طرفداری | ویارئال با نتایج دو فصل اخیرش بار دیگر زیر ذره بین فوتبالدوستان قرار گرفته است. آن ها در دور رفت مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا، بایرن مونیخ را با شکست بدرقه کردند و شانس های متعددی برای بیشتر کردن اختلاف داشتند. به همین بهانه، نگاهی داریم به تحولات ویارئال در فصول گذشته و مسیری که در نهایت به اینجا ختم شده است.
مسیر ناهمواری که طی شد
ویارئال فصل 2017/18 را در رتبه پنجم جدول به پایان رساند و جواز حضور در مسابقات لیگ اروپا را به دست آورد. سامو کاستیخو و رودری جدا شدند و خط حمله با خرید جرارد مورنو، کارل توکو اکامبی و دائمی شدن قرارداد کارلوس باکا تجهیز شد.
فصل 2018/19 به طرز فاجعه باری برای تیم اسپانیایی رقم خورد؛ آن ها تا رده هجدهم و نوزدهم جدول سقوط کردند. مربیشان خاوی کایخا اخراج شد و لوییس گارسیا جای او را در ویارئال گرفت. بعد از 50 روز و به علت نتایج ضعیف، مدیران ویارئال این ریسک را پذیرفتند که لوییس گارسیا را اخراج کنند و خاوی کایخا را دوباره به تیم برگردانند. تیم بی رمقِ ویارئال در 38 بازی لالیگایی خود؛ 10 برد، 14 مساوی و 14 شکست تجربه کرد و در نهایت در رده چهاردهم لیگ قرار گرفت.
اسپانیول آن ها را در کوپا دل ری شکست داد و در مرحله یک چهارم لیگ اروپا، حریف والنسیای مارسلینو نشدند.
فصل 2019/20 با ویروس کرونا و خداحافظی کاپیتان کازورلا گره خورد اما از نظر فوتبالی، برای ویارئال درام خاصی نداشت. آن ها این فصل را با مربیگری خاوی کایخا آغاز کردند و به پایان رساندند. در لیگ رتبه پنجم را کسب کردند و در کوپادلری نیز توسط تیم میراندس حذف شدند. شاید نتایج می توانست بهتر باشد اما نکته مهم، تغییر وضعیت اسفناک گذشته و رسیدن به ثبات بود که بهخوبی انجام شد.
قدرت نمایی بیمصرف ها!
انتظار نداریم که ویارئال همانند غول های اروپایی در بازار نقل و انتقالات فعالیت داشته باشد؛ اما روشی که آن ها برای جذب بازیکن اتخاذ کرده اند جالب و کمی عجیب است. ویارئال در سه فصل گذشته دست روی بازیکنانی گذاشته که در تیم های خود نقش اصلی ندارند، سنشان بالا رفته، به مشکل خورده اند یا به نحوی طرد شده اند.
رائول آلبیول در 33 سالگی و با مبلغ ناچیزی از ناپولی به ویارئال پیوست. آلبرتو مورنو و سرژ اوریه به صورت رایگان ترنسفر شدند. اتین کاپو از واتفورد سقوط کرده خریداری شد. پاکو آلکاسر و خواین فویث در تیم هایشان اغلب نیمکت نشین بودند. ویسنته ایبورا پس از دوران ناموفق در لسترسیتی، به ویارئال آمد. آنها فرصت را غنیمت شمردند و دنی پارخو و فرانسیس کوکلین را از والنسیا قاپیدند. در ژانویه گذشته نیز جیووانی لوسلسو به ترکیب امری اضافه شده است.
این سناریو، بیشتر شبیه فیلم های سینمایی یا بازی های کامپیوتریست؛ جایی که چند «بَدمن» که هر کدام ویژگی های خاصی دارند، در کنار یکدیگر گروهی را تشکیل می دهند و به فعالیت می پردازند. ویارئال استعدادهایی نظیر پائو تورس، یرمی پینو، دانجوما یا چوکوئزه را در اختیار دارد اما شاکله اصلی تیمش را بازیکنان ذکر شده تشکیل می دهند و نقش مهمی در موفقیت ویارئال داشته اند.
