم در هفته دهم بازی ها و تنها سه هفته مانده به پایان باید در ورزشگاه آزادی برگزار می شد. تا پایان بازی های هفته نهم، تیم هما با ستارگانی که به خدمت گرفته بود با حاشیه امنیتی مناسب و کسب 16 امتیاز در صدر جدول قرار داشت و استقلال 13 امتیازی تیم دوم رقابت ها بود. پرسپولیسی ها هم که تنها 11 امتیاز کسب کرده بودند با رتبه ششم جدول پا به میدان دربی بیست و پنجم گذاشتند.
این بازی به جز لباس های پرویی استقلالی ها که در آن زمان طرحی نوآورانه تلقی میشد یک ویژگی منحصر به فرد دیگر هم داشت و آن انبوه تماشاچیانی بود که از ساعتها قبل سکوهای ورزشگاه آزادی را پر کرده بودند به شکلی که وقتی آقای صالحی برای شروع مسابقه در سوت خود دمید چیزی در حدود 85 هزار نفر از شدت هیجان استادیو مآزادی را منفجر کردند. این آمار رکورد حضو تماشاگران در یک رقابت ورزشی بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را شکست.
بازی در دقایق ابتدایی تحت تاثیر جو ورزشگاه آزادی بود و موقعیتی روی هیچ کدام از دروازه ها خلق نشد اما از دقیقه دوازدهم این سرخپوشان بودند که حملات خود را آغاز کردند. در این دقیقه عباس کارگر هافبک تند و تیز پرسپولیسی ها با یک نفوذ سریع و عبور از مدافعان استقلال توپ را در محوطه جریمه استقلال به علی پروین رساند. پروین با یک حرکت غافلگیر کننده پاس کارگر را برای حمید درخشان که در سمت مقابل مترصد دریافت توپ بود رها کرد اما ضربه موجی و زیبای درخشان با اختلافی اندک از بالای دروازه به بیرون رفت. این موقعیت پرسپولیسی ها با دو حمله حریف به خوبی پاسخ داده شد. تنها دو دقیقه بعد شوت سرکش برهان زاده را وحید قلیچ به زیبایی مهار کرد و چند دقیقه بعد روی اشتباه پنجعلی چیزی نمانده بود که دسترس گل برتری استقلال را به ثمر برساند که با دخالت قلیچ و جاگیری مناسب طهماسبی این موقعیت هم از دست آبی پوشان رفت.
بعد از این دقایق باز هم این پرسپولیسی ها بودند که توپ و میدان را در اختیار گرفتند و با ارائه یک بازی هجومی کرنرهای متعددی را بدست آوردند. خطرناک ترین این کرنرها در دقیقه 28 توسز مایلی کهن به صورت کوتاه زمینی روی دروازه استقلال فرستاده شد که شوت ضیا عربشاهی به تور کنار دروازه برخورد کرد و گلی در پی نداشت. یک دقیقه بعد حمید درخشان از جناح چپ نفوذی را انجام داد و توپ را به سمت راست زمین جایی که مایلی کهن حضور داشت فرستاد. محمد مایلی کهن بعد از مهار توپ غلامرضا فتح آبادی، یار سابق استقلالی ها را که حالا در خدمت تیم پرسپولیس بود، صاحب موقعیت شوت زنی کرد اما ضربه زیبای این مهاجم با عکس العمل تماشایی ناصر حجازی راهی کرنر شد. در دقیقه سی و چهارم باز هم این ناصر حجازی بود که این بار به کمک تیر دروازه مانع از گلزنی غلامرضا فتح آبادی شد.
در این صحنه و در پی یک رفت و برگشت توپ بین مدافعان و مهاجمان دو تیم ضربه غافلگیر کننده فتح آبادی چیزی نمانده بود که وارد دروازه استقلال شود اما نوک انگشتان حجازی و در ادامه پایه تیر عمودی دروازه مهاجم سرخپوش را ناکام گذاشت. آخرین موقعیت بازی در نیمه اول هم سهم پرسپولیسی ها بود. در فاصله چهار دقیقه به پایان بازی در این نیمه ضربه سر زیبای طهماسبی در دستان ناصر حجازی آرام گرفت تا دو تیم با تساوی بدون گل زمین مسابقه را ترک کنند.
