این یادداشت که بیست و چهارمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی کرواسی به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| شطرنجی پوشان کرواسی با حفظ اسکلتبندی روسیه 2018 که توانست با حذف دانمارک، روسیه و انگلیس، به فینال برسند، به قطر آمدهاند و لوکا مودریچ 37 ساله را همانند استاد بزرگی قابل اتکا، همراه خود دارند.
تاریخ سیاسی کرواسی
اولین اسناد مربوط به کرواسی فعلی به 500 سال بعد از میلاد برمیگردد. آنها تا سالیان سال مستقل بودند، ولی در 1091 میلادی به امپراتوری مجارستان ملحق شدند. در قرن پانزدهم و با قدرت گرفتن امپراتوری عثمانی، کرواتها از هراس گزند ارتش عثمانی، به امپراتوری اتریش ملح شدند و 1868 دوباره تحت کنترل مجارستان درآمدند. تا جنگ جهانی اول همین طور ادامه پیدا کرد و آن موقع بود که کرواسی به یوگسلاوی ملحق شد.
در جنگ جهانی دوم و تحت اشغال آلمان و ایتالیا، مردمان کرواسی سختیهای بسیاری متحمل شدند و بعد از پایان جنگ بود که مارشال تیتو به عنوان رهبر حزب کمونیست، کنترل یوگسلاوی را به دست گرفت. در اوایل قرن 19 و با سقوط کمونیستم در اروپای شرقی، یوگسلاوی به مرکز جنگ و آشوب قاره سبز بدل شد و گروههای مختلف داعیه قدرت و استقلال سر دادند. کرواسی در 1991 از یوگسلاوی اعلام استقلال کرد و جنگ داخلی کلید خورد. تا سالیان سال جنگ بین کرواتها و صربها ادامه داشت تا اینکه در دسامبر 1995، معاهده صلح دایتون امضا شد تا آرامش در منطقه حاکم شود.
کرواسی در سال 2009 به ناتو ملحق شد و در سال 2013 به اتحادیه اروپا پیوست. کولیندا گرابار کیتاروویچ در سال 2015 به عنوان رئیس جمهور کرواسی انتخاب شد و با حضور در ورزشگاهها در جریان جام جهانی 2018، به شهرت و محبوبیت جهانی رسید. کرواسی مخترع سرعت سنج اتومبیلها، اژدر و انگشت نگاری پلیس است. کرواسی با وجود تاریخ متلاطم، امروز شاخص توسعه انسانی بالایی دارد و سالانه 20 میلیون گردشگر از دیدنیهای کشور از جمله شهر زیبای ریکا و صد البته زاگربِ پایتخت، دیدن میکنند.
رکورددارن بازی و گل ملی کرواسی
لیست برترینهای آماری تاریخ کرواسی از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
عملکرد کرواسی در جام جهانی
در پی استقلال از یوگسلاوی و پایان جنگ داخلی، کرواسی در همه دورههای جام جهانی از 1998 تا 2018 به غیر از 2010 حاضر بوده و از جمله سرسختترین رقبا برای حریفان هم بوده است. غیر از جام جهانی 2010، کرواسی تنها در یورو 2000 غایب بوده است. آنها در همین دوره حضور کوتاه، به 2 مدال جام جهانی (برنز 98 و نقره 2018) دست پیدا کردهاند. قبل از 1998، کرواتها به عنوان بخشی از یوگسلاوی در جام جهانی حاضر میشدند.
کرواسی در اولین تجربه حضور در جام جهانی در فرانسه 98، شگفتی بزرگی خلق کرد و توانست با عبور از آلمان در یک چهارم نهایی و شکست هلند در رده بندی، به مقام سوم جام جهانی رسید. آنها تنها برابر فرانسه، که در ادامه به قهرمانی جهان رسید، با وجود پیش افتادن، زانو زد. آنها در سه دوره بعدی نتوانستند نمایش فرانسه 98 را تکرار کنند و هر 3 دوره با سومی در گروه، از دور مسابقات کنار رفتند.
در جام جهانی 2018، دوباره درخشش شطرنجیها کروات آغاز شد و بعد از صدرنشینی با 9 امتیاز در گروه مرگ با حضور آرژانتین، نیجریه و ایسلند، راهی جمع 16 تیم پایانی شدند. در ادامه هر 3 مسابقه کرواسی به وقتهای اضافه رفت و آنها در این راه، دانمارک، روسیه و انگلیس را حذف کردند و با تیمی خسته راهی فینال شدند. در دیدار نهایی، فرانسه به راحتی کرواسی را شکست داد تا خاطره شکست تلخ جام جهانی 1998 برابر فرانسه دوباره برای آنها زنده شود.