قهرمانی یورولیگ با آقای متخصص
اونای امری که در میانه فصل 2019/20 از آرسنال اخراج شده بود، به زادگاه خود برگشت و با قراردادی 3 ساله هدایت تیم ویارئال را بر عهده گرفت.
او ویارئال را در شرایطی تحویل گرفت که در مسابقات لیگ اروپا حضور داشت و ترکیب تیم نیز در حد قابل قبولی تقویت شده بود. مربی اسپانیایی برای چهارمین بار در حیاط خلوت خود قهرمان شد. آن ها مرحله گروهی را با صدرنشینی به پایان رساندند و در راه رسیدن به نیمه نهایی؛ سالزبورگ اتریش، دیناموکیف اوکراین و دیناموزاگرب کرواسی را حذف کردند.
امری و آرسنال زودتر از آنچه که تصور می شد در مقابل هم قرار گرفتند. دیدار رفت در دِلا سرامیکا 2-1 به نفع ویارئال به پایان رسید و در بازی برگشت، شاگردان آرتتا هرکاری کردند حریف دفاع نفوذناپذیر و مستحکم ویارئال نشدند.
فینال یورولیگ، ماراتنی 120 دقیقه ای بود که ضربات پرتعداد پنالتی، بر جذابیت آن افزود. در نهایت دخیا پنالتیاش را از دست داد تا زیردریایی زرد اولین جام معتبر خود را دشت کند.
امری با کسب چهارمین لیگ اروپا در تیم های تحت هدایتش، رکورد جیووانی تراپاتونی را شکست و ویارئال را به لیگ قهرمانان اروپا رساند.
2021/22؛ فصلی که ادامه دارد...
نتایج خوب ویارئال تنها محدود به فصل 2020/21 نشد و آن ها حداقل در مسابقات اروپایی نمایش های قابل احترامی داشته اند. اگرچه تیم امری در دیدار سوپرکاپ اروپا شکست خورد، اما شب سختی برای شیرهای لندنی رقم زد.
آن ها در مسابقات لیگ قهرمانان اروپا با منچستریونایتد، آتالانتا و یانگ بویز سوییس هم گروه شدند. علی رغم شکست رفت و برگشت مقابل شیاطین سرخ، تیم اسپانیایی از یانگ بویز 6 امتیاز گرفت و در دیداری مهیج آتالانتا را در خانه اش شکست داد تا الهه برگامو به لیگ اروپا تبعید شود.
یوونتوس قربانی بعدی ویارئال بود. بانوی پیر در خانه حریف به تساوی 1-1 رسید و اینگونه تصور میشد که در آلیانز تورین به ماجراجویی ویارئال در لیگ قهرمانان اروپا پایان خواهد داد؛ اما شاگردان سرسخت امری باختی سنگین و دور از انتظار به یووه تحمیل کردند و خود را به جمع هشت تیم برتر اروپا رساندند.
دیگو فورلان پیش از دیدارِ رفت ویارئال و یوونتوس، قدرت زیردریایی زرد را در خانه گوشزد کرده بود:
ویارئال در خانه به واسطه حمایت هوادارانش قدرتمند است و جو وحشتناکی در استادیوم آنها حاکم خواهد بود... ویارئال طی سالها پیشرفت کرده و به معنای واقعی کلمه یک تیم است.
غول های باواریا نیز در ورزشگاه د لا سرامیکا زمینگیر شدند و با قبول شکست یک بر صفر، اسپانیا را ترک کردند. اگر بازیکنان ویارئال فرصتسوزی نمیکردند، شکستی سنگین به بایرن مونیخ تحمیل میشد.
موفق در اروپا و ناتوان در لالیگا
هرچقدر که ویارئال در لیگ قهرمانان موفق بوده، در مسابقات لالیگا به دستاورد خاصی نرسیده است. شاید مهم ترین دلیل این موضوع، سبک بازی اونای امری باشد.
