عملکرد فدراسیون تنیس در سال 1401 را میتوان موفق ارزیابی کرد.
به گزارش طرفداری، مهمترین دستاورد فدراسیون تنیس در سال گذشته را باید کسب میزبانی دوباره مسابقات فیوچرز بعد از 9 سال دانست. آخرین بار رقابتهای تنیس بینالمللی فیوچرز، اسفند سال 1392 در جزیره کیش برگزار شد و تنیسبازانی از کشورهایی مانند کرواسی، رومانی، صربستان و اتریش در این مسابقات حضور پیدا کردند.
در 9 سال گذشته دیگر هیچگاه میزبانی این مسابقات به ایران نرسید تا اینکه داوود عزیزی رییس فدراسیون تنیس توانست بار دیگر تنیسورهای خارجی را در قالب این رقابتها به ایران بیاورد. این مسابقات با نام جدید «تور جهانی تنیس» از روز 14 اسفند 1401ا در دهکده ورزشی المپیک کیش آغاز و ایران پذیرای ۹۰ ورزشکار از ۲۳ کشور جهان شد.
در جدول مقدماتی این مسابقات تنیسورهایی از ایران، رومانی، اسلوونی، ایتالیا، کانادا، هند، چک، پرتغال، چین، استرالیا، ترکیه، پاکستان، آلمان، مالزی و فرانسه حضور داشتند و در روز نخست با انجام ۳۲ مسابقه به مصاف یکدیگر رفتند. مسابقات جدول مقدماتی به مدت دو روز برگزار شد و برترینها جواز حضور در جدول اصلی را به دست آوردند.
در فینال بخش دونفره، تیم ایگور آگافونوف - ولادیسلاو ایوانووف از روسیه با نتیجه (۱-۶ و ۶-۷) زوج لئوناردو کاتانی - مارکو میچیلی از ایتالیا را شکست داد و عنوان قهرمانی را از آن خود کرد تا تکلیف تیمهای برتر مشخص شود. در بخش انفرادی هم دنیز کلوک از روسیه با نتیجه (۶-۳، ۱-۶ و ۳-۶) از سد هاضم نو از سوریه عبور کرد و با کسب این نتیجه قهرمان شد. نماینده سوریه نیز برای دومین هفته پیاپی به نایب قهرمانی بسنده کرد.
نکته جالب تاکتیک فدراسیون تنیس برای رویارویی تنیسورهای ایرانی با رقبای خارجی بود. طبق گفته داوود عزیزی، با توجه به شرایط کنونی ارزی، اعزام تیمها با دلار بیش از 40 هزار تومان خیلی سخت شده بنابراین او از تنیسورهای خارجی دعوت کرد به ایران بیایند؛ تا جایی که گرگلی مادراس، تنیسور مجارستانی رنک ۵۲۰ و ماتیاس فوله، تنیسور مجارستانی رنک ۶۲۰ دنیا به عضویت تیمهای ایرانی درآمده و در جام حذفی به میدان رفتند. در نهایت تیم نیرو تابلو ریلی با حضور این تنیسورها قهرمان جام حذفی (جام خلیج فارس) شد اما فراهمسازی امکان رقابت با تنیسورهای خارجی دارای رنک زیر هزار، چالشی جدی برای ملیپوشان مدعی ایرانی به وجود آورد.
جالب اینجا بود که بسیاری از تنیسورهای کشورمان روی خوشی به حضور خارجیها نشان ندادند و معتقد بودند جذب آنها جای بازیکنان ایرانی را تنگ کرده است! البته چنین واکنشی با توجه به شکست و حذف تمامی آنها مقابل تنیسورهای خارجی طبیعی به نظر میرسید.
کابوس ویزا به جان تنیسور دختر افتاد
یکی دیگر از اتفاقات مهم تنیس در سال 1401 حسرت حضور در مسابقات معتبری بود که بر دل دختر تنیسور دختر ایرانی ماند. سفارت انگلیس ویزای م¬شکات الزهرا صفی تنیسور کشورمان را صادر نکرد و او مسابقات تنیس ویمبلدون را از دست داد. او نخستین دختر ایرانی محسوب میشود که در مسابقات گرنداسلم اوپن استرالیا و فرانسه شرکت کرده است. در ادامه دبیر فدراسیون تنیس اعلام کرد دختر تنیسباز ایران از برنامه حمایتی فدراسیون جهانی انصراف داده و اگر تحت حمایت باقی میماند، مشکل ویزا نداشت.
