تیم ملی فرانسه در جام جهانی ۱۹۹۸ با برتری ۳ بر صفر برابر برزیل موفق شد قاطعانه به اولین قهرمانی خود در جام جهانی دست یابد.
شانزدهمین دوره جام جهانی برای نخستین بار با حضور ۳۲تیم و با انجام ۶۴بازی به بزرگترین دوره این مسابقات تبدیل شد و هشت گروه چهار تیمی در ۱۰ ورزشگاه به میدان رفتند. فرانسه پس از مکزیک و ایتالیا، سومین کشوری بود که برای دومینبار میزبان جام جهانی میشد.
در هر یک از این هشت گروه دو تیم از اروپا، یک تیم از آمریکا و یک تیم از آسیا یا آفریقا حضور داشتند و بدین ترتیب پراکندگی جغرافیایی نیز در این گروهبندی مشهود بود.
در این دوره نیز در مرحله گروهی برخی تیمهای صاحب نام از دور رقابتها کنار رفتند؛ تیم همیشه مدعی اما ناکام این رقابتها یعنی اسپانیا با مربیگری "خاویر کلمنته" پس از قبول شکست سه بر دو برابر نیجریه در دیدار نخست و با وجود پیروزی شش بر صفر در برابر بلغارستان از راهیابی به مرحله بعد باز ماند و تیمهای نیجریه و پاراگوئه به یک هشتم نهایی راه یافتند. کلمبیا در گروهی که رومانی شگفتیساز، تیم انگلیس را ۲ بر یک مغلوب کرده بود، در مرحله نخست حذف شد.
اسکاتلند و جاماییکا اگر چه تسلیم برزیل و آرژانتین در گروههای خود شدند، اما هواداران پرشور این تیمها گرمی خاصی به رقابتها بخشیدند. مراکش نیز این دوره را با ناکامی ترک کرد، زیرا در آخرین دقیقه بازی برزیل با نروژ، یک ضربه پنالتی به سود تیم منطقه اسکاندیناوی اعلام شد و این تیم مدافع عنوان قهرمانی را شکست داده و به عنوان تیم دوم به مرحله بعد را یافت.
ایران - آمریکا
یکی از مورد انتظارترین مسابقات دور اول در جام جهانی فرانسه ربطی به خود بازی نداشت. ایالات متحده و ایران در آن مقطع مدتها دشمنان سیاسی بودند. هنگامی که در قرعهکشی جام جهانی آنها در گروه F با هم قرار گرفتند، شمارش معکوس برای رویارویی در شهر لیون فرانسه آغاز شد.
۴۰ هزار تماشاگر در ورزشگاه ژرلاند شهر لیون حاضر بودند تا این بازی را از نزدیک تماشا کنند؛ جایی که ابتدا حمید استیلی ایران را پنج دقیقه قبل از پایان مسابقه در نیمه نخست با یک ضربه سر فوقالعاده از ۱۵ متری پیش انداخت. این بازیکن توانست سانتر زیبای جواد زرینچه را به گل تبدیل کند.
در اواخر نیمه دوم پاس زیبای علی دایی به مهدی مهدویکیا رسید و او هم با آرامشی مثال زدنی دروازه کیسی کلر را باز کرد و با خوشحالی شروع به گرفتن جشن بعد از زدن گل کرد. در اواخر مسابقه برایان مک براید توانست یکی از گلهای خورده را پاسخ دهد. گل او سه دقیقه قبل از سوت پایان مسابقه زده شد تا حساسیت بازی به اوج خود برسد ولی ایران توانست برتری خود را حفظ کند تا به این برد تاریخی دست پیدا کند. این اولین برد ایران در تاریخ جام جهانی بود. هر چند ایران با شکست یک بر صفر برابر یوگوسلاوی و ۲ بر صفر برابر آلمان در نهایت در رده سوم قرار گرفت و از صعود به دور بعدی بازماند.