امری از ترکیب 442 استفاده می کند که معمولا یکی از وینگرها در طرفین، عقب تر می آید تا در کنار فولبک سمت خود قرار بگیرد و عرض زمین را با ساختاری 5 نفره پوشش دهند. دو هافبک میانه زمین و وینگر سمت مقابل نیز وظیفه پوشش کانال های میانی را دارند. امری از دانجوما، وینگر خوش تکنیک و سرعتی خود در پست مهاجم نوک استفاده می کند تا مجبور به فعالیت در کارهای دفاعی نشود و انرژی خود را برای ضدحملات ذخیره کند.
در سمت راست معمولا یرمی پینو و ساموئل چوکوئزه حضور دارند که علاوه بر شرکت در کارهای دفاعی و دوندگی بالا، در ضدحملات نیز اضافه می شوند. جرارد مورنو گلزن درجه یکی نیست اما می تواند به عنوان مهاجم دوم در کارهای ترکیبی شرکت کند و عمل بازیسازی را انجام دهد. در پشت آن ها، دنی پارخو قرار دارد که علاوه بر کنترل بازی هنگام مالکیت توپ ویارئال؛ در ضدحملات به خوبی دیگر همتیمی هایش را تغذیه می کند.
به صورت کلی خط حمله ویارئال از بازیکنانی سریع و مسلط روی زمین تشکیل شده که در پیداکردن فضاها، انتقال های سریع و ضدحملات خطرناکند. دفاع متراکم، بستن بازی و دلخوشی به ضدحملات شاید برای غولکشی و حذف رقیبان قدرتمند مناسب باشد؛ اما در دیدار برابر تیم های کوچک تر به مشکل خواهد خورد. شاید به همین دلیل است که ویارئال، یوونتوس و بایرن را شکست می دهد اما در مقابل لوانته و کادیز شکست می خورد.
90 دقیقه تا تکرار تاریخ
بهترین نتیجه ویارئال در مسابقات لیگ قهرمانان اروپا به فصل 2005/06 بر می گردد؛ جایی که ویارئال با رهبری مانوئل پلگرینی و داشتن بازیکنانی نظیر دیگو فورلان، خوان رومان ریکلمه، مارکوس سنا، پابلو سورین، السیو تاکیناردی، سانتی کازورلا و ... توانست با شکست رنجرز و اینترمیلان به نیمه نهایی لیگ قهرمانان برسد. زیردریایی زرد در نیمه نهایی به صخره آرسنال برخورد کرد و نتوانست خود را به فینال برساند.
حال بعد از گذشت تقریبا پانزده سال، ویارئال در جایگاه مشابهی قرار گرفته است. تنها 90 دقیقه میان آن ها و نیمه نهایی فاصله وجود دارد. اونای امری می داند که برای نتیجه گرفتن در مونیخ، کار آسانی پیش رو نخواهد داشت:
یکی از گل هایمان رد شد اما همه اینها تجربه می شوند، بایرن موقعیت هایی داشت و ما هم تعدادی موقعیت از دست دادیم. از چیزی که دیدم، رضایت دارم. باید دوباره با چنین نگرشی در زمین ظاهر شویم و هفته بعد فراتر از اینها عمل کنیم. تا الان یک فصل تاریخی داشته ایم؛ اما خب پیش از این هم حضور در یک چهارم را تجربه کرده ایم. حالا به دنبال یک بازی برگشت فوق العاده هستیم.
باخت 6-1 مقابل بارسلونا وجهه اونای امری را به عنوان یک مربی تحت تاثیر قرار داده است اما نتایج دو فصل اخیر و علی الخصوص دیدار برگشت مقابل بایرن مونیخ، می تواند فرصت دوباره ای برای اثبات او و تیم جنگجویش باشد.
حتی اگر ویارئال موفق به صعود از این مرحله نشود، کاری که آن ها تاکنون انجام داده اند، قابل ستایش است.