آمار و ارقام کرواسی در جام جهانی
کرواسی طی 5 دوره حضور، 23 بازی در جام جهانی انجام داده که حاصل آن 11 برد، 4 تساوی و 8 باخت بوده است. آنها در این بازیها، 35 گل زده و 26 گل هم خورده است تا با وجود حضوری کوتاه ولی تاثیرگذار، در رده 22 ام جدول تمام ادوار جام جهانی فوتبال قرار گیرد.
لوکا مودریچ در 3 دوره جام جهانی از 2006 تا 2018، دوازده بازی برای کشورش انجام داده و از این حیث رکورددار است. داریو شیمیچ با 11 بازی در رده دوم است. داوور شوکر با 6 گلی که در تنها دوره حضور در جام جهانی در فرانسه 98 به ثمر رسانده، رکورددار گلزنی برای کرواسی در جام جهانی است. ایوان پریشیچ و ماریو مانژوگیچ با 5 گل در جایگاه بعدی هستند. پریشیچ فرصت دارد در قطر 2022 با ثبت 2 گل دیگر از رکورد شوکر عبور کند.
داوور شوکر در 1998 کفش طلای جام جهانی را برد تا با 30 سال سن، مسنترین آقای گل تاریخ جام جهانی باشد. شوکر همچنین در آن دوره، توپ نقرهای بازیها را هم مال خود کرد و در تیم منتخب جام قرار گرفت. لوکا مودریچ در دوره قبلی بازیها، به عنوان کاپیتان تیم، توپ طلای بازیها را مال خود کرد و در تیم منتخب جام جهانی هم قرار گرفت.
پیراهن و اسپانسر کرواسی در جام جهانی قطر
کرواسی در جام جهانی قطر با پیراهن شطرنجی همیشگی خود به میدان خواهند رفت و و رنگ آبی را به عنوان پیراهن دوم انتخاب کرده است. آنها برای اسپانسری پیراهنهای خود سراغ نایکی رفتهاند و یکی از 13 کشور مسابقات هستند که با این برند در جام جهانی بازی خواهند کرد. نایکی بیشترین تیم را در جام جهانی قطر، اسپانسری میکند.
کرواسی در جام جهانی 2022
نایب قهرمان جام جهانی در ششمین حضور خود در آوردگاه جهانی، با بلژیک، کانادا و کرواسی هم گروه شده است. آنها در گروه هشتم مقدماتی جام جهانی منطقه اروپا، در حضور تیمهایی چون روسیه و اسلواکی، با کسب 23 امتیاز در 10 بازی، صدرنشین شدند. آنها بعد از شروعی ضعیف که به باخت مقابل اسلوونی ختم شد، با برد خفیف روز پایانی مقابل روسها، به طور مستقیم راهی جام جهانی شدهاند. روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر مشاهده کنید.
بعد از کسب مدال نقره و برنز جام جهانی در مدت کوتاه استقلال، کرواسی آماده میشود یک بار دیگر در قطر 2022، همه را غافلگیر کند. بعد از رسیدن به نایب قهرمانی جهان در روسیه 2018، کرواسی دچار تغییرات بسیاری شده، ولی کاپیتان لوکا مودریچ که اکنون 37 ساله است، همچنان بخشی از تیم بوده و آماده آخرین جام جهانی خود میشود. بعد از بازنشستگی مانژوکیچ، آنها به دنبال جانشین مطمئنی برای سوپر ماریو بودهاند و حالا سکان خط حمله را به کراماریچ در کنار پریشیچ پرتجربه سپردهاند.
زلاتکو دالیچ در خط هافبک مشکل چندانی ندارد، چون کرواسی با داشتن مودریچ، بروزویچ، کواچیچ، پاسالیچ و مایر، صاحب تعدادی از بهترین هافبکهای دنیا است. دالیچ در چند بازی دوستانه طی سال جاری از سیستم سه دفاعه استفاده کرد، ولی دوباره روی به خط 4 نفره آورد و خط هافبک لوزی را ترجیح میدهد که البته همه اینها بسته به رقیب ممکن است تغییر کند.
لوکا مودریچ به عنوان ستاره تیم، بازیکنی غیرقابل جانشینی در تیم است و به عنوان رهبری شایسته در داخل و خارج از زمین، بهترین بازیکن کروات تاریخ محسوب میشود. زلاتکو دالیچ فلسفه خاص خودش را به تیم تزریق کرده و تعامل مناسبی با اعضای تیم برقرار میکند و میتواند با توجه به اتفاقات زمین، بهترین تصمیمات تاکتیکی را اتخاذ کند.
اولین هدف شطرنجی پوشان در قطر، صعود از گروه نه چندان آسان در رقابت با کانادا، مراکش و بلژیک است. این حداقل چیزی است که از آنها انتظار میرود و حذف در دور گروهی همانند 2002، 2006 و 2014، شکست بزرگی تلقی خواهد شد. هر چیزی فراتر از این، بستگی به شرایط بازیکنان و رقبای پیش روی کرواسی خواهد داشت و باید دید ماجراجویی این دفعه شاگردان دالیچ به کجا خواهد رسید.