خرداد سال 1401 مشکات الزهرا صفی به عنوان تنها نماینده ایران در مسابقات آزاد فرانسه شرکت کرد و در جدول مقدماتی به مصاف تنیسوری از لیتوانی رفت. در راند نخست جدول مقدماتی، صفی با نتیجه (۴-۶ و ۲-۶) مقابل پاتریشیا پاکستیت از لیتوانی با رتبه ۹۴ شکست خورد و به کار خود در این مسابقات پایان داد. دختر تاریخساز ایران پیشتر موفق به حضور در مسابقات گرنداسلم استرالیا شده و خود را در دومین گرنداسلم سال ۲۰۲۲ هم محک زده بود اما انگلیس اجازه نداد او طعم حضور در رقابتهای مهم ویمبلدون را نیز بچشد. پیشرفت دختر 18 ساله ایرانی به حدی بوده که رییس فدراسیون هم اعتقاد دارد او باید با بزرگسالان رقابت کند.
تنیس باید ارزان شود!
نکته جالب دیگر صحبتهایی بود که مدیرکل ورزش و جوانان استان بیان کرد. دی 1401 علی جوادی در حاشیه مجمع انتخاباتی هیات تنیس استان تهران اعلام کرد وزیر ورزش و جوانان در جلسات مختلف نسبت به گرانی رشته تنیس گلایه داشته است. تنیس همیشه رشتهای گرانقیمت محسوب شده و برخلاف رشتهای مانند فوتبال، امکان فعالیت همه اقشار جامعه در آن وجود نداشته است. اجاره زمین تنیس، تهیه راکت و توپ تنها بخشی از هزینههای بالای تنیس به شمار میرود اما مشخص نیست در شرایطی که تورم روز به روز افزایش مییابد و بسیاری از اعزامهای برونمرزی به دلیل نبود منابع مالی لفو میشود، چگونه میتوان انتظار ارزان شدن تنیس را داشت! شدت مشکلات به حدی بوده که اسفند 1401 خبر آمد اعزام تیم ملی تنیس زیر ۱۴ سال ایران به مسابقات مقدماتی جهانی به دلیل تامین نشدن منابع مالی لغو شده است.
قرار بود تیم ملی تنیس زیر ۱۴ سال کشورمان برای حضور در مرحله نهایی مسابقات مقدماتی جهانی راهی مالزی شود. گفته میشد وزارت ورزش و جوانان برای این اعزام به فدراسیون تنیس کمک میکند اما پولی نرسید و اعزام هم لغو شد. نکته قابل توجه این بود که تنیس ایران به دلیل غیبت در این مرحله، به مسابقات پیشمقدماتی سقوط میکند و دوباره باید برای حضور در مسابقات جهانی تلاش کند. پیشتر اعزام تیم تنیس کمتر از ۱۴ سال دختران هم به مسابقات مرحله مقدماتی جهانی منطقه آسیا و اقیانوسیه در مالزی لغو شده بود.
نکته حیرتانگیز دیگر اینکه طبق گفته رییس فدراسیون در مرداد 1401 فدراسیون تنیس فاقد زمین است! یعنی فدراسیون تنیس حتی یک زمین تمرینی ندارد و باید از بخش خصوصی اجاره کند. داوود عزیزی شهریور 1401 هشدار داد مزایده زمینهای تنیس باشگاه انقلاب با مبالغ نجومی به نابودی تنیس انجامیده است. او تاکید کرد این کار نه تنها باعث توسعه و پیشرفت ورزش قهرمانی نخواهد شد بلکه با توجه به گران بودن اجاره ساعتی، ابعاد همگانی این رشته افت خواهد کرد؛ آن هم در شرایطی که تنها چهار درصد از جامعه میتوانند از امکانات تنیس مجموعه انقلاب استفاده کنند.