با آغاز نیمه دوم در ترکیب استقلال رضا احدی جانشین شاهرخ بیانی شد. این تغییر تاکتیکی از سوی مربیان استقلال باعث شد تا آبی پوشان کنترل میانه میدان را از پرسپولیسی ها بگیرند و با حرکات تکنیکی رضا احدی جوان موقعیت گلزنی متعددی را روی دروازه وحید قلیچ خلق کنند. اولین خطر جدی این نیمه در دقیقه 61 روی ارسال عبدلعلی چنگیز شکل گرفت که البته با نوک پای کاشی نژاد تغییر مسیر داد وگرنه دسترس در روی نقطه پنالتی اماده گل کردن این پاس تماشایی بود.
شش دقیقه بعد برهان زاده یک موقعیت عالی برای استقلالی ها را با ضربه ای کم دقت از دست داد. در این دقایق بود که استقلالی ها دومین تعویض خود را هم انجام دادند. به دستور حسن عضدی سرمربی استقلال، پرویز مظلومی در شصت و ششمین دقیقه جایگزین برهان زاده در خط حمله این تیم شد. با این تعویض حالا استقلالی ها با دو مهاجم به بازی ادامه می دادند و در عین حال فضا در جناح راست برای نفوذهای نعلچگر باز می شد. اولین نتیجه این تعویض عالی در دقیقه 70 مشاهئه شد. سانتر تماشایی نعلچگر با ضربه سر مظلومی خطرناک از کنار دروازه وحید قلیچ به بیرون رفت. 7 دقیقه بعد در ادامه یک حمله همه جانبه شوت بهتاش فریبا از پشت محوطه جریمه به مدافعان سرخپوش اصابت کرد و در برگشت به پرویز مظلومی رسید. ضربه مظلومی دقیق تر بود اما این بار وحید قلیچ با یک عکس العمل خیره کننده توچ را به کرنر فرستاد. این شاید آخرین بخت جدی گلزنی دو تیم بود. علی رقم اینکه در چند صحنه وحید قلیچ با خروج های شجاعانه مهاجمان حریف را روی هوا مغلوب کرد و همچنین خیمه سنگین پرسپولیسی ها در دقایق پایانی روی دروازه استقلال موقعیت هایی را نسیب این تیم کرد اما در سیزده دقیقه پایانی بازی هم توپی از خط دروازه ها نگذشت تا این بازی با تساوی بدون گل به پایان برسد.
با این تساوی تغییری در جایگاه تیم ها در جدول رده بنده ایجاد نشد و این تیم هما بود که با این تساوی به قهرمانی امیدوارتر شد چراکه در هفته آینده باید به مصاف استقلالی میرفت که با این تساوی امیدش برای کسب عنوان قهرمانی را تا حدود زیادی از دست داده بود.
قسمت های قبلی:
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و چهارم؛ خداحافظی با آقای گل دربی ها
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و سوم؛ هرج و مرج و تنها دربی نیمه تمام تاریخ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و دوم؛ انتقام و ایرانپاکی که آقای گل دربی ها شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و یکم؛ برد سه گله تاج جوان برابر پرسپولیس
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیستم؛ یک مُرده، یک بازی ضعیف و 90 هزار هوادار پرشور
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نوزدهم؛ جنجال در دقیقه 85، توپ گل شد؟
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هجدهم؛ انتقام 32 دقیقه ای پرسپولیس، حالا سرخپوش ها در عرش سیر می کنند
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفدهم؛ پرسپولیس نود دقیقه حمله کرد؛ حاصل، سه گل در کیسه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی شانزدهم؛ پرسپولیس بر تاج قهرمان پیروز شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پانزدهم؛ پایان افسانه شکست ناپذیری پرسپولیس با معجزه حجازی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهاردهم؛ بدشانسی تاج و فرار پرسپولیس به سمت جام
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سیزدهم؛ شش گل در کیسه تاج
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوازدهم؛ جام اتحاد پیش درآمدی بر آغاز لیگ سراسری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی یازدهم؛ حرفه ای گری یا فوتبال آماتوری؟ مسئله این است
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دهم؛ دبل رقیب و قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نهم؛ این پرسپولیس بی رحم
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هشتم؛ یک بازی به قیمت قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفتم، جذابِ خشن
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی ششم؛ کامبک 17 دقیقه ای تاجی ها در دربی دوستانه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پنجم؛ خشم عزیز و روز سیاه داوری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهارم؛ شکست تلخ و کوچ ستارگان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سوم؛ تساوی، قهرمانی و صعود به جام باشگاه های آسیا
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوم؛ غیر رسمی اما جذاب، مسابقه ای که در میان تاریخ گم شده بود
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی اول؛ برای شروع بد نبود