** آرژانتین - انگلیس، زیباترین مسابقه یک هشتم نهایی
در مرحله یک هشتم نهایی شاید زیباترین رقابت بین آرژانتین و انگلیس در سنت اتین به نمایش گذاشته شد، جایی که در دیداری زیبا با رد و بدل شدن چهار گل بازی در نهایت به تساوی و سپس به وقت اضافه و ضربات پنالتی کشیده شد، اما این تیم آمریکای جنوبی بود که با درخشش دروازهبان خود " کارلوس روآ" و دفع ضربه آخر پنالتی که توسط "دیوید بتی" زده شد به یک چهارم نهایی راه یافت.
جام جهانی ۱۹۹۸: پیروزی ایران در "بازی قرن"/ تاجگذاری "خروسها" در خانه
** لوران بلان زننده اولین گل طلایی جام جهانی
تیم میزبان جام جهانی با اطمینان و با انجام بازیهای نه چندان دلچسب راه خود را میپیمود. پس از نتایج بسیار خوب در دور گروهی در این مرحله به تیم سخت کوش پاراگوئه رسید که در این دیدار نخستین گل طلایی جام جهانی به وسیله "لورن بلان" مدافع میانی فرانسه در دقیقه ۱۱۳به ثمر رسید. این تیم در یک چهارم نهایی به مصاف ایتالیای همیشه مدعی رفت و این بار شانس با تیم میزبان همراه بود، زیرا بازی بار دیگر به تساوی کشیده شد و در ضربات پنالتی این "لوییجی دی باجو" بود که با گل نکردن آخرین ضربه، میزبان را به نیمه نهایی هدایت کرد.
** کرواسی تیم شگفتیساز جام
در نیمه نهایی میزبان به مصاف تیم شگفتیساز این دوره یعنی کرواسی رفت که در نخستین حضور خود در جام جهانی پس از فروپاشی یوگسلاوی توانسته بود آلمان مدعی را در یک چهارم نهایی ۳ بر صفر شکست دهد.
این تیم به رهبری "میروسلاو بلاژویچ" و با گلزنی "داور شوکر" توانست تا این مرحله پیش بیاید. در دقایق نخست نیمه دوم باز هم این بازیکن کرواسی را یک بر صفر پیش انداخت، اما "لیلیان تورام" که در آن زمان عنوان بهترین دفاع راست جهان را به خود اختصاص داده بود، اولین و دومین گل خود را وارد دروازه کرواتها کرد تا میزبان راهی فینال شود. در آن سو هم برزیل در رقابتهای حذفی شیلی و دانمارک و در نیمه نهایی هلند را مغلوب کرده بود.
در دیدار ردهبندی نیز این کرواتها بودند که هلند ناکام از کسب عنوان قهرمانی را ۲ بر یک شکست دادند و به مقام سوم جهان نایل شدند.
جام جهانی ۱۹۹۸: پیروزی ایران در "بازی قرن"/ تاجگذاری "خروسها" در خانه
فینال جام جهانی ۹۸ باید بین دو تیم فرانسه و برزیل برگزار میشد. در صبح آن روز رونالدو دچار حالت تهوع شد و روبرتو کارلوس، هم اتاقیاش را ترساند. مهاجم برزیلی را به کلینیک فرستادند و در نهایت پزشکان تیم اجازه دادند در دیدار نهایی به میدان برود. بازی در پایان نیمه نخست ۲ بر صفر به نفع فرانسه تمام شد. هر دو گل توسط زیدان با ضربه سر به ثمر رسید. برزیل در تمام دقایق نیمه دوم حمله کرد اما تیمی که در آخرین دقیقه گلزنی کرد فرانسه بود. این گل توسط امانوئل پتی رسید تا "خروسها" برای اولین بار قهرمان جام جهانی شوند.
میلیونها فرانسوی آن شب را تا صبح در خیابانهای پاریس به جشن و پایکوبی پرداختند. تیم ملی فوتبال فرانسه برای نخستینبار قهرمان جام جهانی شد.
** بهترینهای جام
** آقای گل: داوور شوکر با ۶گل زده
** برنده جایزه بهترین بازیکن: رونالدو
** جایزه بازی جوانمردانه فیفا: فرانسه و انگلیس
** جایزه فیفا برای بهترین تیم: فرانسه
** جایزه یاشین برای بهترین دروازهبان: فابیان بارتز